Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Viipuri
Viipuri
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Viipuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Antiikkikauppa
Viipurissa on hyviä antiikki- ja vanhojen tavaroiden liikkeitä, ja niitä on eniten vanhassakaupungissa, etenkin Krepostnajalla.

Ostokset

Viipuriin lähdetään paljon Suomesta ostoksille, ja ruplan alhaisen kurssin aikaan siellä voi tehdä monenmoisia ostoksia edullisin hinnoin. Viipurissa kauppoja on aivan ytimessä, ja siellä hyviä ostospaikkoja on etenkin kauppahallin ympäristössä, Punaisella torilla ja niiden välillä olevissa kortteleissa. Viipurista haetaan tietenkin paljon alkoholia ja tupakkaa, mutta tuontirajoitukset pitävät määrät pieninä. Viipurissa voi ostella kaikenlaista sellaista mikä pistää silmään, sillä siellä on nykyään paljon hyvää tavaraa laidasta laitaan. Viipurissa rupla on ainoa mahdollinen maksuväline, ja maksukortit käyvät yleisesti ja kitkattomasti, eli aivan samalla tavalla kuin kotimaassakin.

Parhaat ostosseudut

Viipurin parhaat ostostienoot ovat kauppahallin ympäristössä, ja niin kauppahallin [kartalla] sisällä kuin sen ulkopuolella olevalla kauppatorillakin (Rynotskaja ploštšad) kannattaa käydä, jos mielii katsella ja ostella hyviä elintarvikkeita ja tuliaisia. Myös Krepostnaja eli Linnankatu, joka on aivan kauppahallin lähellä, on hyvä joillekin asioille, kuten elintarvikkeille. Eniten kauppoja Viipurissa on Krepostnajan ja Punaisen torin välimaastossa.

Kauppahalli ja kauppatori

Kauppahallissa, joka on avoinna päivittäin klo 8–18, osa myyjistä puhuu suomea, ja siellä on kaupan vaikka mitä. Elintarvikkeiden, juomien, herkkujen ja leipien lisäksi siellä on myös vaatteita, kenkiä ja muutakin. Koko halli kannattaa kiertää tarkkaan läpi, ja se onkin mukava rauhallinen paikka, jossa asiakasta ei juuri häiritä. Hyviä ostoksia ovat etenkin edulliset pähkinät, kuivatut hedelmät ja suklaat. Kauppahallin tarjonta on osin melko eksoottista mutta silti kaikin puolin tutun oloista. Ikävä kyllä kauppahallissa ei ole ruokapaikkoja, mutta täälläpäin voi hyvin syödä aivan vieressä olevissa ruokapaikoissa, joiden joukossa on monenmoisia.

Kesäisin kauppahallin ulkopuolella on kojuja, joista myydään käsitöitä, matkamuistoja ja muitakin tuotteita. Niitä on parhaiten tarjolla kesäisin, mutta kuten Suomenkin toreilla talvisin muutama myyjä uhmaa pakkasia ja huonojakin ilmoja. Täältä kuten kauppahallistakin ostoksensa tekevä varmistaa, että tekijät saavat työstään suoraan maksun, ja täällä tehdyt ostokset edesauttavat paikallista taloutta.

Vanhakaupunki

Vanhassakaupungissa on paljon hyviä putiikkeja, ja sen katuja kannattaa kierrellä, sillä esimerkiksi Linnankadulla (Krepostnaja) [kartalla] on useita elintarvikeliikkeitä sekä antiikkiliike, joka toimii myös kahvilana (Krepostnaja 4). Samansuuntaisesti kulkevalla Progonnajalla on silläkin antiikkiliike ja muita hienoja pikkuliikkeitä, joista saa kaikenlaista sellaista mitä Suomesta ei enää hyvin löydy. Vanhan raatihuoneen edustalla, linnalle johtavan sillan luona on hyvä matkamuistomyymälä, ja muutenkin vanhaakaupunkia kannattaa kierrellä putiikkeja katsellen. Kadun varrella on myös liikkeitä, joista saa niitä kuuluisia Viipurin rinkeleitä, paikallisia savustettuja lihoja ja juustoja, samoin kuin monia muita paikallisia elintarvikkeita ja herkkuja. Yksi liike, josta näitä perinteisiä herkkuja on jo vuosia saanut, on Wiborg (Krepostnaja 3).

Kauppatorilta rautatieasemalle

Kaupungin uudella puolella on huomattava määrä erilaisia liikkeitä. Uusi puoli alkaa Lenininpuiston ja Esplanadin puiston jakavasta Leningradski Prospektista, joka johtaa rautatieasemalle ja Nesteen huoltoasemalle. Myös kaupungin pääkadulla, joka kulkee kauppahallin edestä kohti uusia osia, eli Leninin prospektilla (Prospekt Lenina) on paljon erilaisia liikkeitä. Myös rinnakkain sen kanssa kulkeva Severnajalla [kartalla] on muutama liike, mutta ne ovat lähinnä Punaisen torin laitamilla. Enemmän liikkeitä on sitä jatkavalla Leningradskoe Shosse -kadulla, jonka varrelta saa kaikenlaista arkista kuten työkaluja ja kodinkoneita.

Lähellä rautatieasemaa oleva suuri Punainen tori [kartalla], jonka ohi kulkevat sekä Prospekt Lenina että Severnaja ja jota koristaa Leninin patsas, on paikka, jossa on paljon liikkeitä. Tämän laajan aukion laitamilla on pari valintamyymälää, pari kultasepänliikettä, Bebimarket-lastenliike, Norman-viinakauppa ja pankkiautomaatti. Jotkut liikkeet ovat ottaneet käyttöön suomenkielisiä kylttejä ja mainoksia, ja Viipurin kaduilla näkee mitä erilaisimpia kylttejä, jotka suomeksi mainostavat kaikkea kampaamoista lelukauppoihin.

Muut alueet: Pietariin johtava tie

Kauppa- ja ostoskeskukset eivät ole rantautuneet Viipuriin vielä suurella joukolla, mutta suuria liikkeitä ja ostoskeskuksia tulee jonkin verran vastaan Pietariin johtavalla tiellä. Viipurin alueen ainoa varsinainen ostoskeskus eli Karuselli [kartalla] sijaitsee lähellä keskustaa ja aivan Monrepos’n puiston lähellä. Se on hyvin avoinna, myös sunnuntaisin, ja sen yhteydessä on myös suuri valintamyymälä.

Vyborgsky Rynok -kauppahalli
Kauppahallista ostava varmistaa, että tekijät saavat työstään suoraan maksun, ja edesauttaa näin paikallista taloutta.

Mitä ostaa Viipurista?

Viipurista kannattaa tuoda Suomeen tietenkin tuotteita, jotka ovat Suomessa tunnetusti hintavia, ja niihin automaattisesti kuuluvat alkoholijuomat ja tupakkatuotteet. Bensa on halpaa, ja autolla liikkeellä olevat saapuvat paikalle tyhjällä tankilla. Elintarvikkeet ovat paitsi edullisia myös erilaisia, niin että täältä saa samantyylisiä tuotteita kuin Suomestakin, mutta sitten myös hyvin eksoottisia elintarvikkeita ja muita tuotteita, jotka ovat peräisin kaikkialta Venäjältä ja entisen Neuvostoliiton alueelta.

Kauppahalli
Viipurista saa myös hyvin eksoottisia elintarvikkeita ja muita tuotteita, jotka ovat peräisin kaikkialta Venäjältä ja entisen Neuvostoliiton alueelta.

Viipurissa on myös hyviä antiikki- ja vanhojen tavaroiden liikkeitä, ja matkamuistot ja muut tuliaiset ovat hyviä ostoksia, etenkin jos ne ovat paikallista käsityötä. Antiikkiliikkeitä ja vanhojen tavaroiden liikkeitä on eniten vanhassakaupungissa, etenkin Krepostnajalla. Myös kankaat, tekstiilit ja muut vastaavat tuotteet ovat hyviä hankintoja.

Rus Turist esittelee monipuolisesti erilaisia kauppoja.

Viipurin virallinen matkailusivusto antaa lisävinkkejä ostoksille.

Elintarvikeostoksilla

Viipurissa ei tule vaikeuksia löytää ruokakauppoja, ja siellä on hyvä valikoima niin suuria kuin pieniäkin liikkeitä.

Pienet liikkeet ovat ominta Viipuria, ja niitä on keskustassa paljon. Paras paikka tehdä ruokaostoksia kauppahallin lisäksi on Linnankatu eli Krepostnaja. Sen alkupäässä on monta hyvää pientä ruoka- ja juomakauppaa, joissa on valtavat vodka- ja muut alkoholijuomavalikoimat. Osa näistä kaupoista myy myös tupakkaa, jota ei tosin jokainen liike välttämättä myy. Alkoholia saa ostaa nykyisin vain klo 23 asti, mutta Krepostnajan ruokakaupat ovat avoinna vain korkeintaan klo 22 asti, ja osa sulkee ovensa jo klo 21. Pari kauppaa täällä avaa ovensa klo 8 ja osa klo 9 tai 9.30. Elintarvikeliikkeitä on eniten ravintola Medvedin [kartalla] kulmilla, kuten numerossa 7.

Krepostnajan lisäksi kauppahallista saa kaikenlaisia ruokia ja juomia, ja valintamyymälöitä on useita Punaisen torin ympäristössä.

Antiikkikauppa ja kahvila Krepostnaja- eli Linnakadulla
Pienet liikkeet ovat ominta Viipuria, ja niitä on keskustassa paljon.

Muualla kaupungissa on pieniä liikkeitä ja muutama suurempi valintamyymälä keskustan ulkopuolella, ja ne ovat yleensä hyvin avoinna, myös sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Pienissä elintarvikeliikkeissä ei ole paljon itsepalvelua vaan kaikki on yleensä tiskin takana. Olutta voi ottaa kylmäkaapista itse, kunhan myyjä ensin kauko-ohjaimella avaa lukon. Myyjälle kerrotaan, mitä halutaan, ja he yleensä puhuvat lähinnä venäjää, harvoin muita kieliä, mutta ymmärtävät nopeasti, mitä kukin haluaa. Palvelu saattaa olla vähäsanaista ja eleetöntä, mutta ei oikeastaan koskaan tylyä tai epäkohteliasta, ja muutaman sanan venäjää hallitseva saa yleensä normaalia parempaa palvelua ja selviää ostosreissusta vaivattomammin.

Alkoholi ja tupakkatuotteet

Vaikka sekä alkoholi- että tupakkaveroja on Venäjällä viime vuosina nosteltu, ovat viinat ja tupakat siellä edullisia.

Askin tupakkaa saa 100–150 ruplalla, ja hienoimmat merkit kuten Davidoff, Parliament ja Sobranie maksavat 135–150 ruplaa. Tupakkaa kannattaa ostaa vain virallisista liikkeistä kuten valintamyymälöistä, eikä markkinoilta tai kadulta. Sähkötupakkaan liittyvät tarvikkeet ovat hyvin edullisia, aivan toisissa hinnoissa kuin Suomessa.

Alkoholi on toinen suosittu ostos, ja vodkaa on aina tarjolla eniten ja sen laatu on parempaa kuin muiden juomien. Puoli litraa korkeatasoista eli useaan kertaa tislattua vodkaa saa alkaen 350–400 ruplalla. Kaikkein parhaita merkkejä ovat esimerkiksi Russian Standard (Russky Standart), Beluga, Moskovskaja Osobaja, Belenkaja, Mamont ja vanha kunnon Stolišnaya eli “Stoli”.

Viini on perinteisesti ollut melko hintavaa, mutta nykyään sitä voi saada pullollisen parilla sadalla ruplalla ja tarjouksesta edullisemminkin. Muista alkoholijuomista armenialainen konjakki on tietenkin erinomaista, ja jos hankkii Araratia, ei voi mennä vikaan.

Hyvä kauppa ostaa erilaisia alkoholijuomia kuten muitakin tuotteita on Punaisen torin Spar, josta viinaa saa klo 8–23.

Tupakkaa ja alkoholia saa tuoda Venäjältä kuten muualtakin EU:n ulkopuolelta kuitenkin vain rajoitetusti. Huomionarvoinen seikka on se, että 24 tunnin aikaraja estää alkoholin tai tupakan tuomisen Suomeen tätä lyhyemmiltä matkoilta.

Punainen tori
Lähellä rautatieasemaa oleva Punainen tori on paikka, jossa on paljon liikkeitä.

Valuutta

Venäjällä ainoa sallittu valuutta on rupla, jonka kurssi on viime vuosina heikentynyt. Rupla on vuodesta 2014 lähtien ollut alamäessä, eikä lähiaikoina suuria heilahteluja ole puoleen tai toiseen odotettavissa.

Prospekt Lenina
Jos rautatieasemalla ei vaihda rahaa, onnistuu se pankeissa. Pääkatu Prospekt Lenina on katu, jolla on useita pankkeja.

Valuuttaa ei kannata vaihtaa Helsingin rautatieasemalla tai junan rahanvaihtajalta, sillä niissä kurssit ovat äärimmäisen huonoja. Viipurin rautatieasemalla olevassa vaihtopisteessä on huomattavasti reilumpi meininki, ja täällä voi euroja vaihtaa rupliksi lähes virallisella kurssilla. Rahaa vaihtaessa on hyvä aina varmistaa, että osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä tosiaan. Jos rautatieasemalla ei vaihda rahaa, onnistuu se pankeissa, kuten melko lähellä kauppahallia olevassa Sberbankissa [kartalla]. Kauppahallilta kohti keskustan uusia osia kulkeva pääkatu Prospekt Lenina on katu, jolla on useita pankkeja.

Maksukortit ja pankkiautomaatit

Viipurissa otetaan vastaan maksukortteja entistä enemmän, ja ne käyvät pienissäkin liikkeissä. Visa ja Mastercard käyvät parhaiten, muut harvemmin, mutta niitä ei käytetä pienissä elintarvikeliikkeissä, kauppahallissa tai keskustan pienissä putiikeissa. Suurissa valintamyymälöissä, ostoskeskuksissa ja hienoissa liikkeissä, jotka myyvät kalliita tuotteita, elektroniikkaa tai muuta vastaavaa, maksukortit käyvät yleisesti.

Pankkiautomaatteja on esimerkiksi rautatieasemalla, kaupungin pääkadulla (Prospekt Lenina) ja kauppahallille rautatieaseman suunnalta tulevan rantakadun varrella. Kaupungissa on paljon kortteleita, joissa ei ole automaatteja, ja siellä kannattaa nostaa rahaa kunnolla heti kun tilaisuus tarjoutuu.

Hintataso

Viipurin hintataso on viime vuosina ollut edullinen ja paikoin jopa pilkkahintainen, mutta siellä tulee vastaan myös yllättävän kalliita tuotteita. Yleisesti ottaen hinnat ovat samaa luokkaa kuin Pietarissa ja huomattavasti kotimaata alempia.

Aukioloajat

Viipurin kauppojen aukioloajat suosivat matkailijaa, ja liikkeet ovat avoinna sunnuntaisin, lauantai-iltaisin ja myös juhlapyhinä. Muut kuin valintamyymälät ja suuret kaupat sulkevat ovensa alkuillasta, mutta ruokakaupat ja suuremmat liikkeet ovat usein avoinna klo 22 asti joka päivä.

Viipurissa on myös 24 tuntia vuorokaudessa olevia liikkeitä, ja sellainen löytyy esimerkiksi Lenin-muistomerkin vierestä, Punaiselta torilta [kartalla], jonka muutenkin hyvä ja suomalaisten suosiota nauttiva Spar on ympäri vuorokauden avoinna.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Tänään 11.01.2016 rbl kurssi Rättijärven rahanvaihto pisteessä oli 79. /Ida

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti