Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Mui Ne
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pieni kauppa, Mui Ne
Phan Thiet ja Mui Ne eivät ole paikkoja, joissa voisi tehdä paljon ostoksia. Niistä saa kuitenkin helposti välttämättömiä asioita.

Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Vietnamin rahayksikkö on dong (VND), ja sen arvon voi katsoa vaikka XE:stä. Normaalisti se on suurin piirtein 25 000 dongia yhtä euroa kohti, mutta sen vaihteluväli on viime vuosikymmenen aikana ollut 22–30 000 dongia per euro. Koska summat ovat niin suuria, puhutaan ja mainostetaan siellä summia ilman turhia nollia, niin että 220 000 dongia voidaan merkitä ”220k” tai vain ”220”.

Phan Thietissä on suurena kaupunkina pankkeja, joiden ulkopuolella on automaatteja. Niitä on kuitenkin harvakseltaan, ja alueelle kannattaa matkustaa niin, että paikallista rahaa on mukana sen verran kuin ajattelee sitä siellä tarvitsevansa. Jos Phan Thietin alueelle matkustaa pakettimatkalle, kannattaa Saigonin lentoasemalta nostaa rahaa ja mukana kannattaa myös pitää euroja, joita voi vaihtaa dongeiksi. Jos alueelle saapuu omatoimimatkalle, paras on varmistaa, että mukana on riittävästi käteistä

Iso ongelma Vietnamissa on se, että valtaosa pankkiautomaateista laskuttaa nostosta monta euroa, ja siihen minkälainen lisämaksu nostosta seuraa, kannattaa kiinnittää huomiota. Eri pankeilla ja automaateilla on erilaisia summia, joten pienellä matkakassalla matkustava tai ne, jotka tekevät matkan aikana useita nostoja, katsovat ennen nostotoimenpiteen viimeistelyä minkälainen nostopalkkio olisi. Toinen ongelma on se, että jotkut automaatit antavat maksimissaan pari miljoonaa, mikä on varsin pieni summa, mutta esimerkiksi BIDV-pankin automaatit antavat 4 miljoonaa, joka on hyvä summa kerralla nostaa.

Jos ottaa euroja mukaan, voi niitä vaihtaa joissain paikoissa paikalliseksi valuutaksi. Ongelma kuitenkin on se, että Mui Nessa ei ole montaa pankkia, ja kaikki pankit eivät ota vastaan euroja. Phan Thietissä on enemmän pankkeja mutta siellä voi joutua kiertelemään ja etsimään hyvää vaihtopaikkaa, tai niihin voi olla jonoja.

Maksukortit käyvät Vietnamissa melko huonosti. Monessa paikassa majapaikkakin pitää maksaa käteisellä. Kortit käyvät ostoskeskuksissa ja joissain liikkeissä ja ravintoloista, mutta pääsääntöisesti Vietnamissa toimitaan käteisellä.

Ostokset

Phan Thiet ja Mui Ne eivät ole paikkoja, joissa voisi tehdä paljon ostoksia. Niistä saa helposti välttämättömiä asioita kuten naposteltavaa, alkoholia, tupakkaa ja muuta vastaavaa, mutta huomattavasti paremmat ostospaikat löytyvät Saigonista ja Nha Trangista. Jos Phan Thietissä on pakettimatkalla, voi sieltä ajan kanssa löytää mielenkiintoisia tuotteita, mutta ihmeitä ei kannata odotella.

Vietnamissa alkoholi on halpaa, tupakka maksaa monasti vain euron aski ja kaikki apteekin tuotteet särkylääkkeistä allergialääkkeisiin ovat edullisissa hinnoissa. Myös monet muut tuotteet kuten vaatteet, kengät ja asusteet ovat hyvin halpoja, ja kaikenlaista muutakin saattaa löytyä. Merkkituotteet, jotka ovat edullisia, eivät ole aitoja, ja jos haluaa merkkituotteita, on Phan Thietissä liikkeitä, jotka myyvät aitoja, hintavia merkkituotteita.

Phan Thiet

Phan Thietin eräänlainen keskus on liikenneympyrä [kartalla], jonka vieressä on suuri Lotte MartLotte Mart. Se on valintamyymälä, jossa on paljon muutakin, ja sen vieressä on paljon muitakin liikkeitä.

Liikenneympyrän kautta kulkevista kaduista paras katu kaupoille on kohti kauppahallia ja huonompaa rantaa kulkeva Ton Duc Thang. Sen varrella on jonkin verran kauppoja ja myös pankki, jolla on automaatteja.

Yksi Phan Thietin elämän keskuksista on kauppahalli ja sen ympäristössä olevat torikojut (Cho Phu Thuy) [kartalla]. Tämä on autenttinen, paikallisten suosima ostospaikka, josta ei välttämättä löydy paljon ostettavaa mutta jonka ilmapiiri ja olemus ovat sellaisia, että siellä näkee aitoa paikallista kaupankäyntiä.

Kolmas keskus on Co.opmart Phan Thiet [kartalla], jonka tuntumassa on useita pankkiautomaatteja. Kaupoista saa elintarvikkeita mutta myös muuta, ja tämä on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa alueella lomailevalle.

Phan Thietin varsinainen keskus on melko kaukana rannoista ja paikoista, joissa turistit yleensä viihtyvät. Sen laitamilla kuitenkin on kalatori [kartalla], ja Phan Thietin ympäristö ei ole tunnettu vain merenelävistään vaan myös kalakastikkeestaan. Kalakastike (nuoc mam) on tuote, joka ei vain Vietnamissa vaan muuallakin on hyvin yleinen, ja sitä lisätään lähes kaikkiin aterioihin. Samaa kalakastiketta on tarjolla ympäri maailman olevissa vietnamilaisissa ravintoloissa. Kalatorille kannattaa mennä ensimmäiseksi aamulla, sillä jo puolenpäivän aikaan päivä on ohi.

Lähellä on Phan Thietin keskuskauppahalli [kartalla]. Se on melko kaoottinen paikka, eikä sinne kannata erikseen lähteä. Sen ympäristössä on melko hyviä ruokapaikkoja, joten sinne voi mennä lounasaikaan käymään ja samalla katsomaan mitä on tarjolla.

Mui Ne

Mui Nen puolella parhaat apajat ostoksille ovat eräänlaisen ytimen tuntumassa ja lähellä päärantaa, joka on myös eräänlaista keskittymää.

Ydin [kartalla] on paikka, jossa on pankkiautomaatteja ja tuhoton määrä ravintoloita ja majapaikkoja. Siltä on suurin piirtein samanlainen matka Mui Nen kahdelle eri rannalle, ja sen tuntumasta voi myös kävellä erilaisiin kauppoihin, joista saa parhaiten naposteltavaa ja juotavaa. Kahden pankkiautomaatin välimaastossa on Mui Mart [kartalla], joka on ympäri vuorokauden avoinna ja josta saa kaikenlaisia perustuotteita.

Rannan tuntumassa on normaalia enemmän erilaisia kauppoja. Juomia, ruokia ja muuta vastaavaa saa mitä erilaisimmista liikkeistä ja myös Mui Nen torilta (Cho Ham Tien) [kartalla]. Se on autenttinen ja edullinen ostospaikka, josta tosin saa lähinnä vain ruokia ja juomia. Hinnat ovat siellä kuitenkin alhaisimmillaan, sillä osa turisteille suunnatuista liikkeistä on hivenen ylihintaisia.

Lisää asiaa ostoksista:

Vietnam Guide kertoo Phan Thien ja Mui Nen ostospaikoista.

TripAdvisor esittelee alueen ostospaikkoja

Ravintola
Mui Nen päätien varrella on muutama kohta, jossa on keskitetysti ravintoloita.

Ruoat ja ravintolat

Vietnamissa toimitaan kuin Thaimaassa, eikä kotona ole tapana laittaa ruokia tai edes keittää kahvia. Ravintoloita, joiden hintataso vaihtelee melkoisesti, on kaikkialla, mutta yleisesti ottaen ruokailu on edullista ja niin halutessaan kaikki ateriat voi syödä ulkona alle kymmenellä eurolla päivässä.

Phan Thiet on tunnettu kalakastikkeestaan, ja tämä on tietenkin paikka, jossa kalaruoat ovat yleisiä. Merenelävillä höystetyt nuudeli- ja riisiannokset ovat yleisiä ja edullisia, ja ne ovat usein kaikkein parhaita ruokia. Muillakin höysteillä niitä saa, ja myös tofu ja muut kasvissyöjille kelpaavat ruoat ovat tavallisia. Länsimaisia ruokia, intialaisia ruokia ja muitakin ruokia Mui Nessä on jonkin verran, mutta Phan Thietin puolella niitä on melko vähän.

Phan Thiet

Phan Thietin ytimessä on paljon ravintoloita, mutta se on laaja paikka, jossa ei ole mukava harhailla ravintolaa etsimässä.

Phan Thietin keskuskauppahalli [kartalla] on paikka, jonne voi mennä lounaalle tai välipalalle. Sen ympäristössä on kaikenlaisia ruokapaikkoja, ja alueella syödään lähinnä vietnamilaisia ruokia.

Ca Ty -joen rannoilla on kalatoria vastapäätä useita ravintoloita [kartalla], ja tämä on tietenkin oivaa tienoo maistella tuoreita kaloja ja mereneläviä.

Lähempänä Mui Nehen johtavaa tietä oleva liikenneympyrä on paikka, jonka lähistöllä ja tuntumassa voi tehdä ostoksia ja kaikenlaista muutakin. Alueella on paljon kahviloita ja myös ravintoloita, joita on suuret määrät Huong Vuong -kadulla [kartalla].

Mui Ne

Valtaosa Phan Thietin ympäristössä lomailee Mui Nessa, eikä sieltä missään nimessä ole tarvetta lähteä Phan Thietin ankeille kaduille ruokailemaan tai paljon muutakaan tekemään.

Ravintola, Mui Ne
Mui Nen pääkatu kulkee rannan vierestä pitkiä matkoja, ja se on myös maantie numero 77. Sen varrella ovat kaikki Mui Nen palvelut.

Mui Nen pääkatu kulkee rannan vierestä pitkiä matkoja, ja se on myös maantie numero 77. Sen varrella ovat kaikki Mui Nen palvelut, eikä esimerkiksi kummankaan rannan yhteydessä ole paljon ruokapaikkoja, lukuun ottamatta hotellien ja muiden majapaikkojen ravintoloita. Majapaikkojen ravintolat tuntuvat toimivan satunnaisesti eikä aina voi laskea niiden varaan, etenkin jos kyseessä on edullinen majatalo, mutta lomakeskukset ja hienot suuret hotellit tarjoavat hyviä aterioita lähes koska tahansa.

Päätien (Nguyen Dinh Chieu) varrella on muutama kohta, jossa on keskitetysti ravintoloita. Majapaikka kannattaa hoitaa läheltä tätä katua, jolloin ei koskaan ole kaukana lähimmästä ravintolasta tai edes kaupasta. Koko matkalla ravintoloita ei ole, ja esimerkiksi Phan Thietin lähellä olevalla Mui Nen rannalla on melko vähän hyviä ruokapaikkoja. Yksi houkutteleva paikka kuitenkin on alueen vanhimpiin ravintoloihin kuuluva Cay Bang Restaurant [kartalla], jonka terassilta on merinäköalat ja jossa on mukava maistella mereneläviä, mutta ruoat eivät ole mitenkään ihmeellisiä.

Rannasta muutaman sadan metrin päässä oleva Mui Nen ydin [kartalla] on paikka, jossa on monipuolinen valikoima ravintoloita. Päätien näissä osissa on parikin intialaista ravintolaa, joihin kuuluu Goa, ja sen lähellä on myös venäläinen ravintola Friends. Tämä on palveluiltaan erinomaista aluetta, ja soveltuu hyvin majapaikalle, ja tältä alueelta on suurin piirtein yhtä pitkä matka kahdelle Mui Nen rannalle.

Toinen alue, jolla on paljon ravintoloita, on lähellä bussipysäkkiä ja Mui Nen pidempää rantaa. Myös tämä on oiva paikka hotellille, ja alue on nimenomaan bussilla kaupunkiin saapuvalle kätevä. Aivan bussipysäkin lähellä on vähemmän ravintoloita, mutta siitä pari sataa metriä kohti Phan Thietiä [kartalla] on monia ravintoloita, joista saa parhaiten vietnamilaisia ruokia. Nimenomaan päätien pätkä, joka on bussipysäkin ja ytimen välissä, on aluetta, jolla on paljon ravintoloita ja myös illanviettopaikkoja.

Lisää aiheesta:

Vietnam Guide esittelee Mui Nen ravintoloita.

TripAdvisor esittelee Phan Thietin ja Mui Nen ravintoloita.

Tapahtumat

Etelä-Vietnamissa on muualla kuin Saigonissa hyvin vähän tapahtumia, eikä Phan Thietin ja Mui Nen ympäristössä ole oikeastaan mitään tapahtumaa, jonka takia sinne lähdettäisiin.

Yksi ajankohta, jolloin Vietnamissa lomaillaan on uusi vuosi eli Tet. Se on samaan aikaan kuin kiinalainen uusi vuosi, mutta se kestää huomattavasti pidempään kuin Thaimaan kiinalainen uusi vuosi. Valtaosa Phan Thietin liikkeistä on silloin kiinni, ja myös Mui Nen puolella on normaalia vähemmän kauppoja avoinna. Tämä juhla, johon aletaan valmistautua jo viikonkin ennen kuin se alkaa ja joka kokonaisuudessaan kestää ainakin kaksi viikkoa, on äärimmäisen huono ajankohta oleskella Vietnamissa. Jos on Mui Nessa, esimerkiksi rannan tuntumassa, ovat hotellit ja kaupat melko normaalisti avoinna. Phan Thiet on kuollut lähes kaksi viikkoa, sillä jokainen kynnelle kykenevä lähtee kotiseudulleen lomailemaan. Ongelma on myös se, että jotkut paikat ja kaikkein useimmiten ravintolat laskuttavat varsinaisen Tetin aikana ylimääräistä. Toinen ongelma on se, että esimerkiksi takseja on vähemmän kuin normaalisti, ja monet näistä yrittävät käyttää tilanteen hyödykseen ja laskuttavat huomattavasti enemmän kuin normaalisti. Kaikkein paras on jos ei Vietnamissa ei ole lainkaan Tetin aikana eikä moneen päivään ennen sitä.

Yökerho, Mui Ne
Mui Ne ei ole mikään bailukeskus, mutta sen ytimen tuntumassa on paljon erilaisia paikkoja, joissa voi ottaa jotakin.

Yöelämä

Mui Ne ei ole mikään bailukeskus, mutta sen ytimen tuntumassa on paljon erilaisia paikkoja, joissa voi ottaa jotakin. Phan Thietissä menopaikat ovat vähissä, ja sieltä on turha etsiä illanviettopaikkoja, joissa tapahtuisi jotakin. Oli missäpäin tahansa pimeässä ei kannata turhaan vaellella, ja jos viihtyy baarissa myöhään eikä se ole majapaikan lähellä, kannattaa takaisin siirtyä taksilla.

Vietnmissa on melko hyvää ja aina edullista olutta, joista Bia Saigon on etelässä yleisintä. Pienen pullon olutta tai pienen tuopin saa monessa paikassa alkaen 10–15 000 dongilla, ja lähes mistä tahansa pitäisi irrota pullo olutta alle 25 000 dongilla. Monilla ravintoloilla ja baareilla on hyvät valikoimat viinoja, ja etenkin viski ja vodka ovat juomia, joita täälläpäin paljon nautitaan.

Kaikkein paras paikka löytää varsinainen baari on ytimen ja bussipysäkin välinen alue [kartalla], jolla on myös muutama yökerho.

Lisää aiheesta:

Vietnam Guide esittelee alueen illanviettopaikkoja, joista osa tosin on kaukana pääpaikoilta.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti