Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Viipuri
Viipuri
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Viipuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Mukulakivikatua
Osa Viipurin kaduista on mukulakiveä eikä niillä ole hyvä vetää matkalaukkua perässään ainakaan pitkiä matkoja. Taksilla liikkuminen on kuitenkin edullista.

Viipurin matkat, matkajärjestelyt ja liikkuminen paikan päällä

Viipuriin voi matkustaa omatoimisesti, erilaisten ryhmämatkojen kanssa tai sitten perinteiselle matkatoimiston järjestämälle matkalle. Koska Venäjälle matkustavalla pitää olla noin 80 euroa maksava viisumi, on usein helpompaa ostaa matkatoimistojen ja muiden toimijoiden järjestämiä matkoja, joihin viisumi kuuluu automaattisesti mukaan.

Kesän viisumivapaat risteilyt, joita on monenmoisia, ovat suosittuja, mutta Viipuriin voi lähteä myös vain päivän mittaiselle tutustumis- ja ostosmatkalle. Viipuriin voi nykyään siirtyä useilla eri bussiyhtiöillä, mutta nopein kyyti Suomesta Viipuriin on Allegro-juna. Viipuri on melko pieni kaupunki, ja siellä on helppo ainakin kesällä liikkua paikasta toiseen. Viipurissa myös siirtyminen rautatieasemalta, linja-autoasemalta ja satamasta kaikkialle keskustan alueelle on helppoa ja nopeaa.

Matkustaminen Viipuriin

Viipuriin voi lähteä matkatoimiston järjestämälle pakettimatkalle tai seikkailuhenkisemmälle omatoimimatkalle, jolloin viisumi täytyy hankkia itse. Omatoimimatka Viipuriin on siinä mielessä hankala, että viisumi pitää olla, ja näin se on parhaimmillaan niille, jotka aikovat jatkaa Viipurista Pietariin ja muualle Venäjälle.

Pakettimatkalle lähtevä pääsee huomattavasti helpommalla, mutta räätälöidyt matkat yleensä rajoittavat matkaamista ainakin jonkin verran ja ne tulevat usein myös omatoimimatkaa kalliimmaksi. Suurin etu pakettimatkan hankkimisessa on se, että viisumia ei tarvitse itse alkaa järjestellä, sillä viisumin omatoiminen hakeminen on matkavalmistelujen suurin hankaluus.

Sähköinen viisumi

Pietariin ja Viipuriin kuten myös muualle ns. Leningradin alueelle on 1.10.2019 lähtien voinut matkustaa ilmaisella, sähköisellä viisumilla. Se on tällä hetkellä hyvä niille, jotka viipyvät Venäjällä korkeintaan 8 vuorokautta ja jotka matkustavat vain Viipuriin, Pietariin tai muualle Leningradin alueelle. Aluksi viisumi on hyvä ainoastaan auto- tai bussimatkalla oleville, ja se käy myös niille, jotka lentävät Pietariin. Viisumilla voi ylittää myös Viron rajapaikan Narvan ja Ivangorodin välillä. Allegro-junaan viisumi alkanee käydä keväällä 2020, ja vuodesta 2021 lähtien sähköisen viisumin tulisi käydä koko Venäjällä ja kaikille, jotka sinne matkustavat. Muutos ei koske vain suomalaisia, vaan myös 52 muun maan kansalaiset voivat hakea samaa viisumia.

Viisumia pitää anoa etukäteen englanniksi tai venäjäksi, ja sitä varten täytyy olla valmiina samoja asioita kuin normaaliakin viisumia anottaessa, eli tuore passikuva, voimassa oleva matkavakutuus ja passi, joka on vielä ainakin puoli vuotta voimassa. Lisäksi majapaikkaa kysytään hakemuksessa, joten sellainen kannattaa katsoa ennen kuin alkaa hakea viisumia.

Viisumin voi hakea enintään 20 vuorokautta ennen matkan alkamista, ja viisumin saamisen pitäisi kestää korkeintaan 4 vuorokautta, mukaan lukien viikonloput ja pyhäpäivät. Viisumi on voimassa siitä lähtien kun se on myönnetty seuraavat 30 vuorokautta, joista 8 voi viettää Leningradin alueella ilman muuta viisumia. Mitään ei tarvitse lähetää minnekään, vaan kaikki tapahtuu sähköisesti.

Lisää tietoa sähköisestä viisumista ja myös siitä milloin se alkaa käydä Allegro-junassa saa Suomi-Venäjä-seuran sivuilta.

Viisumia voi anoa venäjän kielellä tai englanniksi virallisilta sivuilta.

Viisumi

Viisumin anominen on yksinkertaistunut viime vuosina, enää ei tarvitse olla kutsua ja viisumi järjestyy vaivattomasti niille, jotka anovat viisumia ajoissa ja joilla on kaikki asiaankuuluvat dokumentit. Helpoin on anoa kertaviisumia, joka on voimassa 2–30 vuorokautta, mutta muitakin viisumeita on, ja viime vuosina monta kertaa Venäjällä käyneet voivat hankkia myös pidempikestoisen viisumin tai viisumin, jolla voi matkustaa Venäjälle monta kertaa.

Viisumi Venäjälle (License: Not an object of copyright)
Hyviä paikkoja hakea viisumia on lukuisia. Viisumia voi ja kannattaa käydä anomassa henkilökohtaisesti, ja se voidaan sitten lähettää kirjattuna kirjeenä kotiin tai sen voi noutaa toimistosta.

Kun alkaa anoa viisumia Venäjälle, on oltava valmiina todiste matkavakuutuksesta (tai ainakin vakuutusyhtiön puhelinnumero), passi ja yksi passikuva, jonka pitää olla otettu viimeisen puolen vuoden aikana. Passin pitää olla voimassa puoli vuotta matkan ja viisumin päättymisen jälkeen. Viisumia voi anoa postitse niin, että lähettää kirjattuna kirjeenä passin, viisumianomuksen, todisteen matkavakuutuksesta ja valokuvan. Viisumia voi ja kannattaa käydä anomassa henkilökohtaisesti, ja se voidaan sitten lähettää kirjattuna kirjeenä kotiin tai sen voi noutaa toimistosta. Kannattaa huomata, että jos haluaa tilata junalipun Venäjälle sillä aikaa kun odottelee viisumia, on hyvä kirjoittaa passin numero ylös, sillä passi jää anomisajaksi matkatoimistolle tai muulle viisuminhakijalle. Passinumeroa tarvitaan etenkin, jos ostaa junalippunsa Viipuriin VR:n verkkosivujen kautta.

Hyviä paikkoja hakea viisumia on lukuisia, ja yleensä korkeintaan kuukauden voimassa oleva kertaviisumi maksaa 75–85 euroa. Toimistoja on nykyään Helsingin lisäksi myös muualla, etenkin Lappeenrannassa ja nykyään myös muissa kaupungeissa. Lähes kaikki viisuminhankkijat järjestävät myös matkoja Viipuriin ja muualle Venäjälle, ja jos aikoo lähteä järjestetylle matkalle, kannattaa katsoa toimisto, josta saa sekä matkan että viisumin.

Yksi hyvä toimija, jonka kautta saa viisumin, on Suomi-Venäjä-seuran ylläpitämä SoloVisa-palvelu. Sen välityksellä voi helposti hakea viisumia, ja sillä on toimistot Helsingissä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa. Seuran matkatoimisto lopetti matkojen järjestämisen vuoden 2018 lopussa, mutta viisumeita he edelleen järjestävät.

Lähialuematkat on perinteinen paikka Venäjän-viisumille, ja sillä on toimisto Helsingissä osoitteessa Vuorimiehenkatu 3. Verkkosivuilla on kätevä lomake, jolla viisuminhaun saa alkuun.

Venäjän viisumikeskus (Urho Kekkosen katu 2, avoinna ma-pe klo 9-17) on erinomainen paikka anoa viisumia, ja viisumia on hyvä käydä henkilökohtaisesti anomassa Helsingin linja-autoaseman lähellä.

Myös Aikamatkat, jolla on toimisto Tampereella, järjestää viisumeja mutta nykyään vain niille, jotka varaavat matkan Aikamatkojen kautta. Muita viisuminhankkijoita ovat Rustravel, Pohjolan Matka, jolla on toimipiste Lappeenrannassa, ja Itämatkat, jotka ovat kaikki hyviä paikkoja hoitaa itselleen viisumi omatoimisesti. Myös Saimaa Travel järjestää viisumeja Venäjälle, ja myös sillä on toimipiste Lappeenrannassa.

Allegro-juna
Allegro-juna, joka kulkee Helsingin ja Pietarin välillä, pysähtyy matkan varrella Viipurissa.

Omatoimisesti tehdyt matkat: juna ja linja-auto

Viipuriin voi mennä omatoimisesti paitsi omalla autolla myös junalla tai linja-autolla. Junalla matka taittuu Helsingistä nopeasti, reilussa kahdessa tunnissa, mutta linja-autolla matkanteko on hitaampaa.

Junayhteys

Viipuriin on helppo mennä Suomesta junalla, sillä Allegro-juna, joka kulkee Helsingin ja Pietarin välillä, pysähtyy matkan varrella Viipurissa. Juna liikkuu päivittäin, ja sen lähtöajat ovat vähän erilaisia kesällä kuin talvella. Kesällä ensimmäinen juna lähtee seitsemän jälkeen aamulla, talvella kuuden, ja Länsi-Venäjällä on nykyään kesällä sama kellonaika kesällä kuin Suomessa mutta talvella siellä ollaan tunnin edellä.

Matka Helsingistä Viipuriin kestää 2 tuntia 20 minuuttia, mutta junaan voi nousta myös Tikkurilassa, Lahdessa, Kouvolassa tai Vainikkalassa, jolloin matka tulee edullisemmaksi ja kestää lyhyemmän aikaa. Matkustaminen on edullisinta, kun tilaa lippunsa verkkosivujen kautta 14–60 vuorokautta etukäteen ja vertailee eri kellonaikoina lähtevien junien hintoja. Yleensä aamujuna on edullisin ja myös kannattavin kyyti.

Linja-auto

Linja-autolla on mahdollista mennä Suomesta Viipuriin, ja vuoroja on entistä enemmän ja niissä on aivan toisenlaista monipuolisuutta kuin vielä muutama vuosi sitten. Helsingistä matka Viipuriin kestää bussilla lähes 6 tuntia, mutta Lappeenrannasta bussilla on Viipuriin paljon lyhyempi matka.

Jo pitkään Sovavto on kuljettanut ihmisiä Helsingistä Viipuriin ja Pietariin. Matkaan pääsee yleensä alle 20 eurolla, ja liput ovat edullisimmillaan jos lipun ostaa 15–45 päivää ennen matkan alkamista.

Uusin bussiyhtiö Suomessa on Baltiasta tuttu Ecolines. Ecolines on erinomainen bussiyhtiö, jolla on mukava bussit, mutta matka Viipuriin kestää lähes 6 tuntia. Matkalle tulee hintaa 15–20 euroa suuntaansa, ja matkaan lähdetään Helsingin Kampista. Ecolinesin bussit menevät myös Pietariin, mutta vain yksi vuoro kaartaa Viipurin kautta.

Saimaa Express tekee säännöllisiä reittimatkoja Lappeenrannasta Viipuriin, ja heillä on myös taksihenkilöpalvelu, jolla pääsee nopeasti ja mukavasti Lappeenrannasta Viipuriin.Se on siis yksityinen nopea kyyti Suomesta Venäjälle, ja se on nopein ja vaivattomin tapa siirtyä Lappeenrannasta Viipuriin.

Linja-autolla voi myös mennä päiväretkelle Bussimatkatoimiston matkoille. Näillä matkoilla on kuitenkin sellainen puoli, että alkoholia ei näin lyhyeltä matkalta saa tuoda tullessaan.

Järjestetyt matkat ja viisumivapaat matkat

Viipuriin voi mennä itsekseen junalla, mutta se vaatii viisumin, joka maksaa noin 85 euroa. Mikäli haluaa vain käväistä Viipurissa eikä muualla Venäjällä, on kannattavin vaihtoehto viisumivapaa matka, jonka voi kesäisin tehdä laivalla. Jotkin matkatoimistot järjestävät ympäri vuoden viisumivapaita matkoja, joihin kuuluu junalippu ja hotelli. On myös mahdollista tehdä matka, jonka aikana näkee sekä Viipurin että Pietarin.

Viipurin risteily Saimaalla (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kesäiset risteilyt Saimaan kanavan läpi Viipuriin ovat melko suosittuja ja vaivattomia.

Yksi tapa tutustua Viipuriin on mennä sinne joko bussimatkan tai junamatkan ja hotellin sisältävälle parin päivän pakettimatkalle. Viipuriin tehdään myös paljon erilaisia ryhmä- ja seuramatkoja, ja joillain matkoilla voi olla mukana opas.

Saimaa Travel järjestää matkoja Viipuriin. Ne ovat kesäisin risteilyjä ja muina aikoina junalla tehtäviä matkoja. Matkan hintaan lisätään varaamisesta 15 euroa ja viisumista oma maksunsa, joten hintaan pitää lisätä satanen. Erilaisten pakettimatkojen hinnat vaihtelevat sen mukaan mikä vuodenaika on, mistä junaan nousee ja matkustaako viikolla vai viikonloppuna.

Matka Prima Futurist tekee miniristeilyjä ja risteilyjä Viipuriin, ja sinne mennään samoja reittejä pitkin samalla m/s Carelialla kuin muidenkin matkanjärjestäjien risteilyillä.

Junalla tehtäviä matkoja järjestää Kymenmatkat.

Startours on turkulainen matkatoimisto, joka järjestää matkoja Viipuriin.

Vistamatkat tekee lähinnä kesäkauden aikana matkoja Viipuriin.

Viipuriin voi myös matkustaa mukavasti Moilasen mukana Tilausmatkojen kyydissä.

Muita mahdollisia matkatoimistoja ovat Matka-Bulevardi, Matka-Majuri ja Bussimatkatoimisto.

Autolla Viipuriin

Moni lähtee Viipuriin autolla. Rajamuodollisuudet kannattaa silloin huomioida ja tietysti se, että Venäjän teillä liikkuvan on otettava erilaisia asioita huomioon. Matkaa ei välttämättä suositella kuin niille, joille Venäjä on tuttu maa ja jotka osaavat ainakin jonkin verran kieltä. Viipurissa Hotelli Druzhballa ja Hotelli Atlantikilla on kummallakin hyvät vartioidut parkkipaikat, eikä rajamuodollisuuksiin yleensä kulu tuntia kauempaa.

Tarkkaa tietoa matkustamisesta autolla Suomesta Venäjälle saa Visit Pietarista.

Finlyandskiy vokzal -rautatieasema Pietarissa
Myös Pietarin matkaan voi yhdistää käynnin Viipurissa. Pietarista pääsee junalla Viipuriin Suomen tai Udelnayan asemalta.

Matka Pietarin ja Viipurin välillä

Myös Pietarin matkaan voi yhdistää käynnin Viipurissa. Pietarista pääsee junalla Viipuriin Suomen tai Udelnayan asemalta. Linja-autolla pääsee parhaiten Viipuriin menemällä joko Parnas- tai Devyatkino-metroasemien ulkopuolella oleville pysäkeille, joilta bussi numero 850 kulkee parissa tunnissa Viipuriin. Matkat ovat edullisia, muutaman euron suuntaansa. Viipurissa sekä linja-auto- että rautatieasema sijaitsevat vierekkäin ydinkeskustassa, Viipurin Neste-huoltoaseman takana.

Viipurin ja Pietarin välillä kulkee busseja yleensä tunnin välein, ja lipun voi ostaa Viipurin bussiasemalta ennen matkan alkamista tai sitten bussista, riippuen yhtiöstä.

Junien liikkeitä Venäjällä voi katsoa RZD:n sivuilta. Lippua paikallisjunaan ei kannata ostaa verkosta etukäteen, vaan sen voi ostaa ennen matkan alkamista Viipurin rautatieasemalta. Siellä on myös aikataulut, ja paikallisjunalla matka kestää pari tuntia ja juna saapuu Pietarissa Suomen asemalle [kartalla], jolta on metroyhteys muualle kaupunkiin.

Matka Viipurin asemilta majapaikalle

Viipuriin saapuvan ei tarvitse olla huolissaan siirtymisestä asemilta tai satamasta muualle kaupunkiin. Niiltä on helppo siirtyä kaupungin pääpaikoille, ja jos varaa hotellin jostakin ytimestä, on sille helppo kävellä niin rautatieasemalta kuin satamastakin.

Jos kaupunkiin saapuu junalla, on Viipurin rautatieasemalta [kartalla] kävelymatka kaikkialle keskustaan. Matkalaukun kanssa siitä ei kuitenkaan viitsi kulkea kovin kauas, sillä kaupungin kadut ovat mäkisiä, osa niistä on mukulakiveä eikä matkalaukkua ole kaikilla kaduilla hyvä vetää perässään. Takseja on rautatieaseman edessä aina odottelemassa, niillä liikkuminen on edullista eikä ongelmia juuri tule, ja taksikuski voi hyvin puhua jonkin verran suomea.

Sama pätee jos saapuu Viipuriin Suomesta tai Pietarista linja-autolla. Bussiasema on rautatieaseman vieressä, ja siltä on erityisen lyhyt kävelymatka Hotel Druzhbaan. Linja-autoasemalla on varsin hyvä puhvetti, ja sieltä saa olutta edullisemmin kuin monesta muusta paikasta.

Jos Viipuriin saapuu laivalla, on satama [kartalla] vanhankaupungin vieressä, aivan lähellä linnaa. Jos haluaa varata majapaikan läheltä, ovat vanhankaupungin viehättävimmät korttelit aivan sataman vieressä.

Rautatieasema Viipurissa
Jos Viipuriin saapuu junalla, on rautatieasemalta kävelymatka keskustaan, ja aseman edessä on myös takseja odottamassa.

Liikkuminen Viipurissa

Viipurissa on lyhyet välimatkat, ja siellä on hyvä kävellä paikasta toiseen. Siellä voi myös liikkua pyörällä, ottaa taksin tai ajaa omalla autolla, mikä ei kylläkään Viipurin keskustassa ole yhtä kannattavaa kuin kävely tai pyöräily.

Kävely, taksi, julkinen liikenne ja pyöräily

Viipuri on normaali kaupunki liikkumisen suhteen, mutta busseja siellä ei välttämättä tule käytettyä. Helpointa on kävellä paikasta toiseen, ja huonoilla ilmoilla tai paria kilometriä pidemmillä matkoilla taksi on kätevä.

Linja-autoja
Linja-autoja kaupungissa liikkuu, mutta keskustassa niistä on vähän hyötyä eikä niiden käyttämistä voi suositella kuin kaupunkia tunteville.

Kävely

Viipurissa on mukava liikkua kävellen. Välimatkat siellä ovat useimmiten lyhyitä, ja oikeastaan vain Monrepos’n puistoon on pitkä kävelymatka. Keskustassa haittana ovat kuitenkin mäet, mukulakivikadut ja osittain huonoon kuntoon päässeet kadut. Sinne suuntaavan on hyvä ottaa mukaan hyväksi todetut kävelykengät, eikä se ole hyvä paikka liikuntarajoitteisille tai niille, joilla on kävelyn kanssa hankaluuksia.

Keskustassa on sen pienuudesta huolimatta vähän vaikea suunnistaa ja siellä on helppo harhailla turhaan, joten Viipurin kartta kannattaa hankkia jo etukäteen tai sitten ottaa sellainen hotellista tai lähellä rautatieasemaa olevasta turisti-infosta [kartalla]. Karttaa voi nähtävyyksineen katsella myös Vyborg-Infosta.

Taksi

Pidempiä matkoja voi Viipurissa kulkea taksilla, joka on kohtuuhintainen kotimaan takseihin verrattuna. Yksi hyvä yhtiö on VBG Taxi Cruise, jolle voi soittaa suoraan numeroon +7 (921) 570 77 31. Sillä voi tehdä kohtuullisella hinnalla matkoja myös Viipurin ympäristöön ja kauemmas Venäjän Karjalaan. Yhtiön sivut ovat nykyisin vain venäjäksi, mutta ne voi kääntää selaimessa ja sivulla on esimerkkejä matkojen hinnoista.

Muitakin taksiyhtiöitä kaupungissa on, ja niihin voi nousta ja niillä voi ajaa kohtuuhinnalla ilman huolta, etenkin jos varmistaa nousevansa viralliseen taksiin. Niitä voi myös tilata tai tilauttaa hotellin tai ravintolan välityksellä, ja Viipurin taksiyhtiöitä voi katsoa Cybosta.

Muut liikennevälineet

Linja-autoja kaupungissa liikkuu, mutta keskustassa niistä on vähän hyötyä eikä niiden käyttämistä voi suositella kuin kaupunkia tunteville.

Pyörän vuokraaminen on mahdollista ja jopa suositeltavaa kesällä, ja pyöriä voi vuokrata monesta paikasta. Yksi hyvä on vanhassakaupungissa hostelin (Vyborghostel) vuokrauspiste (Vyborgskaja 4).

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, André Devecseri /Wikimedia, ninara /Flickr
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti