Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Kauppa Duong Tran Hung Dao -kadun varrella
Duong Tran Hung Dao kulkee ohi Long Beach -rannan ja monen majapaikan, ja kadun varrella on kaikkein eniten elintarvikeliikkeitä, paljon pankkiautomaatteja ja myös palveluita, kuten rahanvaihtopisteitä.

Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Vietnamin rahayksikkö on dong (VND), ja sen arvon voi katsoa vaikka XE:stä. Normaalisti se on suurin piirtein 25 000 dongia yhtä euroa kohti, mutta sen vaihteluväli on viime vuosikymmenen aikana ollut 22–30 000 dongia per euro. Koska summat ovat niin suuria, puhutaan ja mainostetaan Vietnamissa summia ilman turhia nollia, niin että 220 000 dongia voidaan merkitä ”220k” tai vain ”220”.

Duong Dongissa on sekä iltatorin tuntumassa olevassa keskustassa että ohi rannan kulkevalla päätiellä pankkiautomaatteja, mutta oikeanlaisen automaatin löytäminen nopeasti voi olla hankalaa. Suurin ongelma Vietnamissa on se, että valtaosa pankkiautomaateista laskuttaa nostosta monta euroa, ja siihen minkälainen lisämaksu nostosta seuraa, kannattaa kiinnittää huomiota. Eri pankeilla ja automaateilla on eroja, joten pienellä matkakassalla matkustava tai ne, jotka tekevät matkan aikana useita nostoja, katsovat ennen nostotoimenpiteen viimeistelyä minkälainen nostopalkkio olisi. Toinen ongelma on se, että jotkut automaatit antavat maksimissaan pari miljoonaa, joka on varsin pieni summa, mutta esimerkiksi BIDV-pankin automaatit antavat 4 miljoonaa, joka on hyvä summa kerralla nostaa.

Jos ottaa euroja mukaan, on niitä helppo vaihtaa paikalliseksi valuutaksi. Rahanvaihtopisteitä on esimerkiksi rannan tuntumassa, mutta niitä ei ole mitenkään erityisen paljon. Kannattavinta on jo etukäteen katsastaa paikka, joka vaihtaa rahaa, ja ne mainostavat itseään yleensä välkkyvän neonkyltin avustuksella. Toiminta ja kurssit ovat rehellisiä ja lähellä virallista kurssia, joten turhaa epäluuloisuutta ei rahaa vaihtaessa tarvitse tuntea.

Maksukortit käyvät Vietnamissa melko huonosti. Monessa paikassa majapaikkakin pitää maksaa käteisellä. Kortit käyvät ostoskeskuksissa ja rantatien joissain liikkeissä, mutta Duong Dongissa ja muualla saarella on vain vähän ostoskeskuksia tai suuria kauppoja. Käteistä kannattaa aina pitää Phu Quocilla kuten muuallakin Vietnamissa mukana.

Duong Dongin torialue
Erilaiset torit ja markkinat ovat suosittuja. Duong Dongin hektinen ja varsin laaja torialue on joen rannoilla.

Ostokset

Vietnam on edullinen ja monipuolinen maa, ja siellä on mukava tehdä erilaisia ostoksia. Yhtä monipuolista ja kehittynyttä kaupankäynti ei ole kuin Thaimaassa, mikä käy selväksi etenkin etelän uudehkoilla lomapaikoilla, joihin Phu Quoc kuuluu.

Kannattavia ostoksia ovat tietenkin paikalliset tuotteet kuten käsityöt ja Vietnamissa valmistetut vaatteet. Monilla tehtailla kuten North Facella on Vietnamissa tehtaita, ja sen tuotteet ovat siellä edullisissa hinnoissa.

Alkoholi, tupakka, apteekista saatavat tuotteet, optikkoliikkeiden kaikki mahdolliset tuotteet, erilaiset kauneudenhoitotuotteet kuten voiteet ja erilaiset eksoottiset tropiikin tuliaiset kuten bambu- tai kookospuusta koverretut esineet ovat hyviä ostoksia. Monissa tapauksissa parhaat ostokset ovat samoja kuin Thaimaassa, mutta etenkin tupakka ja alkoholi ovat rutkasti halvempia kuin Thaimaassa.

Phu Quocin pääkaupunki Duong Dong on saaren paras paikka tehdä ostoksia, ja jos mielii jotakin, kannattaa tutustua tarkoin sen tarjontaan. Ostospaikat eivät Duong Dongissa ole läheskään samaa tasoa kuin vaikkapa Thaimaan lomakohteissa, ja ne, jotka haluavat tehdä kunnollisia ostoksia Etelä-Vietnamissa, vierailevat maan suurimmassa kaupungissa, Saigonissa (Ho Chi Minh City).

Erilaiset torit ja markkinat ovat suosittuja. Duong Dongin hektinen ja varsin laaja torialue [kartalla] on joen rannoilla, ytimestä katsottuna sillan toisella puolella. Se on lähinnä paikallisten suosima ostospaikka, jossa on eniten elintarvikkeita ja etenkin kalaa, vihanneksia ja hedelmiä. Siellä kannattaa kerran vierailla, mutta sen ohi kulkevat kadut ovat niin vilkkaitaTorialueen ohi kulkevat kadut ovat vilkkaita, että monelta menee nopeasti sisu kaulaan.

Sillan toisella puolella on ydin, jossa on eniten keskitetysti liikkeitä. Alueen pääkatuihin kuuluu Duong Nguyen TraiDuong Nguyen Trai [kartalla], ja myös sen sivukadut ovat hyviä kauppakatuja.

Cho Dem Bach Dang [kartalla] on ytimen kortteleissa oleva iltatori, jonka tuntumassa on päivisin erilaisia liikkeitä mutta iltaisin alueella on tarjolla ruokia ja kaikenlaisia ostoksia. Tämä on yksi kaupungin ja koko saaren vetonauloista, jonne saapuvat paitsi ulkomaiset turistit myös paikalliset ja vietnamilaiset matkailijat. Iltatori alkaa vähän ennen viittä, ja se jatkuu aina pikkutunneille asti.

Ytimestä meren puolella sijaitseva koko saaren päätie on Duong Tran Hung Dao [kartalla]. Se kulkee ohi pitkän rannan (Long Beach) ja monen majapaikan, ja kadun varrella on kaikkein eniten elintarvikeliikkeitä, paljon pankkiautomaatteja ja myös erilaisia palveluita, kuten rahanvaihtopisteitä.

Toinen pääkatu on läheltä iltatoria alkava Duong 30 Thang 4 [kartalla], mutta se ei ole kovin lähellä rantaa. Jos majapaikka on näissä osissa, on kadulla paljon erilaisia liikkeitä. Jos majapaikka on muualla, kannattaa tämän kadun varrella ainakin kerran käydä katsomassa tarjontaa. Se on myös erinomainen katu aterialle tai monenmoiselle juomalle

Lisää asiaa ostoksista:

Vietnam Guide käy läpi Phu Quocin ostospaikkoja.

Ravintoloita lähellä Long Beach -rantaa, Duong Dong, Phu Quoc
Kohti rantaa johtavat kadut ovat parempia aterialle kuin varsinainen ranta.

Ruoat ja ravintolat

Ruokailu on aina Vietnamissa mukavaa, ja siellä on eräät maailman parhaat omat ruoat. Muualta tulevia ruokia on niitäkin tarjolla, ja myös ruokajuomiin kannattaa kiinnittää huomiota ja erilaisia paikallisia juomia juoda muulloinkin kuin aterian kanssa.

Phu Quocin ruoat

Phu Quocilla kalaruoat ja merenelävät ovat erinomaisia, ja siellä myös kasvissyöjät löytävät kaikenlaisia ruokia. Etenkin paikallinen tofuTofua on hyvin tarjolla on puhdasta ja maukasta, ja paikallisten ruokien lisäksi intialaiset ravintolat tarjoavat erinomaisia kasvisruokiaKasvisruokaa mutta myös liharuokia.

Varsinaiset liharuoat eivät ole yleisiä eikä liha näillä tienoin ole välttämättä kovin maukasta, mutta sitäkin on tarjolla. Länsimaisia ruokia on pitsojen ja hampurilaisten johdolla tarjolla, mutta ne eivät täälläpäin ole kovin hyviä eivätkä pärjää vietnamilaisille tai intialaisille ruoille alkuunkaan.

Kookospähkinä
Kookospähkinä on aina oiva ja virkistävä juoma, ja muutenkin täälläpäin kannattaa maistella tuoreita paikallisia juomia.

Phu Quocin juomat

Ruokien lisäksi juomat ovat Phu Quocissa tärkeitä. Erilaiset pirtelöt ja mehutMehut ovat erinomaisia ovat erinomaisia, ja myös jääkahvi on täälläpäin erittäin hyvää. Vihreää teetäteetä voi juoda kylmänä tai kuumana, ja muitakin teelaatuja löytyy. Kaikki eivät tiedä sitä, että Vietnam on myös suuri kahvimaa, jossa on tarjolla erinomaista kahviakahvia. Kookospähkinä on aina oiva ja virkistävä juoma, ja muutenkin täälläpäin kannattaa maistella tuoreita paikallisia juomia eikä muualta tuotuja, mahdollisimman ei-luonnollisia juomia.

Monet välttelevät Kaakkois-Aasiassa jäisiä juomia, mutta lähes poikkeuksetta smoothiet, jääteet ja jääkahvit sisältävät jäätä, joka on tehty pullovedestä. Pullovesi on myös ainoa vesi, jota kannattaa juoda.

Duong Dongin ravintolat

Ravintoloita on Phu Quocin pääkaupungissa Duong Dongissa melkoisesti, ja monet samat kadut, joilla on paljon kauppoja, ovat myös katuja, joilla on paljon ravintoloita.

Jos majapaikka on syrjässä eli muualla kuin ytimen tai sen lähellä olevien pääteiden varrella, ei ruokapaikkoja välttämättä kovin lähellä ole. Tropiikissa pimeä tulee aikaisin ja nopeasti, eikä sen laskeutumisen jälkeen kannata harhailla saaren sivukaduilla, sillä ne eivät ole hyvin valaistuja tai yleensä hyvässä kunnossakaan. Näin ollen kannattaa joko yöpyä keskeisesti tai sitten valmistautua siihen, että kuljetaan taksilla majapaikan ja muiden paikkojen välillä.

Markkinapaikan tuntumassa ei ole paljon ravintoloita, eikä sinne kannata lähteä syömään. Toisella puolella jokea oleva Cho Demin iltatori [kartalla] on paikka, jossa voi noin klo 17 alkaen maistella kaikenlaisia ruokia ja etenkin niitä, jotka ovat täälläpäin suosittuja. Erilaiset merenelävät ovat hyvin tarjolla, ja ainakin kerran kannattaa käydä iltatorilla napostelemassa ja muuta tarjontaa katselemassa. Mitä tahansa ei kuitenkaan kannata pistää suuhunsa, ja esimerkiksi grillilihat voivat antaa mahanpuruja. Yleisesti ottaen merenelävät, vihannekset ja hedelmät ovat turvallisimpia, mutta vihanneksia ei kannata syödä raakoina.

Ravintolan terassi merinäköalalla
Hienoja ravintoloita, joilta on upeat merinäköalat on rantatien varrella.

Iltatorin ympäristö on eräänlaista liikekeskustaa, jossa ei kuitenkaan ole valtavaa määrää ruokapaikkoja. Eniten ruokapaikkoja on joenrantakadulla (Bach Dang), joskin se voi vielä lounasaikaan olla hiljainen paikka ja soveltuu hyvin illalliselle. Sataman vieressä [kartalla] on useita kahviloita ja myös muutama ravintola, ja nämä ovat eräitä Duong Dongin mukavimpia kortteleita. Kaupungissa puhutaan englantia yllättävän heikosti, mutta näillä tienoin ruokalistat ovat myös englanniksi. Yksi varsin mukava paikka juomalle tai aterialle on sataman edustalla oleva Amanda Ice Cream & Cafe, jonka lähellä on paljon muitakin kahviloita ja ravintoloita.

Toinen päätie eli Duong 30 Thang 4 [kartalla] on katu, jolla on valtava määrä ravintoloita. Jos majapaikka on lähellä sitä, ei illallisen kanssa ole luvassa ongelmia. Sen varrella on kaikkea mahdollista, ja sen varrella voi myös lounastaa.

Pitkän rannan (Long Beach) tuntumassa on paljon ravintoloita, mutta itse rannalla olevat paikat ovat monasti ylihintaisia. Hienoja ravintoloita, joilta on upeat merinäköalat on rantatien (Tran Hung Dao) [kartalla] varrella, mutta sillä on myös muita ravintoloita. Niiden joukossa on intialaisia ravintoloita ja useita vietnamilaisia ravintoloita, jotka ovat edullisia ja jotka ovat paikallisten suosiossa. Yksi takuuvarmasti hyvä ravintola, joka soveltuu myös kasvissyöjille, on Yen Ha [kartalla]. Intialaiset ravintolat, joita on tällä kadulla ja muuallakin Duong Dongissa, ovat hintavampia kuin joissain muissa Vietnamin kaupungeissa. Ne ovat kuitenkin kohtuuhintaisia ruoan tasoon nähden, ja muutenkin paikalliset intialaiset ravintolat ovat paitsi autenttisia myös yleensä palvelultaan hyviä ja hienosti sisustettuja.

Kadulta kohti rantaa johtavat kadut ovat parempia aterialle kuin varsinainen ranta. Kaduista paras väylä rannalle ja myös ravintoloiltaan ja muilta palveluiltaan paras katu on Sunset Beach Barille johtava katu [kartalla].

Yöelämä

Phu Quoc ei ole mikään hyvä juhlimispaikka, eikä edes Duong Dongissa ole mitään railakasta yöelämää tiedossa. Jos majoittuu muualle kuin ytimeen tai pääkatujen tuntumaan, edes kylmästä oluesta muualla kuin majapaikassa voi vain haaveilla. Olut on parhaimmillaan edullista, ja esimerkiksi pieni pullo Bia Saigonia maksaa 15–30 000 dongia, mutta Duong Dong ei ole yöelämältään yhtä edullinen paikka kuin esimerkiksi Saigon.

Paras paikka siirtyä baariin ja kenties viihtyä jossakin myöhäänkin, on rantakatu (Tran Hung Dao) [kartalla]. Monet pitävät koko saaren parhaana illanviettopaikkana Luna Baria, joka on aivan lähellä Sunset Beach Barille ja pitkälle rannalle johtavaa tietä. Toinen suosittu illanviettopaikka on aivan lähellä oleva Coco Bar [kartalla], ja sen vieressä on irkkupubi, jossa voi myös syödä. Varsinaisella rannalla on jonkin verran terasseja, mutta ne ovat parempia päivällä tai sitten niille, jotka yöpyvät rannalla olevassa hotellissa.

Ytimessä käydään iltaisin torilla, ja siellä illanvietto onkin varsin mukavaa. Varsinaisia baareja tai edes paikkoja, joissa tarjoiltaisiin alkoholia, ei kuitenkaan ole valtavaa määrää. House No. 1 [kartalla] on kolmas ehdokas saaren parhaaksi baariksi, ja se on avoinna viikolla klo 24 ja viikonloppuisin klo 03 asti.

Lisää asiaa illanvietosta:

Phu Quoc Island Guide antaa kattavan mutta liioitellun positiivisen kuvan Duong Dongin yöelämästä.

TripAdvisor esittelee illanviettopaikkoja

Tapahtumat

Duong Dongissa kuten muuallakaan Kaakkois-Aasiassa ei ole samanlaisia tapahtumia kuin Euroopassa, eikä sinne lähdetä tapahtumien takia.

Yksi tapahtuma, jota Vietnamiin matkustelevan kannattaa vältellä on uusi vuosi eli Tet. Phu Quoc hiljenee moneksi päiväksi, ja monessa avoinna pysyvässä paikassa hintoja nostetaan 5–20 %. Ylimääräinen lisä on sen takia, että ravintolat ja kahvilat saisivat työntekijät paikalle, sillä Tetin aikaan kaikki haluavat vierailla kotiseudullaan eikä kukaan haluaisi olla töissä.

Tetin pitäisi kestää vain kolme neljä päivää mutta käytännössä se on pitkä kuin nälkävuosi, ja se pitää monia paikkoja kiinni 7–10 vuorokautta. Tet on lähes poikkeuksetta helmikuussa, joinain vuosina se on jo tammikuun viimeisellä viikolla, mutta sitä odotellaan kuin kuuta nousevaa ja siihen aletaan valmistautua viikonkin etukäteen ja siitä puhutaan sitäkin aikaisemmin.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti