Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Rakennuksen julkisivu ja vanha amerikkalainen auto Havannassa.
Amerikkalaistyyliset vanhat autot ovat erottomaton osa Havannan katukuvaa.

Havanna

Sivu 1: Johdanto ja nähtävyydet
Sivu 2: Tekemistä, ruokailu ja tapahtumat

Yksi Kuuban 14 provinssista, Havanna, on maan pääkaupunki, johtava taloudellinen keskus sekä suurin satamakaupunki. Se levittäytyy etelän ja lännen suuntaisesti Havannanlahdesta, johon saavutaan kapean salmen kautta. Nykyään Havanna on Kuuban hallinnollinen keskus, ja monet valtion virastot ja yritysten pääkonttorit sijaitsevat täällä.

Havanna, kuten suurin osa Kuubasta, nauttii ympäri vuoden miellyttävästä trooppisesta ilmastosta, jota lauhduttaa saaren sijainti pasaatituulien vyöhykkeellä, lämpimien merivirtojen äärellä. Keskilämpötilat vaihtelevat tammi-helmikuun 22 ja elokuun 28 Celsiusasteen välillä. Rankkasateet ja hurrikaanit ovat melko tavallisia Kuubassa.

Eloisa ja kaunis kaupunki

Havannaa pidetään Karibian eloisimpana ja kauneimpana kaupunkina sen tarttuvan energisyyden ansiosta. Karibianmeren lämpimien ja kristallinkirkkaiden vesien äärellä yli 500 vuoden huikea historia on muovannut yhden Latinalaisen Amerikan sähköisimmistä ja ainutlaatuisimmista yhteiskunnista. Kaupunki on joutunut selviytymään monista pohjoisamerikkalaisten julmuuksista ja vapauttamaan itsensä espanjalaisten pitkäaikaisesta orjuudesta. Kaiken tapahtuneen ansiosta Havanna on kaupunki, josta voit löytää täydellisen sekoituksen siirtomaa-ajan jäänteitä ja modernia Latinalaista Amerikkaa.

Missään muualla kuin Havannassa ei espanjalainen siirtomaa-arkkitehtuuri ole yhtä runsasta; joka puolella on uniikkeja näkymiä valokuvattavaksi. Massiiviset julkisivut, suuret puuportit, ristikkoikkunat ja kapeat jalkakäytävät kaunistavat katua toisensa jälkeen. Havanna on tunnettu myös yöelämästään maailmankuuluine salsaklubeineen ja muine viihdetarjontoineen. Myös historialliset nähtävyydet ja veden kielelle tuova kuubalainen keittiö tunnetaan laajalti.

Havannalaiset sikarit

Havannalaiset sikarit tulivat kuuluisiksi Sir Winston Churchilliin liittyvän tarinan myötä. Havannalaiset sikarit olivat hänen seuranaan niin työssä kuin kotonakin, ja hänen kunniakseen kehitettiin jopa oma sikarimerkkinsä, Cigar Churchill. Ajan myötä sikarit tulivat suosituiksi kaupungissa ja niitä alettiin myydä edulliseen hintaan. Hiljattain eräs havannalainen sikarinvalmistaja sai nimensä Guinnessin ennätysten kirjaan käärimällä maailman suurimman sikarin, pituudeltaan 11 metriä. Tämän miehen tekemiä sikareita pidetään kaikkein parhaina. Kun käyt Havannassa, sinun kannattaa ehdottomasti maistaa paikallisia sikareita.

Havannan nähtävyydet

Seuraavaksi esitelläään muutama Havannan tärkein nähtävyys.

El Capitolio

El Capitolio [Katso Flickr-kuvia], Havannan päähallintorakennus, oli hallinnon toimipaikka Kuubassa vallankumoukseen asti. Nykyään rakennuksessa toimii Kuuban Tiedeakatemia. Vuonna 1929 valmistunut El Capitolio oli Havannan korkein rakennus 1950-luvulle asti ja pitää edelleen sisällään maailman kolmanneksi suurinta sisätiloissa olevaa patsasta. Neoklassinen rakennus on saanut paljon vaikutteita Yhdysvaltain Capitol-rakennuksesta, mutta arkkitehti kertoo saaneensa inspiraationsa Pariisin Panthéon-kirkon kupolista - ja rakennuksen arkkitehtuuri onkin todellista silmänruokaa. Ympäri rakennusta löytyy mm. laaja valikoima erilaisia valaisimia, joista jokainen on suunniteltu erityisesti tähän kohteeseen kuubalaisten suunnittelijoiden toimesta, vaikka valtaosa niistä valmistettiin kuitenkin Ranskassa. Katso myös en.wikipedia.org/wiki/El_Capitolio.

Guanabacoan historiallinen museo

Guanabacoan historiallisella museolla on afrokuubalaisiin uskonnollisiin kultteihin liittyvä etnografinen kokoelma. Näillä ihmisryhmillä on hyvin erityinen mytologia, musiikki ja käsityöperinne. Museon Munanso-huone on jäljitelmä paikasta, missä pappi tekee ennustusrituaaleja. Munansa-huoneessa on alttareita, joiden aiheissa katoliset pyhimykset ovat sekoittuneet afrikkalaisiin jumaliin; koristeellisia astioita täynnä uhrilahjoja; sekä Ellegua-henkiä kiiluvine silmineen katsomassa joka nurkasta. Museon sisäpihalla järjestetään afrokuubalaisiin uskonnollisiin rituaaleihin liittyviä musiikki- ja tanssitapahtumia. Tässä museossa vieraileminen todella poikkeaa tavanomaisesta. Vieraile myös museon kotisivuilla osoitteessa www.webhavana.com/en/museum_guanabacoa.html.

Basílica Menor de San Francisco de Asís

Basílica Menor de San Francisco de Asís [Katso Flickr-kuvia] on Havannan vanhassa kaupungissa sijaitseva toinen kohde, jossa yhdistyvät museo ja kirkko. Rakennus sijaitsee vanhassa 1700-luvun konventissa ja on yksi aikakauden arkkitehtuurin mestariteoksista. Museossa on näytillä lukuisia vanhoja maalauksia, joista moni on peräisin ulkomailta. Rakennuksen sisällä vieras tuntee palanneensa ajassa 1700-luvulle. Museossa on näytillä myös monia patsaita ja muita esineitä. Vieras pääsee näkemään myös kirkon alla sijaitsevat katakombit, sillä pääsisäänkäynnin lähellä on tehty kaivauksia. Museon kokoelmassa on kaksi erityisen arvokasta kohdetta: kristallinen Jeesus-patsas, jonka Äiti Teresa antoi Fidel Castrolle sekä tuolit, joilla Castro ja Paavi Johannes Paavali II istuivat paavin Kuuban vierailun aikana. Katso myös travel.aol.com/travel-guide.

Casa de la Música

Casa de la Música [Katso Flickr-kuvia]] tarjoaa kaiken tarpeellisen illanviettoon Havannassa. Te Quedarás on tanssipaikka, jossa voit nauttia Kuuban parhaiden yhtyeiden tajunnanräjäyttävistä esityksistä. Veden kielelle tuova latinalaisamerikkalainen keittiö tarjoilee parastaan La Fuente -ravintolassa. Longina Bar:ssa voit mukavasti nauttia paikallisia erikoisuuksia sekä maailmalta tuttuja juomasekoituksia istuskellen paikan vanhalla, siirtomaatyylisellä terassilla. Casa de la Música:ssa on myös musiikkiin ja paikallisten valmistamiin soittimiin erikoistunut kauppa - kyseessä on siis paikka, jossa musiikinystävät varmasti viihtyvät.

Cementerio Cristóbal Colón

Cementerio Cristóbal Colón [Katso Flickr-kuvia] on täysin erilainen, mutta paljon turisteja vetävä kohde. Tämä 1876 perustettu hautausmaa on kuuluisa kauneudestaan ja loistostaan. Siellä on lähes miljoona hautaa, joista monien hautakivet ovat Kuuban merkittävimpien kuvanveistäjien työtä. Hautausmaa tunnetaan laajalti ympäri Latinalaista Amerikkaa. Afrokuubalaisen santeria-uskonnon harjoittaminen näkyy hyvin hautojen vierellä makaavien, värikkäästi puettujen räsynukkejen muodossa. Nuket on aseteltu uhrilahjoiksi eri jumalolentoja varten. Milagrosan legenda, jonka mukaan erilleen haudatut nainen ja hänen pieni lapsensa löytyivät myöhemmin samasta haudasta, on liitetty tähän hautausmaahan ja Milagrosan väitetty hautapaikka onkin nykyään katolilaisten pyhäkkö.

Havannan Kristus-patsas

Cristo de La Habana [Katso Flickr-kuvia], eli Havannan Kristus-patsas on vaikuttava näky siunatessaan kaupunkia lahden toiselta puolelta. Samankaltainen Jeesusta esittävä patsas löytyy myös Brasiliasta, Rio de Janeirosta. Tämä marmoriveistos on Jilma Maderan veistämä ja pystytettiin vuonna 1958 mäelle, joka tarjoaa täydellisen paikan auringonlaskun seuraamiseen. Paikkaan pääsee joko teitse tai lahden poikki veneellä.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Tekemistä, ruokailu ja tapahtumat.


Lukijoiden kommentteja

Veden kielelle tuova kuubalainen keittiö = riisiä, mustia papuja, kanaa, vihanneksia miedosti maustettuna. Mikä oikeastaan on kuubalainen keittiö? /Makutarkkailija

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti