Pietari, Venäjä

Kirkko veden päällä, Pietari

Pietari on kanavien ja siltojen "Pohjolan Venetsia"

Pietari on yksi pohjoisimmista suurkaupungeista ja Suomea lähin miljoonakaupunki. Pietarissa on runsaasti näkemisen arvoista, erityisesti historiallisia ja kulttuurisia kohteita, kuten palatseja, kirkkoja ja museoita. Pietarin kehitys on ollut vauhdikasta, aina sen perustamisesta, Pietari Suuren ajoista lähtien. Kaupungin sijainti Nevajoen suistossa on ollut tärkeä tekijä sen kulttuurillisessa ja taloudellisessa kasvussa.

Pietaria kutsutaan usein "Pohjolan Venetsiaksi" johtuen sen arkkitehtuurista ja lukuisista kanavista siltoineen. Ne tuovat jossain määrin mieleen Venetsian, joka taas on tunnettu omista kanavistaan ja vesiväylistään. Pietari on rakennettu saarille, ja kaupungissa on lähes 350 siltaa, jotka yhdistävät saaret toisiinsa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut merkittäviin muutoksiin matkustamisessa Pietariin, ja Venäjälle yleensä. Euroopan unionin asettamat pakotteet ovat heijastuneet muun muassa viisumikäytäntöihin ja lentoliikenteeseen. Suomen ja Venäjän välistä rajaliikennettä on rajoitettu. Nämä ja muut toimenpiteet ovat huomattavasti vähentäneet matkustamista Venäjälle. Suomen ulkoministeriön kehotus vuoden 2024 alussa oli välttää kaikkea matkustamista Venäjälle. Ajantasaiset ohjeet ja suositukset matkustamiseen kannattaa lukea Ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Pietari

Pietari pähkinänkuoressa

Pietarissa asuu noin 5,5 miljoonaa ihmistä. Kaupungissa on mahdollista tutustua moniin mielenkiintoisiin paikkoihin, joista useat sijaitsevat pääkadulla, Nevski Prospektilla. Näitä ovat muun muassa kirkot, palatsit, museot, vesiväylät ja puistoalueet. Kaupunki on tunnettu kylmästä ilmastostaan, minkä vuoksi ulkona on mukava oleskella pääasiassa toukokuusta syyskuuhun. Pietarissa on kuitenkin paljon myös suuria ja vaikuttavia sisätiloja, joissa viettää aikaa kun säät eivät ole suotuisia, ja metrolla liikkuminen on helppoa ympäri vuoden.

Huolimatta koostaan ja pohjoisesta sijainnistaan, Pietari on periaatteessa helposti lähestyttävä metropoli, jolla olisi paljon tarjottavaa. Kaupunki on tunnettu kulttuurielämästään ja se on kautta aikojen ollut Venäjän kulttuurin keskus. Ravintolat Pietarissa ovat kehittyneitä ja niissä voi nauttia laajasta valikoimasta sekä venäläisiä että kansainvälisiä ruokia. Kahvilat kaupungissa ovat tunnelmallisia, shoppailu on kätevää Nevski Prospektin varrella ja keskustan muilla alueilla, ja yöelämää on tarjolla niille, jotka sitä etsivät.

Pietarilainen ravintola
Pietarissa on eniten tarjolla venäläisiä ruokia sekä herkkuja, jotka ovat peräisin Venäjän naapurimaista.

Tekemistä Pietarissa

Pietarissa matkailijat voivat kokea paljon muutakin kuin vain kulttuuria ja historiaa. Kaupunki on tunnettu kiehtovasta arkkitehtuuristaan, maailmanluokan museoista, taidegallerioista, katedraaleista ja palatseista, kaarevista silloista ja kanavista, upeista puistoista ja puutarhoista sekä värikkäästä yöelämästään.

Kulttuuri

Pietarin kulttuurielämä on vertaansa vailla, ja siellä voi kokea lukuisia taide- ja kulttuurikokemuksia. Kaupungin teatterit, oopperatalot ja balettisalit ovat korkeatasoisia, ja yöelämä on vilkasta. Kaupunki tunnetaan myös erityisesti Hermitage-museosta, joka on yksi maailman suurimmista taidegallerioista, sekä monista muista kulttuurikohteista, kuten Erarta-museosta ja Faberge-museosta.

Ruoka ja ravintolat

Ruokakulttuuri Pietarissa on rikas ja monipuolinen, yhdistellen perinteistä venäläistä keittiötä ja kansainvälisiä makuja. Eniten on tietysti tarjolla venäläisiä ruokia sekä herkkuja, jotka ovat peräisin Venäjän naapurimaista, kuten Georgiasta ja Uzbekistanista. Lisäksi kaupungissa on runsaasti italialaistyylisiä ja aasialaisia ravintoloita. Hampurilaispaikkoja on tullut lisää, ja paljon on myös pikaruokapaikkoja, jotka tarjoavat venäläistyylisiä lettuja. Pietarissa ravintoloita on erityisesti kaupungin keskustassa, Nevski Prospektin varrella ja sen lähistöllä. Lisäksi ravintoloita löytyy runsaasti muista keskeisistä paikoista, kuten Heinätorin ympäristöstä, Moskovan-aseman läheltä, Dostojevski-museon ympäriltä ja Vasilinsaaren pääkatujen varrelta.

Ostokset

Shoppailumahdollisuudet Pietarissa ovat monipuoliset. Kaupungista löytyy niin kansainvälisiä merkkituotteita kuin paikallisia käsityötuotteita. Nevski Prospekt on kaupungin tunnetuin katu, jossa on monenlaisia kauppoja. Turistit löytävät mieleisiään liikkeitä erityisesti Gostiny Dvor- ja Nevsky Prospekt -metroasemien läheltä, Kazanin katedraalin vierestä, Sadovaja-kadun ja Moikajoen väliseltä alueelta. Toreja tai ostoskeskuksia on turha hakea Nevski Prospektin varrelta, mutta sen läheisyydessä on hyviä vaihtoehtoja. Kuznetskin markkinapaikka sijaitsee lähellä Vladimirskayan metroasemaa, ja toinen markkinapaikka on Maltsevskin kauppahalli Ploschad Vosstaniya -metroaseman lähellä. Näissä voi katsella ja ostaa elintarvikkeita ja monesti myös matkamuistoja.

Nevajoki ja puistot

Nevajoki virtaa Pietarin halki ja luo kaupungille sen ainutlaatuisen ilmeen yhdessä muiden vesistöjen kanssa. Nevajoelle järjestetään risteilyjä, joiden aikana voi ihailla kuuluisia nostosiltoja ja nauttia kauniista näkymistä, Pietarin arkkitehtuurista ja kaupunkimaisemasta. Jokea voi tarkastella myös sen rannoilta, useilta puistoalueilta käsin. Yksi hyvä paikka viettää aikaa on Aleksanterin puisto, joka sijaitsee Admiraliteetin lähellä.

Pietarin puistot ja viheralueet ovat oivia paikkoja rentoutumiseen ja irtautumiseen kaupungin vilinästä. Kaupungissa on lukuisia kauniita puistoja ja puutarhoja, joissa voi viettää aikaa kävellen, nauttien piknikistä tai tutustumalla paikalliseen luontoon. Mihailovin kulttuurillisesti rikkaassa ympäristössä sijaitseva puisto on tutustumisen arvoinen, ja Nevski Prospektin varrella sijaitseva Yekaterininskiy Sad on helppo kohde vierailulle. Myös Kasvitieteellinen puutarha on mielenkiintoinen vierailukohde. Lisäksi ne, jotka ovat kaupungissa pidempään tai ovat käyneet siellä aiemmin, voivat vierailla Kesäpuutarhassa ja muissa keskustan ulkopuolisissa puistoissa. Pietarin puistot ovat parhaimmillaan toukokuun alusta lokakuun alkuun.

Sää ja ilmasto

Pietarin sääolosuhteet ovat suurelta osin samankaltaiset kuin Etelä-Suomessa, vaikkakin sen sijainti meren rannalla tuo niihin oman erityispiirteensä. Pietarin ilmasto muistuttaa paljon Helsingin ilmastoa. Talvet voivat olla Pietarissa kylmempiä ja selkeämpiä, kun taas kesät ovat lämpimämpiä ja yleensä pidempiä kuin Etelä-Suomessa. Kesää kohti aletaan mennä aluksi epävakaasti huhtikuussa, ja varsinainen kesä kestää toukokuun lopusta syyskuun alkuun. Pietari sijaitsee entisellä suoalueella, minkä vuoksi siellä on kaupungiksi paljon hyttysiä kesäisin. Talvikausi ulottuu lokakuusta huhtikuun alkuun. Lue lisää: Pietarin sää

Majoittuminen

Pietarissa lyhytaikaisesti vierailevan on suositeltavaa majoittua kaupungin ytimeen tai Vasilinsaarelle. Kätevää seutua hotellille on Nevski Prospektin alue, erityisesti Gostiny Dvorin, Kazanin katedraalin ja Talvipalatsin ympäristö näillä seuduilla olevien metroasemien takia. Vaikka Pietarissa on muitakin hyviä alueita majoittumiseen, on lyhyellä lomalla järkevää pysytellä Nevski Prospektin läheisyydessä ja katsoa, että metroasema on helposti saavutettavissa, jotta liikkuminen kaupungissa olisi sujuvaa. Lue lisää: Majoittuminen ja hotellit