Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Nyyttimainos
Nyyttejä ovat pelmenit, ravioli, pierogi, manti ja wonton: ne ovat yksinkertaisesti taikinapalloja, joiden sisään on laitettu erilaisia raaka-aineita.

Tyypillisiä venäläisiä ja lähialueiden ruokia

Pietarissa on tarjolla pääasiallisesti venäläisiä ruokia, joskin aasialaiset, italialaiset ja muualta entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat ruoat ovat melko helposti saatavilla. Monet aasialaiset ja italialaiset ravintolat ovat kalliita, jopa ylihintaisia, samoin kuin irlantilaisten ja englantilaisten pubien tarjontakin.

Pietarissa onkin parasta pitäytyä venäläisissä tai muissa entisen Neuvostoliiton alueen ruoissa, sillä ne ovat erittäin maukkaita ja monipuolisia ja niiden hinta-laatusuhde on yleensä hyvä. Tyypillisiä venäläisiä ja muita lähialueen ruokia ovat tietenkin grillilihat, joista Pietarissa on kebabin lisäksi tarjolla paljon makkaroita, saslikkiasaslikkia ja ljula–kebabialjula-kebabia. Tietenkin myös sellaiset liharuoat kuten uzbekistanilainen Kazan-kebabKazan-kebab ja alun perin turkkilainen mutta nykyään kaukasialaiseksi ruoaksi mielletyt nyytit nimeltään mantimanti ovat Pietarissa maistamisen arvoisia.

Tyypillisiä venäläisiä ruokia ovat keitot, salaatit, blinit eli letut ja lihasta tai kalasta valmistetut pääruoat. Tilliä, perunaa, kermaviiliä ja suolaa käytetään ruoissa melkoisesti, ja etenkin kermaviiliä syödään niin makeiden kuin suolaistenkin ruokien kanssa. Salaatitkin saattavat olla raskaamman puoleisia, joskin hapankaalisalaatti on usein kevyempää mutta saattaa silti sisältää suolaa.

Keitot

Keitoista borssiborssi on muuallakin maailmassa tunnettua. Borssikeitto valmistetaan yleensä lihasta, punajuuresta, perunasta, porkkanasta, kaalista ja muista vihanneksista - joskin borssi muistuttaa pyttipannua siinä mielessä, että siihen voi laittaa miltei mitä tahansa.

Toinen suosittu keitto on seljanka eli eri lihoista valmistettu lämmin keitto, jossa on yleensä suolakurkkua, oliiveja ja mausteita. Marsalkka Mannerheimin suosikkiruokiin kuului kalaseljanka, joka on nimensä mukaisesti kirpeän makuista kalakeittoa.

Uha eli kalakeitto on myös suosittu keitto, jossa on yleensä lohta, perunaa, porkkanaa, sipulia ja mausteita. Myös muita keittoja saattaa Pietarin ravintoloissa tulla eteen, ja tietenkin perivenäläinen kaalikeitto, štši.

Pelmenit ja kaalikääryleet

Pelmenit ovat nyyttejä, joita ovat myös ravioli, pierogi, manti ja wonton: ne ovat yksinkertaisesti taikinapalloja, joiden sisään on laitettu jauhelihaa. Ne ovat parhaimmillaan erilaisten kastikkeiden kera, ja kastikkeet voivat olla vaikkapa majoneesikastiketta, tomaattikastiketta tai sienikastiketta. Pelmenit ovat perivenäläisiä nyyttejä, joiden alkuperä on Uralilla, mutta ne ovat saaneet innoitteensa kiinalaisista wonton-nyyteistä, joita varhaisella keskiajalla Venäjää valloittaneet ja satoja vuosia piinanneet mongolit toivat mukanaan. Yksi edullinen paikka, jossa on hyviä pelmeneitä, on Pelmenya.

On olemassa myös toinen vastaavanlainen nyytti, nimeltään varenikivareniki. Ne ovat aivan samanlaisia kuin pelmenit, mutta ne sisältävät vain kasviksia. Varenikit paistetaan voissa, ja niiden sisällä voi esimerkiksi olla perunaa, hapankaalia, juustoa, sieniä tai kaalia. Ne voivat myös sisältää jotakin makeaa, jolloin ne käyvät jälkiruoaksi. Jos haluaa syödä varenikiä ja muitakin oikein korkeatasoisia venäläisiä ruokia, on Banshiki jonkin matkan päässä Moskovan asemalta lähellä Nevskin kulmaa sijaitseva huippuluokan ravintola, joka tarjoaa nyyttejä.

Kaalikääryleet eli golubtsi on myös suosittu ruokalaji, mutta ainakin kotona niiden tekeminen säästetään yleensä juhlapyhiin tai muihin erityistilaisuuksiin.

Blinit

Blinit eli letut ovat suosittuja, ja niitä on kaupan miltei joka korttelissa, ja toisin kuin kotimaisissa ravintoloissa, niitä on tarjolla muillakin täytteillä kuin kaviaarilla. Pietarilaisten suosimia täytteitä ovat peruna ja jauheliha tai hapankaali ja kananmuna, mutta eri ketjuilla on eri suosikkeja, ja miltei mitä tahansa makuja tulee vastaan. Makeilla täytteillä täytettyjäkin blinejä on monenlaisia, ja ne ovat erinomaisia jälkiruokia. Suosittuja pietarilaisten keskuudessa ovat etenkin mansikkahillolla makeutetut, mutta makeita lettuja on monenmoisia. Teremok-ketju on oiva paikka maistella blinejä, ja ne käyvät hyvin vaikka aamiaiseksi.

Ruokajuomat

Ruokajuomista yleisimpiä ovat tee, piimä, mors-mehu, kvassi eli kotikalja ja olut. Viiniä juodaan harvemmin ruokajuomana, mutta jos juodaan, niin lähinnä kaupungin hienoimmissa ravintoloissa. Olutta on hyvin tarjolla ruokapaikoissa, ja se onkin monissa paikoissa suosituin juoma, jota jäädään lipittelemään pitkäänkin aterian päätteeksi. Etenkin kebabpaikat ovat hyviä olutpaikkoja, samoin itsepalveluravintolat ja muut perustason ravintolat. Oluen hintahaitari on suuri, ja puoli litraa voi maksaa mitä tahansa 120 ruplan ja 200 ruplan välillä, mutta irlantilaisissa ja englantilaisissa pubeissa ja hienoissa ravintoloissa olut voi olla tätäkin kalliimpaa ja 300–400 ruplan hinnat ovat tavallisia kansainvälisissä hotelleissa ja ravintoloissa.

Lisää asiaa venäläisistä ruoista:

Wikipedia kertoo suomeksi venäläisestä keittiöstä.

Venäläisiä ruokia ja reseptejä (suomeksi)

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti