Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Hoi An
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ruokaa rannalla Hoi Anissa
Merenelävin höystetyt riisi- ja nuudeliannokset ovat suositeltavia, ja myös muut merenelävää tai vaikkapa grillikalaa sisältävät annokset ovat erinomaisia.

Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Vietnamin rahayksikkö on dong (VND), ja sen arvon voi katsoa vaikka XE:stä. Normaalisti se on suurin piirtein 25 000 dongia yhtä euroa kohti, mutta sen vaihteluväli on viime vuosikymmenen aikana ollut 22–30 000 dongia per euro. Koska summat ovat niin suuria, puhutaan ja mainostetaan siellä summia ilman turhia nollia, niin että 220 000 dongia voidaan merkitä ”220k” tai vain ”220”.

Hoi-Anin uusissa osissa ja vanhassakaupungissa on pankkiautomaatteja, mutta ei mitenkään ylettömän paljon. Suurin ongelma Vietnamissa on se, että valtaosa pankkiautomaateista laskuttaa nostosta monta euroa, ja siihen minkälainen lisämaksu nostosta seuraa, kannattaa kiinnittää huomiota. Eri pankeilla ja automaateilla on erilaisia summia, joten pienellä matkakassalla matkustava tai ne, jotka tekevät matkan aikana useita nostoja, katsovat ennen nostotoimenpiteen viimeistelyä minkälainen nostopalkkio olisi. Toinen ongelma on se, että jotkut automaatit antavat maksimissaan pari miljoonaa, mikä on varsin pieni summa, mutta esimerkiksi BIDV-pankin automaatit antavat 4 miljoonaa, joka on hyvä summa kerralla nostaa. Varsinainen keskittymä, jossa ovat kaikkien pankkien automaatit, on Tran Hung Daon ja Hoang Dieun kulmauksessa [kartalla].

Jos ottaa euroja mukaan, on niitä helppo vaihtaa paikalliseksi valuutaksi. Rahanvaihtopisteitä on paljon etenkin tienoilla, joilla turistit tekevät paljon ostoksia, eikä rahanvaihto ole Hoi Anin ytimessä ongelma. Eurojen vaihtelu dongeiksi onkin kaikkein edullisin tapa toimia siellä.

Maksukortit käyvät Vietnamissa melko huonosti. Monessa paikassa majapaikkakin pitää maksaa käteisellä. Kortit käyvät ostoskeskuksissa ja vanhankaupungin joissain liikkeissä, mutta Hoi Anissa on vain vähän ostoskeskuksia tai suuria kauppoja. Käteistä kannattaa aina pitää Hoi Anissa kuten muuallakin Vietnamissa mukana.

Nguyen Truen To
Torille johtava pääkatu eli Nguyen Truen To on katu, jolla on monenmoisia liikkeitä.

Ostokset

Hoi An on erinomainen paikka tehdä ostoksia. Pääasiallisia ostoksia tehdään vanhassakaupungissa, mutta myös muualla on ostospaikkoja, etenkin Cho Tam An -torin tuntumassa ja ytimestä sille johtavalla kadulla.

Kojuja kauppahallin ulkopuolella
Cho Con on autenttinen kauppahalli ja sen ympäristössä oleva markkinapaikka, missä paikalliset käyvät ostoksilla ja muutenkin viihtymässä.

Vanhat osat

Vanhakaupunki on jo pitkään ollut turistirysä, jossa kaikki on suunnattu turisteille. Monet hinnat ovat normaalia korkeampia, mutta kauppojen joukossa on melkoisesti normaalia hienompia tuotteita myyviä liikkeitä. Nahkatuotteet, käsityöt, korut, taide ja monet muut luksusluokan tuotteet ovat siellä hyvin ja tyylikkäästi esillä. Niihin kuuluvat myös villatuotteet, silkki ja muut tekstiilit. Kengät ja muut asusteet ovat hyvin edustettuina, ja vaatteiden joukossa on paljon niin tyylikkäitä kesävaatteita kuin vapaa-ajan asuja, kuten North Facen tuotteita. Sillä on tehtaita Vietnamissa, ja siellä sen tuotteet ovat huomattavasti Thaimaatakin edullisemmissa hinnoissa. Muita hyviä ostoksia ovat tupakka, alkoholi ja erilaiset naposteltavat, joiden joukossa on niin paikallista perää olevia kuin kansainvälisiäkin herkkuja. Etenkin vanhassakaupungissa hintoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, ja kaikki arkiset tuotteet ja ruoat on taloussyistä ostaa Tan Anin torin tuntumasta.

Vanhassakaupungissa ei erikseen tarvitse kauppoja etsiä, sillä niitä on kaikkialla. Erityisen hyviä kauppakatuja ovat vanhoihin osiin johtava Nguyen Hue [kartalla], sen vieressä kulkeva Le Loi, myös saman suuntainen Hoang Dieu, Tran Phu, joka on sen jokea edeltävä poikkikatu, ja joenrannalla kulkeva Bach Dang.

Yksi vanhojen osien pääpaikkoja ostoksille on kauppahallin [kartalla] ympäristö, johon Nguyen Hue johtaakin. Sen sisälläKauppahallin sisällä on mitä erilaisimpia tuotteita myyviä liikkeitä ja kojuja, ja niissä asioivat myös paikalliset. Kauppahallin vieressä on torikojuja, jotka ovat avoinna myöhään, mutta kauppahallin sisäosat ovat jo alkuillasta hiljaisia.

Uudemmat osat

Tran Hung Dao [kartalla] on Hoi Anin eräänlainen pääväylä, joka jakaa keskustan kahtia. Sen joenrannan puolella ovat vanhat osat, ja sen toisella puolella, matkalla kohti An Bangin rantaa, ovat osat, joissa paikalliset viettävät aikaa ja tekevät ostoksia. Kortteleissa on sen verran majapaikkoja ja hyviä ravintoloita, että siellä pyörii aina jonkin verran turisteja. Jos majapaikka on muualla kuin Tan Anin tuntumassa, kannattaa siellä ainakin kerran vierailla.

Paras ostoksia on tehdä aamupäivällä, ja iltapäivällä auringon laskettua niitä on myös mukava tehdä mutta jo melko varhain, viimeistään illan alettua pimetä, myyjien määrä romahtaa. Alueen liikkeet, joiden joukossa on pari valintamyymälää, ovat kuitenkin avoinna myöhempään. Tan anissa on jonkin verran mielenkiintoisia liikkeitä, mutta valtaosa niistä on suunnattu paikallisille eikä niissä kaikissa olla edes turisteihin totuttu.

Torille johtava pääkatu eli Nguyen Truen To [kartalla] on etenkin vilkkaan Ly Thuen Kietin jälkeen katu, jolla on monenmoisia liikkeitä. Tan Anin torialue [kartalla] on siitä jonkin matkan päässä, ja sen ympäristössä on myös Vinmart ja pari muutakin valintamyymälää, joista saa juomia ja naposteltavia. Valintamyymälöitä on kuitenkin hyvin harvakseltaan, aivan kuten vanhoissa osissakin, joten esimerkiksi iltajuomien hankkimista ei kannata lykätä vaan sellaiset kannattaa ostaa jo aiemmin päivällä kun niitä myyvä kauppa tulee vastaan. Ylipäätään Hoi Anissa kannattaa toimia mieluummin aikaisin kuin myöhään, sillä kaikki avataan jo seitsemän maissa ja jo iltakuuden jälkeen monet kojut ovat kadonneet ja kauppoja suljetaan.

Lisää asiaa ostoksista:

Vietnam Guide kertoo tarkemmin Hoi Anin ostospaikoista.

Ravintola
Vanhojen osien pääkaduilla, kuten rantakatu Bach Dangilla hinnat ovat usein melko korkeita.

Ruoat ja ravintolat

Hoi Anissa on erinomaiset ruoat, ja siellä voi ruokailla monessa eri paikassa.

Pääasiallinen turistien ruokailupaikka on vanhakaupunki, mutta siellä saa kauppahallia lukuun ottamatta olla hintojen kanssa tarkkana.

Sitä edullisempaa on joen toisella puolella olevalla An Hoi -niemimaalla.

Samoin ytimen uudemmissa osissa, jotka ovat Tan Anin torialueen tuntumassa, on useita erinomaisia ravintoloita.

Myös An Bangin rannalla, jolla monet yönsä viettävät, on erinomaisia mutta kohtuuhintaisia terassiravintoloita, joilla voi merinäköalaa ihaillessa syödä monenmoisia ruokia.

Hoi Anissa erinomaisia ovat kalaa ja mereneläviä sisältävät ruoat, paikallinen erikoisuus eli Cao LaukuvaNuudeleita ja tofua ], kasvisruoat, intialaiset ruoat ja erilaiset välipalat, joita on kevätkääryleistäKevätkääryleitä paikallisiin ”pitsoihin”Pitsantapaista ruokaa. Välipaloiksi käyvät myös paloitellut hedelmät ja monet muut tuotteet, joita on kaupan etenkin vanhassakaupungissa.

Vanhoissa osissa joutuu aina maksamaan turistilisää, ja kauppahallia lukuun ottamatta siirtymällä pari korttelia Le Loilta ja muilta turistien suosimilta kaduilta poispäin saa usein hinta-laatusuhteeltaan parempia ruokia kuin turistien kansoittamissa kortteleissa.

Cao Laun lisäksi yksi vietnamilainen erikoisuus, joka soveltuu aamiaiseksi tai välipalaksi, on Banh MiBanh Mi, joka on täytetty patonki. Siinä voi olla erilaisia aineksia, se voi olla kasvista tai vegaanillekin soveltuva, eikä sellaisesta kannata maksaa kuin 20–40 000 dongia.

Ruokakojuja kauppahallissa
Kauppahallin sisällä on kymmenittäin ruokakojuja, joista saa paikallisia ruokia.

Vanhat osat

Vanhoissa osissa, joiden pääkatuja ovat Le Loi, Tran Phu, Nguyen Hue ja rantakatu Bach Dang, hinnat ovat usein melko korkeita. Useimmissa paikoissa on suuri turistilisä, paikallisia ei ravintoloissa näy, tarjonta on tyyliltään länsimaista ja kaikenlaisia ruokia on tarjolla. Jos vain haluaa syömään, hinnat ovat merkityksettömiä eikä ruoan tasokaan ole kaikki kaikessa, voi näiltä kaduilta löytää upeita ravintoloita, joissa voidaan tarjota vaikka ranskalaisia ruokia. Etenkin joenrannalla illan pimetessä ja iltaisin on erityisen tunnelmallista istahtaa alas ja nauttia ateria.

Vanhassakaupungissa on myös edullisia ravintoloita, joita on kaikkein keskeisimmilläkin paikoilla, ja jos haluaa edullisen aamiaisen, lounaan tai varhaisen illallisen, kannattaa suunnata kauppahallille [kartalla] (Cho Hoi An). Sen sisällä on kymmenittäin ruokakojuja, joista saa oikeastaan yksinomaan paikallisia ruokia. Niissä voi syödä pilkkahinnalla esimerkiksi Cao Laun, kevätkääryleitä tai muita tyypillisiä paikallisia ruokia, ja ruokajuomaksi saa niin halutessaan oluen. Ruokien hinnat ovat kohtuullisia, ja sekä ateriasta että juomasta pitäisi selvitä alle 50 000 dongilla. Sisähallin lisäksi kannattaa katsastaa kauppahallia reunustavat kahvilat, joista monet ovat hinnoiltaan paikallisten kukkaroille sopivia. Monissa paikoissa voi nauttia täytetyn voileivän ja juoman alle 50 000 dongilla. Kolmas paikka, jossa on tarjolla ruokia etenkin alkuillasta eteenpäin, on Tran Phun puoleinen pääty, jossa on kymmeniä myyjiä. He myyvät ruokia ja juomia, ja niiden joukossa on kaikenlaista maukastaMakoisaa ruokaa ja kiinnostavaa.

Jos vanhassakaupungissa ja sen ympäristössä haluaa ruokailla, kannattaa myös tutustua erilaisiin katuihin, jotka eivät ole kaikkein suosituimpia. Esimerkiksi Phan Chu Trinh [kartalla] on katu, jolla esimerkiksi on intialainen ravintola Baba’s ja kasvisruokiin erikoistuneita ravintoloita.

Lyhtysilta
Ylittämällä lyhtysillan pääsee An Hoin niemimaalle, jossa on paljon kohtuuhintaisia kahviloita, baareja ja ravintoloita.

An Hoi

Jos vanhankaupungin kujilla yllättää nälkä tai jano mutta haluaa kunnolliseen kahvilaan tai ravintolaan, kannattaa ylittää ”lyhtysilta”. Silloin on An Hoin niemimaalla, jolle saapuu vain murto-osa niistä ihmisistä, jotka vaeltelevat Thu Bon -joen toisella puolella olevassa vanhassakaupungissa. Tämä alue on paikka, jossa on paljon kohtuuhintaisia kahviloita, baareja ja ravintoloita, ja niitä on myös rantakadullaRantakatu [kartalla]. Mitä kauemmas sillasta kulkee, vaikkapa vain rantakatua pitkin, sitä edullisempia hintoja tulee vastaan. Kuten muuallakin Hoi Anissa on niemimaallakin kohtuuhintaisen, paikallisten suosiman ravintolan tunnusmerkki se, että sillä ei ole sisäänheittäjää eikä kukaan edes yritä houkutella turisteja sisään tai terassille.

Tan Anin torialueen ympäristö

Jos lähtee vanhastakaupungin edustalta kulkevasta joesta poispäin, tulee vastaan vilkkaita poikkikatuja. Niistä Tran Hung Dao [kartalla] on katu, jolla on huomattava määrä erilaisia ravintoloita ja myös kahviloita, joissa voi hetken levähtää. Jos majapaikka ei ole näissä kortteleissa, niihin ei kannata ytimestä lähteä illalliselle mutta lounas vilkkaan torin ympäristössä on ainakin kerran hyvä käydä syömässä. Jos majapaikka on Tan Anin torialueen lähellä, sieltä puolestaan kenties ei kannata lähteä vanhaankaupunkiin illalliselle, sillä kadut ovat ikäviä ja klo 21.30 alkaen katuvaloja sammutellaan etenkin muualla kuin ytimessä.

Alue on monin tavoin hankala paikka, sillä siellä on paljon ihmisiä, joista 98 % on paikallisia, liikennettä ja yleistä vipinää, joka siihen tottumattomalle ei ole mieltä rauhoittavaa. Siellä kuitenkin on alueita, joilla on normaalia enemmän ruokapaikkoja ja vilkkaita kortteleista rauhallisempaa tunnelmaa. Erityisen hyvä katu on Tran Dinh Phun, sen poikkikatu Nguyen Cong Tru [kartalla] ja Dinh Tien Hoang [kartalla], joka kulkee suoraan Tan Anin torialueelle. Dinh Tien Hoangin ja Tran Dinh Phun kulmauksessa on aivan ainutlaatuinen kasvisravintola, joka soveltuu vegaaneillekin, nimeltään Minh Hien 2, jolla on piste myös ytimessä. Aivan ehdoton annos siellä on lautanenLautasellinen ruokaa, jossa on kurpitsakeittoa, villiä proteiinipitoista riisiä ja salaattia.

Ravintola An Bangin rannalla
An Bangin rannalla on kymmenittäin terasseja, joilla voi syödä ja juoda aivan kohtuulliseen hintaan

An Bangin ranta

Jos lähtee pyörällä, taksilla tai kävellen pitkin tietä nimeltään Hai Ba Trung, saapuu muutaman kilometrin kuljettuaan An Bangin rannalle [kartalla]. Se on Hoi Anin rantalomapaikka, jossa monet Hoi Anissa lomailevat yöpyvät. Siellä yöpyvä ei saa samanlaista otetta Hoi Anin ytimestä kuin ne, jotka viettävät ytimessä myös yönsä, mutta An Bangin elämänmeno onkin aivan toisenlaista. Siellä on kymmenittäin terasseja, joilla voi syödä ja juoda aivan kohtuulliseen hintaan. Eri paikoilla on erilaisia hintoja, meininki on varsin rentoa, vain kalleimmilla turistirysillä on sisäänheittäjä ja siellä voi syödä annoksen 100–150 000 dongilla ruokajuomineen. Rantapaikkana merenelävin höystetyt riisi- ja nuudeliannokset ovat suositeltavia, ja myös muut merenelävää tai vaikkapa grillikalaa sisältävät annokset ovat erinomaisia. Ja mikäs sen mukavamaa kuin nauttia Etelä-Kiinan meren rannoista yhdellä sen terasseista hyviä ruokia ja juomia maistellen.

Lisää ruokailusta Hoi Anissa:

Hoi An Now tarjoaa parhaan verkkosivun niille, jotka haluavat tutustua kaupungin ravintoloihin.

Vietnam Guide esittelee kalliita ja turisteille suunnattuja ravintoloita.

Tapahtumat

Hoi Anissa kuten muuallakaan Kaakkois-Aasiassa ei ole samanlaisia tapahtumia kuin Euroopassa, eikä sinne lähdetä tapahtumien takia.

Yksi tapahtuma, jota Vietnamiin matkustelevan kannattaa vältellä on uusi vuosi eli Tet. Hoi Anissa esimerkiksi Tan Anin kauppahallin tienoo hiljenee moneksi päiväksi, ja monessa muussa paikassa hintoja nostetaan 5–20 %. Kaikkein vähiten uudestavuodesta johtuvia häiriöitä on turistien kansoittamissa vanhoissa osissa ja An Bangin rannalla, jolla juhlaa ei juuri edes huomaa, lukuun ottamatta sitä että jotkut ravintolat ottavat sen takia ylimääräistä. Ylimääräinen lisä on sen takia, että ravintolat ja kahvilat saisivat työntekijät paikalle, sillä Tetin aikaan kaikki haluavat vierailla kotiseudullaan eikä kukaan haluaisi olla töissä. Tetin pitäisi kestää vain kolme neljä päivää mutta käytännössä se on pitkä kuin nälkävuosi, ja se pitää monia paikkoja kiinni 7–10 vuorokautta. Uusimpien tietojen mukaan sitä ei järjestetä vuonna 2021, mikä olisikin matkustajille hieno asia. Tet on lähes poikkeuksetta helmikuussa, joinain vuosina se on jo tammikuun viimeisellä viikolla, mutta sitä odotellaan kuin kuuta nousevaa ja siihen aletaan valmistautua viikonkin etukäteen ja siitä puhutaan sitäkin pidempään.

Muista tapahtumista voi lukea Hoi Anin virallisilta sivuilta.

Yöelämä

Hoi An on kaukana mistään bailupaikasta, mutta sen vanhoissa osissa on paljon baareja ja muita paikkoja, joissa voi ottaa iltaisin jotakin. Olut on teoriassa hyvin edullista, niin että pullon Bia Saigonia saa edullisimmillaan 15–20 000 dongilla, mutta turistipaikoissa hinnat ovat korkeampia ja heille mieluusti yritetään tarjota jotakin perusolutta kalliimpaa, kuten cocktaileja. Jos haluaa nautiskella normaalia edullisempia juomia, kannattaa hakeutua kauppahallin ympäristöön, jolla on muutama kohtuuhintainen paikka, josta Bia Saigonin voi saada esimerkiksi 20 000 dongilla. Jos ottaa oluen, kannattaa myös paikalliseen tyyliin ottaa maapähkinöitäOlutta ja maapähkinöitä.

Vanhojen osien lisäksi joen toisella puolella olevalla An Hoin niemimaalla on baareja, jotka ovat edullisempia kuin vanhassakaupungissa, ja pelkästään sen rantakadullaRantakadulla on lukuisia terasseja, joilla voi ottaa muutaman.

Tan Anin toripaikan ympäristöstä ei baareja kannata etsiskellä mutta alueen ravintoloissa on olutta tarjolla.

Jos vanhakaupunki ei kiinnosta tai se vaikuttaa laimealta, kannattaa yöelämään viehtyneiden yöpyä An Bangin rannalla, jolla on paljon terassibaareja. Siellä voi olla vähän korkeampia hintoja kuin normaalisti, mutta kilpailu pitää hinnat kurissa ja happy hourit ovat yleisiä.

Lisää asiaa illanvietosta:

Vietnam Guide kertoo illanvietosta.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti