Tyypillisiä venäläisiä ja lähialueiden ruokia

Borch-keittoa

Parhaiten Pietarissa on luonnollisesti tarjolla venäläisiä ruokia. Lisäksi siellä voi nauttia aasialaisia, italialaisia ja muiden entisen Neuvostoliiton alueiden ruokia. Siinä missä aasialaiset ja italialaiset ravintolat sekä esimerkiksi irlantilaiset ja englantilaiset pubiruoat saattavat olla hintavia, venäläiset ja muut entisen Neuvostoliiton alueen ruoat ovat hinta-laatusuhde on tavallisesti hyviä. Ne ovat myös yleensä maukkaita ja monipuolisia.

Pietarissa kannattaa maistaa erityisesti grillilihoja, kuten kebabia, makkaroita, saslikkia ja ljula-kebabia. Muita huomionarvoisia liharuokia ovat esimerkiksi uzbekistanilainen kazan-kebab ja manti-nimiset nyytit, jotka ovat alun perin turkkilaisia, mutta nykyään kaukasialaiseen keittiöön kuuluvia.

Venäläisen keittiön tyypillisiä ruokia ovat myös keitot ja blinit eli letut. Tilli, peruna, kermaviili ja suola ovat yleisiä aineksia venäläisessä ruoanlaitossa. Kermaviiliä käytetään sekä makeiden että suolaisten ruokien kanssa. Salaatit ovat usein tuhdin puoleisia, mutta esimerkiksi hapankaalisalaatti on yleensä kevyemmästä päästä, vaikka siihenkin saatetaan lisätä suolaa.

Keitot

Borssi on ympäri maailmaa tunnettu monipuolinen keitto, joka sisältää yleensä lihaa, punajuurta, perunaa, porkkanaa ja kaalia, mutta sen resepti voi vaihdella paljonkin kokkaajan mieltymyksistä riippuen.

Seljanka on toinen suosittu keitto, ja se on lämmin ja mausteinen ja sisälää usein erilaisia lihoja, suolakurkkua ja oliiveja. Marsalkka Mannerheim piti erityisesti kalaseljankasta, joka on kirpeän makuista kalakeittoa.

Uha on perinteistä kalakeittoa, joka valmistetaan tyypillisesti lohesta, perunasta, porkkanasta, sipulista ja mausteista. Pietarin ravintolat tarjoavat laajan valikoiman keittoja, kuten myös perivenäläistä kaalikeittoa, nimeltään štši.

Pelmenit ja kaalikääryleet

Pelmenit ovat venäläisen keittiön perusruokalaji, joka on levinnyt myös muihin itäeurooppalaisiin ja keskiaasialaisiin keittiöihin. Ne koostuvat yleensä ohuesta, pyöreästä tai puolikuun muotoisesta taikinakuoresta, joka sisältää usein sekoituksen hienonnettua lihaa, kuten naudan-, sian- tai lampaanlihaa. Historiallisesti pelmenien uskotaan saaneen vaikutteita kiinalaisesta keittiöstä ja mongolien välityksellä levinneen Venäjälle. Pelmenit tarjoillaan usein kastikkeen, kuten majoneesin, tomaattikastikkeen tai sienikastikkeen kera. Parhaimpia pelmenejä saa erityisesti pelmenien tarjoiluun erikoistuneista ravintoiloista.

Lisäksi on olemassa toinen samantyyppinen nyytti, jota kutsutaan varenikiksi. Varenikit muistuttavat paljon pelmenejä, mutta niissä on sisällä pelkästään kasviksia. Perunatäyte on suosittu, mutta myös hapankaali, erilaiset juustot, sienet ja tavallinen kaali ovat yleisiä täytteitä. Varenikeja on myös makeina, jolloin niissä voi olla täytteenä esimerkiksi marjoja, kuten kirsikoita tai mustikoita. Paistaminen voissa on tyypillinen valmistustapa varenikeille, mikä antaa niille kullanruskean pinnan ja herkullisen maun. Varenikit ovat usein tärkeä osa perinteisiä juhlia ja perheen kokoontumisia.

Golubtsit eli kaalikääryleet, ovat perinteinen venäläinen ruokalaji. Niiden valmistuksessa käytetään tavallisesti suuria kaalinlehtiä, jotka kääritään täytteen ympärille. Täyte voi koostua sekoituksesta jauhelihaa (yleensä naudan- tai sianlihaa), riisiä ja mausteita. Golubtsien valmistus on aikaavievää, mikä on yksi syy, miksi niitä valmistetaan usein juhlapyhinä tai erityistilaisuuksissa. Venäläisessä kulttuurissa ne ovat osa perinteistä juhlaruokaa, kuten uudenvuoden ja pääsiäisen aikaan. Kaalikääryleet tarjoillaan usein smetanan tai tomaattikastikkeen kera.

Blinit

Blinit ovat perinteinen venäläinen ruokalaji, joka sopii niin aamiaiseksi, pääruoaksi kuin jälkiruoaksikin, ja ne muistuttavat länsimaisia lettuja tai pannukakkuja. Alun perin blinit tehtiin tattarijauhoista, mikä antaa niille tunnusomaisen maun ja värin. Nykyään blinejä valmistetaan myös vehnä- ja muista jauhoista, ja ne voidaan paistaa sekä ohuina että paksuina versioina. Blinien perinteisiä täytteitä ovat kaviaari, smetana ja sipuli. Makeat blinit voidaan täyttää esimerkiksi mansikkahillolla, ja ne ovat herkullisia jälkiruokia.

Ruokajuomat

Tee on perinteinen juoma, joka nautitaan usein aterian yhteydessä tai sellaisenaan. Toinen suosittu juoma on mors-mehu, perinteinen venäläinen marjamehu, joka valmistetaan esimerkiksi puolukoista tai vadelmista. Sitä nautitaan virkistävänä juomana erityisesti kesäaikaan. Ruokajuomana suosittua on myös piimä ja kvassi, joka on jonkin verran alkoholia sisältävä juoma, jonka maku vaihtelee makeasta hapokkaaseen.

Olut on Venäjällä yhä suositumpi juoma, erityisesti nuoremman väen keskuudessa. Monet perinteiset ruokapaikat, kuten kebabpaikat ja itsepalveluravintolat, tarjoavat oluita. Viinin nauttiminen ruokajuomana on yleistymässä, mutta se ei vielä ole yhtä suosittua kuin muissa Euroopan maissa.

Lisää asiaa venäläisistä ruoista:

Wikipedia kertoo suomeksi venäläisestä keittiöstä.

Venäläisiä ruokia ja reseptejä (suomeksi)