Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Mui Ne
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Taksi Phan Thietissä
Jos haluaa siirtyä lyhyitä tai pitkiäkin matkoja Phan Thietissä, Mui Nessa tai niiden välillä, on takseja paljon lähes kaikissa mahdollisissa paikoissa.

Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Mui Nessa ja Phan Thietissa

Mui Ne on omatoimikohde, joka on varsin laaja ja vähän hankala koko perheen lomakohde. Lisäksi se sijaitsee kaukana, eikä siellä ole yhtä hyvät olosuhteet perhelomalle kuin vaikkapa Thaimaan Krabilla.

Phan Thiet on pakettimatkakohde, jonne voisi mennä perhelomalle. Jos sieltä varaa pakettimatkan, ja viettää aikansa lomakeskuksessa, on se aivan yhtä hyvä lomapaikka kuin mikä tahansa tropiikin lomakohde. Phan Thiet kuitenkin on kaukana, eikä se pärjää Thaimaan tai Kanarian parhaille perhelomakohteille.

Etelä-Vietnamissa ei ole paljon perheitä lomilla eikä sitä voi katsoa hyväksi kohteeksi juuri minkäänlaisille perheille. Lapsille tai nuorille on aika vähän mitään tekemistä, eivätkä rannatkaan ole kaikkein parhaita perheille. Thaimaassa on enemmän otettu huomioon perheen pienemmät, mutta jos perhe on jo kyllästymiseen asti lomaillut Thaimaassa, voi tietenkin hyvin harkita matkaa Phan Thietiin.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Mui Nessa ja Phan Thietissä liikkuminen on monin tavoin ongelmallista. Siellä ei sinänsä joka päivä tarvitsekaan liikkua jatkuvasti, vaan se on harrastus- ja rentoutumispaikka, jossa ladataan akkuja ja nautitaan trooppisten rantojen eksoottisista tunnelmista.

Kävely

Mui Ne ei sinänsä ole iso paikkakunta, mutta siellä on pitkät välimatkat ja päätie on loputtoman oloinen. Siellä on tärkeää valita sijainti, joka soveltuu loman luonteeseen, sillä muuten matkaan kuuluu olennaisena osana jatkuva vaeltelu ikävää tienpientaretta pitkin tropiikin armotta paistavan auringon alla. Aivan sama pätee Phan Thietiin, jossa on pitkät välimatkat ja joka on suuri kaupunki, mutta siellä majoitutaan yleensä lomakeskuksiin, eikä niistä ole tarvetta jatkuvasti siirtyä muualle.

Linja-auto
Rantaa ajatellen bussipysäkki, johon tulevat linja-autot esimerkiksi Saigonin, Dalatin ja Nha Trangin suunnilta, on hyvä maamerkki.

Jos haluaa lomailla Mui Nen rannalla [kartalla], kannattaa majapaikka varata sen läheltä. Rantaa ajatellen bussipysäkki [kartalla], johon tulevat linja-autot esimerkiksi Saigonin, Dalatin ja Nha Trangin suunnilta, on maamerkki, jonka tuntumassa olevan on helppo siirtyä rannalle. Rannan yhteydessä on lukuisia erilaisia majapaikkoja, joissa kannattaa yöpyä niiden, jotka haluavat nimenomaan viettää lomansa tämän rannan tuntumassa. Alueelta löytyy kelvollinen määrä ravintoloita, kauppoja ja muita palveluita, ja tiellä voi koska tahansa nousta taksiin, jolla pääsee nopeasti vaikka Phan Thietissä käymään.

Mui Nen eräänlainen ydin [kartalla] on paikka, jossa on eniten palveluita. Sieltä on Mui Nen päätien varrella oleville rannoille kävelymatka, ja sen tuntumassa on suuri määrä baareja, ravintoloita ja kaikkea muuta tarpeellista.

Jos Mui Nessa viihtyy pidempään kuin pari päivää, kannattaa harkita pyörän tai skootterin vuokraamista. Siellä on myös kohtuuhintaiset taksit, ja päätietä pitkin kulkee bussi.

Linja-auto

Phan Thietin ja Mui Nen välillä kulkee bussi. Bussit kulkevat varsin usein, mutta on aikoja, jolloin niitä kulkee vähemmän. Tällainen on tet-juhlan aika ja jotkut viikonloput, mutta useimmiten bussilla voi kulkea näiden kaupunkien välin alle 10 000 dongilla suuntaansa. Matkassa kannattaa pitää pientä rahaa, ja tasaraha on kaikkein paras.

Taksi

Jos haluaa siirtyä lyhyitä tai pitkiäkin matkoja Phan Thietissä, Mui Nessa tai niiden välillä, on takseja paljon lähes kaikissa mahdollisissa paikoissa. Esimerkiksi Phan Thietin eräänlaisen ytimen keskuksessa oleva liikenneympyrä [kartalla] on paikka, jossa on paljon takseja. Niitä kulkee ja odottelee myös melkoisesti Mui Nen keskuksen tuntumassa.

Skoottereita vuokrataan
Skootterin vuokraaminen on Phan Thietissä ja etenkin Mui Nessa lomaileville yleistä.

Mai Linh on yksi luotettava taksiyhtiö, mutta senkään kuskit eivät aina ole yhteistyöhaluisia. Normaalia on, että hinta sovitaan etukäteen eikä mittaria käytetä. Matka Phan Thietin ja Mui Nen minkä tahansa osan välillä maksaa 120 –200 dongia, kuskista, ajankohdasta ja matkustajien määrästä riippuen. Matka Phan Thietin ja Mui Nen välillä on sellainen, että kartalla katsottuna sen voisi ajatella kävelevänsäkin mutta käytännössä se olisi melkoinen urakka. Taksilla matkan hurauttaa 15–20 minuutissa, riippuen vähän mistä siirtyy mihin.

Phan Thietin ympäristössä liikkuu myös GrabTaxi. Sivuilta voi ladata sovelluksen, ja esimerkiksi majapaikkaan sellaisen tilaaminen on varsin yksinkertaista. Osa osoitteista ja paikoista on kuitenkin sen verran erikoisia, että useimmiten on paras antaa paikallisen työntekijän soittaa paikalle GrabTaxi, jolloin matkan hinnan saa kuulla ennen kuin varmistaa tilauksen. GrabTaxi on suurin piirtein saman hintainen kuin taksi.

Polkupyörä

Mui Nessa on päätien varrella erilaisia matkatoimistoja ja muita toimijoita, jotka vuokraavat pyöriä. Sellaisia on usein myös majapaikassa, eikä niistä välttämättä tarvitse maksaa mitään. Jos haluaa normaalia paremman pyörän tai sähköpyörän, siitä joutuu maksamaan. Majapaikat ovat hyvin aktiivisia, ja jos ne eivät vuokraa pyöriä, he voivat neuvoa tai jopa toimituttaa pyörän paikalle.

Skootteri

Skootterin vuokraaminen on Phan Thietissä ja etenkin Mui Nessa lomaileville yleistä. Sellaisen saa edullisesti alleen, joskin passi pitää olla mukana ja yleensä pitää jättää suurehko pantti. Bensaa saa ostettu esimerkiksi Mui Nen tien varrella olevista pisteistä, joista sitä myydään varsin mukavan oloisestiBensaa myynnissä tien varressa.

Siirtyminen lentoasemalta tai muilta asemilta majapaikalle

Phan Thietin lähelle rakennetaan lentoasemaa, mutta toistaiseksi lentoyhtiöt käyttävät Saigonin lentoasemaa (Ho Chi Minh City, SGN), joka on 215 kilometrin päässä ja josta bussimatka kestää 4–5 tuntia. Phan Thietin lentoasema sijaitsee Mui Nen rannalta muutaman kilometrin päässä sisämaassa. Phan Thietiin ja Mui Neen voi saapua bussilla, ja noin 12 kilometrin päässä Phan Thietin ytimestä on rautatieasema, jolta on yhteyksiä Saigoniin ja myös kohti Nha Trangia ja siitä pohjoiseen.

Lentäen Phan Thietiin

Phan Thietin lentoasema [kartalla] on melko lähellä Mui Nen päärantaa mutta kaukana sisämaassa. Tietoa siitä koska lentoasema valmistuu saa sivuilta Centre for Aviation. Aikaisintaan sinne voi lentää vuoden 2023 alkupuolella.

Rautateitse Phan Thietiin

Phan Thietiin voi saapua rautateitse Saigonista ja myös pohjoisen suunnalta rannikkoa pitkin. Phan Thietin rautatieasema (Ga Phan Thiet) [kartalla] on melko lähellä kaupungin ankeahkoa ydintä, mutta Phan Thietiin ei juuri ole mieltä saapua junalla.

Sinh Tourist -toimiston bussiasema
Mui Nen pääpysäkkiä käyttävät lähinnä Sinh Touristin bussit.

Bussilla Phan Thietiin

Linja-autoja tulee Phan Thietiin erityisen hyvin Saigonista, Dalatista ja Nha Trangista, joista kaikista on noin 5 tunnin matka Phan Thietiin. Matkaan kannattaa kaikissa tapauksissa lähteä aikaisin aamulla, sillä silloin on eniten vuoroja ja viivästykset ovat yleisiä. Jos Saigonista tai Nha Trangista lähtee aamutuimaan Phan Thietiin, voi sinne päästä jo puolenpäivän aikoihin.

Bussiyhtiöillä on omia toimistojaan eri puolilla Phan Thietiä, mutta monet pysähtyvät ytimessä [kartalla] olevalle pienelle asemalle. Jos bussi jättää tänne tai muualle kaupunkiin, Mai Linhin taksit ovat melko luotettavia ja toimiston työntekijät voivat hälyttää paikalle GrabTaxin.

Bussilla Mui Nehen

Kaikkein parhaiten muualta pääsee Mui Nen pääpysäkille [kartalla], jota käyttävät lähinnä Sinh Touristin bussit. Busseja tulee monesta Vietnamin osasta yötä päivää, mutta yleisimmin sinne saavutaan yöbussilla aamulla tai sitten Saigonista tai Nha Trangista puolenpäivän aikoihin.

Jos vierailu Mui Nessa on melko lyhyt, kenties paras on yöpyä lähellä tätä paikkaa, joka myös on lähellä rantaa ja jonka ympäristössä on paljon ravintoloita ja palveluita. Jos haluaa yöpyä muualla, voi tästä mennä taksilla, sillä taksit odottelevat saapuvia busseja. Aktiiviset eli asiakasta etsivät kuskit ovat lähes poikkeuksetta niitä, jotka velottavat liikaa. Harva kuski haluaa laittaa mittaria päälle, mutta juuri minkään matkan ei tulisi maksaa yli 150 000 dongia, ei vaikka menisi Phan Thietiin asti.

Kun lähtee Mui Nestä pois, on tämä paras paikka sille. Lipun voi ostaa jo saapuessaan, mutta ennen bussiin nousemista on ilmoittauduttava tiskillä, joten ei kannata turhan huolettomasti vain seisoskella ja odotella bussin lähtöä.

Ranta Mui Nessa
Mui Nen ja Phan Thietin välimaastossa on myös ranta.

Omatoimimatkat ja järjestetyt matkat

Mui Ne on omatoimikohde, ja jos haluaa viettää aikaa Phan Thietin tuntumassa, kannattaa majapaikka varata joko Mui Nen rannan tuntumasta tai sitten sen pienestä ytimestä, jossa on paljon yöelämää ja palveluita.

Mui Nen ja Phan Thietin välimaastossa on myös ranta [kartalla], jonka tuntumaan kannattaa loman aikana tutustua.

Varsinainen Phan Thietin kaupunki on pakettimatkakohde, jota ei voi suositella omatoimimatkailijoille. Se on suuri kaupunki, jossa on suuria ja hienoja hotelleja ja lomakeskuksia, ja suomalaiset matkatoimistot tekevät sinne matkoja. Osa hotelleista voi sijaita Mui Nen puolella, ja monet matkatoimistot käyttävätkin tästä koko laajasta alueesta nimeä ”Phan Thiet”.

Finnair (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Finnair lentää Hanoihin ja myös Saigoniin. Niistä voi siirtyä linja-autolla tai junalla Phan Thietiin tai Mui Nehen.

Omatoimimatkat

Phan Thietin ympäristössä lomaileville kaikkein paras on saapua sinne niin, että laskeutuu esimerkiksi Nha Trangiin tai Saigoniin. Kaikkein paras kohde se on niille, jotka kiertelevät Vietnamia, ja se on luonnollinen pysähdyspaikka Nha Trangin ja Saigonin välimaastossa. Aktiivinen bussiyhtiö, joka kulkee monesta kaupungista Phan Thietiin ja etenkin Mui Nehen, on Sinh Tourist.

Finnair lentää Hanoihin ja myös Saigoniin. Niistä voi siirtyä linja-autolla tai junalla Phan Thietiin tai Mui Nehen, mutta Hanoista on niin pitkä matka, että kannattaa ensin lentää sieltä Saigoniin (Ho Chi Minh City), josta on 4–5 tunnin bussimatka Phan Thietin ympäristöön. Toinen kaupunki, josta on noin 5 tunnin matka Phan Thietiin, on Nha Trang, joka on Vietnamin paras rantalomakohde.

Aeroflot lentää Moskovasta Saigoniin (Ho Chi Minh City, SGN) ja ajoittain myös Nha Trangiin. Ensin pitää hoitaa itsensä Moskovan Šeremetjevon lentoasemalle, ja jos matka jatkuu vuorokauden sisällä eikä poistu terminaaleista, ei viisumia tarvita.

Saigoniin ja myös Nha Trangiin voi lentää myös muista Aasian suurista kaupungeista. Bangkokista sinne on helppo siirtyä. Bangkokista voi monella lentoyhtiöllä lentää Saigoniin tai Nha Trangiin. Niitä ovat esimerkiksi Vietnam Airlines, Jetstar ja Viet Jet Air.

Lisää lentoja ja yhteyksiä voi katsella Skyscannerista.

Pakettimatkat

Matkatoimistot kutsuvat koko aluetta nimellä Phan Thiet, ja hotellin tarkkaan sijaintiin kannattaa tutustua. Jos hotelli on Phan Thietin keskustassa, on siellä huonommat olosuhteet lomailulle kuin Mui Nen puolella, jossa on kaksi rantaa, golfkenttä ja mukavaa lomatunnelmaa. Phan Thiet on tyypillinen tylsä, arkkitehtuuriltaan nopeasti kasattu ja aivan uusi etelävietnamilainen kaupunki. Sen alueella on pitkä matkustuskausi ja todellista trooppista tunnelmaa, jota kuitenkin on aistittavissa vain Mui Nen puolella.

Tjäreborg järjestää matkoja Phan Thietiin. Lennot laskeutuvat Saigoniin (Ho Chi Minh City), josta on 4–5 tunnin matka Phan Thietiin.

Hotelli, Mui Ne
Mui Nessa kannattaa majoittua rannan tuntumaan, ytimeen tai rannalle.

Hotellit ja muut majapaikat

Phan Thietiin ei kannata majoittua, jos sinne matkustaa muuten kuin pakettimatkalle. Jos välttämättä haluaa viettää yönsä Phan Thietissä, on siellä paljon majapaikkoja, jotka löytää Booking.comista.

Mui Nessa kannattaa majoittua rannan [kartalla] tuntumaan, ytimeen tai rannalle, joka on kävelymatkan päässä ytimestä, Phan Thietin suunnalta.

Rannan yhteydessä on useita majapaikkoja, joista tosin sitten on vähän matkaa muualle. Lähellä on kuitenkin paljon palveluita ja ravintoloita, ja alueella on myös jonkin verran yöelämää. Bussit pysähtyvät rannan viereen, joskin monet bussit kulkevat myös Mui Nen ytimen ja Phan Thietin kautta.

Rannan lisäksi alue, joka on Mui Nen bussipysäkin [kartalla] vieressä, on oiva majapaikalle. Rannalle on vain muutama sata metriä, keskukseen voi kävellä alle puolessa tunnissa ja kaikki palvelut ovat tällä alueella. Yksi majapaikka, jossa on uima-allas, kohtuulliset hinnat ja paljon tietoa alueesta, on Hotel Alena. Myös muut sen lähellä olevat hotellit ovat sijainniltaan hyviä etenkin niille omatoimimatkailijoille, jotka tulevat ja lähtevät Mui Nestä bussilla.

Jos haluaa iltaisin olla baareissa, rannalla ei välttämättä halua joka päivä käydä ja muutenkin haluaa olla alueella, jolla on paljon palveluita, on Mui Nen ydin [kartalla] hyvä majapaikalle.

Mui Nen toinen ranta [kartalla] on vähän kaukana monesta hyvästä ravintolasta ja palveluista, joskin sen tuntumassa on melkoinen määrä majapaikkoja. Se on suurin piirtein puolivälissä Phan Thietin ja Mui Nen toista rantaa, ja sen lähellä on golfkenttä. Rannan ja golfkentän tuntumassa on useita lomakeskuksia ja suuria hienoja hotelleja, mutta edullisia majataloja tai hotelleja sen tuntumassa on melko vähän.

Kaikki Booking.comin majapaikat Mui Nessa

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Jori Samonen /Flickr
2020/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti