Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Hoi An
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Liikennettä Hoi Anissa
Skootterin tai moottoripyörän voi saada vuokralle, mutta sellainen ei välttämättä ole Hoi Anissa tai sen ympäristössä hyvä.

Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Hoi Anissa

Hoi An on hivenen parempi kohden perheille kuin monet muut Vietnamin vierailupaikat, mutta se ei silti pärjää alkuunkaan Thaimaan rantalomapaikkojen kanssa. Vietnamissa ei ole yhtä helppo lomailla, siellä on vähän oikeastaan mitään lapsille suunnattua ja se on lähinnä aikuisten lomapaikka. Hoi Anissa voi viihtyä perheen kanssa paremmin kuin suurissa kaupungeissa, kuten Danangissa, Hanoissa tai Saigonissa, mutta siellä ei kannata viettää viikkoa saati kahta. Kaiken kukkuraksi säät ovat Vietnamin keskiosissa sellaisia, että joulukuussa on vielä sateita, tammikuu on epävarma kuukausi jolloin voi sadellakin ja vasta helmikuusta eteenpäin siellä on aina lämmintä ja aurinkoista. Se on varteenotettava vierailupaikka myös alkukesästä, jolloin lämpötilat tosin ovat yöt päivät hyvin korkeita.

Jos Hoi Aniin matkustaa, An Bangissa on ranta, jonka tuntumassa on jonkin verran perheille suunnattua tarjontaa, mutta sekin on varsin aikuismainen ja tylsä paikka.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Hoi Anin ytimessä kävellään, pyörällä on mukava mennä rannoille ja taksilla voi tehdä matkoja niin rannoille ja vaikka Danangiin asti.

Kävely

Hoi An on loistava paikka kävellä paikasta toiseen. Siellä on mukava kävellä niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja, ja kaikkein eniten kaupungista saavat irti ne, jotka ovat tottuneita kävelijöitä ja joilla on varusteita, kuten oma täytettävä juomapullo ja kunnolliset, hyväksi todetut jalkineet.

Hoi Anissa on huonoin kävellä keskipäivällä, mutta tammi-helmikuussa se ei ole aivan mahdoton aika kävellä auringonpaisteessakaan. Hoi Anin ytimessä oikeastaan pisin kävelymatka on vanhassakaupungissa olevan joenrannan ja toisella puolella ydintä olevan Tan Anin toripaikan välinen matka, jonka voi hyvin kävellä montakin kertaa päivässä.

Normaalia pidempi reitti, josta kovat kävelijät voivat suoriutua alle tunnissa, on matka Hoi Anin ytimestä An Bangin rannalle. Pitää vain hoitaa itsensä tielle nimeltään Hai Ba Trung [kartalla] ja kävellä sitä suoraan niin kauan, että meri tulee vastaan. Matkan varrella on mukavia, perivietnamilaisia näkymiä vetisine peltoineen ja vesibuffaloineenVesibuffalo. Välissä on myös pieni saari, jolla on ”Vegetable Village” [kartalla] ja jossa voi käydä katsomassa viljelmiä, syödä ehdottomasti puhtaan luomuaterian ja kenties nauttia jonkinlaisen virvokkeenkin. Sillalta voi katsella trooppisia näkymiä, joihin kuuluu täysin luonnonmukaisia tapoja elää nykymaailmassakinPeltomaisema. An Bangin rantaRanta on monipuolinen paikka, jossa voi paitsi oleskella rannalla tai pulikoida vedessä myös harrastaa kaikenlaista, syödä merta katsellen tai nauttia juoman tai useamman trooppisissa tunnelmissa.

Pyöräily

An Bangiin ja myös alueen toiselle rannalle (Cua Dai) [kartalla] voi tietenkin siirtyä myös pyörällä. An Bang on pääranta, mutta Cua Dai on oikeastaan vain sen kaupallisempi ja enemmän lomakeskusten hallitsema ranta, johon tosin on hankala mennä An Bangin rannalta rannikkoa pitkin. Sinne kannattaa valita eri reitti, eikä molemmilla rannoilla välttämättä ole järkeä vierailla yhden päivän aikana. Muutama kilometri An Bangiin menee nopeasti, tien laidassa on erilliset pyöräkaistat mutta pyöräillessä kannattaa kiinnittää huomiota tien varrella oleviin ainutlaatuisiin näkymiin eikä esimerkiksi tuijottaa puhelintaanPolkupyöräilijöitä, mikä tosin tuntuu Hoi Anissa olevan turistien eniten suosima ajanviete.

Pyörän saa monesta majapaikasta vaikka ilmaiseksi käyttöönsä, jos se ei ole ilmainen sellainen voidaan vuokrata ja jos sellaisia ei majapaikassa ole, he järjestävät sellaisen tai ainakin tietävät mistä saa mahdollisimman helposti pyörän alleen. Majapaikat ja etenkin perheomistuksessa olevat majatalot ovat myös sellaisia, että niistä saa tietoa kaikesta mahdollisesta ja myös hyvistä vierailupaikoista ja parhaista pyöräilyreiteistä. Pyöräillä ei kannata ytimessä eikä etenkään vanhassakaupungissa, vaan pyörällä kannattaa nimenomaan tutustua ympäristön vierailupaikkoihin.

Moottoripyörätaksi tai riksa

Xe Om eli kaikkialla Vietnamissa yleinen moottoripyörätaksi ei ole kannattava kyyti. Se on suunnattu turisteille, sopii vain yhdelle ja on epämukava, ja hintaa tulee aina enemmän kuin taksimatkalle.

Riksa eli cyclo on kaikkien tuntema kolmipyöräinen, perinteinen kyyti, jonkalaiset vielä 90-luvulla olivat maassa yleisiä. Nykyään nämä kyyditRiksoja on varattu turisteille ja ne ovat täysin ylihintaisia.

Auto, skootteri tai moottoripyörä

Myös skootterin tai moottoripyörän voi saada vuokralle, mutta sellainen ei välttämättä ole Hoi Anissa tai sen ympäristössä hyvä. Pyöräily on niille, jotka eivät halua kävellä, kaikkein paras tapa tehdä esimerkiksi 5–15 kilometrin matkoja suuntaansa. Toki skootterilla tai moottoripyörällä, kuten myös autolla, voisi käydä Danangissa, jonne voi parhaimmillaan porhaltaa reilusti alle tunnissa, mutta liikennekulttuuri on vähän eksoottista ja ajelu kannattaa jättää paikallisille.

Takseja
Jos haluaa pois An Bangin tai Cua Dain rannalta, on niiden edustalla aina takseja.

Taksi ja GrabTaxi

Taksit ovat Hoi Anissa hyviä, mutta kaupungin sisällä niille ei juuri ole käyttöä. Jos haluaa pois An Bangin tai Cua Dain rannalta, on niiden edustalla aina takseja. Esimerkiksi An Bangin rannalta taksi takaisin ytimeen maksaa 80–100 000 dongia, matkan hinnan voi sopia etukäteen, jolloin sitä pitää neuvotella alaspäin noin 200 000 dongista, tai sitten voi pyytää mittari päälle, jolloin hinnaksi tulee korkeintaan 100 000 dongia. Luotettavia taksiyhtiöitä ovat Mai Linh, jonka autot ovat vihreitä, ja Hoi An Taxi.

Matka Hoi Anin ja Danangin välillä maksaa 240 000 dongista ylöspäin.

Hoi Anissa toimii myös GrabTaxi, jonka sovelluksen voi ladata puhelimeen tai tabletille tai jonka voi tilauttaa paikalle majapaikan, matkatoimiston tai muun paikan kautta.

Lisää asiaa liikkumisesta Hoi Anissa:

Hidden Hoi An esittelee pyöräilyreittejä

Vietnam Guide kertoo yhtä sun toista liikkumisesta Hoi Anissa.

Bussi
Hoi Aniin voi tulla bussilla monesta paikasta ja kaikkein vaivattomimmin Huesta (noin 4 tuntia) tai Danangista (alle tunti).

Siirtyminen lentoasemalta tai muilta asemilta

Hoi Anin lähin lentoasema on Danangin lentoasema [kartalla], joka sijaitsee vain kahden kilometrin päässä Danangin ytimestä. Sieltä kulkee bussi Danangin ytimeen, mutta kaikkein paras on siirtyä taksilla joko Danangiin tai sitten suoraan Hoi Aniin. Jos haluaa siirtyä suoraan, voi majapaikka järjestää kyydin, voi vain hypätä luotettavan yhtiön taksiin tai tilata tai tilauttaa paikalle GrabTaxi. Luotettavia taksiyhtiöitä Danangin ja Hoi Anin ympäristössä ovat Mai Linh ja Vinacom, ja matka Danangin lentoasemalta Hoi Anin ytimeen kestää 45–60 minuuttia. Matka taksilla Danangin ja Hoi Anin välillä maksaa 240 000 dongista ylöspäin.

Linja-auto

Hoi Aniin voi tulla bussilla monesta paikasta ja kaikkein vaivattomimmin Huesta (noin 4 tuntia) tai Danangista (alle tunti). Muualta on pitkä matka, mutta niille, jotka haluavat matkustaa yön yli, on nukkumisbusseja (sleeper bus), joilla esimerkiksi matka Nha Trangista on mahdollinen. Sekä Hanoista että Saigonista on niin pitkä matka, että se kannattaa lentää tai tehdä maareittejä pitkin osissa.

Jos Hoi Aniin saapuu linja-autolla, on yksi hyvin mahdollinen saapumispaikka Sinh Touristin toimisto [kartalla]. Toinen mahdollinen saapumispiste on VinPearlLand Bus Station [kartalla], ja on myös mahdollista, että saapuu näiden kahden lähellä olevalle bussiasemalle [kartalla]. Saapui minne saapui pääsee kaikkialta taksilla 1–2 eurolla lähes minne tahansa keskustan alueelle. Yleensä kyytiä tarjoavat kuskit laskuttavat enemmän tai ovat epärehellisiä. Kaikkein paras on katsoa luotettavan yhtiön auto tai tilauttaa paikalle GrabTaxi. Lisämaksua vastaan myös majapaikasta voidaan tulla bussipysäkiltä tai -asemalta hakemaan.

Kun lähtee Hoi Anista etenemään bussilla tai takaisin lentoasemalle, kannattaa asiasta ensin neuvotella majapaikan kanssa. Jos yöpyy paikallisten omistamassa guesthousessa tai muussa pikkuhotellissa, he järjestävät todella kohtuulliseen hintaan kaiken ja kuljetus majapaikalta bussin lähtöpaikalle järjestyy vaikka aamuneljältä.

Rautateitse Hoi Aniin

Lähin rautatieasema on Danangissa, josta voi siirtyä Hoi Aniin luotettavan yhtiön taksilla tai GrabTaxilla 45–60 minuutissa. Kaikkein paras suoraan Hoi Aniin on matkustaa linja-autolla tai sitten Danangista taksilla.

Turisteja kuljettavia riksoja
Hoi Anissa voi viettää rantalomaa mutta myös tutustua sen ainutlaatuiseen vanhaankaupunkiin.

Omatoimimatkat ja järjestetyt matkat

Hoi An on suosittu ja monipuolinen lomakohde, joka sijaitsee erinomaisella paikalla Keski-Vietnamissa. Se on alueen monipuolisin lomakaupunki, jossa voi viettää rantalomaa mutta myös tutustua sen ainutlaatuiseen vanhaankaupunkiin ja unohtumattomiin nähtävyyksiin. Hoi An onkin monin tavoin kuin Danang ja Hue yhdessä, mutta se on huomattavasti pienempi paikka, jossa suuret turistijoukot pysyttelevät vanhassakaupungissa ja rannan lähistöllä.

Omatoimisesti tehtävät matkat

Lähin lentoasema on Danangissa (Da Nang). Vietnamiin voi lentää Suomesta, mutta suoria lentoja Danangiin ei ole.

Finnair lentää Hanoihin ja myös Saigoniin. Niistä voi siirtyä lentäen Danangiin, sillä molemmista on hyvin pitkä matka Keski-Vietnamiin. Yhtiöitä, jotka lentävät Hanoista, Saigonista ja kenties muualtakin kuten Bangkokista Danangiin ovat esimerkiksi Vietnam Airlines, Jetstar, Viet Jet Air, joka lentää alle kahdessa tunnissa Bangkokista Danangiin, ja Air Asia, joka myös lentää Danangiin Bangkokista.

Aeroflot lentää Moskovasta suoraan Danangiin (Da Nang ). Ensin pitää hoitaa itsensä Moskovan Šeremetjevon lentoasemalle, ja jos matka jatkuu vuorokauden sisällä eikä poistu terminaaleista, ei viisumia tarvita.

Danangiin on helppo lentää Bangkokista, josta voi monella eri lentoyhtiöllä siirtyä Vietnamiin. Lentoyhtiöt on mainittu ylempänä Finnairin yhteydessä.

Lisää lentoja ja yhteyksiä voi katsella Skyscannerista.

Järjestetyt matkat

Hoi An ei ole yhtä monen kotimaisen matkatoimiston kohteena kuin Danang, ja se onkin parhaimmillaan omatoimikohteena, johon voi yhdistää ainakin Danangin mutta mahdollisesti myös Huen. Kaleva Travel tekee matkoja, joilla yövytään Hoi Anin ja Danangin välimaastossa olevan rannan läheisyydessä sijaitsevassa lomakeskuksessa.

Hotelli Hoi Anissa
Hoi Anissa on perinteisiä hotelleja, joita on sekä pieniä että melko isojakin.

Hotellit ja muut majapaikat

Hoi Anissa on perinteisiä hotelleja, joita on sekä pieniä että melko isojakin, ja siellä on muutama alue, jolla lomansa voi viettää.

Vanhoja osia, jotka ovat joen tuntumassa, ei oikeastaan voi majapaikalle suositella. Alue on suuren osan ajasta yhtä hullunmyllyä, sillä lähistöltä paikalle päiväretkelle saapuvat turistiryhmät kansoittavat kaikki sen kadut aamusta alkuiltaan. Iltaisin siellä on rauhatonta, ja hinnat ovat korkeampia kuin muualla kaupungissa.

Jos haluaa viettää yönsä mahdollisimman lähellä vanhaa ydintä, yksi mahdollisuus on An Hoin niemimaalla [kartalla]. Siellä tosin pidetään suosittu iltatori, mutta siellä on mukavampi viettää yönsä kuin vanhoissa kortteleissa.

Yksi suosittu ja kohtuuhintainen alue majapaikalle on Tan Anin toripaikan [kartalla] tienoo. Siellä on paljon palveluita kaupoista ravintoloihin, illallisen voi syödä siellä ja sieltä on korkeintaan vartin kävelymatka vanhoihin osiin.

Myös muut vanhojen osien ympäristössä olevat alueet ovat hyviä majapaikalle, kunhan ei majoitu yli vartin kävelymatkan päähän vanhankaupungin laitaosista.

Jos Keski-Vietnamiin haluaa lähinnä rantalomalle, on An Bangin ranta [kartalla] Hoi Anin lähin pääranta. Se on palveluiltaan ja tunnelmaltaan erinomainen paikka, josta voi 80–100 000 dongilla siirtyä taksilla Hoi Anin ytimeen. Alueen toinen rantapaikka on Cua Dai, jossa on hotellien lisäksi suuria lomakeskuksia. Ne ovat uimaan mieliville ja niille, jotka haluavat rentoutua tasokkaissa olosuhteissa, erinomaisia majapaikkoja.

Kaikki Booking.comin majapaikat Hoi Anissa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti