Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Hue
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vaatekauppa Huessa
Phan Ngu Laon ja Vo Thi Saun risteys on tienoo, jossa ja jonka lähikortteleissa on valtava määrä kauppoja.

Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Vietnamin rahayksikkö on dong (VND), ja sen arvon voi katsoa vaikka XE:stä. Normaalisti se on suurin piirtein 25 000 dongia yhtä euroa kohti, mutta sen vaihteluväli on viime vuosikymmenen aikana ollut 22–30 000 dongia per euro. Koska summat ovat niin suuria, puhutaan ja mainostetaan siellä summia ilman turhia nollia, niin että 220 000 dongia voidaan merkitä ”220k” tai vain ”220.”.

Pankkiautomaatteja Huessa on runsaasti eikä niiden löytäminen tuota ongelmia. Suurin ongelma Vietnamissa onkin se, että valtaosa pankkiautomaateista laskuttaa useita euroja nostoista, ja siihen minkälainen lisämaksu nostosta seuraa, kannattaa kiinnittää huomiota. Eri pankeilla ja automaateilla on erilaisia summia, joten pienellä matkakassalla matkustava tai ne, jotka tekevät matkan aikana useita nostoja, katsovat ennen nostoa minkälainen nostopalkkio olisi. Toinen ongelma on se, että jotkut automaatit antavat maksimissaan pari miljoonaa, mikä on varsin pieni summa, mutta esimerkiksi BIDV-pankin automaatit antavat 4 miljoonaa, joka on hyvä summa kerralla nostaa.

Jos ottaa euroja mukaan, on niitä helppo vaihtaa paikalliseksi valuutaksi. Rahanvaihtopisteitä on paljon etenkin tienoilla, joilla turistit tekevät paljon ostoksia, eikä rahanvaihto ole Huen ytimessä ongelma. Eurojen vaihtelu dongeiksi onkin kaikkein edullisin tapa toimia siellä.

Maksukortit käyvät Vietnamissa melko huonosti. Monessa paikassa majapaikkakin pitää maksaa käteisellä. Kortit käyvät ostoskeskuksissa ja hintavissa liikkeissä, joita tosin Huen turistien suosimilla alueilla on vähän, mutta pääasiallisesti Huessa ja muualla Vietnamissa käydään käteiskauppaa.

Ostokset

Hue on muiden Vietnamin kaupunkien lailla erinomainen paikka tehdä ostoksia. Jopa ne, jotka ovat tottuneet Thaimaan tarjontaan ja hintoihin, ovat innoissaan Vietnamin ostoksista ja hintatasosta.

Huessa voi tehdä tyypillisiä paikallisia ostoksia, joihin kuuluvat erilaiset käsityöt, keramiikka, taide, vanhat tavarat tai joissain tapauksissa jopa antiikki. Myös kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet ja koristeet, vaatteet, asusteet ja erilaiset ruoat ja juomat, joita tulee lähinnä nautittua paikan päällä, ovat suosittuja ostoksia.

Tupakka-aski maksaa noin seitsemän kertaa vähemmän kuin Suomessa, alkoholia voi ostella aivan pilkkahinnoin (mutta hienoja ja kalliitakin juomia on tarjolla) ja apteekeista saatavat tuotteet ovat äärimmäisen edullisia. Myös erilaiset silmälaseihin liittyvät tuotteet ja muut optikkoliikkeistä saatavat tuotteet ovat erinomaisissa hinnoissa.

Jos Vietnamiin saapuu tyhjän matkalaukun kanssa, voi sieltä hankkia edullisin hinnoin kaikki tasokkaat kesävaatteet, jalkineita ja muita vastaavia tuotteita, jotka tosin eivät yleensä ole talvea varten. Esimerkiksi Thaimaahan verrattuna Vietnamissa on huomattavasti edullisempaa, ja Huen hintatasosta saa hyvän kuvan jos sitä vertaa Bangkokiin.

Yksi ostospaikka, jossa ostoksista kiinnostuneet vierailevat, on joen toisella puolella oleva Dong Ba Market [kartalla]. Tyypilliseen kaakkoisaasialaiseen tyyliin siellä on sisätiloissa kaupan kaikkea mahdollista. Etenkin vaatteet ja käyttötavarat ovat siellä hyvin valikoimin esillä mutta elektroniikkatuotteiden kanssa kannattaa olla tarkkana.

Elektroniikkaa ja kaikkea muutakin voi hyvin ostella kaduilla, joilla ovat baarit, ravintolat ja myös suurelta osin turisteille suunnatut kaupat. Hue ei ole mikään valtavan suosittu turistipaikka, valtaosa on siellä vain päiväretkellä Danangista, mutta siellä on muutama katu, joilla on huomattava määrä erilaisia liikkeitä, jotka ovat lähes täysin turisteille suunnattuja. Esimerkiksi Phan Ngu Laon ja Vo Thi Saun risteys [kartalla] on tienoo, jossa ja jonka lähikortteleissa on valtava määrä kauppoja. Tämä on tienoota, jolla on paras tehdä ostoksia illan pimetessä, ja päivällä siellä onkin hiljaista eivätkä kaikki kaupat ole avoinna.

Huessa kannattaa kierrellä ja kävellä niin paljon kuin jaksaa, ja näin vastaan tulee erilaisia kauppoja. Niitä on hyvä määrä myös lähinnä joenrantaa olevilla kadulla, jolla on muutama juomia ja ruokia myyvä liike. Ketjuja, joilla on ympäri vuorokauden avoinna olevia kauppoja, ovat esimerkiksi K Mart ja A Mart.Valintamyymälät eivät kuitenkaan ole yleisiä, sillä kuten muuallakin Kaakkois-Aasiassa paikalliset syövät paljon ulkona ja tekevät ostoksiaan toreilla ja kauppahalleissa. Näin ollen lähin valintamyymälä kannattaa panna merkille, jotta ei sitten illalla joudu kiertelemään juomakauppaa etsimässä.

Yksi turisteille suunnattu iltatapahtuma on joenrannalla pidettävä iltatori [kartalla]. Se pidetään joka ilta klo 19–22, ja siellä on kaupan paljon käsitöitä ja paikallisesti valmistettuja tuotteita. Siellä on myös terasseja ja ruokia, joten siellä kannattaa loman aikana ainakin kerran käydä.

Lisää asiaa ostoksista:

Vietnam Guide esittelee Huen ostospaikkoja.

Kelluva ravintola Huessa
Yksi normaalia hienompi ja erikoisempi ravintola on kelluva Song Huong.

Ruoat ja ravintolat

Huessa on erinomaiset ruoat, ja siellä voi syödä uskomattoman hyvällä hinta-laatusuhteella. Parhaita ruokia ovat vietnamilaiset ruoat ja intialaiset ruoat, mutta paljon muitakin ruokia siellä tulee vastaan.

Huessa on perinteisesti lomaillut paljon länsimaisia, illanviettoon keskittyneitä turisteja, ja sen tarjontaan kuuluvat myös länsimaiset ruoat. Niitä on laidasta laitaan, mutta ne ovat hintavimpia, epäterveellisimpiä ja tasoltaan heikoimpia ruokia Huessa.

Paikalliset ruoat ovat monipuolisia. Niitä voi syödä merenelävin, lihalla tai kasviksilla höystettyinä nuudeli- tai riisiannoksina. Annos, jossa on riisiä ja jotakin lisuketta, maksaa monissa paikoissa 30–120 000 dongia. Edullisia ruokia ovat lähes poikkeuksetta kasvisruoat, joita Huessa on enemmän tarjolla kuin monissa muissa paikoissa, ja etenkin tofu on näillä tienoin erinomaista.

Ravintola Vo thi sau -kadulla
Illanviettoalue, jonka pääkatuja on Vo Thi Sau, on ykköspaikka illalliselle.

Intialaiset ruoat ovat Vietnamissa erinomaisia, ja Huessa korkeatasoisia intialaisia ruokia, jotka tarjotaan hienoissa puitteissa ja tyylikkäästi, löytyy helposti. Intialaiset ruoat ovat monipuolisia, ja vaikka monet klassiset intialaiset annokset ovat kasvisruokia, on niiden joukossa myös suuret valikoimat liharuokia ja merenelävin höystettyjä annoksia.

Ympäri keskustan on ravintoloita, niitä on joen rannoilla ja myös toisella puolella jokea. Syödäkseen hyvin ei kuitenkaan tarvitse lähteä kauas, ja ydin on niin päivällä kuin illallakin oiva paikka löytää ravintola. Illanviettoalue, jonka pääkatuja on Vo Thi Sau [kartalla], on ykköspaikka illalliselle. Sillä ja sen lähikaduilla on valtavat määrät erilaisia ruokia tarjolla. Alue on parhaimmillaan iltaisin, mutta siellä voi myös syödä lounasta ja aamiaistakin. Yksi pääpaikkoja on kulmaus, jonka tuntumassa on erityisen mukava syödä illallinen.

Lounaspaikkoja löytyy paljon arkisemmasta liikekeskustasta, jonka pääkatuja on Hung VuongHung Vuong [kartalla]. Siellä on myös yöelämää, mutta päivisin siellä voi syödä lounaan ja mennä virkistävälle juomalle, joka voi olla kuuma tai kylmä, sillä alueella on tuhottomasti kahviloita.

Myös joen toisella puolella on ravintoloita, jos on sielläpäin seikkailemassa. Joenrannalla olevalla iltatorilla [kartalla] voi maistella erilaisia paikallisia ruokia.

Ytimen päättävän sillan tuntumassa [kartalla] on useita terasseja, joilla on erityisen mukava nauttia illallinen mutta siellä voi päivälläkin ruokailla. Jos jaksaa kävellä sillan toiselle puolelle, on sielläkin ravintoloita, joissa paikalliset syövät enemmän kuin ytimen ravintoloissa.

Yksi normaalia hienompi ja erikoisempi ravintola on kelluva Song Huong [kartalla].

Lisää aiheesta:

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät Huen ravintoloita mutta sivuston rankkauksia ei kannata ottaa tosissaan.

Happy Cow esittelee Huen kasvisravintoloita, joskin siellä lähes paikka kuin paikka tarjoaa ainakin joitain kasvisruokia.

Tapahtumat

Huessa kuten muuallakaan Kaakkois-Aasiassa ei ole samanlaisia tapahtumia kuin Euroopassa, eikä sinne lähdetä tapahtumien takia.

Yksi tapahtuma, jota Vietnamiin matkustelevan kannattaa vältellä on uusi vuosi eli Tet. Etenkin suurissa kaupungeissa se sulkee lähes kaikki kaupat ja valtaosan ravintoloista, ja monet paikat nostavat juhlan ajaksi hintojaan. Sen pitäisi kestää vain kolme neljä päivää mutta käytännössä se on pitkä kuin nälkävuosi, ja se pitää monia paikkoja kiinni 7–10 vuorokautta. Uusimpien tietojen mukaan sitä ei järjestetä vuonna 2021, mikä olisikin matkustajille hieno asia. Tet on lähes poikkeuksetta helmikuussa, joinain vuosina se on jo tammikuun viimeisellä viikolla, mutta sitä odotellaan kuin kuuta nousevaa ja siihen aletaan valmistautua jo viikonkin etukäteen.

Hue ei ole pelkkä talvikohde vaan siellä voi olla myös kuuman kesän aikana, jota tosin ei suositella kuin niille, jotka pitävät 35 asteen päivä- ja 28 asteen yölämpötiloista. Huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa pidetään Huen kaupunkifestivaalit, mutta vain joka toinen vuosi (seuraavan kerran vuonna 2022). Siellä on nähtävänä paikallisten ja ulkomaisten taiteilijoiden töitä ja erilaisia esityksiä, joita pitävät ympäri maailman peräisin olevat esiintyjät.

Yöelämää Huessa
Vo Thi Sau ja kaikki sille joen suunnalta johtavat kadut ovat yöelämän keskuksia.

Yöelämä

Hue on edullinen, palvelualtis ja mukava paikka illanvietolle. Juomien hinnat ovat juuri sopivia, ja esimerkiksi Happy Hour -aikaan (noin klo 17–20) voi juoda jääkylmän oluenKylmä olut Huessa alle 10 000 dongilla. Normaalistikin olut maksaa alle 20 000 dongia mutta on myös kalliimpia paikkoja. Tuontiviinat ja muut maksavat enemmän kuin paikalliset juomat ja viini on kaakkoisaasialaiseen tyyliin ylihintaista. Paikalliset viskit ovat kohtalaisia, paikallinen olut (esimerkiksi Bia Saigon tai Bia Hanoi) on riittävän maukasta ja sitä on eri vahvuisina ja myös jotkut muut paikalliset juomat ovat paitsi edullisempia kuin muualta peräisin olevat mutta myös aivan kelvollisia.

Yöelämä on parhaimmillaan kortteleissa, joissa Huessa yön yli viipyvät myös ruokailevat ja tekevät ostoksia. Vo Thi SauVo Thi Sau [kartalla] ja kaikki sille joen suunnalta johtavat kadut (ja etenkin Pham Ngu Lao) ovat yöelämän keskuksia, joissa voi myös syödä ja muutenkin viihtyä.

Yksi katu, jota ei kannata jättää tutkimatta, on joenrannalta alkava Nguyen Cong TruNguyen Cong Tru [kartalla], jolla on paitsi paljon baareja myös ravintoloita. Meininki on parhaimmillaan alkuillasta eteenpäin. Terasseilla on mukava istuskella talvisin ainakin iltayhdeksään asti. Sen jälkeen sisätilat ovat ainakin keskitalvella parhaita paikkoja viettää iltaa.

Tupakointi on Vietnamissa sallittua sisätiloissa, mutta siellä on paljon ravintoloita, joissa ei ainakaan kaikkialla saa tupakoida.

Lisää asiaa yöelämästä:

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät yöelämää ja kertovat omat näkemyksensä Huen baareista ja muista illanviettopaikoista.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/06

Muutettu: 24.5.2020  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti