Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Saigon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Saigonin baarikatuja yöllä
Sisäänkäynti puistoon Saigonissa
Saigon on pääosin uusi kaupunki, jossa on hyvin vähän menneisyyden merkkejä.

Saigon, Vietnam

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Etelä-Vietnamin harvoja varteenotettavia vierailupaikkoja ja maan suurin kaupunki on Saigon, joka yhdessä Bangkokin kanssa on Kaakkois-Aasian merkittävin trooppinen metropoli. Se on monin tavoin täysin erilainen vierailupaikka kuin Hanoi ja Vietnamin rannikkokaupungit, ja se on ehdottomasti Vietnamin dynaamisin, trendikkäin ja kansainvälisin kaupunki. Saigon on monin tavoin hankala vierailupaikka, ja sinne menevän kannattaa ottaa kaupungista etukäteen selvää.

Saigon poikkeaa täysin Hanoista, eikä Saigonissa juuri ole vanhoja osia tai mitään vanhaa nähtävää. Se on pääosin uusi kaupunki, jossa on hyvin vähän menneisyyden merkkejä. Saigonissa pääsee nopeasti kärryille siitä, kuinka nopeasti Vietnam on 1990-luvulta lähtien muuttunut ja kuinka elinvoimainen on satamiljoonaisen kansan suurin kaupunki, jonka alueella on noin 13 miljoonaa asukasta.

Saigon on paikka, jossa parhaita ajanvietteitä ovat ruokailu, kahvilla tai muulla juomalla istuskelu, ostosten katselu, yöelämä ja muutamaan nähtävyyteen tutustuminen. Jos Saigonin elämänmenosta haluaa päästä kunnolla kiinni, kannattaa siellä viettää vähintään kolme mutta mielellään viisi tai kuusi kokonaista vuorokautta. Saigonin voi yhdistää muihin Vietnamin kohteisiin, mutta muualta kuin Mui Nestä ja Phan Thietista sinne on yön yli kestävä matka tai sinne kannattaa lentää. Saigon on erinomainen kohde yksinäisille seikkailijoille, pariskunnille ja pienille ryhmille, mutta se ei ole hyvä matkakohde lasten, nuorten tai suuren porukan kanssa.

Saigon – Ho Chi Minh City - Thành phố Hồ Chí Minh - Hồ Chí Minhin kaupunki

Thành phố Hồ Chí Minh tunnettiin vuoteen 1975 asti nimellä Saigon, mutta sen jälkeen kun 30.4.1975 Pohjois-Vietnamin armeija löi Vietnamin tasavallan ja Yhdysvaltain armeijat, heti ensimmäisenä toimenpiteenä kaupungin nimi muutettiin. On tietenkin hyvin ironista, että kaupunki tunnetaan nykyään parhaiten sen englanninkielisellä nimellä (Ho Chi Minh City tai HCMC). Toisaalta Vietnamin sotaa on myös kutsuttu maailman ainoaksi sodaksi, josta häviäjien versio tunnetaan paremmin kuin voittajien, jotka yleensä vastaavat historiankirjoituksesta.

Yhtä kaikki selkeyden ja sen vuoksi, että itse kaupungissa sen nimi edelleen on lähes poikkeuksetta Saigon (tai yleisimmin Sai Gon), on kaupunki myös tässä oppaassa Saigon. Hồ Chí Minhin kaupunki ei myöskään ole oikea suomenkielinen nimi, sillä suomeksi tälle kaupungille nimensä antanut, legendaarinen vietnamilainen vastarintaliikkeen johtaja ja maan johtajana toimineen henkilön nimi oli Ho Tši Minh.

Saigonin katuvilinää de Tham -kadulla
Saigon ei ole läheskään yhtä suosittu lomakohde kuin Bangkok, eikä siellä edes lomien aikaan ole suuria tungoksia.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää tällä hetkellä

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkänajan ennuste Saigoniin, joka kansainvälisesti tunnetaan nimellä Ho Chi Minh City.

Ilmasto

Saigonissa on trooppinen ilmasto, jolla on kaksi erilaista vuodenaikaa. Ilmasto on hyvin samanlainen kuin Bangkokissa ja monissa Thaimaan kolkissa. Koko vuoden on ympäri vuorokauden kuumaa, kesäkauden aikana sataa valtavasti ja paras vierailuaika on marraskuulta huhtikuulle.

Saigonin matkustuskausi pyörähtää liikkeelle marraskuussa, jolloin alkukuusta sataa vielä muuta talvikautta enemmän mutta joka jo on hyvä kuukausi viettää aikaa Vietnamin eteläosissa.

Joulukuusta eteenpäin luvassa on vuoden viileimpiä ilmoja, vähiten sateita ja paljon aurinkoa. Joulu- ja tammikuussa on viileintä, ja tällöin päivisin on hädin tuskin 31 astetta ja öisin elohopea tippuu 20–24 asteeseen. Sadepäiviä on vähän, sademäärät ovat pieniä ja aurinko paistaa noin 250 tuntia kuukaudessa.

Tet-juhla Saigonissa
Uuden vuoden juhla eli Tet sulkee etenkin suurissa kaupungeissa lähes kaikki kaupat ja valtaosan ravintoloista.

Helmikuun alusta eteenpäin lämpötilat nousevat, sadepäiviä on entistäkin vähemmän ja aurinko paistaa eniten helmikuun puolivälistä aina huhtikuun alkupuolelle. Päivisin on vähintään 33 astetta mutta vain maaliskuun alusta toukokuun loppupuolelle lämpötilat voivat nousta lähellekään 40:tä astetta. Lämpötilat pysyvät melko tasaisina, ja keväällä, joka on vuoden kuumin aika, päivisin on 34–36 astetta ja öisin 24–26.

Jo maaliskuussa kuivat ilmat alkavat tuntua varsin ikäviltä, ja niin kuin muuallakin Kaakkois-Aasiassa odotellaan siellä viimeistään kuuman huhtikuun alussa sadekautta. Huhtikuu on vielä melko aurinkoinen kuukausi, jolloin sateita on melko vähän, mutta kuun loppupuolella ne yleistyvät.

Toukokuun alusta eteenpäin Saigonissa sataa joskus jopa 24:nä päivänä koko kuukaudesta, ja kaikkein sateisimpia kuukausia ovat kesä- ja syyskuu. Toukokuu on vielä hyvin kuuma kuukausi, mutta kesäkuun alusta eteenpäin päivisin on vain harvoin yli 33 astetta. Normaalina kesäpäivänä Saigonissa on päivisin 30–33 astetta ja öisin noin 24 astetta.

Toisin kuin joissain muissa Kaakkois-Aasian kolkissa Saigonissa aurinko paistaa kesälläkin varsin hyvin, 160–190 tuntia kuukaudessa. Vuoden aikana siellä on luvassa 2500 tuntia aurinkoa, mikä on enemmän kuin Bangkokissa, mutta vuosittain siellä sataa 155 vuorokauden aikana 2000 milliä vettä.

Parhaat matkustusajat

Saigoniin kannattaa lähteä marraskuun puolivälistä aina huhtikuun puoliväliin, joskin myös marraskuun alku, huhtikuun loppupuoli ja toukokuun alkupuoli voivat olla aivan hyviä ajankohtia vierailla Etelä-Vietnamissa.

Saigon ei ole läheskään yhtä suosittu lomakohde kuin Bangkok, eikä siellä edes lomien aikaan ole suuria tungoksia. Eniten vierailijoita siellä on joulukuun puolivälistä aina helmikuun loppuun, mutta sinänsä mitään piikkejä ei kannata vältellä. Tietenkin joululoman aikaan länsimaisia vierailijoita on normaalia enemmän, mutta jos varaa majapaikan tai matkan muutama viikko ennen matkan alkua, ei huolia juurikaan ole. Länsimaisia vierailijoita enemmän Saigonissa pyörii aasialaisia turisteja, ja heidän lomiaan ja liikkeitään on mahdoton ennustella.

Vietnamin historiasta kertova museo
Vietnamin historiasta kertovassa museossa oppii siitä miten asiat ovat muuttuneet 4000 vuoden takaa näihin päiviin.

Nähtävyydet

Saigonissa nähtävyydet ovat vain rekvisiittaa, joka tosin voi antaa lisätietoa monista asioista ja maan värikkäästä ja monimutkaisesta historiasta. Saigon on sinänsä melko nuori kaupunki, joka vasta 1800-luvulla alkoi kasvaa, ja pitkään 1900-luvulla se oli erilaisten sotien runtelema. Aina 1990-luvulle asti Vietnam oli pakotelistalla mutta sen jälkeen kun pakotteet poistettiin lähti maan talous nousuun. Saigon on ollut talouskasvun näkyvin tähti, ja se on täynnä uusia ja ihmeellisiä rakennuksia ja valtavia rakennusprojekteja. Niihin kuuluu myös 90-prosenttisesti japanilaisten rahoittama metro, joka saattaa aloittaa liikenteen 2020-luvun alkuvuosina.

Saigonissa ei nähtävyyksistä kannata ottaa paineita, sillä ensin kannattaa tutustua katunäkymiin, kauppahalliin ympäristöineen ja yöelämään. Ruoat ovat siellä erinomaisia, ja hyvien ruokien löytäminen on paljon hedelmällisempää kuin muutaman nähtävyyden kiertäminen.

Jos Saigonissa haluaa saada lomaansa tietopuolisuutta, ovat museot siellä hyviä vierailupaikkoja. Niiden lisäksi puisto, jossa on museon lisäksi kasvitieteellinen puutarha ja eläintarha, on mukava käydä katsastamassa, kuten myös katolisen kirkon ympäristö.

Ho Tši Minhin kaupunkimuseo

Aivan ytimessä sijaitseva museo, joka on nimetty Ho Tši Minhin mukaan mutta joka on Saigonin kaupunginmuseo, on englanniksi Ho Chi Minh Museum [kartalla]. Se sijaitsee aivan liikekeskustan ytimessä, lähellä pääbulevardia ja matkalla kohti katolista kirkkoa ja kasvitieteellistä puutarhaa.

Museo esittelee kaupungin värikästä menneisyyttä, johon kuuluu aikoja Kambodžan kuningaskunnan aikaisesta paikkakunnasta kiinalaisten asuttamaan kylään, ranskalaisten siirtomaa-ajat 1850-luvulta eteenpäin lähes sadan vuoden ajan, sitten aikoja Vietnamin tasavallan pääkaupunkina ja vuodesta 1975 Vietnamin Sosialistisen tasavallan hurjasti kasvavana ja kehittyvänä suurimpana kaupunkina. Sosialismin laita on eriskummallinen, sillä kaupankäynti on maassa yleisempää ja monipuolisempaa kuin maailman kaikkein kapitalistisimmissa maissa, mutta se ei menoa haittaa.

Museo on avoinna erittäin hyvin, ja siellä voi vierailla joka päivä klo 7.30–17. Lippu maksaa 30 000 dongia eli vähän yli euron.

Katolinen kirkko
Notre-Damen tuomiokirkon edustalla on aina turistimaista ja iloista tunnelmaa.

Katolinen kirkko ja postitalo

Vähän matkan päässä museolta ja myös liikekeskustan alueella on aukio [kartalla], jonka tuntumassa on kaikenlaista näkemisen arvoista.

Valtaosa saapuu tänne näkemään Notre-Damen tuomiokirkontuomiokirkon (Nhà thờ Đức Bà Sài Gòn), jonka edustalla on aina turistimaista ja iloista tunnelmaa. Kirkko rakennettiin vuosina 1877–83, ja sen julkisivu kaksine 40-metrisine torneineen on kaunista nähtävää. Kuten Hanoinkin vastaavanlaisen kirkon edustalla on tämänkin edustalla rauhanpatsas. Kirkon sisällä voi käydä, joskin sisäänkäynti on usein kirkon sivulta, ja siellä on kirkonmenot sunnuntaisin klo 9.30. Valtaosa kuitenkin tyytyy seisomaan jonkin aikaa kirkon edustalla, ja koko aukio onkin miellyttävä paikka, jolla vierailua ei kannata jättää väliin.

Kirkon vieressä on myös ranskalaisten rakennuttama pääpostitaloBuu Dien (Buu Dien). Sekin rakennettiin 1800-luvun lopulla, ja sen yksityiskohdat kuten mosaiikit, talon lattia ja ylipäätään pääsalin laajuus ja näyttävyys vievät ihmisten huomionhuomion. Postitalossa käy paljon ihmisiä, se on vilkas paikka, jossa valtaosa turisteista vierailee, eikä se ole paikka, jossa muutamaa minuuttia pidempään tulisi vietettyä. Myös sen edustalla käy jatkuva kuhina, johtuen osaksi siitä että aivan lähellä on ostoskeskuksia ja muita paikallistenkin suosimia vierailupaikkoja. Mielenkiintoinen ja Saigonin keskustassa rauhallinen vierailupaikka on myös postitalon vieressä oleva ”kirjakatu”.

Bitexco Financial Tower

Yksi uuden Saigonin ja Vietnamin lippulaivoja on englanniksi nimellä Bitexco Financial TowerBitexco Financial Tower [kartalla] tunnettu pilvenpiirtäjä. Se sijaitsee kaupungin pääbulevardin vieressä ja vilkkaassa liikekeskustassa, jolla valtaosa ainakin lyhyesti vierailee. Tähän 68 kerrosta korkeaan ja 262 metriä korkeaan rakennukseen, jonka suunnitteli Carlos Zapata, voi mennä ihailemaan Saigonin keskustaa yläilmoista.

Tornin 48. kerroksessa on näköalapaikka, joka on parhaimmillaan auringonlaskun aikoihin, mikä Saigonissa ympäri vuoden on melko aikaisin. Talvikaudella ilta alkaa pimetä viiden jälkeen, ns. sininen hetki ajoittuu klo 18 molemmin puolin ja klo 18.30 mennessä on ihailtavana vain valoja. Se on avoinna päivittäin klo 7.30–21.30, ja lippu pitää ostaa viimeistään 45 minuuttia ennen sulkeutumista. Näköalapaikkaan ei saa ottaa mukaan omaa ruokaa tai juomaa, eikä siellä saa syödä purkkaa tai tupakoida. Aikuisten lippu maksaa 200 000 dongia.

Tornitalon 52. kerroksessa on EON Heli Bar, joka on avoinna aamukahteen. Rakennuksessa on myös lukuisia ravintoloita ja liikkeitä. Muutenkin talo on paikka, jossa voi esimerkiksi monsuunikauden aikana tai ulkona ollessa polttavan kuuma viihtyä pitkänkin aikaa.

Ho Tši Minh -museo

Bao Tang Ho Chi Minh [kartalla] on maan legendaarisen perustajan ja presidentin vaiheita esittelevä museo, joka sijaitsee vähän hankalassa paikassa, joen rannalla. Sinne voi yrittää kävellä Bitexcon tornilta ja kaikkein paras sinne on siirtyä taksilla.

Talo, jota kutsutaan nimellä Lohikäärmetalo (Nha Rong), valmistui ranskalaisten kautena vuonna 1863, ja siellä on kaikkea mahdollista Ho Tši Minhiin liittyvää materiaalia. Siellä oppii siitä kuinka hän syntyi nimenään Nguyen Tat Thanh, kuinka hän taisteli miehitystä vastaan, kuinka hänestä tuli Pohjois-Vietnamin johtaja ja sittemmin maan presidentti. Hän vietti tässä talossa jonkin aikaa ennen kuin lähti 21-vuotiaana merille, ja seuraavat 30 vuotta hän asui, kävi kouluja ja toimi myös poliittisena pakolaisjohtajana etenkin Ranskassa, Moskovassa ja Kiinassa. Ho Tši Minhin tarina kerrotaan lähinnä valokuvin, joissa on vietnamilaisten tekstien englanninkieliset käännökset.

Museo on hankalasti avoinna, ja se on suljettu sekä maanantaisin että perjantaisin. Se on avoinna vain aamu- ja iltapäivisin (klo 8–11.30 ja klo 14–16.30), ja sinne on 10 000 dongin pääsymaksu.

Kaupungintalo

Saigonin pääbulevardin toisessa päässä, Ho Tši Minhin patsaanHo Tsi Minhin patsas takana on yksi Saigonin kauneimmista rakennuksista. Nimellä Kansankomitean taloKansankomitean talo (engl. People’s Committee Building) [kartalla] tunnettu rakennus valmistui vuonna 1908 kaupungintaloksi aikana, jona ranskalaisten hallitsivat alueen asioita.

Ho Tši Minhin 125-vuotispäivästä eli vuodesta 2015 lähtien talo on ollut alueella, jolla ei kulje autoja ja joka on yksi ytimen miellyttävimpiä paikkoja. Se kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, ja osissa, joilla bulevardilla ei ole liikennettäEi liikennettä, on erityisen mukava liikuskella ja sen varrella on kaikenlaista mielenkiintoista. Itse taloon ei enää pitkään aikaan ole päässyt sisään, mutta monin osin uudessa ja väliaikaisen tuntuisessa Saigonissa se on muutaman muun vanhan rakennuksen kanssa vanhoista ajoista muistuttava paikka.

Sisäänkäynti eläintarhaan
Paikallisia perheitä kiinnostaa pieni eläintarha, jonka yhteydessä on kasvistieteellinen puutarha.

Historiamuseo, kasvitieteellinen puutarha ja eläintarha

Kävelymatkan päässä entiseltä kaupungintalolta ja muualta ytimen alueelta sijaitsee mukava puistoalue [kartalla], jolla tosin käy melkoinen määrä etenkin paikallisia vierailijoita. Sinne suuntaavat suurin joukoin etenkin paikalliset perheet, jotka vierailevat eläintarhassa. Puistossa kannattaa ainakin käydä kääntymässä, sillä siellä on myös Saigonin ytimessä harvinainen temppeli, ja tunnelma sen alueella on aivan toisenlainen kuin lähistön vilkkailla kaduilla.

Vietnamin tienoon historiasta kertova museo on paikka, jossa oppii siitä miten asiat ovat muuttuneet pronssikaudelta eli noin 4000 vuoden takaa näihin päiviin. Siellä on paljon materiaalia myös ajoilta, jolloin Saigonin tienoo kuului osaksi Kambodžan kuningaskuntaa, ja siellä näkee Angkor Watista tänne tuotuja esineitä. Sen kohokohtiin kuuluvat myös vuonna 1869 kuolleen naisen muumio ja suuri kokoelma Buddhan patsaita. Museo on kauniissa rakennuksessa, se on avoinna ti–su klo 8–11.30 ja klo 13–17 ja sinne on 30 000 dongin liput.

Paikallisia perheitä kiinnostava pieni eläintarha, jonka yhteydessä on kasvistieteellinen puutarha, on puiston suosituin vierailupaikka. Ranskalaiset perustivat puutarhan pian sen jälkeen kun he valtasivat Vietnamin, ja niihin aikoihin kyseessä oli koko Aasian kenties hienoin puutarha. Siellä vierailu on virkistävää metropolissa, joka on aina vilkas ja saasteinen, mutta eläintarha on vain melko onneton kuriositeetti, kuten myös jotkut lapsille suunnatut laitteet. Kasvitieteellinen puutarha ja eläintarha ovat avoinna päivittäin klo 7–18.30, ja aikuisten liput maksavat 50 000 dongia.

Lisää asiaa Saigonin nähtävyyksistä:

Vietnam Guide käy läpi Saigonin nähtävyyksiä.

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät nähtävyyksiä ja kertovat mitä ovat niissä vieraillessaan kokeneet.

Ajanvietteet

Saigon on paikka, jossa on paljon kaikenlaisia ajanvietemahdollisuuksia mutta jossa tekemisen pulaa tuskin tulee. Jos haluaa jotakin piristystä vierailuun, on Saigonissa muutama paikka, jossa voi seurata esityksiä. Siellä on oopperatalo, jossa esitetään myös balettia, konservatorio jossa voi kuulla musiikkia ja Vietnamin perinteistä ja ainutlaatuista vesinukketeatteria, jota ei muissa maissa paljon ole nähtävissä.

Oopperatalo
Oopperatalon esitykset ovat pääosin oopperaa, balettia, nykytanssia ja musikaaleja. Sen erikoisuuksia ovat AO-esitykset, jotka ovat turisteille suunnattuja.

Oopperatalo

Aivan ytimessä sijaitseva oopperatalo [kartalla] on yksi Saigonin muutamasta tavallista näyttävämmästä vanhasta rakennuksesta. Se sijaitsee Lam Son -aukiolla ja on tietenkin peräisin Ranskan siirtomaa-ajoilta (vuodelta 1897). Sitä kutsutaan kaupunginteatteriksi, mutta sen esitykset ovat pääosin oopperaa, balettia, nykytanssia ja musikaaleja.

Sen esityksistä pääsee hyvin kärryille verkkosivuilla, mutta sen erikoisuuksia ovat AO-esitykset, jotka ovat turisteille suunnattuja. Niissä yhdistyvät vietnamilainen musiikki, tanssi ja lentävät akrobaatit. Lippuja, joita myyvät lähes kaikki hotellit, oopperatalon verkkosivut ja myös oopperatalon lippukassa, maksavat reilusta 500 000 dongista ylöspäin.

Talossa toimii sinfoniaorkesteri, siellä on usein balettia ja oopperaa ja siellä vierailee myös vierailevia kansainvälisiä esiintyjiä.

Musiikkikonservatorio

Musiikin ystäville voi iltaisin suositella myös vierailua musiikkikonservatoriossa [kartalla], joka sijaitsee hyvin lähellä Ben Thanhin kauppahallia. Sen verkkosivut ovat vain vietnamiksi mutta siellä on sekä länsimaista että vietnamilaista klassista musiikkia. Esityksistä saa selvää vaikkapa vierailemalla talolla, jolla on helppo käväistä samalla kun käy kauppahallissa tai muualla lähistöllä.

Vesinukketeatteri

Vietnamilainen perinne, joka on kotoisin pohjoisesta ja jonka pääpaikka on Hanoi, on vesinukketeatteri. Riisipelloilla vyötäröön myöten vedessä seisovat ihmiset huomasivat, että he voivat viihdyttää toisiaan liikuttelemalla veden päällä nukkeja, ja näistä esityksistä muodostui suosittuja myös muissa yhteyksissä.

Saigonissa on perinteisesti ollut kaksi vesinukketeatteria, joihin on helppo saada lippuja, mutta nykyään vain Kultainen Lohikäärme [kartalla] tuntuu olevan toiminnassa. Se on kartalta katsottuna lähellä konservatoriota ja kauppahallia mutta käytännössä sinne on matkaa. Siellä on päivittäin noin 50 minuuttia kestäviä esityksiä, jotka kuten muutkin esitykset ovat iltaisin. Ne alkavat noin klo 17 ja päättyvät ennen yhdeksää.

Lisää asiaa ajanvietteistä:

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät konsertteja ja esityksiä.

Ticket Box listaa kaikki esitykset ja antaa tietoa tapahtumista.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti