Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tolstoi-juna saapunut Moskovaan
Helsingistä päivittäin lähtevä Tolstoi-juna on hyvä tapa siirtyä Venäjän pääkaupunkiin. Kyytiin voi nousta myös joillakin Helsingin ja Vainikkalan välillä olevilla asemilla, kuten Tikkurilassa, Lahdessa ja Kouvolassa.

Matkat ja matkustaminen Moskovaan

Moskovaan matkustava tarvitsee viisumin, jonka hankkiminen on helppoa mutta se on ylimääräinen riesa ja kustannus. Passin on Moskovaan lähtevällä oltava voimassa ainakin puoli vuotta matkan päättymisen jälkeen, ja matkavakuutus on sekin oltava jo silloin kun viisumia alkaa anoa. Viisumia voi anoa Suomen suurista kaupungeista, ja viisumia voi hakea ja sen voi vastaanottaa myös postitse.

Moskovaan on perinteisesti matkustettu yöjunalla, jonkalainen sinne lähtee joka päivä talvikauden lauantaita lukuun ottamatta klo 17 jälkeen. Moskovaan voi päästä nopeammin lentäen, ja bussilla sinne on tapana matkustaa oikeastaan vain Baltiasta, josta sinne on helppo ja edullinen päästä. Venäjälle voi matkustaa omatoimisesti, mikä yleensä tulee pakettimatkaa edullisemmaksi, mutta sinne voi lähteä myös matkatoimiston järjestämälle matkalle, jonkalainen voi joissain tapauksissa olla vaivattomampi ratkaisu kuin omatoimimatka.

Matkustusvaihtoehdot

Moskovaan voi lähteä omatoimimatkalle tai sitten sinne voi mennä järjestetylle matkalle. Pakettimatkalle lähtevä pääsee huomattavasti helpommalla, mutta räätälöidyt matkat yleensä rajoittavat matkaamista ainakin jonkin verran ja ne tulevat usein omatoimimatkaa kalliimmaksi.

Suurin etu pakettimatkan hankkimisessa on se, että viisumia ei tarvitse itse alkaa järjestellä, sillä viisumin omatoiminen hakeminen maksaa reilut 80 euroa ylimääräistä ja siinä joutuu vähän tekemään paperitöitä. Täysin maksuton viisumi ei tosin aina pakettimatkoillakaan ole, ja osa matkanjärjestäjistä veloittaa viisumista muutaman kympin lisämaksua.

Viisumi

Kaikki muut paitsi Venäjän ja joidenkin muiden IVY-maiden kansalaiset tarvitsevat Moskovaan matkustaakseen viisumin. Viisumin voi hankkia täysin omatoimisesti, jolloin nykyisin vain mennään viisumeita myöntävään toimistoon, mukana tietenkin passi, todistus matkavakuutuksesta ja valokuva (tai lähetetään hakemus ja passi kirjattuna kirjeenä). Passin on oltava voimassa ainakin kuusi kautta siitä kun viisumi umpeutuu.

Nykyään ei kutsusta Venäjälle tarvitse enää huolehtia, joskin sellaisen kanssa viisumia hakeva saa muutaman euron alennuksen. Koska kutsu yleensä kuitenkin maksaa 20–30 euroa, on kannattavaa ottaa yhteyttä toimijaan, joka hankkii viisumin ilman tarvetta omatoimisesti hankitulle kutsulle. Viisumin saa noin viikossa, mutta tätä nopeampiakin palveluita on. Helpoin on anoa kertaviisumia, joka on voimassa 2–30 vuorokautta, mutta muitakin vaihtoehtoja on, ja viime vuosina monta kertaa Venäjällä käyneet voivat hankkia myös pidempikestoisen viisumin.

Asiakirjat

Todiste matkavakuutuksesta (tai ainakin vakuutusyhtiön puhelinnumero), passi ja yksi passikuva, joka ei ole kuutta kuukautta vanhempi, tarvitaan viisumin anomiseen. Viisumia voi anoa postitse niin, että lähettää kirjattuna kirjeenä passin, viisumianomuksen, todisteen matkavakuutuksesta ja valokuvan. Viisumia voi myös käydä anomassa henkilökohtaisesti, ja se voidaan sitten joko lähettää kirjattuna kirjeenä kotiin tai sen voi noutaa toimistosta.

Venäjän viisumi (License: Not an object of copyright)
Viisumin voi hankkia täysin omatoimisesti viisumeja myöntävästä toimistosta.

Kannattaa huomata, että jos sillä aikaa kun odottelee viisumia haluaa tilata junalipun Moskovaan, on hyvä kirjoittaa passin numero ylös, sillä passi jää anomisajaksi matkatoimistolle tai muulle viisuminhakijalle. Passinumeroa tarvitaan etenkin, jos ostaa junalippunsa Moskovaan VR:n verkkosivujen kautta.

Paikkoja, joista voi hakea viisumia

Hyviä paikkoja hakea viisumia on lukuisia, ja yleensä kuukauden kertaviisumi maksaa noin 85 euroa.

Yksi hyvä toimija, jonka kautta saa viisumin, on Suomi-Venäjä-seuran ylläpitämä SoloVisa-palvelu. Sen välityksellä voi helposti varata viisumin, ja heillä on toimistot Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Seuran matkatoimisto lopetti matkojen järjestämisen vuoden 2018 lopussa, mutta viisumeita he edelleen järjestävät.

Lähialuematkat on perinteinen paikka Venäjän-viisumille, ja sillä on toimisto Helsingissä osoitteessa Vuorimiehenkatu 3. Verkkosivuilla on kätevä lomake, jolla viisuminhaun saa alkuun.

Venäjän viisumikeskus (Urho Kekkosen katu 2, avoinna ma–pe klo 9–17) on erinomainen paikka anoa viisumia, ja viisumia on hyvä käydä henkilökohtaisesti anomassa Helsingin linja-autoaseman lähellä.

Myös Aikamatkat, Russian Expert, Pohjolan Matka, jolla on toimipiste Lappeenrannassa, ja Itämatkat ovat kaikki hyviä paikkoja hoitaa itselleen viisumi omatoimisesti.

Viisuminen rekisteröinti

Tärkeintä on muistaa, että 7 vuorokauden yhtäjaksoinen oleskelu yhdessä kaupungissa Venäjällä (lukuun ottamatta viikonloppuja ja juhlapyhiä) vaatii viisumin rekisteröimisen, jonka voi tehdä paikan päällä majapaikassa tai matkatoimistossa. Mikäli välillä yöpyy toisessa kaupungissa ennen kuin 7 vuorokautta tulee täyteen, ei viisumia tarvitse rekisteröidä. Käytännössä Venäjällä hotellissa, hostelissa tai muussa virallisessa majapaikassa yöpyvän ei tarvitse huolehtia mistään, sillä nämä rekisteröivät automaattisesti viisumin ja oleskelun. Joskus siitä voidaan ottaa lisämaksu, mutta käytännössä tämä lisämaksu on vain 5–10 euroa.

Moskovaan omatoimimatkalle

Moskovaan voi lähteä omatoimimatkalle parhaiten yöjunalla tai lentokoneella Helsingistä. Venäjälle viisumin hankkinut voi mennä vapaasti minnepäin maata tahansa, joten matkaan voi helposti yhdistää muitakin kohteita.

Komsomolskaja-aukio Leningradski-rautatieaseman edessä
Helsingistä lähtevä Moskovan yöjuna saapuu Leningradski-rautatieasemalle aamuyhdeksän jälkeen, tehtyään matkaa 14 ½ tuntia.

Helsingistä päivittäin lähtevä Tolstoi-juna on hyvä tapa siirtyä Venäjän pääkaupunkiin, ja kyytiin voi nousta myös joillakin Helsingin ja Vainikkalan välillä olevilla asemilla, kuten Tikkurilassa, Lahdessa ja Kouvolassa. Tolstoi kulkee Venäjällä Viipurin, Pietarin ja Tverin kautta, ja myös niissä voi jäädä pois.

Moskovan yöjuna on perillä Leningradski-rautatieasemalla [kartalla] aamuyhdeksän jälkeen, tehtyään matkaa 14 ½ tuntia, ja metroasemalta pääsee etenemään vieressä olevan Komsomolskaya-aseman kautta.

Samalta asemalta lähtee juna kohti Helsinkiä, samojen paikkakuntien kautta, iltayhdentoista jälkeen, ja perillä Helsingissä se on puolenpäivän tienoissa. Huomionarvoinen seikka on se, että Tolstoi ei kulje lauantaisin muulloin kuin toukokuulta syyskuulle.

Matka suuntaansa Helsingistä Moskovaan maksaa alkaen 88 euroa, ja hintaan sisältyy makuupaikka neljän hengen makuuvaunussa. Mahdollista on myös matkustaa 1. luokassa, mikä maksaa noin 130 euroa. Hinnat voivat olla tätä korkeampia jos varaa lippunsa vain muutaman päivän etukäteen, ja liput on kannattavaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Tolstoi-junan lähtö- ja saapumisajat voi katsoa VR:n verkkosivuilla.

Tietoa Venäjälle suuntaaville saa lisää VR:n sivuilta, ja Moskovaan matkustaville on heillekin sivuilla erillistä tietoa.

Lentäen Suomesta Moskovaan

Moskovaan voi lentää päivittäin suoraan Helsingistä, ja Finnairilla ja Air Balticilla matkan voi aloittaa myös muista Suomen kaupungeista. Helsingistä lentää Moskovaan reilussa puolessatoista tunnissa, ja nykyään aikaeroa on vain talvella yksi tunti. Finnair ja jotkut muut yhtiöt lentävät suoraan sen verran tiheään tahtiin ja hyviin hintoihin, että välilaskullisia lentoja ei välttämättä kannata katsella, mutta niitäkin on tarjolla.

Finnair lentää päivittäin useita suoria lentoja Moskovaan. Matkaan pääsee alkaen noin 90 eurolla suuntaansa, mutta joustavuudesta on hyötyä ja joinain päivinä lento voi maksaa satoja euroja. Monina arkipäivinä lentoja on kuusikin päivässä, ja lennot laskeutuvat Šeremetjevon lentoasemalle, jolta on helppo siirtyä junalla Moskovan Kiovan asemalle.

Finnair lentää (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Finnair lentää päivittäin useita suoria lentoja Moskovaan. Matkaan pääsee alkaen noin 90 eurolla suuntaansa, mutta joustavuudesta on hyötyä ja joinain päivinä lento voi maksaa satoja euroja.

Aeroflot lentää suoraan Helsingin ja Moskovan välillä. Lipun suuntaansa saa alkaen noin sadalla eurolla, ja Moskovassa koneet laskeutuvat Šeremetjevon lentoasemalle.

Pobeda on venäläinen halpalentoyhtiö, joka lentää suoraan Helsingistä Moskovaan ja päinvastoin. Sen kyydissä voi lentää todella edullisesti, jopa 60 eurolla edestakaisin, mutta koneet laskeutuvat Moskovassa Vnukovon lentoasemalle. Lippujen hinnat nousevat kun ottaa mukaan matkalaukun mutta siitä huolimatta lipun suuntaansa voi saada alle 60 eurolla, joka voi olla vain puolet siitä mitä suuret lentoyhtiöt lipuista ottavat.

Air Baltic ei lennä suoraan Suomesta Moskovaan, mutta sillä pääsee Tampereen ja Turun kautta kohtuuhinnalla ja vain kolmessa ja puolessa tunnissa Moskovan Šeremetjevon lentoasemalle.

Muitakin lentoja Helsingin ja Moskovan välillä on, ja niitä voi katsoa Skyscannerista. Myös Go Euro näyttää muita lentoja.

Muualta Venäjältä Moskovaan

Moskovaan pääsee kaikkialta muualta Venäjältä ja entisen Neuvostoliiton alueelta hyvin. Pietarista on päivittäin valtava määrä niin päivä- kuin yöjuniakin Moskovaan, ja suosittuja päiväsaikaan ovat nykyisin nopeat junat, joilla matka kestää noin 4 tuntia. Yöjuna on melko nopea eikä sen kyydissä ehdi kunnolla nukkua, mutta se on silti suosituin tapa siirtyä Pietarin ja Moskovan välillä.

Lippuja saa hankittua esimerkiksi Pietarin Moskovan asemalta, ja nykyisin siellä on automaatit, joita käyttävän ei luultavasti tarvitse jonottaa ollenkaan. Sitä kannattavampaa on kuitenkin varata lippu etukäteen Venäjän rautateiden sivuilta. Palveluun pitää rekisteröityä, ja lipun voi tulostaa tai sitten pitää puhelimellaan tai tabletillaan. Samoilta sivuilta voi myös varata lippuja ulkomaille, kuten Baltiaan.

Baltiasta Moskovaan

Moskovaan pääsee hyvin Baltianmaiden pääkaupungeista, ja matkustaminen niistä Moskovaan tai muualle Venäjälle on edullisempaa kuin Helsingistä.

Baltiasta voi kulkea Moskovaan niin junalla kuin linja-autollakin, ja erityisen hyvin vuoroja on Moskovan ja Riian välillä. Hyviä bussiyhtiöitä ovat esimerkiksi Ecolines, joka kulkee monesta eri Baltian kaupungista Moskovaan ja muuallekin Venäjälle, ja Lux Express. Ecolinesin bussit lähtevät ja saapuvat Prospekt Miran varrella olevalle asemalle nimeltään Rizhskaya, ja Lux Express saapuu ja lähtee asemalta Tushinskaya.

Lentäen muualta Venäjältä Moskovaan

Moskovaan pääsee muualta Venäjältä tietenkin myös lentokoneella, ja se onkin suuressa maassa pitkillä matkoilla ajallisesti parempi ratkaisu kuin junakyyti.

Aeroflot on suurin ja tunnetuin venäläinen lentoyhtiö, joka on aina hyvä kyyti Venäjällä. Lentojen liput kuitenkin voivat olla kalleimmasta päästä.

Eniten sisäisiä lentoja tekee entinen Siberian Lines, joka nykyään tunnetaan nimellä S7 Airlines.

Rossiya Airlines on suosittu lentoyhtiö, ja sillä pääsee monesta Venäjän kaupungista Moskovaan ja sen pääpaikkaan eli Pietariin.

Halpalentoyhtiö Pobeda lentää paljon Venäjällä kaupungista toiseen, mutta myös muihin maihin, kuten Suomeen.

Moskovaan pakettimatkalle

Jos Moskovaan lähtee pakettimatkalle tai muulle matkanjärjestäjän järjestämälle matkalle, ei viisumista tarvitse juurikaan huolehtia, joskin siitä jotkin matkatoimistot laskuttavat erikseen, kun taas joihinkin matkoihin se sisältyy hintaan. Asiaa kannattaa jo matkaa etsiessä selvitellä, ja tietoa siitä saa yleensä kunkin matkanjärjestäjän verkkosivuilta.

Moskovaan voi lähteä monenmoiselle pakettimatkalle, aina pidennetystä viikonlopusta matkoihin, joiden yhteydessä tehdään jokiristeilyjä tai vieraillaan monessa eri kaupungissa. Moskovaan voi lähteä viikonlopuksi, pidemmäksi ajaksi tai sitten katsomaan vaikkapa KHL-ottelua matkatoimiston järjestämällä matkalla. Tällöin yleensä lennetään Moskovaan ja ollaan hyvässä hotellissa keskustassa. Hotellin sijainti on aina kuitenkin hyvä tutkia etukäteen, ja hotellin on aina hyvä sijaita lähellä metroasemaa.

Hyviä matkatoimistoja, jotka ovat jo pitkään järjestäneet matkoja Moskovaan ja muuallekin Venäjälle, ovat esimerkiksi Lähialuematkat, Kaleva Travel, Kymenmatkat, jonka matkoilla lennetään Moskovaan, ja Saimaa Travel, joka järjestää junalla tehtäviä matkoja Moskovaan.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, André Devecseri /Wikimedia, Jori Samonen /Flickr
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti