Itävallan joulumarkkinat

Ilmakuva joulumarkkinoista Itävallassa

Tällä sivulla käydään läpi Itävallan joulumarkkinoita. Ensimmäisenä esitellään Wienin joulumarkkinat, joista kuuluisin järjestetään Rathausplatzilla, ja lisäksi kerrotaan Spittelbergin markkinoista sekä Schönbrunnin joulutorista, joka sijaitsee Schönbrunnin linnalla.
Tämän jälkeen vuorossa on Salzburg, joka tunnetaan myös Wolfgang Amadeus Mozartin syntymäkaupunkina, ja lopuksi vuorossa ovat vielä joulutorit Innsbruckissa, joka on suosittu talvimatkakohde Tirolin osavaltiossa.

Rathausplatzin joulutori Wienissä
Wienin joulutoreista tunnetuin pidetään Rathausplatzilla, kaupungintalon vieressä. Kuva: Nico Paix (CC BY 2.0)

Wienin joulumarkkinat

Wienin joulumarkkinoiden lukuisista toreista ja tapahtumista tunnetuin järjestetään Rathausplatzilla, kaupungintalon vieressä. Tällä alueella on yli sata myyntikojua, joissa on myynnissä joulutuotteita ja herkkuja.
Markkinoilla on suuri joulukuusi, jonka lahjoittaa vuosittain eri Itävallan maakunta, sekä suuri karuselli ja aktiviteetteja lapsille. Joulumarkkinoiden yhteydessä avattu luistelurata pysyy auki myös markkinoiden päättymisen jälkeen.

Toisin kuin perinteiset joulumarkkinat suurilla aukioilla, Wienissä järjestetään myös Spittelbergin markkinat, jotka levittäytyvät kapeille 1800-luvulta oleville kaduille ja sisäpihoille. Koska Spittelbergin markkinat sijoittuvat alueen muiden liikkeiden sekaan, täällä pääsee livahtamaan sisätiloihin ravintolaan, kahvilaan tai baariin lämmittelemään ja nauttimaan vaikka kupposen kuumaa.

Schönbrunnin joulutori Wienissä pidetään Schönbrunnin linnan edustalla, mikä tekee siitä erityisen klassisen ja tyylikkään joulumarkkinan. Historiallisen ympäristön keskellä kävijät voivat nauttia hehkuviinistä ja tutustua laadukkaisiin käsityö- ja taidekojuihin, jotka on koristeltu hopeisin ja kultaisin valoin.
Joulun ja vuodenvaihteen välissä Schönbrunnin linnan joulutori muuttuu uudenvuodentoriksi, jolla myydään vuoden vaihtumiseen liittyviä tuotteita ja järjestetään musiikkikonsertteja. Tätä jatkuu aina uuden vuoden ensimmäiselle viikolle asti.

Salzburg joulutorilla
Salzburgissa järjestetään perinteiset joulumarkkinat, jotka sijoittuvat kaupungin historiallisille aukioille. Kuva: Jesus Fernandez

Salzburgin joulumarkkinat

Salzburg, joka sijaitsee Itävallassa noin kahden tunnin junamatkan päässä Wienistä, on maailmankuulu Wolfgang Amadeus Mozartin syntymäkaupunkina ja "The Sound of Music" -elokuvan kuvauspaikkana.
Talvikaudella kaupungin ympäristö muuttuu suosituksi laskettelukohteeksi, houkutellen hiihto- ja lasketteluharrastajia nauttimaan alueen lumisista maisemista.

Lisäksi Salzburgissa järjestetään perinteiset joulumarkkinat, jotka sijoittuvat vanhankaupungin historiallisille aukioille, Domplatzille ja Residenzplatzille. Idyllinen ympäristö herää eloon joulutorien aikaan, kun torstaisin ja lauantaisin joulumusiikki kaikuu Domplatzilla, luoden tunnelmallisen ja juhlavan ilmapiirin.

Innsbruckin joulumarkkinat

Innsbruck sijaitsee noin kaksi tuntia Salzburgista länteen, Tirolin osavaltiossa, ja on erityisen suosittu talvimatkakohde. Kaupungissa on erinomaiset talviurheilumahdollisuudet ja lumoavat vuoristomaisemat. Joulun aikaan Innsbruck muuttuu erityisen tunnelmalliseksi korkeatasoisten joulutoriensa ansiosta. Toreja on muun muassa vanhankaupungin Kultaisen katon tuntumassa, Maria-Theresien-Strassella ja Marktplatzilla sekä Hungerburgissa joen toiselta puolelta.

Joulutorit avataan yleensä marraskuun puolivälin paikkeilla, ja Kultaisen katon lähellä oleva päätori avataan niistä ensimmäisenä. Useimmat torit ovat joulumarkkinoille tyypilliseen tapaan avoinna klo 11–21, mutta aukioloajat vaihtelevat hieman torikohtaisesti. Suurin osa toreista on auki aatonaatton asti, mutta Maria-Theresien-Strassella markkinat jatkuvat muutaman päivän vuodenvaihteen yli.