Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Viipuri
Viipuri
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Viipuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Puisto Viipurissa
Puisto Viipurissa (pienempi kuva)
Myyjiä kauppatorilla
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Pyöreä torni Viipurin linna

Viipuri, Venäjä

Viipuri on 2010-luvulla noussut entistä paremmaksi kaupunkilomakohteeksi, jonne matkustetaan etenkin kesäkauden aikana entistä enemmän. Viipuriin voi hyvin lähteä itsekseen tai sinne mielivä voi osallistua miten erilaisimmille matkoille, joita matkatoimistot järjestävät. Viipuriin voi lähteä päiväksi ostoksille tai yleisesti kaupunkiin tutustumaan, tai siellä voi viihtyä omin nokin tai porukalla kolme neljä päivää.

1. Tekemistä

Tekemistä-osassa syödään ulkona ravintoloissa, mietitään, mitä Viipurissa kannattaa ostaa ja missä ostokset kannattaa tehdä. Lisäksi kerrotaan tapahtumista, konserteista ja kulttuurielämästä sekä piipahdetaan tutustumassa ilta- ja yöelämään. Lopuksi annetaan ajanvietevinkkejä perheille ja lähistön vierailupaikoista kiinnostuneille.

2. Nähtävää

Nähtävää-osassa käydään läpi Viipurin kaupunginosia ja niiden tarjontaa sekä esitellään tärkeimpiä nähtävyyksiä kuten rakennuksia, maamerkkejä, puistoja ja museoita.

3. Selviytymisopas

Selviytymisoppaassa paneudutaan Viipurin-matkoihin ja liikkumiseen paikan päällä niin kävellen, julkisilla kuin taksilla. Lisäksi perehdytään alueen säähäolosuhteisiin ja mietitään, mitkä ovat parhaita aikoja matkustaa kaupunkiin.

4. Hotellit ja majoittuminen

Hotelli- ja aluevinkeissä kerrotaan niistä Viipurin alueista, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esitellään näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.

Viipuri matkakohteena

Viipuri on kesäisin erinomainen lomakohde perheille ja muille porukoille, ja siellä viihtyvät myös pariskunnat ja muut pienet ryhmät. Muina vuodenaikoina siellä on kannattavaa käydä ostoksilla ja vähän erilaisia ruokia maistelemassa, ja Viipurissa voi vierailla myös talvella. Viipuriin on helppo siirtyä Etelä-Suomesta niin rautateitse kuin bussillakin, ja sinne voi päästä Helsingistä reilussa kahdessa tunnissa.

Viipurin nähtävyydet

Viipurissa on hyvä määrä nähtävää, johon on paras tutustua kesäkauden aikana, ja siellä on muutama museo, joissa oppii alueen historiasta. Viipurin ykkösnähtävyys on linna. Se on kaunis ja vaikuttava rakennelma, jota on mukava kesäisin katsella rannalta. Paikalliset soutelevat mielellään sen ympärillä, ja soutuveneen voi hankkia vuokralle läheisestä satamasta, joka on hotelli Druzhbaa vastapäätä. Nykyisin linnan nähtävyyksiin kuuluu pari salia, joissa on näyttelyitä, pieni Viipurin historiaan pureutuva museo ja Pyhän Olavin torni, joka on suosittu paikka mennä katselemaan kaupunkia yläilmoista.

Viipurin keskustassa on kaksi suurta puistoaluetta, Esplanadin puisto ja Leninin puisto (ent. Torkkelinpuisto). Kummassakin sijaitsee kaikenlaista, kuten kauppatorin laitamilla Pietarin ja Paavalin tuomiokirkko, teatteri, pienille lapsille tarkoitettu huvipuisto, pronssinen Hirvi-patsas ja sen vieressä Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1935 alun perin valmistunut Viipurin kaupunginkirjasto. Sen sisälle voi mennä katsomaan, miltä se näyttää täysin alkuperäiseen muotoonsa entisöitynä, mutta tämä on hyvä vain ulkoapäinkin tarkasteltuna, sillä kirjastotalo on viime aikoina entisöity ja se on nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.

Ainoa varsinainen nähtävyys, joka sijaitsee keskustan ulkopuolella, on kuuluisa Monrepos’n puisto. Puisto on varmasti valtaosalle siellä vierailevista pettymys, sillä vaikka sitä ovat suomalaiset entisöineet ja parannelleet jonkin verran viime vuosina, on oikeastaan vain sen puinen portti tänne saapumisen arvoinen. Portin lisäksi nykyisin siellä näkemisen arvoisia ovat Väinämöisen patsas, Ludwigsburgin hautakappeli, Neptunuksen temppeli ja muutama muu rakennelma. Niitä ei ole helppo löytää, ja puiston portilta on hyvä kysellä neuvoja ja ottaa kartta ja esite. Lue lisää: Viipurin nähtävyydet

Ostokset

Ostokset ovat nekin perinteisesti olleet Viipurin valttikortteja, ja Viipurin parhaat ostostienoot ovat kauppahallin ympäristössä. Niin kauppahallin sisällä kuin sen ulkopuolella olevalla kauppatorillakin (Rynotskaja ploštšad) kannattaa käydä, jos mielii katsella ja ostella hyviä elintarvikkeita ja tuliaisia. Myös Krepostnaja eli Linnankatu, joka on aivan kauppahallin lähellä, on hyvä joillekin asioille, kuten elintarvikkeille. Eniten kauppoja Viipurissa on Krepostnajan ja Punaisen torin välimaastossa.

Venäjällä ainoa sallittu valuutta on rupla, jonka kurssi on vuodesta 2014 lähtien ollut alamäessä. Valuuttaa ei kannata vaihtaa Helsingin rautatieasemalla tai junan rahanvaihtajalta, sillä niissä kurssit ovat äärimmäisen huonoja. Viipurin rautatieasemalla olevassa vaihtopisteessä on huomattavasti reilumpi meininki, ja täällä voi euroja vaihtaa rupliksi lähes virallisella kurssilla. Rahaa vaihtaessa on hyvä aina varmistaa, että osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä tosiaan. Jos rautatieasemalla ei vaihda rahaa, onnistuu se pankeissa, kuten melko lähellä kauppahallia olevassa Sberbankissa. Kauppahallilta kohti keskustan uusia osia kulkeva pääkatu Prospekt Lenina on katu, jolla on useita pankkeja. Lue lisää: Ostokset

Ravintola Esplanadin puistossa
Halvan ruplan aikoina Viipurissa voi syödä erinomaisia ruokia varsin kohtuullisin hinnoin.

Ravintolat ja ruoka

Viipurin ravintolat ovat entisestäänkin parantaneet otettaan, ja halvan ruplan aikoina siellä voi syödä erinomaisia ruokia varsin kohtuullisin hinnoin. Ravintoloita on parhaiten Punaisen torin ympäristössä, sen ohi kulkevalla kaupungin pääkadulla (Prospekt Lenina), sen päässä olevan kauppahallin ympäristössä ja sen vieressä olevissa vanhankaupungin kortteleissa. Jonkin verran ravintoloita on muuallakin, kuten hotelleissa ja linnan vieressä, mutta parhaiten ravintola löytyy noin vain näiltä kolmelta alueelta.

Viipurissa on hyvin tarjolla venäläisiä ruokia, normaaleja kansainvälisiä ruokia kuten pihvejä ja kalaruokia, italialaisia ruokia, aasialaisia ja etenkin japanilaisia ruokia, jonkin verran kaukasialaisia-ruokia ja muita entisen Neuvostoliiton alueelta tulevia ruokia, kuten shavermaa eli kebabia ja grillilihoja kuten lula-kebabia ja saslikkia. Jonkin verran tulee vastaan myös keskiaikaisia ruokia, ja kaupungin hienoimmat ravintolat tekevät myös eri keittiöitä yhdisteleviä fuusioruokia, joskin tämä suuntaus on vielä lapsenkengissä. Ruokajuomista mors eli yleinen venäläinen sekamehu on venäläisin vaihtoehto, ja sitä on tarjolla paikallisten suosimissa ravintoloissa. Lue lisää: Ruoka ja ravintolat

Kahvila raitiovaunussa
Viipurissa on hyvä määrä nähtävää, johon on paras tutustua kesäkauden aikana.

Liikkuminen

Viipurissa on mukava liikkua kävellen. Välimatkat siellä ovat useimmiten lyhyitä, ja oikeastaan vain Monrepos’n puistoon on pitkä kävelymatka. Keskustassa haittana ovat kuitenkin mäet, mukulakivikadut ja osittain huonoon kuntoon päässeet kadut. Sinne suuntaavan on hyvä ottaa mukaan hyväksi todetut kävelykengät, eikä se ole hyvä paikka liikuntarajoitteisille tai niille, joilla on kävelyn kanssa hankaluuksia. Linja-autoja kaupungissa liikkuu, mutta keskustassa niistä on vähän hyötyä eikä niiden käyttämistä voi suositella kuin kaupunkia tunteville. Pidempiä matkoja voi Viipurissa kulkea taksilla, joka on kohtuuhintainen kotimaan takseihin verrattuna. Pyörän vuokraaminen on mahdollista ja jopa suositeltavaa kesällä, ja pyöriä voi vuokrata monesta paikasta. Kesällä kaupungin ympäristössä voi myös ottaa osaa risteilyille ja veneretkille. Lue lisää: Liikkuminen paikasta toiseen

Viipurin-matkat

Viipuriin voi lähteä matkatoimiston järjestämälle pakettimatkalle tai seikkailuhenkisemmälle omatoimimatkalle, jolloin viisumi täytyy hankkia itse. Omatoimimatka Viipuriin on siinä mielessä hankala, että viisumi pitää olla, ja näin se on parhaimmillaan niille, jotka aikovat jatkaa Viipurista Pietariin ja muualle Venäjälle. Pakettimatkalle lähtevä pääsee huomattavasti helpommalla, mutta räätälöidyt matkat yleensä rajoittavat matkaamista ainakin jonkin verran ja ne tulevat usein myös omatoimimatkaa kalliimmaksi. Suurin etu pakettimatkan hankkimisessa on se, että viisumia ei tarvitse itse alkaa järjestellä, sillä viisumin omatoiminen hakeminen on matkavalmistelujen suurin hankaluus. Lue lisää: Viipurin-matkat

Paikkavinkkejä

Tekemistä ja ajanvietettä: [ Kartalla ] Tapahtumista voi kysellä turisti-infosta (Vokzalnaja 13), jossa jaetaan esitteitä ja josta saa lisätietoa tapahtumista.
Ravintolat ja ruoat: [ Kartalla ] Russki Dvor on ravintola, jossa voi syödä hyviä ruokia, jonka palvelu on kielitaitoista ja jossa hinnatkin ovat tasoon nähden varsin kohtuullisia. Tämä soveltuu kesällä isoillekin porukoille ja juhlavaankin tunnelmaan, ja Viipurin-loman kruunaakin hyvillä linnanäkymillä höystetty ateria Pietari Suuren patsaan alapuolella.
Alue alueelta: [ Kartalla ] Vanhassakaupungin muilla kaduilla on paljon kaikenlaista nähtävää etenkin Ruotsin ajoilta, joilta on jäljellä pari tornia ja paljon raunioita. Niitä on etenkin Vyborgskaja-kadun varrella ja sivukaduilla, ja oleellisin kohta tässä mielessä on numero 8–10, jolla on parikin hienoa entisöityä taloa ja museo.
Nähtävyydet: [ Kartalla ] Viipurin vanhakaupunki on pieni mutta tutustumisen arvoinen alue kauppatorin ja linnalle johtavan sillan välissä. Sen pääkadun voidaan katsoa olevan Krepostnaja eli Linnankatu, joka tosin on kaukana 1930-luvun loistostaan, jolloin sillä kulki raitiovaunujakin.
Alue alueelta: [ Kartalla ] Kauppiaantalosta ja kiltatalosta vähän matkan päässä sijaitsee Viipurin satama.

Muita www-palveluita

Viipurin matkailusivut  |  Viipuri Wikipediassa  |  Google-kartta: Viipuri, Venäjä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti