Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Long Beach, Duong Dong, Phu Quoc -saari, Vietnam
Long Beach, Duong Dong, Phu Quoc -saari, Vietnam (täyskuva)
Ba keo -ranta, Duong Dong, Phu Quoc

Phu Quoc ja Duong Dong, Vietnam

Etelä-Vietnamin harvoista suosituista lomapaikoista yksi parhaita on Phu Quoc, joka on aika uusi kohde turisteille ja jossa lomaileva voi nauttia melko erilaisesta lomasta kuin vaikkapa Thaimaassa.

Takuuvarmasti kuuma talvi, erinomaiset rannat, monipuoliset harrastusmahdollisuudet, maukkaat ruoat ja juomat ja edulliset hinnat ovat saaren valttikortteja, joilla se päihittää monet lähimaan saaret. Phu Quoc on myös rento ja ystävällinen lomapaikka, jossa on vähän ongelmia luvassa ja jossa voi lomailla turvallisin mielin.

Phu Quocin pääkaupunki Duong Dong on erinomainen tukikohta Phu Quocilla, ja sinne majoittuva voi helposti tutustua saaren muihin osiin ja myös sen eteläpuolella oleviin saariin. Duong Dongissa viihtyvät kaikki yksinäisistä seikkailijoista pariskuntiin ja pieniin porukoihin, mutta se kuten muukaan Phu Quoc ei ole hyvä lomakohde perheille. Duong Dongissa on helppo tehdä ostoksia, syödä erinomaisia ruokia, mennä rannalle ja myös harrastaa eri asioita. Duong Dongia tutkiessa kuluu mukavasti pari kolme päivää, ja muuhun saareen voi tutustua loppuajan.

Omatoimimatkailijalle voi hyvin riittää muutama päivä tai viikko saarella, mutta sinne on mahdollista lähteä viihtymään vaikka kahdeksi viikoksi ilman pelkoa siitä, että tekeminen ja vierailupaikat loppuisivat. Phu Quoc on rantapaikkana parhaimmillaan joulukuulta huhtikuulle, eikä siellä koskaan ole liikaa vierailijoita.

Kahvila, Duong Dong, Phu Quoc
Phu Quocilla on paras olla marraskuulta huhtikuun loppuun.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää nyt

Sääennuste:

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty sääennuste Duong Dongiin.

Ilmasto

Phu Quocilla on hankalat säät, ja siellä on aivan erilainen ilmasto kuin Etelä-Vietnamin toisessa suositussa rantapaikassa, Phan Thietissä. Siellä sataa yli 3000 milliä vuodessa ja aurinko paistaa 2300 tuntia, joka on samaa tyyliä kuin Thaimaan suosituissa rantalomakohteissa. Eroa joihinkin muihin trooppisiin paikkoihin on siinä, että sateita tulee jonkin verran myös talven aikana. Trooppiseen tyyliin säät ovat ympäri vuoden lämpötilojen suhteen vakaita, ja saarella on aina päivisin noin 30 astetta ja öisin 23–25 astetta.

Phu Quocin sadekausi on pääosin ohi marraskuun loppuun mennessä, mutta marraskuussa tulee vielä jonkin verran muuta talvea enemmän sateita.

Joulukuussa alkaa vuoden paras aika vierailla Phu Quocilla, ja aina maaliskuun loppuun asti sataa harvoin ja aurinko paistaa paljon enemmän kuin kesällä. Tammi- ja maaliskuu ovat vuoden aurinkoisimmat kuukaudet, ja helmikuu on kaikkein vähäsateisin kuukausi.

Huhtikuussa sataa sen verran vähän, että Phu Quociin voi vielä matkustaa. Uiminen on kaikkein mukavinta maalis- ja huhtikuussa, sillä keskitalvella meri on melko rauhaton. Jos Phu Quocilla haluaa kunnolla uida, on uima-altaalla varustettu majapaikka kaikkein paras valinta.

Toukokuun alusta lokakuun loppuun sataa armottomasti ja joskus jopa 25:nä päivänä kuukaudessa. Kosteusprosentti on lähes 90, eikä Phu Quocille ole mieltä matkustaa kuin vasta marraskuussa.

Parhaat matkustusajat

Phu Quocilla on paras olla marraskuulta huhtikuun loppuun. Joulusta loppiaiseen on normaalia enemmän länsimaisia vierailijoita, mutta Phu Quocilla on koko talven ajan tasaisesti vierailijoita.

Jos matkan ajoittaa joulukuun alun ja huhtikuun alun väliselle ajalle, vain Tet-juhlan aika (yleensä helmikuussa) on sellainen, että silloin Phu Quocilla eivät ole kaikki palvelut toiminnassa. Sen aikaan monia ravintoloita ja kauppojakin on viikon parin ajan kiinni tai ainakin normaalia vähemmän avoinna.

Dinh Caun temppeli
Dinh Cau kunnioittaa Thien Hauta eli meren jumalatarta, joka suojelee sekä merimiehiä että kalastajia.

Nähtävyydet

Duong Dongissa ja muualla Phu Quocilla on melko vähän nähtävyyksiä. Itse asiassa käytännölliset paikat kuten rannat ja torit ovat nähtävyyksiä sinänsä, tai ainakin asioita, joita Phu Quocille matkustavat mieluiten käyvät läpi. Duong Dongissa ja muualla saarella kuitenkin on muutama perinteinen nähtävyys, johon on mukava muun tekemisen ohessa tutustua.

Siirtyminen nähtävyyksille

Monet nähtävyydet kuten myös harrastuspaikat kuten rannat ovat Phu Quoc Bus Tourin reitin varrella. Niihin kuuluvat Coi Nguon -museo, Phu Quocin vankila, Ho Quocin temppeli, Phu Quocin sienitila, Ham Ninhin kalastajakylä, Ngocin pippuritila ja jonkin verran muitakin nähtävyyksiksi luokiteltavia paikkoja.

Dinh Caun temppeli

Temppeli ja rantaranta nimeltään Dinh Cau [kartalla] sijaitsevat Duong Dongin ytimen vieressä, paikassa jossa muutenkin kannattaa viettää aikaa. Tämä ei ole vain temppeli vaan myös majakka, ja se on kätevällä paikalla pienen Duong Dongin sataman ja sekä joen- että merenrannalla. Rakennelma ilmestyi tänne vuonna 1937 kunnioittamaan Thien Hauta eli meren jumalatarta, joka suojelee sekä merimiehiä että kalastajia. Majakalta ja temppeliltä on hyvät näkymät satamalle ja merelle, ja sen vieressä oleva promenadi ja pieni ranta ovat nekin hyvä katsastaa.

Ho Quocin pagodi, Phu Quoc
Ho Quocin pagodi on yksi saaren helmiä.
Kuva: Ivan Kurmyshov

Ho Quocin pagodi

Yksi saaren helmiä on Ho Quocin pagodi [kartalla], joka sijaitsee melko syrjäisessä paikassa mutta jonne voi kuitenkin päästä käymään. Yksi syy lähteä tänne ja kavuta korkeat portaat on saada eräät parhaat näkymät koko saarelle ja merelle. Tämä on sinänsä uusi temppeli, joka valmistui vasta vuonna 2012, mutta sen yhteydessä on melkoisesti nähtävää, kuten valtava kirkonkello, hienosti koristeltu Han-dynastian aikainen portaikko ja useita veistoksia. Tämä on myös tunnettu paikka siitä, että noin klo 5.30 alkava auringonnousu on yksi Vietnamin kauneimpia, ja paikan viehättävyyttä myöhemmin päivällä korostaa se, että yksi saaren kauneimmista rannoista, nimeltään Bai Dam, on temppelin alapuolella.

Alueelle ei saa mennä alkoholipitoisen juoman kanssa, kengät pitää sisätiloihin mennessä ottaa pois eikä rantavaatteissa saa mennä alueelle. Tämä tarkoittaa sitä, että naisten on peitettävä hartiansa, eikä ole suotavaa, että miestenkään kyynärpäät tai polvet näkyvät.

Ihmisten kokemuksista temppelialueella voi lukea TripAdvisorista.

Phu Quocin vankila (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Phu Quocin vankilassa esitellään ranskalaisten ja amerikkalaisten sotilaiden tekemiä julmuuksia toisen maailmansodan jälkeen käydyissä Vietnamin sodissa.

Phu Quocin vankila

Hu Quocin temppelialueesta etelään, aivan saaren eteläosissa ja lähellä Sao-rantaa sijaitsee Phu Quocin vankila [kartalla]. Kysymyksessä on vankila, jossa esitellään ranskalaisten ja amerikkalaisten sotilaiden tekemiä julmuuksia toisen maailmansodan jälkeen käydyissä Vietnamin sodissa, ja tämä oli oman aikansa Abu Ghraib.

Ranskalaiset rakensivat vankilan 1940-luvulla, jolloin Vietnamin sotaa käynnisteltiin, ja yksi vankilan anneista on lähinnä englanninkielinen esittely vankilan vaiheista. Vankilan rekvisiittaan kuuluvat vietnamilaisia sotilaita esittävät nuket, joita kidutetaan ja jotka kokevat samanlaisia asioita kuin vankilassa aikoinaan. Vankilan alueella on myös muistomerkki ja jonkin verran muutakin nähtävää. Paljon valokuvia on vankilan omilla sivuilla, ja ihmisten kokemukset TripAdvisorissa kertovat, että tämä ei ole herkkähermoisille saati herkkäuskoisille soveltuva vierailupaikka.

Vankilaan on ilmainen sisäänpääsy, mutta englanninkielisen oppaan palvelukset maksavat pari sataa tuhatta dongia. Vankila on avoinna päivittäin klo 8–17 mutta se on keskipäivällä klo 11.30–13.30 suljettu.

Coi Nguon -museo

Phu Quocin kuten muunkaan Vietnamin tarjontaan eivät olennaisesti kuulu tärkeät museot, mutta jos haluaa vierailla museossa, on saarella Coi Nguon museo [kartalla]. Se sijaitsee melko lähellä Duong Dongia mutta ei kovin lyhyen matkan päässä, joten sinnekin on paras lähteä erilliselle päiväretkelle. Museo kertoo Phu Quocin historiasta, johon liittyvät paikalliset rohdot, keramiikka, simpukoin koristellut huonekalut ja saaren vankilasta kertova pieni näyttely.

Museo on avoinna klo 8–17 ilman keskipäivän taukoa, ja sinne on 20 000 dongin pääsymaksu. Siellä vierailleiden kokemuksista voi lukea TripAdvisorista.

Phu Quocin kansallispuisto

Valtaosa Phu Quocin nähtävyyksistä ja ajanvietteistäkin on saaren keski- tai eteläosissa, mutta sen pohjoisosissa sijaitsee laaja Phu Quocin kansallispuisto [kartalla]. Saaren pinta-alasta noin 90 % on luonnon hallitsemaa, ja saaren luonto onkin suojeltua. Itse asiassa tämä on Vietnamin eteläosien ainoa kansallispuisto ja oikeastaan ainoa paikka Etelä-Vietnamissa, jossa sademetsä on jätetty rauhaan.

Kansallispuisto on paikassa, jossa metsä on tiheimmillään, eikä tämä ole mikään helppo vierailupaikka. Sinne omatoimisesti menevän on ajettava mieluiten moottoripyörällä tai ainakin maastopyörällä melko huonossa kunnossa olevia teitä pitkin, eikä puistossa ole mahdollista kunnolla patikoida vaan siellä voi jaloitella tunnin pari. Oikeastaan oman moottoripyörän vuokraaminen tai ajanvietteissä mainitut opastetut retket ovat ainoa tapa lähteä tutustumaan tähän luonnonpuistoon. Monet muutkin toimijat kuin opastettujen kierrosten järjestäjät voivat viedä kansallispuistoon tutustumaan, sillä myös majapaikat järjestävät kansallispuistoon retkiä. Ihmisten kokemuksista, jotka ovat usein negatiivisia, voi lukea TripAdvisorista.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

Vietnam Guide esittelee Phu Quocin nähtävyyksiä.

TripAdvisor esittelee Phu Quocin nähtävyyksiä ja jonkin verran muutakin.

Varjoliitoa Long Beach -rannalla
Rannalla on erilaisia ajanvietemahdollisuuksia, kuten varjoliitoa ja vesiskootterilla ajelua.

Ajanvietteet

Veneretkien lisäksi Phu Quocilla on runsaasti erilaisia rantoja, joista vain yksi eli Long Beach on Duong Dongin ytimen lähellä. Rannoilla vierailu kuuluu monen turistin ohjelmaan, ja niille voi mennä bussikierroksen yhteydessä, taksilla tai itse vuokraamallaan pyörällä tai skootterilla. Rannoilla on erilaisia ajanvietteitä, kuten varjoliitoa, ja kuten muuallakin Vietnamissa sukeltaminen on suosittua. Myös erilaiset järjestetyt ja opastetut retket, joilla voidaan käydä rannoilla mutta muuallakin, ovat saarella suosittua, sillä siellä itsekseen suunnistaminen ei ole kaikkein mukavinta.

Ajanvietepaikoille siirtyminen

Jotkut rannat kuten myös harrastuspaikat ovat Phu Quoc Bus Tourin varrella. Niihin kuuluvat Duong Dongin iltatori, Hon Thomin köysijuna, jolla pääsee An Thoin saarille, Sao-ranta, Ham Ninhin kalastajakylä, Tranh-vesiputous ja jonkin verran muitakin paikkoja, joissa aika kuluu normaalia paremmin ja mielenkiintoisemmin.

Matkatoimisto
Rantakadulla on matkatoimistoja ja muita paikkoja, jotka järjestävät turisteille suunnattuja retkiä ja ajanvietteitä, joista esimerkiksi merimatkat, sukellus ja vierailu saaren eri paikoissa ovat suosittuja.

Matkatoimistot ja muut retkien järjestäjät

Jos kävelee vaikka rantakatua (Tran Hung Dao) pitkin, näkee paljon matkatoimistoja ja muita paikkoja, jotka mainostavat näkyvästi tarjontaansa. Homma toimii pitkälti samoin tavoin kuin Thaimaassakin, eli paikalliset toimijat järjestävät kaikenlaisille turisteille suunnattuja retkiä ja ajanvietteitä, joista esimerkiksi merimatkat, sukellus ja vierailu saaren eri paikoissa ovat suosittuja. Itsekseen voi siirtyä hyvin joihinkin paikkoihin, joista valtaosa on etelässä, mutta Duong Dongin pohjoispuolella olevat paikat ovat melko vaikean matkan päässä. Niille voivat itsekseen mennä esimerkiksi ne, jotka vuokraavat skootterin tai moottoripyörän, mutta muille matkatoimistojen tarjonta voi olla paras tapa tehdä tai nähdä jotakin muuta kuin Duong Dongin pitkän rannan ja muut sen ytimen tuntumassa olevat vierailupaikat.

Yksi näkyvimpiä toimijoita on John’s Tours, jonka toimisto on melko kaukana ytimestä mutta jonka esitteitä löytyy muualtakin kaupungista ja myös majapaikoista. Heillä on myös lippuja mantereelle meneviin lauttoihin, ja niihin kuuluu kuljetus toimistolta satamaan.

Toinen matkatoimisto on Jerry’s Tours, jotka kuten muutkin vastaavat toimijat järjestävät risteilyjä, sukellusretkiä, vierailuja viidakossa, lintujen bongausta, kalastusretkiä ja myös patikointiretkiä.

Kolmas matkatoimisto, jonka avulla voi tehdä kaikenlaista, on Anh Tu’s Tours, ja heidän tarjontaansa kuuluu esimerkiksi kolmen tunnin kestoinen mustekalojen pyydystysretki. Heillä on myös pitkiä ja hintavia retkiä, joiden aikana voi vaikka kolmen vuorokauden ajan tutustua saareen ja sen tarjontaan lähiympäristöineen.

Long Beach -ranta
Jos haluaa viettää paljon aikaa rannalla, kannattaa majoittua Long Beachin tuntumaan. Rannan parhaat osat ovat Sunset Beach Barin tuntumassa.

Phu Quocin rantoja

Jos majoittuu Duong Dongiin ja haluaa viettää paljon aikaa rannalla, kannattaa majoittua Long BeachinBa Kheo (Ba Kheo) tuntumaan. Rannan parhaat osat ovat Sunset Beach Barin [kartalla] tuntumassa, ja sen lähellä on myös hyviä harrastusmahdollisuuksia. Rannalla on muutama baari ja ravintola, mutta lisää niitä on nimenomaan Sunset Beach Barin ympäristössä, ja sinne koko päiväksi asettuva voi hyvin kävellä joko tälle tielle tai sitten parin sadan metrin päässä kulkevalle rantatielle (Tran Hung Dao), jolla on melkoinen määrä ruokapaikkoja, kuten myös kauppoja ja muita palveluita. Rannalla on erilaisia ajanvietemahdollisuuksia, kuten varjoliitoa ja vesiskootterilla ajelua, ja siellä on myös maksullisia osioita, joissa voi ottaa kookospähkinän ja jossa voi nauttia hieronnasta tai muistakin hoidoista, aivan kuten Thaimaassakin. Rannalla vierailijoiden arvioita ja arvosanoja voi katsella TripAdvisorista.

Saarella on lukuisia muita rantoja, joista helpoin on mennä sähköbussin reitin varrella oleville rannoille. Niistä kenties paras on Bai Sao [kartalla], joka on aivan saaren eteläosissa, lähellä muutamaa merkittävää nähtyyttä ja myös Hon Thomin köysijunaa. Rannalla on samanlaisia palveluita kuin Long Beachilla, ja siellä voi myös syödä. Siellä käyneiden kokemuksista voi lukea TripAdvisorista.

Saarella on lukuisia muitakin rantoja, ja niitä löytyy kaikkialta saarelta. Duong Dongin keskustassa olevan pienen rannan (Dinh Cau) lisäksi huomionarvoinen on kaupungista pohjoiseen sijaitseva Ong Lang, ja myös Vung Bau on normaalia pidetympi ranta. Tietoa rannoista ja ihmisten kokemuksista niillä vierailusta saa TripAdvisorista.

Jos rannoille lähtee omin nokin skootterilla tai moottoripyörällä, kannattaa tankata kulkuneuvo täyteen ennen matkaa, sillä rantojen tuntumassa tai edes niille johtavilla teillä ei ole mahdollista ostaa bensaa.

Köysijuna
Hon Thomille voi kulkea yhdellä maailman pisimmistä köysijunista.
Kuva: Ninh Nguyen Hoang

An Thoin saaret

Saaren eteläpuolella sijaitsevat An Thoin saaret ovat suosittu päiväretkikohde, mutta sellaiseen retkeen kannattaa varata kokonainen päivä. Sinne voi mennä monin eri tavoin, mutta ensi kertaa Phu Quocilla olevalle luultavasti järjestetty ja opastettu retki on kaikkein paras tapa mennä saarille.

Saarille on aina päässyt veneellä tai laivalla An Thoin satamasta [kartalla], mutta näistä 15 saaresta yhdelle eli Hon Thomille voi kulkea yhdellä maailman pisimmistä köysijunista, jolle kulkee Duong Dongista etelään menevä sähköbussi. Näin juna-asemalla [kartalla] kyydistä pois jäävä voi tehdä tämän retken myös omatoimisesti.

Hon Thom köysijunasta katsottuna
Hon Thom on saarista eniten tutustumisen arvoinen.

Hon Thom [kartalla] on saarista eniten tutustumisen arvoinen, mutta mahdollista on vierailla myös muilla saarilla, joihin tämän ”ananassaaren” lisäksi kuuluvat esimerkiksi kookospähkinäsaari, kaikusaari ja lamppusaari. Saarille voi mennä veneellä myös muualta Phu Quocilta, ja esimerkiksi Long Beachilta voi lähteä veneellä, joka miehistöineen vuokrataan koko päiväksi.

Monet matkatoimistot ja muutkin toimijat järjestävät retkiä saarille, ja niihin usein kuuluu myös vierailupaikkoja, jotka ovat matkan varrella. Pakettiin kuuluu yleensä kuljetus hotellilta, vierailu useilla eri saarilla ja hyvät ateriat. Matkaan lähdetään aamukahdeksan maissa ja paluu hotellille on illansuussa, ennen pimeän laskeutumista. Esimerkiksi Dandy Travel tekee noin miljoonalla dongilla retkiä saarille, ja niille siirrytään köysijunalla, mutta heillä kuten muillakin on myös muita retkiä, joilla liikutaan pikaveneellä.

Mitään retkeä ei kannata ennen matkaa etukäteen varata, vaan kaiken voi järjestää paikan päällä. Monet majapaikat mainostavat retkiä, ja ympäri Duong Dongin olevissa matkatoimistoissa on helppo aivan samalla hinnalla järjestää jonkinlainen retki saarille. Omatoimisesti saarille haluavan on helppo mennä bussilla köysijuna-asemalle, ostaa siellä lippu ja siirtyä seitsemän kilometrin matkan pääsaarelle. Lippujen hinnat tosin ovat viime aikoina nousseet, eikä omatoiminen retki välttämättä tule halvemmaksi kuin järjestettykään. Ihmisten kokemuksista voi lukea TripAdvisorista.

Lisää asiaa harrastuksista ja muusta asiaan liittyvästä:

Phu Quoc Island Guide antaa jonkin verran tietoa saaren nähtävyyksistä ja harrastusmahdollisuuksista.

TripAdvisor esittelee värikkäin kuvin ja ihmisten arviointien kanssa Phu Quocin harrastusmahdollisuuksia.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat


Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Ivan Kurmyshov, Bùi Thụy Đào Nguyên, Ninh Nguyen Hoang, Quang Nguyen Duc
2021/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti