Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Saigon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kävelijöitä Saigonissa
Saigonissa kannattaa kävellä paikasta toiseen, eikä yhden päivän ajalle kannata suunnitella monia vierailupaikkoja.

Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Saigonissa

Vietnamin suurin kaupunki on paikka, joka ei ole millään tavalla sopiva koko perheen lomalle. Sinne ei oikeastaan kannata mennä edes teinien kanssa, sillä vilkkaus, suuri koko ja ympäri vuoden jatkuva kostea kuumuus tekevät siitä hankalan lomakaupungin.

Siellä asuu noin 9 miljoonaa ihmistä mutta sen ympäristössä on vähintään 13 miljoonaa asukasta. Se on äärimmäisen vilkas, saasteinen ja hankala paikka lomailla, ja siellä kokeneetkin aikuiset matkustajat ovat välillä helisemässä. Liikenne ei rauhoitu oikeastaan hetkeksikään, kaduilla on jatkuva tungos ja iltaisin Saigon on kaupunki, jossa on arveluttavampaa tunnelmaa kuin maan muissa kaupungeissa.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Liikkuminen paikasta toiseen on Saigonissa suuri ongelma. Sinne rakennetaan metroa, mutta saattaa mennä pitkäänkin ennen kuin se on niin laaja, että siitä olisi vierailijalle hyötyä. Busseihin ei kaupungissa juuri kannata nousta, sillä niiden liikkeet ovat arvoituksellisia ja ne juuttuvat helposti ruuhkiin. Taksit ovat parhaimmillaan äärimmäisen edullisia (vartin matka maksaa noin euron), mutta käytännössä turisteja yritetään usein jymäyttää ja turistien suosimilla paikoilla ja asemilla saa olla tarkkana. Siitä huolimatta matka, joka voisi maksaa euron, maksaakin kolme tai neljä euroa, joten isoista summista ei ole kysymys.

Saigonissa kannattaa kävellä paikasta toiseen, eikä yhden päivän ajalle kannata suunnitella monia vierailupaikkoja, sillä katujen ylittäminen on aikaa vievää ja muutenkin kaupungissa liikkuminen on hankalaa. Kaupunki on täysin toisenlainen kuin Hanoi, eikä siellä ole mitään vanhaakaupunkia, ja se on sekavuudessaan, laajuudessaan ja modernissa olemuksessaan paljolti Bangkokin kaltainen paikka. Katuja ylittäessä ja muutenkin kulkiessa kannattaa olla äärimmäisen tarkkana, sillä liikennesääntöjä ei juurikaan noudateta ja liikennettä voi yhtäkkiä tulla mistä ilmansuunnasta tahansa.

Saigonissa liikkumiseen ja siellä oleskeluun voi tottua muutamassa päivässä, mutta monen hermoja siellä oleskelu raastaa koko vierailun ajan. Erilaisen kuin esimerkiksi Hanoista siitä tekee se, että siellä on keskitalvellakin hyvin kuumaa ja kosteaa, ja keskipäivät ovat niin kuumia, että silloin ei juuri viitsi kävellä. Sitäkin huonoimpia ajankohtia kävellä ovat iltapäivät ja alkuillat, jolloin kaupungissa on käsittämättömiä ruuhkia. Normaalia vilkkaampaa liikennettä on luvassa noin klo 15–19 mutta myös muulloin voi olla äärimmäisen vilkasta.

Saigonissa voi tiettyjä katuja ja reittejä pitkin kävellä matkoja, jotka voisivat olla paljon pidempiä. Kartan tutkiskelu kannattaa ja joko turisti-infosta, majapaikalta tai matkatoimistosta kannattaa kysyä paperikarttaa. Jotkut kadut ovat rauhallisempia kuin toiset, ja viimeistään toisena tai kolmantena päivänä siellä on helppo löytää reittejä, joilla ei ole yhtä paljon liikennettä kuin vilkkaimmilla kaduilla.

Taksi

Saigonissa on takseja, joilla on erilaisia hintoja, ja jos kuski laittaa mittarin päälle, on kyyti halpa. Esimerkiksi rautatieasemalla hinta sovitaan etukäteen, ja se on kolme neljä kertaa sen mitä matka mittarin kanssa maksaisi.

Luotettavia yhtiöitä ovat Mai Linh Taxi ja Vinasun Taxi. Sellaisen voi missä tahansa pysäyttää tai tilauttaa hotellin tai muun paikan kautta paikalle, eikä tarvitse olla huolissaan siitä, että silloin joutuisi maksamaan ylimääräistä.

Taksia suositumpi paikallisten keskuudessa on GrabTaxi, mutta koska osoitteet ovat erikoisia ja muutenkin homma on eksoottista, kaikkein paras on antaa esimerkiksi majapaikan tilauttaa se paikalle. He sitten kertovat mitä matka maksaa ja yleensä auto ilmaantuu paikalle minuutissa parissa. Jos haluaa itse Saigonissa ja muuallakin Vietnamissa käyttää Grabia, voi sivulta ladata sovelluksen.

Linja-autot

Saigonissa on satoja bussilinjoja, joilla matkustaminen on pilkkahintaista, ja niillä matka usein maksaa 5000 dongia. Lippu ostetaan kuskilta, ja menetelmä on yllättävän moderni, niin että useimmissa busseissa rahat työnnetään automaattiin, painetaan nappia ja lippu tulee itsestään ulos toisesta paikasta. Kannattaa varmistaa, että bussiin noustessa on paljon pientä rahaa.

Yksi hyödyllinen linja on numero 1, joka kulkee lähellä Ben Thanh -kauppahallia olevan pysäkin [kartalla] ja Cholon-kaupunginosan (Cho Lon) välillä. Cholon on paikka, jossa on kauppahalli (Cho Binh Tay) [kartalla], kiinalaisen kaupunginosan tunnelmaa ja jonkin verran nähtävää. Jos haluaa nähdä jotakin muuta kuin ytimen, se on yksi parhaista vierailupaikoista.

Vesibussi
Saigon Waterbus kulkee Bach Dangin terminaalista neljän välissä olevan laiturin kautta Linh Dongiin ja takaisin.

Saigon Waterbus

Saigonin läpi virtaa Saigonjoki (Song Sai Gon), johon on vaikea saada minkäänlaista tuntumaa. Se jää kaupungissa vierailevalle etäiseksi, sillä mitään joenrantoja ei oikeastaan ole ja itse asiassa sitä, että menee joenrannalle kävelemään, kannattaa välttää, sillä se on täynnä esteitä eikä näkymiä juuri avaudu.

Saigon on kuuma kaupunki, jossa monet menevät jokiristeilylle. Saigon Waterbus kulkee Bach Dangin terminaalista [kartalla] neljän välissä olevan laiturin kautta Linh Dongiin ja takaisin kahden tunnin välein. Monet katamaraaniristeilylle lähtevät ovat paikallisia tai ainakin aasialaisia, eikä reitin varrella ihmeitä näe. Se voi kuitenkin olla kuumaan ja vilkkaaseen kaupunkiin kyllästyneille hyvä, noin 50 minuuttia suuntaansa kestävä matka, ja palata kannattaa samaa reittiä pitkin. Katamaraanit ovat uusia ja hyvässä kunnossa.

Skootteri
Skootterit eivät juutu ruuhkissa yhtä lahjakkaasti kuin taksit ja muut autot.

Moottoripyörät ja cyclot

Kaikkialla Vietnamissa ja myös Saigonissa on keltaliivisiä moottoripyöräkuskeja (xe om), jotka ajelevat lähinnä skoottereilla, ja ne eivät juutu ruuhkissa yhtä lahjakkaasti kuin taksit ja muut autot. Ne ovat kuitenkin vain yhdelle hengelle, niiden käyttäminen voi olla saasteiden takia epämiellyttävää ja riski joutua onnettomuuteen on suurempi kuin taksissa. Niitä ei voi kaupungissa vierailevalle suositella.

Cyclo eli perinteinen polkupyöräkyyti (riksa) on monelle elokuvista tuttu tapa siirtyä paikasta toiseen. Vaikka Saigonin cyclot ovat parin viime vuosikymmenen aikana pääosin kadonneet, on niitä edelleenkin, joskin valtaosa niistä kalastelee ylihintaisia kyytejä turisteilta. Ne voivat joitain kiinnostaa, mutta saasteet leijuvat ympärillä, kyyti on varsin hidas ja hinta kannattaa sopia etukäteen. Vietnamissa oli vielä 1990-luvulla valtavasti polkupyöriä ja riksoja, mutta niiltä ajoilta on siirrytty lähinnä skoottereihin eikä riksakuskeja enää ole kuin nimeksi.

Metro

Saigoniin on jo pitkään, lähes 20 vuotta suunniteltu ja osin toteuteltu metroa. Projekti on jo pitkään myllertänyt etenkin Benh Thanhin kauppahallin tienoota, ja kaikki saigonilaiset toivovat, että metro alkaisi pian kulkea. Kaupungissa liikkuminen on viime vuosina muuttunut entistäkin painajaismaisemmaksi, sillä liikenteen määrä on koko ajan lisääntynyt. Eri osat ovat huonosti yhteydessä toisiinsa, ja näin metro on hyvä lisäys paitsi paikallisille myös siellä vieraileville.

Metron piti avautua 2017–18 mutta se siirrettiin vuosille 2020–2021. Metron ensimmäistä matkaa ei ehkä tehdä vielä edes vuonna 2021, sillä kevään 2020 koronavirus aiheutti lisähuolia monin eri tavoin. Metron valmistumista voi seurata Saigoneerista, ja kaupunkiin matkustavan kannattaa varautua siihen, että metro ei liiku ainakaan ennen vuotta 2022.

Saigonin ydintä

Siirtyminen lentoasemalta tai muilta asemilta Saigonin ytimeen

Saigoniin saavutaan yleensä lentäen, mutta sinne tulee myös junia ja busseja. Lähimmätkin paikat tosin ovat melkoisen juna- tai bussimatkan päässä Saigonista. Vain Mui Ne ja Phan Thiet ovat siedettävän matkan päässä mutta esimerkiksi Phu Quoc ja Nha Trang ovat pitkien matkojen päässä. Joskin sekä Nha Trangista että Phu Quocista on paljon yöbusseja ja Nha Trangista myös yöjunia, joilla matka taittuu varsin mukavasti niille, jotka pitävät yön yli matkustamisesta.

Lentoasemalta muualle kaupunkiin

Saigonin lentoasema on Tan Son Nhat International Airport [kartalla]. Sieltä on vain seitsemän kilometrin matka ytimeen, ja valtaosa taittaa matkan taksilla. Terminaalien edessä on aina takseja odottelemassa, ja kuten muuallakin maassa sellaiset yhtiöt kuin Mai Linh ja Vinasun ovat luotettavia. Matka luultavasti maksaa 2–4 euroa.

Taksi Saigonissa
Jos taksikuski tulee englanniksi kysymään haluaako kyydin, hänen hintansa ovat huonoja. Vietnamissakin normaalin taksikuskin havaitsee siitä, että hän tekee mahdollisimman vähän töitä kyydin saamiseksi.

Molempien terminaalien eli kotimaan- ja ulkomaanterminaalien edustalta voi siirtyä keskustaan myös bussilla. Ulkomailta tulevat suuntaavat kylttien avulla kohtaan 12 ja kotimaanlennoilla paikalle saapuneet seuraavat viittoja, jotka osoittavat kohtaan 4. Esimerkiksi linjat 49, 109 ja 152 vievät hyvin edullisesti ne, joilla on mukanaan pientä paikallista käteistä, Ben Thanh -kauppahallin viereen. Lippujen hinnat vaihtelevat mutta nopeat linjat kuten 49 maksavat 40 000 dongia per matkustaja ja muut linjat jonkin verran vähemmän, kuten nopea bussilinja 109 maksaa 20 000 dongia.

Expat to Life kertoo siitä miten lentoasemalta voi siirtyä muualle Saigoniin, ja sivuilla on tarkkoja tietoja eri bussilinjoista.

Rautatieasemilta muualle kaupunkiin

Saigonin rautatieasema (Ga Sai Gon) [kartalla] on paikka, jonne voi saapua junalla esimerkiksi Dalatista, Danangin suunnalta tai aina Hanoista asti, josta tosin juna kulkee tänne 30–40 tuntia.

Aseman edustalla on miehiä, jotka järjestävät taksin. Ulkomaalainen maksaa matkastaan enemmän kuin muut, mutta jos käyttää Mai Linh - tai Vinasun -yhtiötä maksaa luultavasti normaalin hinnan. Jos joutuu väärään taksiin, voi vartin matka yhtäkkiä maksaa saman verran kuin Suomessa. Taksikuskeilla, jotka ovat hanakoita ottamaan matkustajia kyytiin, on erikoiset mittarit, jotka raksuttavat hullun lailla, mutta jos aseman taksimies järjestää kyydin, joka voi olla vähän ylihintainen, matka maksaa huomattavasti vähemmän kuin viritellyllä mittarilla tehty matka.

Linja-autolla Saigoniin

Jos Saigoniin saapuu linja-autolla, voi se jäädä lähes mihin tahansa. The Sinh Touristin [kartalla] bussit voivat mennä ytimen vieressä olevan toimiston luo, mutta usein bussit saapuvat jonnekin laitaosiin ja niistä on kuljetus tai niistä pitää hoitaa itsensä majapaikalle. Taksit ovat teoriassa edullisia mutta näiden matkatoimistojen lähellä on usein kytiksessä ns. taksihaita, jotka tarjoavat ylihintaisia, kokemattomille turisteille tarkoitettuja kyytejä. Jos haluaa maksaa normaalin hinnan, kannattaa antaa jonkun toimistosta hälyttää taksi paikalle tai hypätä kadulla taksiin, jonka kyljessä lukee Mai Linh tai Vinasun.

Jos saapuu jonnekin muualle, on niiltä helppo tilauttaa paikalle taksi tai Grab. Jos taksikuski tulee bussin luo englanniksi kysymään haluaako kyydin, hänen hintansa ovat huonoja. Vietnamissakin normaalin taksikuskin havaitsee siitä, että hän tekee mahdollisimman vähän töitä kyydin saamiseksi.

Saigonin pääkävelykatu
Saigon on laaja kaupunki, jossa kannattaa viettää vähintään neljä kokonaista vuorokautta.

Matkat ja matkustaminen Saigoniin

Saigoniin lähdetään tällä hetkellä lähinnä omatoimimatkalle, eikä sinne vielä juurikaan tehdä pakettimatkoja.

Saigon (eli muualla yleensä virallisesti Ho Chi Minh City tai HCMC) on lähinnä omatoimikohde, ja se on paikka, jossa kannattaa viettää vähintään neljä kokonaista vuorokautta. Kaupunki on laaja, liikkuminen hankalaa ja kostea kuumuus tekee kaupunkiin keskipäivisin tutustumisen kuumaksi puuhaksi. Kaupungin lähellä ei ole oikeastaan muita kohteita, joita siihen helposti voisi sisällyttää, vaan kaikkialle on matkaa. Jos mielii vaikka Keski-Thaimaahan Danangin ympäristöön tai Hanoihin, muulla kuin kuukauden matkalla semmoinen taipale kannattaa lentää.

Saigon on hyvä omatoimikohde etenkin niille, jotka muutenkin ovat Kaakkois-Aasiassa. Sinne on hyviä lentoyhteyksiä kaikkialta, mutta etenkin Bangkokista sinne on helppo siirtyä

Finnair lentää Vietnamin kahteen suurimpaan kaupunkiin, mutta vain osan vuodesta.

Edullisempi ja joustavampi on Aeroflot, jolla on lentoja ympäri Vietnamin. Ensin pitää hoitaa itsensä Moskovan Šeremetjevon lentoasemalle. Jos jatkolento on 24 tunnin sisällä, ei viisumia tarvita, mutta tietysti junamatka tai oleskelu Moskovassa vaativat ainakin toistaiseksi viisumin. Lento Moskovasta Hanoihin on suora ja kestää 9–11 tuntia.

Maan sisäisillä lennoilla esimerkiksi Viet Jet Air, mutta muitakin lentoyhtiöitä on. Niiden löytäminen ei ole vaikeaa, ja esimerkiksi Saigonin ytimessä on kymmeniä matkatoimistoja, jotka voivat järjestää lentoja ja muitakin kyytejä lyhyelläkin varoajalla.

Hotellin valomainos Saigonissa
Jos mielii nauttia täysin siemauksin Saigonin yöelämän anneista, ei kannata majoittua turhan kauas Bui Vienistä.

Muitakin yhteyksiä Suomesta, Bangkokista tai mistä muualta tahansa Saigoniin voi katsoa Skyscannerista.

Järjestetyt matkat

Suomalaiset matkatoimistot eivät vielä ole ottaneet Saigonia ohjelmistoonsa, mutta esimerkiksi Matkapojat tekee Vietnamin kiertomatkoja, joilla vieraillaan myös Saigonissa.

Hotellit ja muut majapaikat

Saigonissa kannattaa yöpyä ytimessä, ja siellä on muutama alue, jolla on enemmän hotelleja ja muita majapaikkoja kuin toisilla. Missään nimessä ei kannata lähteä majailemaan laitakaupungille. Sitä, että joutuu istumaan taksissa tai muissa liikennevälineissä majapaikan ja ytimen välillä, kannattaa vältellä, sillä liikenne on aina vilkasta ja usein ruuhkaistakin.

Jos haluaa jalkapelillä tutustua kaikkeen, on Ben Thanh -kauppahallia [kartalla] ympäröivä alue siihen varsin hyvä. Siltä voi kävellä illanviettoalueelle ja myös kaikkiin keskustan osiin, joissa ovat parhaat ostospaikat, ravintolat, nähtävyydet ja huvitukset.

Jos haluaa viettää yönsä baarikortteleissa, jonne myös Sinh Turistin bussit saapuvat ja jolla on erinomaiset palvelut, on alue nimeltään Pham Ngu Lao [kartalla] siihen hyvä. Sen pääkatu (Bui Vien) ei ole paras paikka majapaikalle, sillä kadulla on meteliä alkuillasta melko myöhään, mutta toisaalta siitä ei kannata turhan kauaskaan lähteä, jos mielii nauttia täysin siemauksin yöelämän anneista. Alueelta on kävelymatkaa nähtävyyksille, mutta niille voi mennä kerran pari tutustumaan ja matkan voi kävellä tai sitten siirtyä nähtävyyksien läheisyyteen taksilla.

Kaikki Booking.comin majapaikat Saigonissa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti