Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Hue
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Puisto Huessa
Yöelämän keskus, Hue
Hue on suosittu päiväretkikohde niille, jotka lomailevat alueen rantalomapaikoissa, kuten Danangissa.

Hue, Vietnam

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Keski-Vietnamin kolmesta suositusta vierailupaikasta Hue on merkittävin ja nähtävyyksiltään alueen jämäkin lomapaikka. Tämä Vietnamin entinen pääkaupunki tunnetaan erityisen hyvin linnakkeestaan, jonkalaisia tulee harvassa paikassa vastaan. Vietnamin sodasta kiinnostuneet vierailevat maassa ollessaan ns. DMZ-alueella ja muutenkin alueella oli paljon sotatoimia. Valtaosalle Hue kuitenkin on rento sisämaan lomakaupunki, jossa yhtenä päivänä käydään linnakkeella ja muina päivinä lähinnä rentoudutaan ja tutustutaan kaupunkiin. Hue on suosittu päiväretkikohde niille, jotka lomailevat alueen rantalomapaikoissa, kuten Danangissa.

Hue soveltuu lomakohteeksi kenelle tahansa yksinäisistä seikkailijoista pariskuntiin ja pieniin ryhmiin. Se on erityisen suosittu lomapaikka nuorille ja vähän varttuneemmille pariskunnille, mutta perheitä, joilla olisi mukana lapsia tai nuoria siellä näkyy vähän.

Hue on parhaimmillaan parin kolmen päivän pysähdyspaikkana, ja erityisen hyvä siihen on tutustua niiden omatoimimatkailijoiden, jotka viihtyvät viikon tai pidempäänkin Keski-Vietnamissa. Hanoista ja Saigonista sinne on sen verran pitkä matka, että se pitää kulkea yöjunalla tai lentää.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää tällä hetkellä

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty ennuste Hue-kaupunkiin.

Ilmasto

Huessa on trooppinen ilmasto, mutta sen sijainti lähellä Etelä-Kiinan merta tekee siitä ilmastoltaan erilaisen paikan kuin esimerkiksi Thaimaan trooppiset lomapaikat. Huessa kuitenkin on trooppinen monsuuni-ilmasto, ja näin sielläkin on talvisin kaikkein paras olla ja kesät ovat kuumia ja syksyt sateisia.

Huen matkustuskausi alkaa nikotellen loppuvuodesta, jolloin sateet joulukuun puolivälin tienoilla alkavat hellittää. Joulukuu on vielä melko sateinen kuukausi, mutta lämpötilat ovat vuoden alhaisimpia, joskin aurinko paistaa joulukuussa vähän. Joulukuussa on päivisin 22–25 astetta ja öisin 17–19 astetta. Kylmintä Huessa on joulu- ja tammikuussa, jolloin on alimmillaan koettu 8,8 asteen yö.

Tammikuussa varsinainen matkustuskausi ja parhaat ilmat alkavat. Sateita on vähemmän kuin syyskaudella, sillä Huessa satelee ympäri vuoden usein, mutta sademäärät ovat pienimmillään tammikuun alusta elokuun loppuun. Hue on hyvin sateinen kaupunki, ja siellä sataa 170:nä päivänä noin 2800 milliä vettä vuoden aikana.

Huen kevätkausi kestää tammikuun alusta huhtikuun loppuun, ja tänä aikana lämpötilat ovat yleensä ihanteellisia. Päivisin on 24–30 astetta ja öisin 18–22 astetta, ja aurinko paistaa parhaiten maaliskuun alusta alkaen aina syyskuun alkupuolelle.

Lämpötilat nousevat vuoden korkeimmiksi huhtikuun aikana, ja viimeistään toukokuussa paukutellaan 35 asteen lämpötiloja ja alimmat yölämpötilat ovat 28 asteen kieppeillä. Toukokuun alun ja elokuun lopun välinen aika on kuuma, aurinkoinen jakso, jolloin ei keskipäivisin juuri viitsi olla ulkosalla ja jolloin Hue ei ole kaikkein parhaimmillaan.

Sadekausi alkaa syyskuun loppupuolella, lämpötilat alkava laskea mutta rankat ja jatkuvat sateet tekevät kaupunkiin tutustumisesta yhtä piinallista kuin kesän hirmuhelteetkin. Loka- ja marraskuu ovat kaikkein sateisimmat kuukaudet, ja vaikka joulukuussa sateet alkavat hellittää, on se vuoden pilvisin kuukausi.

Huessa aurinko paistaa parhaiten kuumimpaan aikaan toukokuusta syyskuun alkuun, mutta puolet vuodesta on melko pilvistä. Huessa pilvisyys ei haittaa, sillä se ei ole mikään rantalomapaikka eikä siellä ole mukava olla silloin kun aurinko porottaa lakipisteestä suoraan kaupungin kaduille.

Parhaat matkustusajat

Hue on parhaimmillaan matkakohteena alkaen joululomasta, joskin joulukuun loppu ja tammikuun alku voivat olla epävarmoja aikoja, sillä nämä ovat vuoden pilvisimpiä viikkoja. Parhaat matkustuskuukaudet ovat helmi- ja maaliskuu, mutta myös tammi- ja huhtikuu ovat erinomaisia kuukausia vierailla Huessa. Huhtikuu ei ole paras kuukausi niille, jotka eivät pidä hyvin kuumista säistä, ja joulukuusta maaliskuun loppuun on parasta aikaa lämpötilojen puolesta, sillä tällöin tyypillisiä ovat 24–30 asteen päivälämpötilat ja 17–21 asteen yölämpötilat.

Imperial City on nähtävyys Huessa
Huen suurin nähtävyys on linnake, jossa on monta osaa ja jonka keskimmäisin linnake on kaupungin suurin vierailupaikka.

Nähtävyydet

Hue oli Nguyen-hallitsijoiden johtama Vietnamin viimeinen kuninkaallinen pääkaupunki (1802–1945). Sen suurin nähtävyys on linnake, jossa on monta osaa ja jonka keskimmäisin linnake on kaupungin suurin vierailupaikka.

Hue on tunnettu myös siitä, että Ho Tši Minh kävi siellä koulua, ja tähän liittyen siellä on hänen nimeään kantava ja hänen vaiheistaan kertova museo.

Huessa on myös muutama muu museo, joissa on asiaa sodasta, taiteesta ja käsitöistä. Valtaosalle vierailijoita kuitenkin muut vierailupaikat kuin Huen sisimmäinen linnake ovat paikkoja, joissa tuskin tulee vierailtua.

Linnake ja sotamuseo

Valtaosa Huen noin 400 000 asukkaasta asuu vuosina 1804–1833 rakennetun, kaksi metriä paksujen ja 10 kilometriä pitkien muurien sisällä olevalla alueella, joka tunnetaan nimellä Kinh Thanh (engl. Citadel). Sen ympärillä on 30 metriä leveä ja 4 metriä syvä vallihauta, ja sen sisään johtaa 10 porttia. Valtaosa alueesta on aivan normaalia korttelistoa, jossa on melko vähän mitään mielenkiintoista, lukuun ottamatta Vietnamin sotaan keskittyvää museota [kartalla] (Thua Thien Hue History Museum).

Sotamuseo
Vietnamin sotaan keskittyvä museo sijaitsee linnakkeen alueella.

Linnake tuhoutui pahoin ensin ranskalaisten toisen maailmansodan jälkeisissä pommituksissa ja sitten 1960- ja 70-luvuilla amerikkalaisten pommien toimesta. Sen tärkeimmät osat ovat kuitenkin säilyneet tai osin kunnostettu, ja vierailu linnakkeessa on tärkein asia, jonka takia monet kaupunkiin saapuvatkin.

Mennäkseen sisään varsinaiseen sisimpään linnakkeeseen (engl. Imperial City ja Forbidden Purple City), pitää hoitaa itsensä Ngo Mon -portin vieressä olevalle lippukassalleJono lippukassalla [kartalla], jolta voi 200 000 dongilla hankkia itselleen lipun. Sitten kannattaa tutustua ohjeisiinVierailuohjeita, joissa ei ole Kaakkois-Aasiassa esimerkiksi temppelialueilla vierailleille mitään uutta. Linnakkeen sisäosat ovat avoinna talvikaudella klo 7–17 ja kesäkautena klo 6.30–17.30 eli suurin piirtein silloin kun on valoisaa.

Pelkästään Ngo MonNgo Mon, jonka kautta kuljetaan lipun kanssa sisään, on vaikutuksen tekevä rakennelma, jonka näkeminen antaa esimakua siitä mitä sen takana on. Keskimmäinen, keltainen ovi oli vain hallitsijan käytössä, ja muut joutuivat käyttämään sivuovia.

Itse alueella on melkoinen määrä erilaisia rakennuksia, joiden sisälle ei saa mennä lippalakki tai muu vastaava hattu päässä ja joissa ei saa ottaa kuvia tai videota. Yksi kaikkein hienoimpia rakennelmia on palatsi (Thai Hoa), joka valmistui vuonna 1803, ja se on pääportin takana. Sen ympäristössä on muitakin rakennuksia, joihin kuuluu kaksikerroksinen kirjastotalo, ja se on ainoa palatsialueen rakennus, joka ei vaurioitunut ranskalaisten vuoden 1947 pommituksissa. Siellä on myös puutarha, aivan keskellä on Tu Cam Thanh eli englanniksi nimellä ”Forbidden Purple City” tunnettu alue, josta tosin ei ole enää oikein mitään jäljellä. Aikoinaan tämä sisin linnake oli vain hallitsijan käytössä, ja sisään pääsivät vain eunukit. Alueella on paljon muutakin tutkittavaa, ja siihen tutustumiseen kuluu helposti puoli päivää. Ihmisten kokemuksista siellä voi lukea TripAdvisorista.

Parhaat ajat vierailla linnakkeessa ovat aamupäivä, jolloin paikalle kannattaa tulla jo klo 8–9. Toinen hyvä ajankohta on iltapäivä, ja jos ajoittaa keskitalvella vierailunsa niin, että aurinko alkaa vierailun aikana jo laskea, voi siellä ennen viittä kokea alueen kauneimmillaan.

Ho Tsi Minhin museo
Ho Tši Minhin museossa oppii jonkin verran tästä nyky-Vietnamin perustajasta ja ensimmäisestä johtajasta.

Muut nähtävyydet

Temppelialueen ympäristössä on muutakin nähtävää kuin sotamuseo. Sen ympäristössä on useita buddhalaisia temppelialueita, ja myös joenrannalla, matkalla kohti linnaketta, on pari mukavaa buddhalaistyylistä rakennelmaa. Toisella puolella jokea on mukava puistoalue, joka on sen kahden sillan välimaastossa, ja sen yhteydessä ja aivan toisessa päässä on myös jonkin veran nähtävyyksiä.

Ho Tši Minhin museo

Ho Tši Minh syntyi Vinhin lähistöllä, alueella joka on suurin piirtein puolivälissä Huen ja Hanoin välimaastossa. Silloin pääkaupunkina toiminut Hue oli luonnollinen valinta lahjakkaalle pojalle koulupaikaksi, ja hän vietti siellä 10 vuotta. Koulu [kartalla] on lähellä museota, ja sen voi sinne kävellessään nähdä.

Itse museo [kartalla] on komeassa rakennuksessa, jossa ei ole paljon nähtävää mutta jossa on valokuvia ja jossa oppii jonkin verran tästä nyky-Vietnamin perustajasta ja ensimmäisestä johtajasta. Museo on avoinna ti–su aamu- (klo 7–11) ja iltapäivisin (klo 13–16.30), eikä sinne ole pääsymaksua.

Joenrannan museot

Siltojen välissä, jossa on puistoalue ja kaupungin miellyttävin rantapromenadi, on useita vierailupaikkoja, joihin kuuluu neljä museota.

Le Ba Dang oli monipuolinen vietnamilainen taiteilija, ja hänen töitään on nähtävissä taidemuseossa [kartalla], joka sijaitsee aivan puiston keskellä. Museo on avoinna aamu- (klo 7–11.30) ja iltapäivisin (klo 13–17).

Kirjontamuseo [kartalla] (engl. XQ Embroidery Museum) on alan ihmisten suosikki, jolla on toimipisteitä ympäri maata. Museo on avoinna klo 8–21.

KulttuurimuseokuvaKulttuurimuseo ] on sen vieressä olevassa keltaisessa rakennuksessa oleva näyttelytila, jossa oppii Huen historiasta.

Diem Phung Thi oli naispuolinen taiteilija, jolle on Huessa oma museokuvaDiem Phung Thin museo ] [kartalla]. Nähtävänä on tämän kautta maailman tunnetun kuvanveistäjän teoksia, joiden joukossa on myös maalauksia ja piirroksia.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

Vietnam Guide esittelee Huen nähtävyyksiä.

Alus, jolla voi tehdä jokiristeilyn
Huessa yksi kaikkein suositeltavimpia ajanvietteitä on mennä jokiristeilylle.

Ajanvietteet

Huessa suurin ajanviete on sen linnakkeeseen tutustuminen. Toiseksi suurin ajanviete tuntuu olevan erinomaisten ruokien maistelu ja myös erilaisilla juomilla istuskelu, mikä onkin aamusta pikkutunneille mukavaa. Ostosten tekeminen ja kaupunkiin yleisesti tutustuminen ovat nekin suosituimpia tapoja kuluttaa päivänsä ja myös osan illoista. Joenrannan iltatori on paikka, jossa pääsee kärryille paitsi paikallisista tuotteita myös näistä kaikkialla Kaakkois-Aasiassa yleisiä olevista iltatoreista.

Vasta näiden asioiden tultua tutuksi kannattaa harkita erillisten ajanvietteiden pariin hakeutumista. Koska monet vierailijat ovat englanninkielisistä maista, on Huessa paljon erilaisia retkiä, joita tehdään sotaan liittyville tienoille, mutta niistä muut eivät juurikaan ole kiinnostuneet. Kovin kauas Huen kaupungista, jossa on ajanvietteitä ja myös nähtävyyksiä, ei kannata lähteä ennen kuin on kunnolla päässyt selville Huen luonteesta. Jos Huessa tulee tekemisen puutetta, kymmenet matkatoimistot paitsi myyvät matkoja muualle maahan ja lähimaihin myös järjestävät mitä erilaisimpia asioita. Ne järjestävät erilaisia retkiä ja ajanvietteitä, joihin kuuluvat ruokakierrokset, joten niissä vieraileva voi nopeasti löytää jotakin mielekästä tekemistä.

Polkuveneitä
Huen läpi virtaa Song Huong, jolle voi lähteä risteilemään Century -kompleksin vieressä olevilta laitureilta. Sieltä voi vuokrata myös polkuveneen.

Jokiristeilyt

Yksi kaikkein suositeltavimpia ajanvietteitä on mennä jokiristeilylle. Century -kompleksin vieressä ovat Huong-laiturit [kartalla], jotka jatkuvat pitkään ohi puistoalueen, ja niiltä veneeseen noustaan. Huen läpi virtaa Song Huong (engl. Perfume River), joka on vain 80 kilometrin pituinen. Erilaisia mahdollisuuksia on paljon, ja sieltä voi vuokrata joutsenteemaisen polkuveneenPolkuveneitä, mutta suositumpaa on mennä risteilylle.

Jos haluaa vain mennä itsekseen ja jättää ohjelman vähälle, saa läheltä ravintolan etuovea itselleen veneen 1–10 hengelle 200–300 000 dongilla, mutta se on vain tunnin kestävä risteily, jolla voi ihailla joenrantojen maisemia. Veneet ovat tyypillisiä lohikäärmeteemalla varustettuja pieniä aluksia, ja eri yhtiöiden edustajat tulevat herkästi näillä tienoin liikkuvaa turistia jututtamaan. Kalleimmat hinnat ovat lähellä ravintolarakennusta, mutta jos kävelee muutaman kymmenen metriä poispäin, tippuu hinta 200 000 dongiin, joka on hyvä hinta kahdeltakin hengeltä. Jos aikoo tällaiselle risteilylle, se on paras tehdä lämpimänä päivänä, ja tietysti kaikkein mukavinta se on kuumina keskipäivinä maaliskuulta sadekauden alkuun.

Jos haluaa kunnon risteilylle, kulkevat ne yleensä joen toiselle puolelle linnakkeelle, sen jälkeen voidaan syödä illallinen ja kuunnellaan paikallista musiikkia. Tällaisia järjestävät lähes kaikki majapaikat ja matkatoimistot, mutta niitä voi katsella myös etukäteen.

Muita ajanvietteitä

Huessa voi mennä musiikkiesitykseen, siellä on vietnamilaista vesinukketeatteria ja myös muita esityksiä, joista voi lukea TripAdvisorista.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti