Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Mui Ne
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ranta, Mui Ne
Ranta ja palmuja, Mui Ne
Mui Nen ja Phan Thietin alueella on paljon pitkiä hiekkarantoja, kohtuullisia hintoja, erinomaisia ruokia ja muutenkin erinomaiset puitteet lomalle.

Mui Ne ja Phan Thiet, Vietnam

Mui Ne ja Phan Thiet ovat Etelä-Vietnamin suosituimpia rantalomakohteita, ja niihin matkustetaan marraskuun ja toukokuun välisenä aikana. Niiden alueella on paljon pitkiä hiekkarantoja, kohtuullisia hintoja, erinomaisia ruokia ja muutenkin erinomaiset puitteet lomalle. Lomapaikaksi alue soveltuu pariskunnille ja pienille porukoille, ja se on paikka, jossa voi viettää parista päivästä viikkoon tai kahteen.

Phan Thietin alue on kautta Vietnamin kuuluisa kalakastikkeesta, jota maassa lisätään lähes ruokaan kuin ruokaan, ja muutenkin eteläinen rannikko on kalastajien asuttamaa aluetta. Trooppinen ilmasto on täällä miellyttävämpi kuin monessa muussa Kaakkois-Aasian kolkassa, ja etenkin marraskuulta maaliskuulle luvassa on lämpimiä mutta harvoin turhan kuumia päiviä.

Phan Thietin ja Mui Nen valttikortteihin kuuluvat pitkät hienohiekkaiset rannat, lukuisat erilaiset ajanvietemahdollisuudet golfista surfaamiseen ja ruoat, joiden hinta-laatusuhde hakee vertaistaan. Alue on rento, harmiton paikka lomailla, jossa ei ole samanlaisia ongelmia kuin Aasian joissain suositummissa ja suurimmissa rantalomapaikoissa.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää nyt

Sääennuste:

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty sääennuste Phan Thietin ympäristöön.

Ilmasto

Etelä-Vietnamissa on samantyylinen trooppinen ilmasto kuin Thaimaan rantalomakohteissakin, mutta erojakin on. Säät ovat ympäri vuoden kuumia ja kosteita, keskitalvi on paras vierailuaika eikä Phan Thietin ilmasto ole yhtä haastava kuin monessa muussa Kaakkois-Aasian kolkassa.

Vuoden paras aika alkaa marraskuussa, jolloin sadekausi on ohi. Aurinko paistaa melkoisesti, eikä sadepäiviä kuun loppupuolella juuri enää ole.

Joulukuun alusta huhtikuun loppuun ovat kaikkein parhaat säät. Sateita ei ole juuri koskaan, aurinko paistaa lähes jatkuvasti ja lämpötilat ovat miellyttävämpiä kuin Thaimaassa keskitalvella. Päivisin on noin 30 astetta ja öisin 22, ja vasta maaliskuun loppupuolella lämpötilat alkavat kohota. Ylipäätään lämpötilojen vaihteluissa on pieniä eroja, ja ympäri vuoden päivisin on 30–32 astetta ja öisin 21–26 astetta.

Huhtikuussa alkaa sataa huomattavasti talvikautta enemmän, mutta määrät ovat sen verran vähäisiä, että sateita ei tarvitse paljon pelätä. Huhtikuun loppu ja toukokuun alku ovat vuoden kuumimpia aikoja, mutta silloinkaan on harvoin yli 35 astetta.

Toukokuusta eteenpäin sateita esiintyy sen verran, että Etelä-Vietnamiin ei kannata lähteä lomailemaan. Toukokuun alun ja lokakuun lopun välisenä aikana sateita on luvassa 13–19 vuorokautena kuukaudessa, ja tähän aikaan kosteusprosentti on koko ajan yli 80. Sateet jatkuvat tasaisesti lokakuun alkuun asti, ja tämän jälkeen alkaa vuoden vehrein ja ehdottomasti paras aika vierailla Phan Thietin ympäristössä.

Phan Thiet on aurinkoinen kaupunki, jossa paistaa lähes 3000 tuntia vuodessa. Se ei ole tropiikin kaupungiksi kovin sateinen, sillä siellä sataa vain vähän yli 1000 milliä vuoden aikana. Kaikkien aikojen kylmin yö oli joulukuussa, jolloin oli 12,5 astetta ja kuumin päivä toukokuussa, jolloin oli lähes 38 astetta.

Parhaat matkustusajat

Phan Thietiin ja Mui Neen on paras matkustaa marraskuun puolivälin ja huhtikuun lopun välisenä aikana. Etelä-Kiinan meri on rauhaton talvikaudella, ja uimaan paljon mielivien kannattaa etenkin silloin varata hotelli, jossa on uima-allas. Uiminen meressä on helpointa maaliskuulta sadekauden alkuun, mutta meressä voi harrastaa kaikenlaista vesiskootterilla ajelusta nousuvarjokiitoon koko matkustuskauden ajan.

Phan Thietiin ja Mui Neen ei ole mitään suuria matkustuspiikkejä, mutta tietenkin länsimaisia turisteja on eniten joululoman aikana ja helmikuussa. Eniten ihmisiä on rannalla maalis- ja toukokuun välisenä aikana, jolloin meressä on paras uida ja jolloin myös vietnamilaiset saapuvat sankoin joukoin etelän rantalomapaikoille.

Van Thuy Tu
Phan Thietin kaupungissa sijaitsevan Van Thuy Tun temppelin tarkoitus oli alun perin palvoa valaita.
Kuva: Anna Artamonova /Dreamstime

Nähtävyydet

Phan Thietissä ja Mui Nessä on vain muutama nähtävyys, eikä siellä ole tarpeen kierrellä nähtävyyksien perässä. Kenties niitä enemmän nähtävyyksiä ovat kauppahallit ja etenkin kalatori, joilla vierailu Mui Nesta tosin on pois rannalla tai uima-altaalla vietetystä ajasta.

Phan Thiet

Phan Thietin kaupungissa on vain pari nähtävyyttä, joissa voi saada jonkin verran lisäulottuvuuksia lomaan.

Van Thuy Tu

Lähellä kalatoria sijaitseva Van Thuy Tu [kartalla] on cham-kulttuurin aikainen temppeli, jonka tarkoitus oli alun perin palvoa valaita. Etelävietnamilaiset kalastajat ja heidän omaisensa pitävät valaita jumalolentojen kaltaisina, ja heidän uskomustensa mukaan ne suojelevat myrskyiltä. Etelä-Vietnamin rannikolla on useita tällaisia temppeleitä, mutta tämä on yli 20 metriä pitkän valaan luurangon takia hyvä vierailupaikka.

Vaikka temppeli päällisin puolin on valaiden palvontaan, on se peräisin 1700-luvulta ja sen ympäristöstä löytyy myös muihin uskontoihin liittyviä esineitä. Siellä on myös Nguyen-vallan aikaisia esineitä, joita on temppelin pääsalissa melkoinen määrä. Tämä on hyvä reilun puolen tunnin vierailupaikka, jossa esimerkiksi kalatorilla käyvien kannattaa käväistä.

Temppeli on avoinna klo 7–19, ja sinne on 10 000 dongin pääsymaksu.

Chua Phat An

Jos Phan Thietissä haluaa nähdä buddhalaisen temppelialueen, jonkalaiset ovat Kaakkois-Aasiassa yleisiä ja aina kauniisti koristeltuja, on Van Thuy Tun ja myös keskuskauppahallin lähellä sellainen. Chua Phat An [kartalla] on tyypillinen buddhalainen temppelialue, jonka alueella täytyy pukeutua muita kunnioittavasti ja tästä on tietoa paikan ulkopuolella olevassa kyltissä. Ylipäätään olkapäät ja polvet tulee peittää, ja muutenkin käytöksen tulee olla hillittyä. Buddhalaiset temppelialueet ovat avoinna aamunkoitosta illan pimenemiseen, eikä niihin yleensä ole pääsymaksua. Jos menee sisään johonkin rakennukseen, on kengät jätettävä ulkopuolelle.

Chua Phuoc Thien
Mui Nen pääpaikoilla sijaitseva Chua Phuoc Thien tarjoaa tilaisuuden käydä buddhalaisella temppelialueella.

Mui Ne

Mui Nen pääpaikoilla on hyvin vähän nähtävää, mutta Mui Nehen kuuluu myös kaukana lännessä oleva niemimaa. Alueella on nähtävyyksiä, joille pääsee parhaiten järjestetyn kierroksen yhteydessä. Itsekseen niemimaalle voi mennä taksilla, mutta monet nähtävyydet kuten dyynit ovat sen verran kaukana, että taksin kannattaa antaa odottaa. Mui Nen majapaikat antavat tietoa ja voivat myös järjestää retkiä etenkin dyyneille, joille mennään jeepillä. Monet matkatoimistot, joita on päätien varrella, myös järjestävät tällaisia retkiä, ja esimerkiksi jeepillä tehty retki 2–4 hengelle voi olla hyvä. Jeeppiretkeen kuluu helposti puoli päivää tai koko päivä, eivätkä ne ole erityisen edullisia, mutta huomattavasti edullisempia kuin vastaavanlaiset retket ovat Euroopassa.

Chua Phuoc Thien

Mui Nen pääkadun varrella on normaalia vilkkaampi ydin, jossa on eniten kaikenlaista majapaikoista ravintoloihin. Alue on melko laaja, aina bussipysäkiltä reilun kilometrin kohti Phan Thietiä, mutta kaikki oleellinen on päätien varrella eikä syytä poistua siltä ole.

Päätien varrella sijaitseva Chua Phuoc Thien [kartalla] on porttejaan myöten kaunis, hyvässä kunnossa oleva temppeli. Se tarjoaa tilaisuuden aivan Mui Nen pääpaikoilla käydä muutaman minuutin ajan ottamassa tuntumaa buddhalaisiin temppelialueisiin. Se on avoinna aamun valkenemisesta illan pimenemiseen, sinne ei kannata mennä rantavaatteet päällä ja jos menee sisään temppeliin, pitää jalkineet riisua.

Punaiset dyynit (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Punaiset dyynit tuovat mieleen Saharan tai Arabian niemimaan dyynit, eikä tällaisia juuri muualla Kaakkois-Aasiassa ole.
Kuva: Everjean /Flickr (CC BY 2.0)

Punaiset dyynit

Mui Nen ytimestä noin 17 kilometrin päässä oleva niemimaa on eräänlainen Mui Nen toinen keskus, jossa tosin on pitkät välimatkat ja vähän palveluita. Siellä on muutama lomakeskus, jotka ovat lähellä punaisia hiekkadyynejä (engl. Red Sand Dynes). Niille ei kannata juuri mistään yrittää kävellä, vaan paikalle on paras mennä joko paikallisen taksikuskin kanssa tai sitten järjestetylle retkelle, joita tehdään etenkin jeepeillä ja joilla voi dyyneihin tutustua perinpohjaisesti – mutta tuskin kovin luontoa suojelevalla tavalla.

Dyynit tuovat mieleen Saharan tai Arabian niemimaan dyynit, eikä tällaisia juuri muualla Kaakkois-Aasiassa ole. Korkeimmalta paikalta voi ihailla sekä aamunkoittoa että auringonlaskua, ja nämä ovatkin suosituimmat ajankohdat vierailla dyyneillä, sillä tällöin myös lämpötilat ovat keskipäivää alhaisempia.

Dyyneillä voi vuokrata alleen eräänlaisen pulkan, mutta sellaisesta ei kannata maksaa enempää kuin 10–20 000 dongia, sillä jotkut paikalliset yrittävät jujuttaa turistia. Dyynejä voi tutkia myös vuokrattavan mönkijän tai ns. rantakirpun, mutta hinta kannattaa sopia etukäteen. Kenties kaikkein paras täällä on vierailla retkellä, jolla kierrellään jeepillä ympäriinsä, ja tällaisia retkiä järjestävät monet majapaikat ja kaikki matkatoimistot.

Ihmisten kokemuksista voi lukea TripAdvisorista.

Kalastajakylä

Mui Nen niemimaan itäpuolella on yksityinen ranta, jonka yhteydessä on useita lomakeskuksia, ja niiden vieressä on kalastajakylä [kartalla]. Tämä on paikka, jonne kalastajat saapuvat veneineen ja saaliinsa kanssa melko aikaisin aamulla, ja aamupäivä onkin paras vierailuaika täällä.

Tämä on hyvä paikka muulloinkin kuin aamupäivällä maistella ruokia, joita myydään kojuista, ja niiden joukossa on monenmoisia ruokia mutta tietenkin myös grillattuja mereneläviä ja kaloja. Hinnat ovat kohtuullisia, ja aamupäivän lisäksi tänne voi suunnata iltapäivän ja illan rajamailla, sillä tällöin aurinko ei paahda yhtä pahasti kuin keskipäivisin.

Kalastajakylään voi siirtyä tietenkin helpoiten lähistön lomakeskuksista, mutta muualta tänne ei kannata yrittää kävellä. Polkupyörällä voi matkan taittaa, mutta kuumaa keskipäivää kannattaa vältellä. Kaikkein paras on tulla paikalle taksilla, ja tänne voi myös tulla majapaikan tai matkatoimiston järjestämälle retkelle. Niillä voi samalla reissulla nähdä muutakin, kuten hiekkadyynit, ja homma toimii ilman odotteluja ja yllätyksiä.

Ihmisten kokemuksista, jotka ovat lähinnä positiivisia, voi lukea TripAdvisorista.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

Vietnam Guide esittelee Phan Thietin ja Mui Nen nähtävyyksiä.

Mui Nen rannat
Mui Nen ytimen pääasiallinen ranta on hienohiekkainen ranta, joka on lähellä linja-autoasemaa.

Ajanvietteet

Monilla nähtävyyksillä kuten punaisilla hiekkadyyneillä ja myös kauempana olevilla hiekkadyyneillä vierailu kuuluu ajanvietteisiin, jotka rannalla oleskelun ohella ovat suosittuja. Muut ajanvietteet liittyvät rantoihin, joista parhaat ovat Mui Nen puolella. Mui Nen rannoilla voi harrastaa kaikenlaista, kuten varjoliitoa tai vesiskootterilla ajelua, tai niillä voi vain viettää trooppista lomaa. Jos haluaa viettää pääosan ajasta rannalla, kannattaa majapaikka varata läheltä mieleistä rantaa.

Mui Nen rannat

Mui Nen kaksi varsinaista rantaa ovat muutaman kilometrin päässä toisistaan. Palveluiltaan, yhteyksiltään ja majapaikoiltaan monipuolisempi ja parempi paikka on Mui Nen pääasiallinen ranta, joka on lähellä Sinh Touristin linja-autopysäkkiä. Mui Nella on myös kolmas ranta, joka on lähes 15 kilometriä pitkä, mutta se on kaukana muista paikoista ja sen lähelle majoittuva ei paljon muuta näe.

Vesijettejä vuokralla rannalla
Mui Nen rannalta voi vuokrata vesiskootterin.

Mui Nen niemimaan ranta on se, jota monet pitävät pääasiallisena rantana. Siellä on tilaa, paljon palveluita ja vuokrauspisteitä ja marraskuulta maaliskuulle se on meren ollessa levoton erinomainen paikka vesilajeille kuten purje- ja lainelautailulle. Rannan tuntumassa on ravintoloita, jotka tosin ovat melko hintavia ja monet ulkomaisessa omistuksessa, ja rannalla on myös yöelämää, joka kuitenkin on melko laimeaa. Jos tämä ranta vaikuttaa houkuttelevalta, kannattaa yöpyä sen yhteydessä ja valmistautua siihen, että muita Mui Nen osia ja Phan Thietin keskustaa ei paljon tule nähtyä. Ranta on hyvä vierailupaikka vain päiväksi, jolloin sinne voi siirtyä muualta vaikka taksilla, mutta Mui Nen bussipysäkiltä sinne on lähes 10 kilometrin matka. Ihmisten kokemuksista rannalla voi lukea TripAdvisorista.

Mui Nen ytimen pääasiallinen ranta [kartalla] on hienohiekkainen ranta, joka on lähellä linja-autoasemaa, Ham Thien -nimellä tunnetulla alueella. Sen lähistöllä on monipuolinen valikoima majapaikkoja, ja rannan yhteydessä on monia hotelleja. Ongelma on se, että rannalla on edelleen jonkin verran keskeneräinen tunnelma, mutta siellä voi vuokrata vesiskootterin.

Mui Nen kolmas ranta on Ong Dia [kartalla], ja se on matkalla kohti Phan Thietiä. Sinne on Mui Nen ytimestä kävelymatka mutta esimerkiksi linja-autopysäkiltä ja sen läheltä olevalta rannalta matka on melko pitkä. Välimatkoja voi pyöräillä, mutta aurinko on noin klo 11–15 hyvin kuuma, ja rannoillakin on silloin hyvä olla vain varjossa. Tämä ranta on kuitenkin sellainen, että sille on vähän hankala päästä muualta kuin sen tuntumassa olevista majapaikoista, joista monet ovat täyden palvelun lomakeskuksia. Jos haluaa viettää aikaansa paljon tällä rannalla, on paras yöpyä sen lähellä. Ihmisten kokemuksista, joista monet ovat ristiriitaisia, voi lukea TripAdvisorista.

Lisää asiaa ajanvietteistä:

TripAdvisor listaa ajanvietteitä.

Vietnam Guide esittelee järjestettyjä retkiä, jotka kestävät parista tunnista moneen vuorokauteen.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat


Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Anna Artamonova /Dreamstime, Everjean /Flickr
2020/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti