Pietarin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Turisteja sateessa Pietarissa

Sää Pietarissa nyt

Sääennuste

Venäläinen Meteoinfo kertoo Pietarin seuraavan viikon säät.

Milloin matkustat?

Katso tarkat tiedot siitä, miten lämmintä Pietarissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Pietarin sääolosuhteet ovat suurelta osin samankaltaiset kuin Etelä-Suomessa, vaikka sen sijainti meren rannalla entisellä suoalueella tuo niihin oman erityispiirteensä. Pietarin ilmasto muistuttaa paljon Helsingin ilmastoa. Talvet voivat olla Pietarissa kylmempiä ja selkeämpiä, kun taas kesät ovat lämpimämpiä ja yleensä pidempiä kuin Etelä-Suomessa. Kesää kohti aletaan mennä aluksi epävakaasti huhtikuussa, ja varsinainen kesä kestää toukokuun lopusta syyskuun alkuun. Talvikausi ulottuu lokakuusta huhtikuun alkuun.

Kesäkausi

Pietarissa on parasta vierailla kesäaikaan. Kesäkausi, joka alkaa virallisesti huhtikuun alussa ja päättyy lokakuun loppuun, on ihanteellisin aika tutustua kaupunkiin perusteellisesti.

Kesäkausi Pietarissa alkaa huhtikuussa, jolloin kuun puolivälin tienoilla päivälämpötila alkaa nousta noin 10 asteeseen ja öisin lämpötila pysyy plussan puolella. Huhtikuu on yksi vuoden vähäsateisimmista kuukausista ja lumen sataminen on tähän aikaan vuodesta harvinaista. Huhtikuussa aurinko paistaa useammin kuin talvikaudella, ja toukokuussa alkavat näkyä ensimmäiset todellisen kesän merkit. Toukokuussa päivälämpötilat ovat yleensä yli 15 astetta, mutta yöt ovat vielä viileitä, joten lämpimiä vaatteita suositellaan huhti- ja toukokuussa.

Varsinainen kesä käynnistyy toukokuun viimeisillä viikoilla, ja tänne sijoittuvaa vuotuista merkkipäivää, Pietarin syntymäpäivää 27. toukokuuta vietetäänkin usein kesätunnelmissa. Kesäkuusta elokuuhun päivälämpötilat ovat tyypillisesti yli 20 astetta, yölämpötilat 10–15 astetta, mutta hellejaksot voivat tuoda Pietariin jopa 30–35 asteeseen kohoavia päivälämpötiloja ja öisinkin yli 20 asteen lämpötiloja. Kesällä on usein hyvin kuumaa ja hyttysiä voi olla paljon. Ilmastoidut hotellihuoneet ovat suositeltavia, ja kesäisin mukaan kannattaa pakata hyttyskarkotetta.

Syyskuussa lämpötilat alkavat laskea. Syyskuu on kuitenkin yleensä melko miellyttävä kuukausi, ja tämä onkin yksi parhaista ajoista vierailla Pietarissa. Keskimäärin päivälämpötilat ovat kuun alussa 15–20 astetta ja lopussa 10–15 astetta. Syyskuussa sataa usein ja illat pimenevät ja viilenevät päivä päivältä aikaisemmin.

Talvikausi

Talvi alkaa hiipiä Pietariin väistämättä lokakuussa, vaikka monet vierailupaikat sinnittelevätkin vielä avoinna kesäaikataulujen mukaisesti. Lokakuun alkupuoli on usein suhteellisen lämmin, päivälämpötilojen ollessa 10–15 asteen välillä, mutta kuun loppua kohti aurinko paistaa yhä harvemmin ja päivälämpötilat voivat pudota 10 asteen alapuolelle. Marraskuussa yölämpötilat kääntyvät pakkasen puolelle, lunta voi sadella silloin tällöin ja on pimeää ja pilvistä. Marraskuussa päivälämpötilat ovat vielä usein pari astetta plussalla, mutta ilman talvivaatteita ei Pietarin-matkalle tähän aikaan kannata lähteä.

Varsinainen talvi alkaa yleensä marraskuun lopulla tai joulukuussa. Tähän aikaan aurinko ei juurikaan paista, ja pakkasta on sekä päivällä että yöllä. Joulukuusta helmi-maaliskuun vaihteeseen on tyypillisesti kylmää, pimeää ja lumista, mikä voi tehdä kaupungin tutkimisesta haasteellista. Kuitenkin kulttuurielämä, urheilutapahtumat ja muut aktiviteetit ovat täydessä vauhdissa, ja joulun aika tuo värikkyyttä kaupungin katukuvaan. Pakkassäitä kaihtamattomille säät eivät välttämättä ole mikään ongelma, ja heille Pietari voi olla varsin hyvä vierailukohde myös joulukuusta helmikuuhun.

Maaliskuun alku on usein vielä talvinen, mutta tähän aikaan aurinko kuitenkin alkaa paistaa enemmän ja päivälämpötilat nousevat kuun puolivälissä yleensä plussan puolelle. Maaliskuu voi olla Pietarissa haastava kuukausi, sillä se on usein märkä ja mutainen. Rakennusten räystäiltä tippuvat jää- ja lumimassat voivat olla vaarallisia. Jos suunnittelee matkaa Pietariin maaliskuussa, on hyvä varautua vielä talvivaatteisiin ja siihen, että liikkuminen kaupungilla voi olla hankalaa.

Parhaat matkustusajat

Pietari on mainio matkakohde ympäri vuoden. Talvella kaupungissa järjestetään runsaasti kulttuuritapahtumia ja urheilua sekä silloin tilaisuus on hyvä tutustua perusteellisesti Eremitaasiin ja muihin museoihin. Talvella Pietarin metro ja laajat sisätilat ovat erityisen hyödyllisiä, ja kaupunki on eläväinen myös talvikaudella. Talven, erityisesti joulukuun ja maaliskuun alun, ajankohta on hyvä aika vierailla Pietarissa. Venäjällä vietetään joulua loppiaisviikolla, ja tammikuun alku onkin juhlien ja lomien aikaa.

Kesä on erinomainen aika vierailla Pietarissa, toukokuusta syyskuuhun kaupungissa voi nauttia puistoista, tutustua kävellen kaupunkiin ja nauttia Pietarin kesästä täysin rinnoin. Jos haluaa nähdä jalkapalloa tai jääkiekkoa, on syytä huomioida, että jääkiekkoa pelataan syyskuusta huhtikuuhun ja jalkapallokausi on pääasiassa syyskuusta joulukuuhun ja maaliskuusta toukokuuhun.

Parhaat ajat matkustaa Pietariin ovat toukokuu, kesäkuu, heinäkuu ja syyskuu. Elokuu ei lähtökohtaisesti ole suositeltavin ajankohta vierailulle. Myös huhtikuu ja lokakuu voivat olla hyviä kuukausia matkustaa Pietariin. Matkustuspäätöstä tehdessä tärkeää ei ole niinkään sää, vaan se, mitä Pietarissa suunnittelee näkevänsä ja tekevänsä.