Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pietari
Pietari
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pietari
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Sadepisaroita ikkunassa
Pietarin säät eivät poikkea oleellisesti Etelä-Suomen säistä, joskin sen sijainti meren rannalla antaa kaupungin säille oman säväyksensä.

Pietarin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Pietarissa nyt

Sääennuste

Meteoinfo kertoo Pietarin seuraavan viikon säät.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Pietarissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Pietarin säät eivät poikkea oleellisesti Etelä-Suomen säistä, joskin sen sijainti meren rannalla, entisellä suoalueella antaa kaupungin säille oman säväyksensä. Pietarin ilmasto on melko lailla saman tyylinen kuin Helsingissä, mutta siellä voi olla talvisin kylmempää ja kunnon talvi, ja kesät ovat siellä lämpimämpiä ja yllättäen myös pidempiä kuin Helsingissä. Kesäkausi alkaa nikotellen huhtikuun aikana, varsinainen kesä on toukokuun lopulta syyskuun alkuun ja talvikausi on lokakuulta huhtikuun alkuun.

Kesäkausi

Pietarissa on kaikkein paras vierailla kesällä, ja kesäkausi, joka virallisesti on huhtikuun alusta lokakuun loppuun, on kaikkein otollisinta aikaa tutustua kaupunkiin kunnolla.

Kesäkausi alkaa huhtikuussa, jolloin päivälämpötila alkaa kuun puolivälin paikkeilla olla 10 astetta ja öisin ollaan jo plussan puolella. Huhtikuu on vuoden vähäsateisimpia kuukausia, ja lunta huhtikuussa sataa harvoin. Huhtikuussa aurinko paistaa enemmän kuin talvikaudella, ja toukokuussa ensimmäiset kesän merkit alkavat ilmaantua. Toukokuussa lämpötilat ovat yleensä yli 15 astetta mutta yöt ovat edelleen ja koko kesän ajan melko viileitä, ja lämpimiä vaatteita kannattaa sekä huhti- että toukokuussa ottaa mukaan.

Varsinainen kesä alkaa toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla, ja oli mikä oli niin 27.5., joka on Pietarin syntymäpäivä, ollaan kesätunnelmissa ja vietetään valkeita öitä. Kesäkuun alusta elokuun loppuun päivälämpötilat ovat yleensä yli 20 astetta ja öisin on 10–15 mutta hellejaksot tuovat joka kesä Pietariin 30–35 asteen päivälämpötiloja ja yli 20 asteen yölämpötiloja. Kesällä voi olla hyvinkin kuumaa ja hyttysiä riittää, ja ilmastoitu hotellihuone on kesällä kaikkein paras. Ikkuna avoimena nukkuva joutuu olemaan hyttysten armoilla, ja jos Pietariin suuntaa kesällä, kannattaa ottaa mukaan tai paikanpäältä ostaa hyttysmyrkkyä.

Syyskuussa lämpötilat laskevat ja syksy alkaa olla kaikkien mielessä. Syyskuu on yleensä vielä melko hyvä kuukausi, ja parhaimmillaan syyskuun ensimmäisen puoliskon aikana on intiaanikesä, joka on yksi parhaista vuodenajoista olla Pietarissa. Syyskuussa voi olla yli 30 astetta mutta keskimäärin päivälämpötila on kuun alkupuolella 15–20 astetta ja jälkimmäisellä puoliskolla 10–15 astetta. Syyskuussa sataa melkoisesti, aurinko alkaa vetäytyä talvitauolle ja illat pimenevät ja viilenevät jo melko varhain.

Talvikausi

Talvikausi alkaa auttamatta lokakuussa, ja vaikka moni vierailupaikka onkin lokakuussa vielä kesäkauden aukioloajoissa, on lokakuu jo kuukausi, jolloin talvikausi on alkanut. Kuun alkupuoli voi olla suhteellisen lämmin, niin että päivälämpötilat ovat 10–15 asteessa, mutta kuun loppupuolella aurinko ei enää paista juuri lainkaan ja päivälämpötilat voivat jäädä reilusti alle 10 asteen. Marraskuussa, jolloin lunta yleensä saadaan ainakin muutaman kerran, on pimeää ja pilvistä, ja yölämpötilat laskevat pakkasen puolelle. Marraskuussa on vielä yleensä aste pari plussaa päivällä, mutta marraskuusta lähtien Pietariin matkustavat ottavat mukaan talvivaatteita.

Varsinainen talvi voi alkaa jo marraskuussa mutta yleensä vasta joulukuussa, jolloin aurinko ei yleensä paista oikeastaan lainkaan, ja pakkasta on yötä päivää. Aina joulukuun alkupuolelta helmikuun loppuun tai maaliskuun alkuun on kylmää, pimeää ja lumista, ja tämä aika voi olla hankala kaupunkiin tutustumiselle. Kulttuurielämä, urheilu ja tapahtumat ovat tähän vuodenaikaan täydessä toiminnassa, joulunaika tuo viikoiksi kaikenlaista värikästä katukuvaan ja paukkuvat pakkaskelit voivat tuntua miellyttäviltä, joten Pietariin voi hyvin matkustaa myös joulukuulta helmikuulle.

Maaliskuun alussa on lähes aina talvista, mutta aurinko alkaa paistaa selvästi enemmän kuin talvella ja päivälämpötilat alkavat kuun puolivälin paikkeilla nousta plussan puolelle. Maaliskuu voi olla ikävä ajankohta olla Pietarissa, sillä silloin on usein märkää ja mutaistakin, ja Helsingistäkin tutut tippuvat räystäät voivat ajoittain olla jopa hengenvaarallisia. Jos Pietariin mielii matkustaa maaliskuussa, kannattaa mukaan vielä ottaa talvivaatteita ja varautua siihen, että liikkuminen kaduilla on hankalaa.

Parhaat matkustusajat

Pietari on oiva matkakohde ympäri vuoden, sillä talvella siellä on paljon kulttuuritapahtumia, urheilua ja tilaisuuksia tutustua läpikotaisin Eremitaasiin ja muihin museoihin. Talvella Pietarin metro ja valtavat sisätilat pääsevät ominaisuuksiinsa, ja Pietarissa vieraileva huomaa, että kaupunki elää täysin siemauksin talvellakin. Jos Pietariin haluaa matkustaa talvikauden aikana, on nimenomaan pahin talvi eli aika joulukuulta maaliskuun alkuun aivan hyvä ajankohta vierailla siellä. Vilkkainta on joulun jälkeen, ja pari viikkoa aina loppiaiseen asti Suomesta lähtee normaalia enemmän vierailijoita Pietariin. On hyvä myös ottaa huomioon se, että loppiaisviikolla on Venäjällä joulu ja koko tammikuun alkupuoli on lomien ja juhlien aikaa.

Kaikkein paras Pietariin on matkustaa kesällä, ja toukokuulta syyskuulle siellä voi viettää aikaa puistoissa, tutustua kaupunkiin kävellen ja nauttia Pietarin kesän tarjonnasta täysin siemauksin. Jos mielii katsomaan jalkapalloa tai jääkiekkoa, keskikesää pitää vältellä, sillä jääkiekkoa pelataan vain syyskuulta huhtikuulle. Jalkapalloa voi mennä katsomaan usein jo heinä- tai elokuussa, sillä Venäjällä on Euroopan liigojen karsintoja, mutta eniten jalkapallo-otteluita on syyskuulta joulukuun puoliväliin ja maaliskuun puolivälistä toukokuun loppuun.

Kaikista parhaat matkustusajat ovat toukokuu, kesäkuu, heinäkuu ja syyskuu, mutta elokuu ei välttämättä ole kaikkein paras kuukausi vierailla Pietarissa. Myös huhtikuu ja lokakuu voivat olla hyviä kuukausia lähteä Pietariin, mutta Pietariin matkustaessa säät eivät ole kaikkein tärkeimpiä vaan se mitä Pietarissa haluaa nähdä ja tehdä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti