Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Hoi An
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vanhakaupunki, Hoi An
An Bang -ranta, Hoi An
Hoi An on erityisen tunnettu ainutlaatuisesta vanhastakaupungista, ruoista ja monipuolisista rannoista.

Hoi An, Vietnam

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Vietnamin yksi monipuolisimpia ja hienoimpia lomapaikkoja on Hoi An. Se sijaitsee Keski-Vietnamissa, alueella jota syystä voi pitää maan parhaana paikkana viettää viikko tai kaksi. Hoi An on erityisen tunnettu ainutlaatuisesta vanhastakaupungista, ruoista ja monipuolisista rannoista. Siellä on tunnelmaa, jota ei muualla maassa ole, ja siellä voi nähdä ja kokea mitä erilaisimpia asioita. Hoi Anissa voi yöpyä ytimessä tai sen lähellä ja rauhassa tutustua kaupunkiin, tai majoittua rannan tuntumaan ja vierailla sieltä tutustumassa vanhoihin osiin.

Hoi Anin sijainti on vertaansa vailla, sillä sen lähellä sijaitseva Danang on yksi rannikon suurista rantalomakaupungeista, jonka lentoasemalle pääsee suoraan Euroopasta. Mahdollinen päiväretkikohde on myös entinen Vietnamin pääkaupunki Hue, mutta Hoi Anista ei ole välttämätöntä niin kauas lähteä. Koska monet matkatoimistot tekevät matkoja Danangiin ja muutenkin sinne on helppo päästä, voi myös lomailla siellä ja vierailla sieltä vain reilun puolen tunnin matkan päässä olevassa Hoi Anissa.

Hoi Anissa voisi helposti viettää pari viikkoa, mutta se on hyvä paikka myös vain parin kolmen päivän pysähdykselle. Se on luonnollinen pysähtymispaikka kiertomatkalla oleville, sillä Keski-Vietnam on maan monipuolisin alue. Hoi Aniin on lyhyt matkat Danangista ja vähän pidempi Huesta, mutta Hanoista, Nha Trangista ja Saigonista sinne on sen verran pitkä matka, että sinne kannattaa siirtyä yöjunalla Danangin rautatieasemalle tai sitten Hanoista ja Saigonista lentää Danangiin.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää tällä hetkellä

Sääennuste:

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty ennuste Hoi Aniin.

Ilmasto

Hoi Anin säät ovat erikoisia, sillä siellä on vain kaksi vuodenaikaa mutta useita erilaisia säätyyppejä. Syksy kestää syyskuusta joulukuuhun, ja se on huonoin aika oleskella Hoi Anissa, sillä tämä on sadekausi, jolloin myrskyt ovat tavallisia. Paras vuodenaika rantalomalle on tammikuulta aina elokuulle, mutta vain toukokuulta elokuulle meri on rauhallinen ja esimerkiksi veneretket saarille ovat mahdollisia.

Hoi Anin matkustuskausi alkaa tammikuussa, jolloin sateet väistyvät ja jolloin ovat vuoden viileimmät kuukaudet. Tammikuulta aina maaliskuun loppuun päivisin on 25–30 astetta ja öisin 18–20. Meri on tähän aikaan levoton, ja uimaan mielivien kannattaa ottaa uima-altaalla varustettu majapaikka.

Ihanteellisimmillaan loma Hoi Anissa on kenties maalis- ja huhtikuussa mutta toukokuulta eteenpäin on yöt päivät hyvin kuumaa. Toukokuulta eteenpäin päivälämpötilat ovat 32–36 astetta ja öisin on lähes poikkeuksetta hellettä, joten Hoi An on kesäisin oiva kohde niille, jotka pitävät esimerkiksi Thaimaasta kaikkein kuumimmillaan. Toukokuulta elokuun loppuun Hoi Anissa on suurin piirtein samanlaista kuin vaikkapa Pattayalla ja Phuketissa tammi- ja helmikuussa, eli on hyvin kuumaa, aurinko paistaa jatkuvasti ja meri on parhaimmillaan veneretkille ja uimiselle.

Parhaat matkustusajat

Hoi Aniin voi matkustaa sen tarjonnasta nauttimaan tammikuun alkupuolelta eteenpäin. Jos ei pidä turhan kuumista ilmoista, kannattaa matka ajoittaa tammikuun alun ja maaliskuun lopun väliselle ajalle. Huhtikuu on vielä varsinaista kesää viileämpi kausi eikä meri ole vielä asettunut, mutta toukokuulta eteenpäin kuuman rantaloman perässä haikailevat matkustavat Hoi Aniin.

Hoi Anissa on paras tutustua nähtävyyksiin ja muuhun kuin rantojen tarjontaan tammikuusta maaliskuun loppuun. Myös rannalla on tällöin hyvä olla mutta meressä ei juuri uida. Jos nähtävyydet eivät juuri kiinnosta, on Hoi An aivan hyvä kohde myös huhtikuusta elokuun loppupuolelle, ja huhti- ja toukokuu ovat hivenen viileämpiä kuukausia kuin keskikesän kuukaudet.

Japanilainen katettu silta
Japanilainen katettu silta lukeutuu rakennelmiin, jotka Hoi Anissa kuuluu nähdä.

Nähtävyydet

Hoi Anin vanhakaupunki (engl. old town tai old quarer) muodostuu lähes 900 vanhasta rakennuksesta, joista osa on museoitu ja yleisölle avoinna. Muissa toimii kauppoja, kahviloita ja ravintoloita, ja koko vanhakaupunki on joenrantoineen kaupungin suurin nähtävyys. Mihinkään ei ole tarvetta mennä sisään, ja kannattaa tarkkaan hankkia haluaako ostaa lipun, jolla voi vierailla museoissa ja muissa rakennuksissa.

Hoi An muodostui niin suosituksi vierailupaikaksi, että sinne on ajoittain pitänyt ostaa pääsylippu. Vuonna 2019 pääsymaksusta oli luovuttu eikä sen ostamista koskaan kovin tarkkaan valvottukaan. Vanhassakaupungin joenrannoilla ja muuallakin olevista kojuista saa 120 000 dongia maksavan lipun, joka oikeuttaa pääsyyn viiteen eri vierailupaikkaan.

Huomionarvoisia vierailupaikkoja

Hoi Anin rakennusten ja siltojen merkittävin piirre on se, että niitä ovat rakennelleet etenkin kiinalaiset ja japanilaiset, ja niissä on lähes aina kiinalaisen ja japanilaisen arkkitehtuurin ja suunnittelun perinteisiä piirteitä. Osa Hoi Anin nähtävyyksistä ovat vain rakennelmia tai paikkoja, jotka pitää nähdä. Niihin kuuluu rantakatu nimeltään Bach Dang [kartalla], jonka varrella on museoita, kauppahalli ja tietenkin hienoja jokimaisemia. Hienoin silta on ”lyhtysilta”Lyhtysilta [kartalla], jonka kupeessa on perinteisiä veneitä. Niillä joella seilailu kuuluu suosittuihin ajanvietteisiin. Toinen näyttävä silta, joka on lähellä lyhtysiltaa, on ”japanilainen katettu silta” [kartalla].

Yksi paikka, jossa vanhankaupungin lisäksi käydään, on ”Tra Que Vegetable Village” [kartalla], joka on lähellä An Bangin rantaa ja joka on tunnettu luomukasviksistaan ja muutenkin puhtaista tuotteistaan. Monet käyvät siellä järjestetyillä retkillä, joita markkinoidaan verkkosivuilla, mutta siellä voi myös käydä itsekseen. Saarella on hienoja trooppisia maisemia, hyviä ravintoloita ja tunnelmaa, josta voi hyvin jäädä joksikin aikaa nauttimaan, vaikka siellä ei niin kiertelisikään.

Bach Dang -rantakatu
Rantakatu Bach Dangin varrella on museoita, kauppahalli ja hienoja jokimaisemia.

Tan Ky

Vanhankaupungin monista hienoista taloista Tan Ky House [kartalla] on yksi mahdollinen vierailupaikka. Sen rakennutti vietnamilainen perhe, ja suku on ylläpitänyt ja kunnostellut sitä seitsemässä sukupolvessa.

Rakennustyylissä on sekä japanilaisia että kiinalaisia piirteitä, ja huomiota kannattaa kiinnittää olohuoneen sisäkattoon, ja etenkin sen tukipilareihin. Tämän kuorimaisen katon koristeet ovat huomion arvoisia, ja sekä miekoilla että silkillä on symbolisia merkityksiä (voima ja joustavuus). Koko talon sisusta on täynnä erilaisia yksityiskohtia, joiden joukossa on kiinalaisia runoja ja piirustuksia.

Myös talon sisäpihalla kannattaa vierailla, sillä se on tärkeä ja monipuolinen paikka. Puisen parvekkeen tukipilareissa olevat viinirypäleet ovat yksi asia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Rypäleet ovat peräisin Euroopasta, ja näin talon sisustuksessa on tarkoituksella otettu käyttöön hyvin kosmopoliittisia elementtejä.

Talon takaosa on joenrannalla, ja nämä tilat on alusta lähtien vuokrattu muualta peräisin oleville kauppiaille. Näistä osistaTan Ky on myös sisäänkäynti, ja sisään kannattaa mennä mieluummin aamu- kuin iltapäivällä, sillä sinne menee iltapäivisin ryhmiä.

Talo on avoinna yleensä klo 8 alkaen puolille päiville ja uudestaan klo 14 alkaen varhaiseen alkuiltaan. Hoi Anin vanhankaupungin lipulla pääsee tähän taloon ilman lisämaksuja sisään.

Kansanperinteen museo
Kansaperinteen museo on sijoitettu 150 vuotta vanhaan kiinalaiseen kaupparakennukseen.

Kansanperinteen museo

Hoi Anin historia on monin tavoin ainutlaatuinen, ja tämä näkyy kaupungin kulttuuriperinteessä. Yksi paikka, jossa tästä asiasta pääsee paremmin selville, on englanniksi nimellä Museum of Folklore [kartalla] tunnettu paikka. Museo on sijoitettu 150 vuotta vanhaan kiinalaiseen kaupparakennukseen, ja se on kaupungin suurin puinen rakennus. Siellä on kaikkein helpoin tutustua alueen perinteisiin, tapoihin ja kulttuuriin yleensäkin. Näyttelyiden lisäksi siellä kannattaa mennä yläkertaan, josta on hyvät näkymät joelle.

Vanhankaupungin lipun ostaneille museo on lisämaksuton vierailupaikka, ja perinteisesti se on ollut hyvin avoinna (klo 7–17.30).

Hoi Anin historia- ja kulttuurimuseo

Toinen vastaavanlainen museo on ”Hoi An Museum of History and Culture” [kartalla], joka ei ole vanhankaupungin pääpaikoilla vaan sen laitaosissa. Museo on sijoitettu buddhalaiseen temppeliin, nimeltään Quan Am, ja siellä oppii eniten ajoista, jotka olivat ennen kuin kaupunkiin ilmestyi kauniita rakennuksia ja ulkomaisia kauppiaita. Siellä on materiaalia lähinnä cham-kulttuurin ajoilta, ja nähtävänä on erilaista materiaalia valokuvista esineisiin.

Museo on avoinna samoin kuin monet muutkin museot (klo 7–17.30), ja vanhankaupungin lipun ostaneille se on yksi mahdollisesta viidestä vierailukohteesta.

Keramiikkamuseo

Kolmas museo, jossa paljon vieraillaan, on keramiikkamuseo [kartalla]. Tässä puutaloon sijoitetussa museossa on pienehkö kokoelma keramiikkaa, joka on peräisin eri puolilta Aasiaa ja myös Egyptistä. Tämä museo on kuitenkin sellainen, että keramiikasta tietämättömät eivät juuri pääse kärryille näyttelyn hienouksista. Niinpä tämä museo on erityisen hyvä vierailupaikka niille, jotka tuntevat keramiikkaa jo ennestään. Museon lisäanti on kuitenkin näyttely, jossa esitellään miten Hoi Anin vanhankaupungin taloja entisöidään ja ylläpidetään, joten siellä voivat vierailla myös entisöintiin liittyvistä asioista kiinnostuneet.

Museon aukioloajat ovat samat kuin muihinkin museoihin.

Phac Hat
Phac Hatin sisäpiha on täytetty kukilla, pensailla ja bonsailla.

Phac Hat

Buddhalaiset temppelialueet ovat Kaakkois-Aasiassa yleisiä, ja esimerkiksi Thaimaassa niihin on helppo tutustua. Vietnam on alueen maista maallistunein ja lisäksi siellä on paljon roomalaiskatolilaisia, joten buddhalaiset temppelialueet eivät ole yhtä yleisiä kuin muualla Kaakkois-Aasiassa.

Phac Hat [kartalla] sijaitsee vähän syrjässä mutta hyvin lähellä vanhankaupungin pääpaikkoja. Sen portti on värikäsPhac Hatin portti, ja se on lähemmän tutustumisen arvoinen. Pagodin eli temppelin ja portin välissä oleva sisäpiha on täytetty kukilla, pensailla ja bonsailla eli ”ruukkupuilla”, jotka kasvatetaan ruukuissa ja jotka näin jäävät kooltaan pieniksi. Tämä voi olla vain nopea vierailupaikka, mutta sen annista kiinnostuneet voivat jäädä sisäpihan rauhaan toviksi. Mitään pääsymaksua ei tietenkään ole, ja buddhalaisten temppelialueiden tavoin se on yleensä avoinna aamusta hämärän laskeutumiseen, mutta joinain päivinä se voi olla kiinni tai avoinna rajallisin aukioloajoin.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

Hoi An World Heritage esittelee Hoi Anin ja sen lähistön nähtävyyksiä.

TripAdvisor esittelee Hoi Anin nähtävyyksiä.

Ajanvietteet

Hoi Anissa vanhankaupungin kiertely, kaupungin ympäristön kiertely kävellen tai pyöräillen, erinomaisten ruokien maistelu, rannalla oleskelu ja Danangissa vierailu ovat suosituimpia ajanvietteitä. Rannoista paras on An Bang, mutta jos Hoi Anissa haluaa nimenomaan olla rannalla, on siellä muitakin rantoja. Niitä on myös läheisessä Danangissa, jonne voi hurauttaa taksilla puolessa tunnissa ja noin 10 eurolla suuntaansa. Vierailu Cham-saarilla on suosittua mutta mahdollista oikeastaan vain meren ollessa rauhallinen huhtikuun lopulta heinäkuun loppuun. Meriretken sijaan moni tyytyykin lyhyeen jokivene-ajeluun Hoi Anin vanhankaupungin ympäristössä, mikä onkin etenkin pariskunnille suositeltava ajanviete. Toinen vastaavanlainen suosittu lyhyt vene- tai pyöräretki on vierailu joella olevalla saarella (Cam Kim).

Erilaiset toimijat majapaikoista matkatoimistoihin ja muihin yrityksiin järjestävät tai ainakin myyvät lippuja tai voivat hoitaa sellaiset lähes mihin tahansa. Esimerkiksi perhehotellissa saa kaiken tiedon retkistä ja ajanvietemahdollisuuksista. Jos esimerkiksi haluaa vierailla Cam Kimin saarella, voi retken sinne hoitaa majapaikasta tai matkatoimistosta ja kenties jopa niin, että hintaan sisältyy nouto majapaikasta.

An Bang -ranta
Hoi Anin ympäristössä on kaksi rantaa, joista toinen eli An Bang on perinteinen kaupungin pääranta.

Rannat

Hoi Anin ympäristössä on kaksi rantaa, joista toinen eli An Bang on perinteinen kaupungin pääranta ja Cua Dai on kehittyvä, monien lomakeskusten valloittama viiden kilometrin pituinen ranta. Etelä-Kiinan meri on rauhaton puolet vuodesta (syyskuulta huhtikuulle), eikä esimerkiksi keskitalvi ole kovin hyvä ajankohta meressä uimiselle. Muutenkin meri on hankala paikka uida kunnolla, ja Hoi Anissa uimaan mielivien on aina järkevää katsoa majapaikka, jossa on uima-allas.

An Bang

An Bang [kartalla] on ranta, jonne kannattaa ainakin kerran kävellä, pyöräillä tai siirtyä taksilla. Sinne on mukava matka pyörällä, mutta kävellen voi kiinnittää paremmin huomiota tien vieressä oleviin vetisiin peltoihin ja trooppisiin näkymiin.

Itse rannalla on paljon kaikenlaista palvelua keskitalvellakin, ja sopivia ilmoja rannalla olemiselle on monasti jo tammikuussa mutta varmimmin helmikuulta eteenpäin. Uiminen on miellyttävintä huhtikuun alusta syyskuun alkuun. Surfaus onnistuu parhaiten sadekauden aikaan, ja parhaat kuukaudet sille ovat loka- ja marraskuu, mutta An Bang soveltuu surfauspaikaksi vain lapsille ja aloittelijoille.

Jos haluaa makoilla auringossa ja viettää muutenkin aikaa rannalla, ovat aamu- ja myöhäinen iltapäivä parhaita ajankohtia, ja keskipäivisin on paras pysytellä varjossa. Noin klo 16 alkaen paikalliset valtaavat monia osia rannasta aina siihen asti kunnes pimeys alkaa laskeutua. Illan pimettyä baarit elävöityvät, Vietnamin suosikkiajanviete eli epävireisesti laulettu karaoke raikuu rannalla ja myös ruokailu on illalla rannan tuntumassa mukavaa. Rantaa reunustavat kymmenet erilaiset ravintolat ja muut terassipaikat, joilla on aamusta iltaan mukava oleskella. Hinnat vaihtelevat melkoisesti, ja yleensä normaalihintaisen paikan havaitsee siitä, että sen työntekijät ovat melko passiivisia eikä minkäänlaista sisäänheittäjää ole.

Cua Dai

An Bangin rannan lähellä mutta jokseenkin hankalan matkan päässä siitä on alueen toinen ranta, Cua Dai [kartalla]. Se on teoriassa puitteiltaan alueen paras ranta, mutta tämä viiden kilometrin pituinen hiekkaranta on jo vuosikausia kärsinyt eroosiosta ja on muutenkin ajautunut suuren suosionsa takia huonoon kuntoon. Lisäksi sen tuntuman ovat vallanneet uudet rakennukset ja lomakeskukset, jotka antavat rannalle erilaisen olemuksen kuin aivan toisenlainen An Bang.

Cua Dai on jakaantunut kahteen osaan. Niistä pohjoisosa eli lähinnä An Bangia oleva osa on paras paikka niille, jotka saapuvat tänne omatoimisesti vain rannalle oleskelemaan. Näissä osissa on paikallisväriä, melko vähän kauppoja ja muutenkin perinteistä elämänmenoa. Saaren eteläosat ovat lomakeskusten ja hienojen hotellien valtaamia, ja sillä suunnalla ovat hienot liikkeet, kalliit ravintolat ja erilaiset harrastusmahdollisuudet.

Parhaat ajankohdat vierailla Cua Dain rannalla ovat aamupäivä ja alkuilta. Aamut ovat aina rauhallisia ja kuten An Bangin rannallakin harrastetaan siellä aamuisin joogaa ja muitakin itämaisia lajeja. Keskitalvella myös kuumin aika on aivan hyvä ajankohta olla rannalla, mutta maaliskuulta elokuun loppuun keskipäivä on kuuma ajankohta, joka vietetään varjossa tai ilmastoiduissa sisätiloissa.

Jokiveneristeilyllä Hoi Anissa
Veneretkellä perinteistä venettä hoitaa taitava soutaja, joka voi kertoa yhtä ja toista joesta ja joenrantojen merkkipaikoista.

Jokiveneristeilyt

Thu Bon on joki, joka virtaa Hoi Anin läpi. Sen rannat ovat vanhankaupungin puolella usein vilkkaita, ja niistä tekevät entistäkin kauniimpia perinteiset veneetVeneitä, joita on esimerkiksi lyhtysillan [kartalla] vieressä.

Tyypillinen veneretki on tunnin mittainen risteily joella, ja sellaisella on yleensä hintaa 100 000 dongia. Perinteistä venettä hoitaa taitava soutaja, joka voi ottaa kuvia ja kertoa yhtä ja toista joesta ja joenrantojen merkkipaikoista. Tyypillisesti veneretkiä tekevät pariskunnat, mutta myös esimerkiksi neljän hengen porukka voi mennä yhteen veneeseen.

Soutuveneiden lisäksi sillan tuntumassa ja muuallakin on mahdollista järjestää vierailu joen varrella olevalla saarella. Retket saarelle nimeltään Cam Kim tehdään moottoriveneillä, jotka lähtevät jokirantakadun [kartalla] varrella olevista laitureista. Yhdensuuntainen matka kylään nimeltä Kim Bong [kartalla] kestää puolisen tuntia ja maksaa reilut 30 000 dongia. Mahdollista on myös järjestää itselleen moottoriveneen kuskeineen, jolloin yksi tunti maksaa 200 000 dongia ja vierailla voi myös jossakin joenrantojen kalastajakylässä tai muissa paikoissa. Kim Bong on kuitenkin ykköskohde, ja se on käsityöläisten ja taiteilijoiden kylä, josta ovat kotoisin etenkin Hoi Anin liikkeissä myytävät puuveistokset, sillä alueen parhaat puunveistäjät asuvat siellä.

Cam Kimissä voi itsekseen kävellä tai pyöräillä, ja siellä on aina rauhallisempaa kuin Hoi Anin ytimessä. Jos haluaa jäädä saarelle moneksi tunniksi, kannattaa sinne vain mennä ja palata yhdensuuntaisella moottorivenekyydillä. Paras saarta on tutkia talvikaudella, mutta maaliskuulta eteenpäin on ensin hyvin kuumaa ja syksyisin sataa usein niin, että alueella on tulvia.

Cam Kimiin voi myös pyöräillä, ja monet tahot järjestävät retkiä sinne ja sinne voi myös itsekseen pyöräillä. Reitti kannattaa selvittää tarkkaan etukäteen, ja pyöräilyä aurinkoisilla ilmoilla ja keskikesällä kannattaa välttää ainakin klo 12–15. Hoi Anista voi opastetun pyöräilykierroksen yhteydessä mennä Cam Kimiin, joten mahdollisuuksia on paljon. Viileämpinä aikoina pyöräily voi olla paras tapa siirtyä Cam Kimiin, mutta kuumina aikoina veneretki on kaikkein paras ratkaisu.

Vierailu Cham-saarilla

Jos Hoi Anin tienoolla viettää ainakin viikon ja jos on siellä muulloin kuin viikonloppuna tai aikana, jolloin meri on levoton, on vierailu Cham-saarilla [kartalla] yksi mahdollisuus päiväretkelle. Jos Hoi Anin tienoolla on kuumana aikana maaliskuulta syyskuun alkuun, voi myös olla mukavaa viettää saarien keskuksen (Cu Lao Cham) tuntumassa öitä, sillä siellä on monipuolinen valikoima majapaikkoja.

Cham-saaret ovat pääosin graniittia, ja ne ovat jo näkynä huikaisevia. Ne sijaitsevat vain 15 kilometrin päässä Hoi Anin ytimestä, mutta sinne voi oikeastaan varmasti matkustaa vain muutaman kuukauden vuodesta. Lokakuun alusta maaliskuun loppupuolelle meri on usein aallokkoinen eivätkä pienet veneet tee silloin minkäänlaisia retkiä.

Sukeltaminen on hyvä harrastus Cham-saarilla, ja vedet ovat siihen suotuisia vain kesäkauden aikana. Hoi Anissa ja myös Cham-saarilla on useita sukellukseen erikoistuneita liikkeitä ja vuokrauspaikkoja, ja mahdollista on myös järjestää Hoi Anista matkatoimiston tai majapaikan kautta päivän tai yön yli kestävä sukellusretki Cham-saarille. Toimijoita, jotka järjestävät sukellusretkiä ja vuokraavat laitteita ovat esimerkiksi Cham Island Diving Center ja Dive Hoi An.

Saarella on myös rantoja, kuten Bai Lang, joka on uimiselle juuri sopiva, ja sen suurin nähtävyys on Ong Ngu, joka on valaille omistettu temppeli. Keskuksessa on hyviä ravintoloita, joissa kalaruoat ja merenelävät ovat kaikkein parhaita höysteitä.

Hoi Aniin tehdään päiväretkiä, joita järjestävät monet tahot majapaikoista matkatoimistoihin. Ne ovat kuitenkin sellaisia, että kiirettä pitää ja kaikelle tulee hintaa. Jos saarille ei mene sukeltamaan ja siellä haluaa viettää yön yli, kannattaa sinne mennä omatoimisesti. Nguyen Hoang -kadun päästä [kartalla] olevilta laitureilta voi lähteä yleensä klo 7 veneillä, jotka kulkevat matkan parissa tunnissa ja noin 150 000 dongilla suuntaansa. Saaret ovat perinteisesti olleet sotilasaluetta, ja edelleenkin retkelle lähtevän pitää ottaa mukaan passi ja viisumi, joskin viisumi yleensä on passissa oleva leima ja maihinnousukortti, joka jätetään passiin. Cham-saarilla veneet saapuvat laituriin nimeltä Bai Lang, joka on saarten suurimmassa keskuksessa, ja sieltä lähtee takaisin veneitä, mutta yleensä vain klo 11. Näin ollen nämä alukset ovat hyviä vain niille, joille riittää parin tunnin kiertely saarten keskuksessa tai jotka haluavat viettää siellä yön tai useamman.

Ihmisten kokemuksista Cham-saarilla voi lukea TripAdvisorista.

Lisää asiaa Hoi Anin ajanvietteistä:

Hidden Hoi An esittelee kaikenlaista tekemistä.

Crazy Tourist selvittelee mitä Hoi Anissa voi tehdä aikansa kuluksi.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti