Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Saigon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ruokapaikkoja kauppahallissa
Ben Thanh Food Market on länsimaisten turistien suosiossa, ja siellä on tarjolla monenmoisia ruokia.

Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Vietnamin rahayksikkö on dong (VND), ja sen arvon voi katsoa vaikka XE:stä. Normaalisti se on suurin piirtein 25 000 dongia yhtä euroa kohti, mutta sen vaihteluväli on viime vuosikymmenen aikana ollut 22–30 000 dongia per euro. Koska summat ovat niin suuria, puhutaan ja mainostetaan siellä summia ilman turhia nollia, niin että 220 000 dongia voidaan merkitä ”220k” tai vain ”220”.

Pankkiautomaatteja Saigonissa on runsaasti eikä niiden löytäminen tuota ongelmia. Suurin ongelma Vietnamissa onkin se, että valtaosa pankkiautomaateista laskuttaa useita euroja nostoista, ja siihen minkälainen lisämaksu nostosta seuraa, kannattaa kiinnittää huomiota. Eri pankeilla ja automaateilla on erilaisia summia, joten pienellä matkakassalla matkustava tai ne, jotka tekevät matkan aikana useita nostoja, katsovat ennen nostoa minkälainen nostopalkkio olisi.

Jos ottaa euroja mukaan, on niitä helppo vaihtaa paikalliseksi valuutaksi. Rahanvaihtopisteitä on paljon etenkin tienoilla, joilla turistit tekevät paljon ostoksia, eikä rahanvaihto ole Saigonin ytimessä ongelma. Eurojen vaihtelu dongeiksi onkin kaikkein edullisin tapa toimia siellä.

Maksukortit käyvät Vietnamissa melko huonosti. Monessa paikassa majapaikkakin pitää maksaa käteisellä. Kortit käyvät ostoskeskuksissa ja hintavissa liikkeissä, joita on etenkin ytimessä useita, ja Saigonissa on paljon ostoskeskuksia ja suuria liikkeitä, joissa kortit käyvät. Kauppahallit, torit, baarit, ravintolat ja monet muut paikat toimivat pääosin käteisellä mutta kortillakin voi hienoissa paikoissa maksaa.

Diamond-ostoskeskus
Vincom Centerin kanssa ytimen hienoimman kauppapaikan tittelistä kilpailee Diamond Plaza.

Ostokset

Tupakka on Vietnamissa edullista, ja askin kuin askin saa 0,80–1,50 eurolla. Vietnamissa tupakointi on sallittua lähes missä tahansa, mutta sähkötupakoitsijat eivät sieltä noin vain löydä alan liikkeitä.

Myös normaalit apteekkituotteet lääkkeistä muihin tuotteisiin ovat hyviä ostoksia. Esimerkiksi allergialääkkeet ovat siellä aivan pilkkahinnoissa, samoin särkylääkkeet ja monet muutkin lääkkeet ja apteekeissa myytävät tuotteet.

Kahvi on Vietnamin parhaita tuotteita, ja sitä kannattaa kahviloissa maistaa, vaikka moni mieltääkin vihreän teen paikalliseksi juomaksi. Myös sitä on tarjolla, mutta ne, jotka tykästyvät kahviin, löytävät pelkästään vanhastakaupungista lukuisia alan liikkeitä, joista kahvia voi ostaa ja viedä kotimaahan.

Circle K ja muita valintamyymälöitä, joista osa on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, on lähes kaikkialla. Alkoholi on aina kaupan, se on huomattavasti edullisempaa kuin Thaimaassa ja sitä on yleensä tarjolla runsain valikoimin.

Luu Vang Lan
Kauppahallia parempia katuja ostoksille ovat sen ympärillä ja lähellä olevat kadut. Erityisen hyviä katuja ovat Luu Vang Lan ja sen vieressä oleva De Loi.

Eri ostosalueet

Saigonissa on paljon liikkeitä ytimessä, eikä niiden takia ole tarvetta kierrellä kaupunkia. Huvittelualueella (Pham Ngu Lao) kaikki kaupat ovat turisteille suunnattuja, ja näissä kortteleissa on hyvä valikoima valintamyymälöiden tapaisia liikkeitä, kuten Circle K.

Saigonin pääkauppahalli eli Ben Thanh MarketBen Thanh Market [kartalla] on auttamaton turistirysä, jossa korkeintaan kannattaa syödä aamiainen, välipala tai lounas. Siellä ovat kaupan kaikki tyypilliset tuliaiset ja Vietnamin ja lähimaiden ostokset, mutta kaikki maksaa siellä huomattavasti ja joskus tuplasti enemmän kuin muualla. Paikallisia ei siellä ostoksilla näy, ja erityisen tarkka siellä saa olla myös lompakostaan ja arvotavaroistaan.

Kauppahallia parempia katuja ostoksille ovat sen ympärillä ja lähellä olevat kadut. Kauppahalli kannattaa kiertää, sillä sen laitamilla olevilla kaduilla on samoja tuotteita, joita kaupataan huomattavasti edullisemmin hinnoin ja tinkaaminenkin on sallittua. Kauppahallin ulko-osissa, kadulla, on liikkeitä, joissa on aivan normaaleja hintoja, ja niiden joukossa on esimerkiksi dvd-elokuvia myyvä liike. Erityisen hyviä katuja kauppahallissakin myytäville tuotteille, jotka ovat edullisempia ja joiden hinnoista voi neuvotellakin, ovat Luu Vang Lan [kartalla] ja sen vieressä oleva De Loi. Sen päässä oleva Saigon Center [kartalla] on ahdas ja vilkas kauppakeskus, mutta siellä on kaupan trendikkäitä ja monen haikailemia tuotteita.

Hyviä katuja kävellä kauppahallin tienoilta kohti Saigonin liikekeskustan (Dong Khoi) ydintä ovat sekä Le Thanh Ton että Ly Tu Trong. Niiden varrella on jonkin verran kauppoja, mutta ostoskeskus Vincom CenterVincom Center [kartalla] on ilmastoitu, monikerroksinen ostoskeskus, jossa on eniten tunnettuja merkkejä myyviä liikkeitä ja jossa voi maksukortin kanssa ostella kaupassa kuin kaupassa. Tuotteet ovat siellä aitoja, ja niiden hintataso on lähes eurooppalaisella tasolla, mutta monet paikalliset tai lähimaissa tehdyt hienot tuotteet ovat edullisia.

Vincom Centeriltä kannattaa lähteä vasempaan eli kohti Notre-Damen tuomiokirkkoa. Sen vieressä on Vincom Centerin kanssa ytimen hienoimman kauppapaikan tittelistä kilpaileva ostoskeskusmainen tavaratalo, Diamond Plaza [kartalla].

Aivan toisenlainen ostospaikka mutta kuitenkin tyylikäs ja tyyliltään länsimainen on kirjakatu eli Book StreetBook Street [kartalla], joka alkaa aivan tuomiokirkon tornin vierestä. Sen varrella on liikkeitä, joista saa paitsi kirjoja monella kielellä myös kaikenlaisia koristeita, paperikauppojen tuotteita ja käyttötavaroita, ja siellä on myös kahvilaterasseja.

Muualla kaupungissa on jonkin verran ostospaikkoja, mutta niille kannattaa lähteä vain hätätapauksessa. Jos on yötä huvittelualueen (Phan Ngu Lao) vieressä, käyvät alueen kaupat tutuiksi. Joka viikonloppu sen pääkadustaBui Vien, pääkatu yölliselle huvittelulle (Bui Vien) tulee iltatori, joka tosin voi olla painajaismaisen vilkas ja jolla arvoesineistä kannattaa pitää huolta.

Cholonissa, melkoisen matkan päässä ytimestä, jonne voi siirtyä bussilinjalla 1 tai taksilla noin 20 minuutissa, on kauppahalli (Binh Tay Market) [ kuvaBinh Tay Market ] [kartalla]. Sen ympäristössä on valtava määrä kauppoja, eikä kauppahallin tienoilla näy paljon turisteja. Se on autenttinen kauppapaikka, jonkalaisia ei ytimessä ole, mutta sinne ei esimerkiksi Tet-juhlan aikana kannata lähteä, sillä se on silloin ainakin viikon kiinni. Kauppahalli ja sen ympäristön liikkeet ovat avoinna päivittäin klo 8–17 mutta sinne kannattaa mennä aamupäivän aikana, jolloin se on eläväisimmillään.

Cholonissa (Cho Lon) voi muutenkin vähän kävellä, sillä se oli Saigonin ensimmäiseksi asutettuja alueita, ja sinne muuttivat nimenomaan kiinalaiset. Se oli pitkään eräänlainen kiinalainen kaupunginosa, mutta sotien aikaan monet kiinalaiset pakenivat. Edelleen siellä on kiinalaista tunnelmaa ja myös enemmän kiinalaisia kylttejä kuin vietnamilaisia. Yksi alueen hienoimpia paikkoja on aukio nimeltään Cong Vien Cuu LongCong Vien Cuu Long [kartalla], jonka tunnusmerkki on lohikäärme-suihkulähde.

Lisää asiaa ostoksista:

Vietnam Guide kertoo ostoksista.

Kauppahalli Cho Ben Thanh
Cho Ben Thanh on kauppahalli, jonka ruokakojut ovat erityisen hyviä nopealle aamiaiselle tai lounaalle.

Ruoat ja ravintolat

Saigon on ruoiltaan erinomainen ja edullinen paikka, joskin siellä on enemmän hienoja ja tarpeettoman kalliita ravintoloita kuin monissa muissa Vietnamin kaupungeissa. Siellä on muutamalla eri alueella valtava määrä erilaisia ravintoloita, joista löytyvät lähes kaikki mahdolliset ruoat.

Ruokien joukossa on lihaa, kanaa, kalaa, mereneläviä, kasviksia, tofua ja muita vegaaneillekin soveltuvia aineksia. Intialaiset ruoat ovat korkeatasoisia mutta Saigonissa melko hintavia. Japanilaiset ja korealaiset ruoat ovat myös tasokkaita ja intialaisiakin hintavampia. Länsimaisia ruokapaikkoja on paljon, niistä saa pitsoja, hampurilaisia ja muita vastaavia ruokia, mutta esimerkiksi kelvollisen pitsan löytäminen ei ole kovin helppoa. Jos kuitenkin mielii muualta peräisin olevia ruokia, on niitä etenkin illanviettoalueen ja ydinkeskustan alueilla tuhoton määrä. Saigonissa ruokien hintoihin kannattaa aina perehtyä tarkoin, sillä siellä on ravintoloita, joissa ruokailu on kalliimpaa kuin Suomen kalleimmissa ravintoloissa.

Nuudeleita, tofua ja kasviksia
Ruokien joukossa on lihaa, kanaa, kalaa, mereneläviä, kasviksia, tofua ja muita vegaaneillekin soveltuvia aineksia.

Ben Thanh -kauppahallin ympäristö

Cho Ben Thanh [kartalla] on turisteille suunnattu kauppahalli, jonka ruokakojut kuitenkin ovat erinomaisia. Ne ovat erityisen hyviä nopealle aamiaiselle tai lounaalle, ja vaikka monet voivat innostua syömään ja juomaan esimerkiksi pirtelön siellä ainakin kerran, jotkut lähellä yöpyvät syövät siellä montakin kertaa loman aikana. Siellä on tarjolla tyypillisiä paikallisia ruokia ja juomia, kuten mehuja, jääkahvia ja teetä.

Aivan vieressä oleva Ben Thanh Food MarketBen Thanh Food Market [kartalla] on nuorekas ja vähän normaalia hintavampi paikka ruokailla. Se on länsimaisten turistien suosiossa, ja siellä on tarjolla monenmoisia ruokia. Osa on edullisia, osa tarpeettoman kalliita, mutta tämä food court -tyylinen paikka on siinä mielessä hyvä, että pieni ryhmä tai pariskunta voi syödä siellä erilaisia ruokia. Ruoat tilataan ja maksetaan tiskillä, otetaan sen paikan numero tai kyltti ja kerrotaan meneekö istumaan taakse vai etuosaan. Ruoat tuodaan muutaman minuutin kuluttua. Ruokajuoman voi hakea juomiin erikoistuneesta kojusta ja monet paikat tarjoavat myös vettä ja muitakin juomia. Tämä on lähinnä hyvä paikka välipalalle, myöhäiselle lounaalle tai illalliselle, jonka voi nauttia pikkutunneille asti.

Kauppahallia ympäröivät kadut ja food courtin katu ja lähikadut ovat myös alueita, joilla on paljon ravintoloita ja kahviloita. Kaikki ruoat aamiaisesta kahvitteluun ja pääaterioihin voi niin halutessaan nauttia tällä alueella mutta paljon muitakin alueita, joilla voi syödä, kaupungissa on.

Phan Ngu Lao

Ben Thanhin markkina-alueen ja kaupungin huvittelualueen (Phan Ngu Lao) välimaastossa on valtava määrä ruokapaikkoja. Niitä on kauppahallin ja huvittelukortteliston välisillä kaduilla sen verran, että niissä voi syödä kaikki ateriat, juoda kahvit tai mennä iltaa istumaan ilman että siirtyy juuri minnekään.

Phan Ngu Laon pääkatu on Bui Vien [kartalla], joka kuitenkin on Bangkokin Khao San Roadin tyylinen ylihintainen, turisteille suunnattu katu. Sillä ei ehkä kannata syödä mutta monet sen sivu- ja lähikadut ovat paikkoja, joilla on kaikkia mahdollisia ruokia. Sekä länsimaiset ruoat että kasvisruoat ovat alueella yleisiä, ja kasvisruokia tarjoavia ravintoloita siellä on enemmän kuin missään muualla kaupungissa.

Jos majapaikka on Phan Ngu Laossa, ei sieltä tarvitse erikseen lähteä muualle syömään. Esimerkiksi Ben Thanhin kauppahallin tienoo ei siihen nähden tarjoa mitään ihmeellistä. Jos Phan Ngu Laosta lähtee muualle nähtävyyksiä katselemaan ja ostoksille, on lähellä kauppahallia olevassa liikekeskustassa paljon ravintoloita, joista osa tosin on hyvin hienoja ja muualta tulevat ruoat ovat yleisempiä kuin paikalliset.

Saigonin pääbulevardi
Saigonin näyttävän pääbulevardin varrella voi mennä kahvilaan, oluelle tai syömään.

Liikekeskusta (Dong Khoi)

Dong Khoi on Saigonin liikekeskus, joka on Ben Thanhin vieressä. Siellä on hyviä ostospaikkoja lähellä Notre-Damen tuomiokirkkoa, mutta kortteleissa on melko vähän ravintoloita. Ylipäätään monen nähtävyyden lähettyvillä on huonosti ravintoloita tai ne ovat heikkotasoisia tai ylihintaisia. Niinpä Saigonin loputtomiin kortteleihin, joita riittää esimerkiksi Jade-temppelin ja kasvitieteellisen puutarhan lähistöllä ei kannata lähteä nälkäisenä harhailemaan.

Saigonin näyttävällä pääbulevardilla (Nguyen Hue) [kartalla] kannattaa käydä kävelyllä. Sen varrella voi mennä kahvilaan, oluelle tai syömään. Sen ruokien joukossa on kuitenkin lähinnä pihvejä ja pitsoja, eikä se sovellu ruokailupaikaksi kuin niille, jotka eivät halua yllätyksiä ja jotka mielellään maksavat ruoistaan normaalia enemmän.

Jos haluaa nähdä suuren määrän ravintoloita, on niitä enemmän seuraavilla, pääbulevardin suuntaisilla kaduilla. Seuraava katu eli Dong Khoi on melko monipuolinen, ja sillä ja sivukaduilla on kaikenlaisia ravintoloita korealaisista intialaisiin.

Alueen paras ravintolakatu on Hai Ba Trung [kartalla], joka on melko lähellä eläintarhaa ja kasvitieteellistä puutarhaa. Jos on täälläpäin ostoksilla tai nähtävyyksiin tutustumassa, on tämä hyvä katu löytää etenkin intialainen ravintola, jotka Saigonissa ovat lähes poikkeuksetta korkeaa tasoa.

Lisää aiheesta:

TripAdvisor käy läpi Saigonin ravintolat.

Vietnam Online esittelee Saigonin hienoja ravintoloita.

Tapahtumat

Saigonissa kuten muuallakaan Kaakkois-Aasiassa ei ole samanlaisia tapahtumia kuin Euroopassa, eikä sinne lähdetä tapahtumien takia.

Yksi tapahtuma, jota Vietnamiin matkustelevan kannattaa vältellä on uusi vuosi eli Tet. Etenkin suurissa kaupungeissa se sulkee lähes kaikki kaupat ja valtaosan ravintoloista, ja monet paikat nostavat juhlan ajaksi hintojaan. Sen pitäisi kestää vain kolme neljä päivää mutta käytännössä se on pitkä kuin nälkävuosi, ja se pitää monia paikkoja kiinni 7–10 vuorokautta. Tet on erittäin huono ajankohta vierailla Saigonissa, sillä valtaosa paikoista on kiinni. Erityisen tärkeää on, ettei lähde kiinalaisen kaupunginosan tuntumaan Choloniin silloin kun Tet on meneillään, sillä se on samaan aikaan kuin kiinalainen uusivuosi. Jos Vietnamissa on Tetin aikaan, ovat kansainväliset rantalomapaikat huomattavasti paremmassa iskussa kuin sisämaan merkittävimmät kaupungit, eli Dalat, Hanoi ja Saigon.

Vietnam Online esittelee kattavasti suurin piirtein kaikki Saigonin tapahtumat.

Chua An Lac on baarikatu Saigonissa
Bui Vienin sivukatu, joka epävirallisesti tunnetaan nimellä Chua An Lac, on yksi parhaista baarikaduista.

Yöelämä

Saigon on yöelämältään monipuolinen ja kohtuuhintainen kaupunki, joka kuuluu Kaakkois-Aasian parhaisiin illanviettokaupunkeihin. Juomien hinnat ja sellaisten asioiden kuin tupakoinnin laillisuus sisätiloissakin ovat täysin erilaisia kuin vaikkapa Bangkokissa ja muualla Thaimaassa. Jos Kaakkois-Aasiassa haluaa pysytellä pitkälti viihteellä, on Saigon yksi varteenotettava sisämaan bailukaupunki.

Olut maksaa 15 000 dongista ylöspäin, ja parhaimmillaan pullon Bia Saigonia saa juuri 15–20 000 dongilla. Sitä kalliimpaa on liikekeskustassa, ja siellä yli 100 000 dongia maksavat pienpanimo-oluet ovat arkipäivää ja muutenkin siellä saa niin halutessaan rahansa tuhlattua.

Bui Vien
Bui Vien on näyttävä, houkutuksia täynnä oleva baarikatu, jolla on baarityttöjä ja kaikenlaista sellaista kuin muuallakin Kaakkois-Aasiassa nähdään.

Saigonissa on baareja kaikkialla, mutta ydinkeskustassa ja sen vieressä olevan Ben Thanh -kauppahallin tienoilla on eniten länsimaisille suunnattuja, hintavia paikkoja. Niihin kuuluu pienpanimo-oluita tarjoavia baareja, ryyppypaikoiksi soveltuvia ravintoloita ja cocktailbaareja, jotka pärjäävät vertailussa minkä tahansa maailman kaupungin baarien kanssa. Niitä löytääkseen ei tarvitse kuin haahuilla joko kauppahallin [kartalla tai sen lähellä olevan pääbulevardin [kartalla] tuntumassa. Paljon kaikenlaisia houkuttelevia baareja ja muita illanviettopaikkoja on myös Ben Thanh Food Courtin [kartalla] tuntumassa ja kaduilla, jotka kulkevat sen ja pääasiallisen huvittelualueen välimaastossa.

Jos Saigonissa haluaa viettää kunnolla iltaa ja aina kenties yömyöhään asti, on Phan Ngu Lao hyvä alue majapaikalle. Siirtyminen sen ja kauppahallin välillä käy kävellenkin, mutta välissä on pari vilkasta katua, joiden ylittäminen ei ainakaan ensi päivinä monia houkuttele. Liikenneruuhkat ovat alkuillasta sitä luokkaa, että taksikaan ei ole oikein hyvä kulkuneuvo, mutta alueella on valtava määrä erilaisia majapaikkoja, joista löytyy kaikille mieleinen.

Alueen pääkatu on Bui Vien [kartalla], mutta se ei suinkaan ole paras baarikatu. Se on näyttävä, houkutuksia täynnä oleva katu, jolla on baarityttöjä ja kaikenlaista sellaista kuin muuallakin Kaakkois-Aasiassa nähdään. Sitä parempia baarikatuja ovat sen sivukadut, ja niillä on sekä baareja että ravintoloita, joissa on rennompaa ja edullisempaa kuin pääkadulla. Sen varrella epävirallisesti nimellä Chua An Lac [kartalla] tunnettu sivukatu on yksi parhaista baarikaduista, mutta myös muut sivukadut ovat sellaisia, että valinnanvaraa riittää.

Lisää asiaa illanvietosta:

Vietnam Guide kertoo illanvietosta.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti