Vietnam – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Taksi pääkadulla Duong Dongissa
Taksilla kannattaa hoitaa matkat, jotka ovat pidempiä kuin pari kilometriä, ja etenkin kuuman keskipäivän aikaan ja myös illan pimettyä taksi on lyhyilläkin matkoilla hyvä kyyti siirtyä paikasta toiseen.

Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Phu Quocilla

Vietnam ei ole lainkaan samanlainen matkakohde kuin Thaimaa, eikä siellä olla samalla tavalla totuttu turisteihin. Siellä on yksinäisen matkustajan ja pariskunnankin hankala liikkua paikasta toiseen, eikä siellä ole lainkaan mukavaa lomailla perheen kanssa. Eritoten tämä pätee Etelä-Vietnamiin, jossa on vain pari lomapaikkaa ja suuri ja hankala Saigon, eikä Phu Quoc ole paikka, jonne perheen kanssa ainakaan vielä kannattaa matkustaa.

Jos perheen kanssa haluaa matkustaa Vietnamiin, on hyvä jos lapset ovat jo siinä iässä, ettei heistä tarvitse koko ajan huolehtia. Aasiassa matkustamaan tottuneiden ja muutenkin kokeneiden teinien kanssa tilanne on toinen, ja tällöin mitään erityistä tekemistä jälkipolven kanssa tuskin edes tarvitsee etsiä. Kannattaa vain pitää mielessä, että Phu Quoc on aina kuuma ja kostea paikka, jossa paikasta toiseen siirrytään lähinnä korkeintaan neljä henkeä vetävillä takseilla ja jossa lapsia tai nuoria ei paikallisia lukuun ottamatta ole juuri missään otettu huomioon. Duong Dong on sinänsä turvallinen pikkukaupunki, mutta siellä on pitkät etäisyydet ja jo parin päivän jälkeen valtaosa sen tarjonnasta on tullut ainakin jollakin tavalla tutuksi, ja saaren koluaminen koko perheen voimalla voi käydä raskaaksi.

Aasiassa parempi koko perheen kohde on Thaimaa, jossa on totuttu matkustajiin ja jossa perheet ovat jo vuosikymmeniä lomailleet.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Duong Dongissa tai muualla Phu Quocilla ei ole mitään erityisen julkista liikennettä, vaan siellä liikutaan lähinnä skootterein ja autoin. Kävelijöitä näkyy hyvin vähän, mutta kävely on kannattavaa, sillä vain niin voi saada tuntumaa Duong Dongin eri osiin ja päästä kärryille sen melko vähäisestä tarjonnasta.

Taksilla kannattaa hoitaa matkat, jotka ovat pidempiä kuin pari kilometriä, ja etenkin kuuman keskipäivän aikaan ja myös illan pimettyä taksi on lyhyilläkin matkoilla hyvä kyyti siirtyä paikasta toiseen. Pyöräily ei ole täälläpäin suosittua, mutta jos rohkeus riittää eikä saaren liikenne pelota, voi siellä vuokrata skootterin tai moottoripyörän, joskaan se ei ole aivan yhtä suosittua kuin Thaimaan lomakohteissa. Phu Quocilla voi myös liikkua bussilla, joka on turisteja varten ja joka kiertää mielenkiintoisten paikkojen kautta.

Taksi

Normaalille matkustajalle taksi on paras keino siirtyä matkoja, jotka ovat liian pitkiä käveltäviksi tai jotka tehdään esimerkiksi pimeässä. Duong Dong on pieni mutta melko laajalle levittäytynyt kaupunki, jossa useimmat taksikyydit kuitenkin maksavat vain pari kolme euroa. Satamasta taksi Duong Dongin ytimeen maksaa yllättävän paljon, joskin hinnasta voi neuvotella, ja siihen kuluu 200–300 000 dongia. Kaupungin sisällä normaali hinta on matkalle vain 50–100 000 dongia.

Phu Quocilla on samoja taksiyhtiöitä kuin muuallakin Vietnamissa, ja niillä on jonkin verran erilaisia hintoja. Melko normaali alkuhinta on 7–10 000 dongia, ja kilometri maksaa 12–15 000 dongia. Hyvä taksiyhtiö on Taxi Gai (puh. 37 37 37 37), Mai Linh on sekin normaalia edullisempi ja kolmas taksiyhtiö on Nam Thang Taxi. Phu Quocilla Vinasunh Taxi on muita hintavampi mutta silti edullinen. Usein majapaikoilla on oma suosikkinsa ja heidän voi hyvin antaa tilata taksin tai muun kyydin, josta voi myös vastata hotellin henkilökunta tai heidän tuttunsa. Kadulla taksin voi ottaa lennosta, mutta kannattaa aina varmistaa että mittari on päällä tai sopii hinnan etukäteen.

Pyöräily

Pyöräily on saarella muulloin kuin keskipäivän kuumuudessa mukavaa, mutta autojen ja skootterien kanssa kannattaa vilkkailla kaduilla olla tarkkana eikä pyörällä kannata yrittää ajaa esimerkiksi joen rannalla olevalla markkinapaikalla, joka on aina äärimmäisen tukossa.

Monet majapaikat vuokraavat pyöriä noin 70 000 dongilla per päivä.

Yksi pidetty ja luotettava vuokraaja, joka järjestää myös opastettuja pyöräilykierroksia, on Green Bike. Niin pyöriä kuin kaiken toimivuuttakin on paljon kehuttu, ja jos haluaa kunnollisen pyörän eikä mitään ongelmia, on Green Bike suositeltava toimija.

Skoottereita
Skootterilla ajelu ei pienessä Duong Dongin kaupungissa ole mitään erityisen vaarallista, mutta esimerkiksi markkinapaikkaa kannattaa vältellä.

Skootterin tai moottoripyörän vuokraaminen

Suosituin tapa siirtyä paikasta toiseen Vietnamissa ja myös Phu Quocilla on ajella skootterilla, ja turistit vuokrailevat myös moottoripyöriä. Ajelu ei pienessä Duong Dongin kaupungissa ole mitään erityisen vaarallista, mutta esimerkiksi markkinapaikkaa kannattaa vältellä eikä keskipäivän kuumuudessa kannata ajaa pitkiä matkoja.

Monet majapaikat vuokraavat tai järjestävät skootterin tai moottoripyörän vuokralle 120–150 000 dongilla per päivä.

Linja-auto

Phu Quocilla kiertää Phu Quoc Bus Tour, joka lähtee aivan Duong Dongin ytimestä (Sasco Station) [kartalla], kulkee iltatorin kautta ja saarella niin, että se käy useissa lomakeskuksissa ja suurilla hotelleilla. Se kiertää myös rantojen ja kylien kautta, ja nämä sähköbussit ovat kenties paras ja mukavin tapa tutustua saareen turvallisesti ja ilman huolen häivää. Bussit lähtevät 40 minuutin välein klo 8–19, lipun voi ostaa verkkosivuilta tai monesta paikasta Duong Dongista ja alle 120 senttiä pitkät otetaan ilmaiseksi matkaan mukaan.

Lisää asiaa liikkumisesta:

Vietnam Guide esittelee erilaisia tapoja siirtyä paikasta toiseen, mukaan lukien moottoripyörätaksit, joita ei kylläkään voi suositella.

Siirtyminen satamasta majapaikalle

Satamasta oikeastaan ainoat tavat siirtyä muualle saarelle kuten Duong Dongin kaupunkiin on mennä taksilla tai sitten majapaikan järjestämällä kyydillä. Jos majapaikka järjestää kyydin, kannattaa muistaa, että taksikyyti satamasta kaupungin rannalle tai ytimeen maksaa noin 250 000 dongia.

Satamasta (Bai Vong) [kartalla] on vaikea saada bussikyytiä muualle saarelle mutta toisinpäin se onnistuu hyvin. Superdongilla on yhtiön toimistoilta bussikyyti satamaan, ja lippu maksaa 30 000 dongia. Kyyti on helppo järjestää matkatoimistossa tai majapaikassakin paikan päällä. Matkaan mantereelle kannattaa aina lähteä aikaisin aamulla, ja on hyvä pitää mielessä että satamassa ei ole juuri mitään palveluita mutta lautalla myydään ruokia ja juomia.

Siirtyminen lentoasemalta muualle Phu Quociin

Lentoasemalta [kartalla] on kaikkein paras siirtyä taksilla tai majapaikan järjestämällä kyydillä perille asti. Sieltä on olemassa bussikyytejä, jotka maksavat 100 000 dongia, mutta käytännössä sellaisen järjestäminen menomatkalla voi olla hankalaa. Paikan päällä voi helposti järjestää bussikyydin lentoasemalle, mutta taksi on usein kätevin ja varmin tapa mennä lentoasemalle tai siirtyä sieltä muualle. Hintaa matkalle, joka sisältää 20 000 dongin lentoaseman tullimaksun, tulee määränpäästä riippuen 100–500 000 dongia, ja matka Duong Dongin ytimeen maksaa noin 200 000 dongia.

Aluksia vesillä

Omatoimimatkat ja järjestetyt matkat

Phu Quoc on parhaimmillaan omatoimikohteena niille, jotka ainakin jonkin verran kiertelevät Etelä-Vietnamissa. Sinne yksistään lähteminen Suomesta asti ei ole järkevää, sillä Vietnamissa on parempiakin rantapaikkoja, kuten Nha Trang ja Danang, joihin on paljon helpompi matkustaa ja joissa on paljon enemmän turisteille suunnattuja palveluita.

Phu Quoc on uusi matkakohde, jonne tehdään vielä vähän järjestettyjä matkoja, mutta sinne on mahdollista sellaisellekin lähteä.

Omatoimisesti tehtävät matkat

Omatoimisesti voi siirtyä muualta Vietnamista ja myös Kambodžan etelärannikolta Phu Quocille. Muualta Vietnamista voi lentää saarelle tai tulla kahden eri sataman kautta lautalla saarelle. Kambodžasta voi lähinnä Kampotista päästä yhden päivän aikana Ha Tienin satamaan ja sieltä lautalla Phu Quociin.

Jos haluaa matkustaa lautalla Phu Quociin, voi Saigonista mennä esimerkiksi Sinh Tourin bussilla Ha Tieniin. Ha Tien ei ole mikään ihmeellinen paikka, siellä ei ole erityisen mukavaa viettää yötäkään, eikä siirtyminen ole kaikkein jouhevinta, vaan siihen usein liittyy odottelua.

Omatoimisesti Phu Quocille

Jos Suomesta haluaa suoraan Vietnamiin tai Phu Quocille, lentää maahan Finnairin lisäksi muita lentoyhtiöitä. Suoraan saarelle ei oikeastaan voi lentää muualta kuin Vietnamista, ja paras on lentää Saigoniin tai Hanoihin, joista on lentoyhteyksiä saarelle. Niistä voi siirtyä lentäen Phu Quociin, mutta Saigonista (Ho Chi Minh City, HCMC) voi yön yli tai myös päivällä mennä bussilla ja sitten lautalla Phu Quocille.

Sinh Tourist
Sinh Tourist on aktiivinen yhtiö, jonka lipuilla voi mennä Phu Quocin satamaan asti.

Lautalla Phu Quocille

Kaikkein paras siirtyä Phu Quocille muuten kuin lentäen on ensin hoitaa itsensä Saigoniin ja sieltä mennä bussilla ensin Ha Tienin bussiasemalle ja sieltä Ha Tienin satamaan [kartalla]. Satamasta voi siirtyä lautalla Phu Quocille, ja matkaan kannattaa joko lähteä hyvin aikaisin aamulla tai siirtyä yön yli, joka usein on paras tapa kulkea pitkiä matkoja Vietnamissa. Esimerkiksi Sinh Tourist [kartalla] on hyvin aktiivinen yhtiö, jonka lipuilla voi mennä Phu Quocin satamaan (Bai Vong) asti. Toimistossa kannattaa käydä muutamaa päivää ennen aiottua matkaa ja ostaa lippu, ja yleensä hintaan sisältyy kyyti ensin jonnekin Saigonin laitaosiin ja sieltä mahdollisesti vielä toisella kyydillä itse bussille, joten matkan alkaessa kannattaa olla tarkkana ja kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Mahdollista on myös Ha Tienissä ostaa lippu lauttaan, ja tärkeää on aina olla liikkeellä mieluummin aikaisin kuin esimerkiksi iltapäivällä, sillä lauttayhteydet ovat aktiivisimmillaan aamupäivällä.

Yhtiö, joka kulkee mantereen ja Phu Quocin välillä, on Superdong, ja se kulkee paitsi Ha Tienistä myös parista muusta satamasta Phu Quocin satamaan. Lippu maksaa noin 200 000 dongia, matka kestää noin tunnin ja lipun voi nykyään ostaa verkkosivuilta.

Kambodžasta ja myös Thaimaasta Phu Quocille tulevasta nopeasta aluksesta on puhuttu jo vuosia, mutta sellaista ei vieläkään ole eikä sen ilmestyminen lähivuosina vaikuta todennäköiseltä.

Lentäen Vietnamiin ja Phu Quocille

Suomesta mahdollisimman nopeasti Phu Quocille mielivän kannattaa lentää Saigoniin, joskin muitakin mahdollisuuksia on. Yhtiö, joka lentää Hanoista, Saigonista ja muualtakin kuten Rach Giasta ja Can Thosta Phu Quociin on Vietnam Airlines. Vietnamissa on muitakin lentoyhtiöitä, jotka voivat lentää Phu Quociin tai muista maista Vietnamiin, ja niitä ovat Jetstar ja Viet Jet Air.

Finnair lentää Hanoihin ja myös Saigoniin, ja niistä voi lentäen ja Saigonista myös bussilla ja lautalla siirtyä Phu Quocille.

Aeroflot lentää Moskovasta suoraan Saigoniin ja myös Hanoihin. Ensin pitää hoitaa itsensä Moskovan Šeremetjevon lentoasemalle, ja jos matka jatkuu vuorokauden sisällä eikä poistu terminaaleista, ei viisumia tarvita.

Vietnamiin voi lentää myös Bangkokista, josta sinne on helppo siirtyä. Bangkokista voi monella lentoyhtiöllä lentää lähes kaikkiin Vietnamin suurimpiin kaupunkeihin.

Lisää lentoja ja yhteyksiä voi katsella Skyscannerista.

Järjestetyt matkat

Phu Quocia pidetään tulevaisuuden matkakohteena, jonne vielä tehdään vähän pakettimatkoja, mutta Suomesta matkoja sinne tekee TUI. Pelkästään Phu Quocille meneminen ei kuitenkaan välttämättä ole kaikkein paras ratkaisu, mutta matkatoimiston järjestämä matka on yleensä melko yllätyksetön ja käytännön asiat hoituvat helposti, joskin tuntuvaa lisämaksua vastaan.

Hotelli lähellä Long Beach -rantaa, Duong Dong, Phu Quoc
Parhaat alueet majapaikalle ovat Long Beach -rannan tuntuma ja sen ohi kulkeva tie.

Hotellit ja muut majapaikat

Phu Quoc on kohtalaisen laaja saari, jolla liikkuminen on hidasta ja hankalaa. Siellä kannattaa muissa kuin aivan tietyissä erikoistapauksissa majoittua Duong Dongiin ja sielläkin alueelle, joka on kätevä. Majoittua kannattaa lähelle rantaa tai sitten iltatoria ja muuta keskustaa, jolloin palvelut ja myös ranta ovat lähellä. Jos majoittuu jonnekin muualle, ei lähistöllä luultavasti ole ravintoloita tai baareja, ja perustuotteita myyvän kaupankin löytäminen voi olla hankalaa. Kaiken muun lisäksi vähänkin syrjällä kaikki laitetaan kiinni aikaisin, ja iltakahdeksan jälkeen on tuskin mitään avoinna.

Parhaat alueet majapaikalle ovat rannan (Long Beach) tuntuma ja sen ohi kulkeva tietie (Trần Hưng Đạo) [kartalla], iltatorin lähellä oleva ydin [kartalla] ja aivan sen tuntumassa olevat alueet, joista majapaikalle parhaita ovat palveluiltaan hyvät kadut, joilla myös illan tullen on kunnollinen valaistus.

Seashells-hotelli, Duong Dong, Phu Quoc
Suomalaisilla on ollut vain hyvää sanottavaa korkeatasoisesta ja palveluiltaan erinomaisesta Seashells-lomakeskuksesta.

Rantatien varrella olevia majapaikkoja

Ne, jotka mielivät uimaan, ottavat mieluusti uima-altaalla varustetun hotellin, sillä meressä uiminen ei talvisin ole kaikkein mukavinta. Jos hotelli on syrjässä, kannattavaa on myös valita majapaikka, jossa on oma ravintola ja muitakin palveluita. Hinta-laatusuhde on Phu Quocilla erinomainen, ja siellä voi eurooppalaisen halvan hotellihuoneen hinnalla saada ison huoneen ja jopa luksukselta vivahtavaa. Ilmastointi on hyvä olla olemassa, sillä saarella on lähes aina kuuma.

Hyvällä paikalla oleva Phu Quoc Ocean Pearl Hotel on hinta-laatusuhteeltaan ja sijainniltaan erityisen hyvä. Siellä voi pulikoida uima-altaassa ja nauttia hyvistä palveluista kuten ravintolasta ja yöelämästä, ja niin Long Beach -rannalle kuin iltatorillekin on kävelymatka.

Jos mielii viettää lomansa korkeatasoisessa ja palveluiltaan erinomaisessa lomakeskuksessa, on aivan lähellä ja myös keskeisellä paikalla sijaitseva Seashells todella tasokas majapaikka. Erilaisia huoneita on melkoinen määrä, ja suomalaisilla on ollut hotellista vain hyvää sanottavaa.

Iltatorin ja muun ytimen lähellä olevia majapaikkoja

Jos haluaa viettää yönsä todella edullisesti ja aivan ytimessä, on iltatorin tuntumassa useita halpoja hotelleja ja guesthouseja. Niissä voi yöpyä jopa alle kymmenellä eurolla, mutta niiden joukossa on vähän hintavampia ja varsin tasokkaitakin majapaikkoja. Erittäin edullinen on keskeinen Hai Hien, sitä huomattavasti tasokkaampi on Varia Hotel ja pidetty on myös samoilla tienoilla, lähellä markkinoita ja iltatoria sijaitseva Empire, joka edustaa samanlaista tasoa.

Kaikki Booking comin majapaikat Phu Quocin saarella

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg
2021/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti