Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Viipuri
Viipuri
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Viipuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kahvila
Kauppahallin ympäristö ja sen vieressä olevat vanhankaupungin korttelit kuuluvat seutuihin, joilla ravintoloita on parhaiten.

Ruoka ja ravintolat

Viipurissa on eniten ravintoloita kauppahallin ympäristössä, ja myös sen vieressä oleva vanhakaupunki on ravintoloiden puolesta normaalia parempi alue. Rautatieaseman lähellä on eniten ravintoloita muutenkin monipuolisen Punaisen torin tuntumassa, ja sen ja kauppahallin välimaastossa on myös vuonna 2016 uudelleen avattu Espilä.
Siellä niin kuin niin monissa kaupungin ravintoloissa tarjotaan monenmoisia ruokia, ja kaupungissa tulee eniten vastaan venäläisiä ruokia ja yleismaailmallisia baari- ja ravintolaruokia, kuten pihvejä, kalaruokia ja pasta- annoksia. Pitsaa, hampurilaisia ja sushia kaupungissa on tarjolla, mutta niiden taso ei välttämättä ole kovin korkea. Viipurissa on halvan ruplan aikoihin edulliset mutta eivät mitkään aivan pilkkahintaiset ruoat, ja ruokajuomat ovat siellä jonkin verran Tallinnaa edullisemmissa hinnoissa.

Viipurin parhaat ravintolaseudut

Viipurissa on parhaiten ravintoloita Punaisen torin ympäristössä, sen ohi kulkevalla kaupungin pääkadulla (Prospekt Lenina), sen päässä olevan kauppahallin ympäristössä ja sen vieressä olevissa vanhankaupungin kortteleissa. Jonkin verran ravintoloita on muuallakin, kuten hotelleissa ja linnan vieressä, mutta parhaiten ravintola löytyy noin vain näiltä kolmelta alueelta.

Rautatieaseman ympäristö

Rautatieasema on paikka, jonka useimmat ensimmäiseksi kaupungissa näkevät, ja sen vieressä on myös linja-autoasema. Rautatieasemalla ei ole oikein kunnollista ruokapaikkaa, mutta linja-autoaseman puhvetti on itsepalveluravintola, jossa voi syödä nopeasti ja edullisesti. Aivan asemien vieressä on muutama kebabpaikka ja muu pikaruokapaikka, mutta kaikkein paras asemien luota on siirtyä ruokailemaan muualle, esimerkiksi lähellä olevan Punaisen torin ympäristöön.

Rautatieaseman ympäristössä Nesteen huoltoasema [kartalla] on autolla kaupungissa olevien suomalaisten kiintopiste. Täältä ei saa mitään varsinaisia ruokia, mutta ylihintaista suomalaista kahvia, kahvileipiä ja suomalaisia tuotteita siellä on.

Hotelli Druzhbassa on kesäterassilla varustettu baari, kahvila ja ravintola.
Hotelli Druzhbassa on kesäterassilla varustettu baari, kahvila ja ravintola.

Nesteen huoltoasema sijaitsee lahden rannalla, ja sitä vastapäätä lahden toisella rannalla on yksi kaupungin näkyvimmistä rakennuksista, Hotelli DruzhbakuvaHotelli Druzhbassa on kesäterassilla varustettu baari, kahvila ja ravintola. ] [kartalla]. Hotellissa on hyvät palvelut, kuten kesäterassilla varustettu baari, kahvila ja ravintola, mutta niiden aukiolo ei jostain syystä ole aina itsestäänselvyys. Alakerran terassiravintolassa on viime vuosina tarjoiltu kaukasialaisia ruokia, kuten grillilihoja.

Punaisen torin ympäristö

Lähellä rautatieasemaa oleva Punainen toriPunainen tori [kartalla] on kätevä paikka monessa eri mielessä. Siltä on lyhyt matka lähes kaikkiin keskustan osiin, sen ympäristössä on majapaikkoja, sen tuntumassa on paljon kauppoja ja sen tuntumassa on myös ravintoloita.

Jos kävelee muutaman sata metriä asemalta kohti pääkatua, on näissä kortteleissa muutama ravintola ja myös Hesburgerin piste.

Lähellä Hesburgeria on Hotel Vyborgin yhteydessä oleva Karelia [kartalla], jossa on kohtalaiset ruoat. Se soveltuu porukoillekin, ja hotellin ravintolana se on avoinna melko hyvin (klo 7–24)

Yksi tasokas ravintola, joka käy myös kahvittelu- ja illanviettopaikaksi, on Marco Polo [kartalla]. Sieltä saa klo 12–16 lounaan alle 400 ruplalla, ja siellä voi syödä iltaisin vaikka lohipihvin 500 ruplalla.

Aukion laidalla, Sparia vastapäätä sijaitseva City Café [kartalla] on kesäterassilla ja suomalaisella ruokalistalla varustettu ravintola, joka on hyvä lounaalle tai illalliselle tai vain illanvietolle. Siellä on kohtuulliset hinnat, ja vaikkapa grillattu ahven maksaa siellä 340 ruplaa.

Itse pääkadulla eli Prospekt Leninalla on lukuisia kahviloita ja irkkupubi, jonka vieressä, Dimitrova-kadulla on sushia tarjoava Shido. Itse pääkadulla, numerossa 6, on vielä lähempänä kauppahallia Shido Express.

Paras ravintola näillä kulmin on kuitenkin Espilä [kartalla], joka vuonna 2016 avattiin uudelleen. Siellä on kaksi puolta, joista toinen on kahvilapuoli ja edullisempi, ja toinen varsinainen ravintola. Jos Viipurissa haluaa juhlistaa jotakin tai viettää ikimuistoisen ravintolaillan, on Espilä siihen yksi Viipurin parhaita paikkoja.

Kauppahalli
Kauppahallin kaikilla puolilla on ainakin jotakin ruokapaikkoja.

Kauppahallin ympäristö

KauppahallinKauppahalli [kartalla] kaikilla puolilla on ainakin jotakin ruokapaikkoja. Kauppahallin kummallakin puolella on kebabpaikat, joista saa muitakin ruokia. Kauppahallin vieressä on itsepalveluravintola eli Stolovaja Nr1, joka on hyvä lähinnä myöhäiselle aamiaiselle tai lounaalle. Sen vieressä olevalla kadulla, joka johtaa vanhaankaupunkiin, on pari muutakin, länsimaista ruokapaikkaa, kuten hampurilaisravintola ja italialaistyylinen ravintola. Tämän tyyliset ravintolat eivät kuitenkaan ole Viipurissa hyviä, vaan siellä on paras syödä paikallisia ruokia eikä oikeastaan mitään aasialaisia tai länsimaisia. Ainoan poikkeuksen muodostavat tyypilliset baariruoat kuten pihvit, kalapihvit, pasta-annokset ja muut länsimaiset ruoat, jotka ovat hätätapauksessa aivan kelvollisia.

Kauppahallin ympäristössä huomattavin ravintola on Pyöreä TornikuvaPyöreä torni ], joka tarjoaa venäläisiä ruokia ja jonka yläkerrassa on ainutlaatuista tunnelmaa. Tämä on hyvin avoinna aamusta yömyöhään, ja hinnat ovat normaalia korkeampia. Sieltä saa kala-aterian 800–900 ruplalla, saslikin samoin hinnoin ja myös pihvi maksaa saman verran. Edullisia ruokia siellä ovat 300–400 ruplaa maksavat keitot, ja myös porsaanliha on siellä kohtuullisissa hinnoissa. Ravintola on varsin usein etenkin kesäviikonloppuisin varattu ryhmille tai häille ja muille erikoistilaisuuksille, ja näin ennen kuin lähtee sinne ruokailumielessä, on hyvä käydä aiemmin varmistamassa, ettei siellä ole mitään tilaisuuksia.

Kauppahallin ympäristössä on myös keskinkertainen Nord-West, joka on pyöreän tornin vieressä. Ravintola on hyvin avoinna, hinnat ovat kohtuullisia ja palvelu pelaa englanniksikin. Ruoat ja tunnelma eivät tosin ole mitään huippuluokkaa, mutta tämä on varma valinta perusravintola-aterialle, jonka voi syödä myöhäänkin illalla ja kesän loma-aikoihin.

Vanhakaupunki

Vanhassakaupungissa on jonkin verran ravintoloita, joista monet tarjoavat venäläisiä tai keskiaikaisia ruokia. Vanhankaupungin pääpaikat ovat lähellä pyöreää tornia, ja Linnankatu (Krepostnaja) on yksi alueen keskuskatuja, jolla on kauppoja, kahviloita ja myös ravintoloita.

Kahvila vanhassakaupungissa
Vanhassakaupungissa on jonkin verran ravintoloita, joista monet tarjoavat venäläisiä tai keskiaikaisia ruokia.

Yksi kohtalainen paikka nauttia kesäterassilla hyviä oluita ja maistuvia ruokia on Sova [kartalla], joka käy myös kahvi- tai teepaikaksi. Ravintolalla on mukava kesäterassi, jolla ei saa polttaa. Ravintolassa on kohtuuhintaisia ruokia, ja monet ateriat lisukkeineen kaikkineen maksavat 300–500 ruplaa. Jos “Pöllö” ei vaikuta hyvältä ruokapaikalta, on sitä vastapäätä tunnelmallinen Kamelot. Sieltä saa vaikka lohipihvin 750 ruplalla, ja monet pääateriat maksavat 300–600 ruplaa.

Kohtalaisen tasokas ravintola tällä alueella on Medved [kartalla] Krepostnaja 6:ssa. Sen ruoat ja palvelutaso ovat jakaneet mielipiteitä, mutta siellä on kohtuuhintaiset ja useimmille maistuvat ruoat, ja siellä voi syödä vaikka venäläisiä nyyttejä eli pelmeneitä.

Yksi paikka, jossa suomalaiset nauttivat lähinnä aamiaista, on Hotelli Atlantikin Nika [kartalla], mutta se lienee parhaimmillaan niille, jotka viettävät siellä yönsä. Sitä vastapäätä sijaitseva U Borharda, joka myös on kauniilla Podgornaja-kadulla, on sekin varsin keskinkertainen ja tarjonnaltaan nykyään länsimaista huttua kuten pihvejä tarjoava ravintola.

Muualla kaupungissa olevia ravintoloita

Yksi hyvä ravintola keskustan ulkopuolella on hyvillä näkymillä varustettu ravintola aivan linnan vieressä, ja se tulee vastaan matkalla kohti Monrepos’n puistoa: Russki Dvor [kartalla] on ravintola, jossa voi syödä hyviä ruokia, jonka palvelu on kielitaitoista ja jossa hinnatkin ovat tasoon nähden varsin kohtuullisia. Tämä soveltuu kesällä isoillekin porukoille ja juhlavaankin tunnelmaan, ja Viipurin-loman kruunaakin hyvillä linnanäkymillä höystetty ateria Pietari Suuren patsaan alapuolella.

Lisää asiaa Viipurin ravintoloista:

Vyborg Info esittelee muutaman ravintolan suomeksi.

TripAdvisorin käyttäjät rankkaavat Viipurin ravintoloita.

Kaalikeitto
Viipurissa on hyvin tarjolla venäläisiä ruokia. Štši on perinteinen venäläinen kaalikeitto, johon voidaan lisätä myös nokare smetanaa.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Viipurissa on hyvin tarjolla venäläisiä ruokia, normaaleja kansainvälisiä ruokia kuten pihvejä ja kalaruokia, italialaisia ruokia, aasialaisia ja etenkin japanilaisia ruokia, jonkin verran kaukasialaisia-ruokia ja muita entisen Neuvostoliiton alueelta tulevia ruokia, kuten shavermaa eli kebabia ja grillilihoja kuten lula-kebabialula-kebabia ja saslikkiasaslikkia. Jonkin verran tulee vastaan myös keskiaikaisia ruokia, ja kaupungin hienoimmat ravintolat tekevät myös eri keittiöitä yhdisteleviä fuusioruokia, joskin tämä suuntaus on vielä lapsenkengissä.

Ruokajuomista mors eli yleinen venäläinen sekamehu on venäläisin vaihtoehto, ja sitä on tarjolla paikallisten suosimissa ravintoloissa. Toinen suosittu ruokajuoma on ayran eli jogurttipohjainen, piimäntapainen juoma, jota saa etenkin kebabpaikoista ja kaukasialaisia grillilihoja tarjoavista paikoista. Hyvän läpileikkauksen venäläisistä ja lähimaiden perusruoista saa kauppahallin vieressä olevasta itsepalveluravintolasta (Stolovaja Nr1).

Hintataso

Viipurin hintataso on alhaisen ruplan aikaan roimasti alempi kuin Suomessa. Kaupungissa on viime vuodet ollut melko erilainen hintataso suomalaisen näkökulmasta kuin sitä ennen, sillä hinnat ovat ruplissa jonkin verran nousseet mutta euroissa menneet lähes 50 % alaspäin vuoden 2014 tasosta. Lounaan saa ruokajuomineen 300–400 ruplalla, edullisimmissa paikoissa kuten itsepalveluravintoloissa ja kebabpaikoissa voi syödä mahansa täyteen 200–400 ruplalla ja pääaterian saa hienoimmista ravintoloista 500–1000 ruplalla. Ruokajuomista olut maksaa nykyään 150–250 ruplaa puolelta litralta, ja viini on vähän kalliimpaa.

Viipurin hinnat ovat täysin riippuvaisia ruplan kurssista, ja se on hyvä ennen matkaa tarkastaa XE:stä.

Juomaraha ja tarjoilijoiden kielitaito

Moni suomalainen valittaa Viipurissa, että siellä ei puhuta englantia ravintoloissa ja että palvelussa on parantamisen varaa, ja näin hyvästä, kansainvälisestä palvelusta kannattaa jättää 5–10 % juomarahaa. Englanninkielisiä tarjoilijoita kaupungissa on vähän, sillä heille on töitä vaikka Pietarissa, eikä mitään Tallinnan tasoista kielitaitoa kaupungin ravintoloissa kannata odotella. Englantia puhutaan entistä enemmän, monet englannin taitajista ovat nuoria ja osa ei osaa sanoa englanniksi paljon mitään mutta ymmärtää sitä ainakin jonkin verran. Vaikka ravintoloissa on ruokalistoja suomeksi, ei kannata tehdä sitä virhettä kuten monet suomalaiset, että pikkuhiprakassa puhuttelee tarjoilijoita suomeksi. Jos tilaa suomenkieliseltä listalta, kuten myös englanninkieliseltä listalta, kannattaa aina näyttää aterian numero.

Palvelu on kuitenkin varsin ystävällistä, ja yleensä ruokailu sujuu ilman ongelmia ja pöytään tuodaan ne ruoat, jotka on tilannutkin. Ruokalistat ovat joskus vain venäjäksi, mutta usein myös englanniksi ja joskus suomeksikin. Kyrillisten aakkosten hallinta on suotavaa, sillä tällöin ruokien tilaaminen helpottuu huomattavasti.

Ruokailuajat

Viipurissa on samantyyliset ruokailuajat kuin Suomessakin. Lounasaika, jolloin monissa ravintoloissa on lounastarjouksia, on noin klo 11–14, mutta myös klo 12–16 on varsin yleinen lounasaika. Illallista kaupungin ravintoloissa syövät lähinnä turistit, ja sitä syödään pitkin iltaa, alkuillasta aina klo 22–23 asti. Ruokailua ei kannata jättää viime tippaan, sillä niin ravintolat kuin pikaruokapaikatkin sulkevat usein ovensa melko aikaisin, klo 23–24, sunnuntaisin tätäkin aiemmin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Vanha hoteli Knut Posse eli Karjala hoteli on jäänyt oppaasta pois, vaikka sen ravintola rankattiin jossain matkailulehdessä kaupungin parhaaksi. Olen muutaman kerran syönyt siinä tänäkin talvena seurueen kanssa eikä tosiaan ruoan laadussa tai tarjoilussa ole moitittavaa.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti