Gdańsk, Krakova, Praha, Bratislava ja Budapest – Joulumarkkinat

Prahan joulumarkkinat

Monet Keski-Euroopan kaupungit, jotka sijaitsevat Saksan itäpuolella, ovat ottaneet tavakseen järjestää saksalaistyylisiä joulumarkkinoita. Näillä markkinoilla on usein edullisempia hintoja verrattuna Saksan ja Itävallan vastaaviin.

Esimerkiksi Puolassa sijaitsevat Gdańsk ja Krakova, Tšekin Praha, Slovakian Bratislava sekä Unkarin Budapest pitävät suosittuja ja hinnoiltaan edullisia joulumarkkinoita. Gdańskiin pääsee Suomesta lyhyellä lennolla. Praha on monille tuttu jo muutenkin, Bratislava tarjoaa vaihtoehdon erityisesti Wienille, ja Budapestin joulumarkkinat ovat muuten vain vertaansa vailla.

Joulutori Gdanskissa
Gdańskin joulutori sijaitsee pääosin Targ Węglowy -aukiolla, niin sanotun Kultaisen portin vieressä. Kuva: Patryk Kosmider

Gdańskin joulumarkkinat

Gdańsk sijaitsee lyhyen lentomatkan päässä Suomesta, lentomatka Helsingistä kestää noin kaksi tuntia ja Turusta noin tunnin.
Gdańskin joulutori avataan yleensä marraskuun puolivälin ja joulukuun alun välillä, ja se on perinteisesti ollut auki 23. päivään joulukuuta asti.

Joulutori sijaitsee Gdańskin vanhankaupungin historiallisessa keskustassa, pääosin Targ Węglowy -aukiolla, ja se levittäytyy myös Tkacka- ja Bogusławskiego-kaduille. Długi Targ -aukiolle, Neptunuksen suihkulähteen viereen, on pystytetty suuri joulukuusi.
Joulutorin vierailijoiden iloksi joulupukki, Puolassa tunnettu nimillä Święty Mikołaj tai Dziadek Mróz, vierailee torilla tietyin päivin.

Krakovan joulumarkkinat Rynek Glowny -aukiolla
Krakovan joulumarkkinat pidetään Rynek Główny -aukiolla. Kuva: Eva Pruchova

Krakovan joulumarkkinat

Krakova on Puolan eteläosassa sijaitseva kaupunki, ja sen pääaukio, Rynek Główny, on yksi Euroopan suurimmista keskiaikaisista aukioista. Se onkin luonnollinen paikka järjestää joulutori. Aukiolla on myös vanha kauppahalli.

Krakovan talvi on kylmä, päivälämpötilojen ollessa noin 0 °C ja yölämpötilojen laskiessa jopa -10 °C, mikä luo mukavaa talvitunnelmaa. Krakovaan on helppo matkustaa Suomesta, sillä Helsinki ja Krakova välillä on runsaasti suoria lentoja. Kaupunkilomakohteena Krakova on muutenkin edullinen ja mielenkiintoinen.

Prahan joulumarkkinat Staromestske namestí -aukiolla
Prahan joulutoreista Staroměstské náměstín eli Vanhankaupungin aukion joulutori on suurin ja tunnetuin. Kuva: Perati Komson

Prahan joulumarkkinat

Prahassa joulumarkkinoita järjestetään monissa paikoissa, joista Staroměstské náměstí -aukion joulutori on suurin ja tunnetuin. Täällä on joulukuusta, seimiasetelmaa ja satakunta myyntikojua, jotka myyvät perinteisiä tšekkiläisiä käsityötuotteita, koristeita, matkamuistoja sekä ruokaa ja juomaa.

Staroměstské náměstí -aukion lisäksi joulumarkkinoita järjestetään myös monissa paikoissa, kuten Václavské náměstílla, Náměstí Mírulla, Náměstí Republiky -aukiolla ja monilla muilla aukioilla. Lisäksi on Havelskán torikatu, joka on ympärivuotinen kauppakatu Prahan keskustassa, mutta jolle joulun alla ilmaantuu juhla-ajan hengen mukaisia myyntikojuja.

Toinen ympäri vuoden toiminnassa oleva tori, joka joulun aikaan saa astetta juhlavamman ilmeen, on Tylovo náměstí, jossa muinakin aikoina vuotta pidetään viljelijöiden markkinat. Markkina sijaitsee Vinohradyn alueella, lähellä I.P.Pavlova -metroasemaa, ja varsin lähellä Náměstí Míru -aukion joulumarkkinoita, joten sen markkinoilla ollessa kannattaa poiketa myös täällä.

Bratislavan joulumarkkinat kaupungin pääaukiolla
Bratislavan joulumarkkinoiden tunnelma on rauhallisempi verrattuna vaikkapa Wienin ja Saksan joulumarkkinoihin. Kuva: Jozef Sedmak

Bratislavan joulumarkkinat

Bratislava on Slovakian pääkaupunki, joka sijaitsee maan äärimmäisessä lounaiskolkassa. Kaupunki on erityinen, sillä se on ainoa pääkaupunki maailmassa, joka rajoittuu kahteen muuhun suvereeniin valtioon, Itävaltaan ja Unkariin. Bratislava sijaitsee vain 56 kilometrin päässä Wienistä Itävallassa.

Bratislavan joulumarkkinat pidetään Hviezdoslavovo Námestie -aukiolla ja niiden tunnelma on rauhallisempi verrattuna vaikkapa Wienin ja Saksan joulumarkkinoihin. Viikonloppuisin voi silti olla tungosta.

Bratislavan hintataso on korkeampi kuin useimmissa Itä-Euroopan kaupungeissa, mutta silti Suomen mittakaavassa edullisen. Bratislava on houkuttelevan kohde niin joulumarkkinoiden ystäville kuin matkailijoille yleisestikin.

Budapestin joulumarkkinat kaupungin pääaukiolla
Budapestin joulumarkkinoilta löytää käsityötuotteita ja herkullista ruokaa. Kuva: Evgeniya Biriukova

Budapestin joulumarkkinat

Budapestin joulumarkkinat järjestetään useissa eri kohteissa ympäri kaupunkia, mukaan lukien kuuluisat markkinat Vörösmarty Térillä ja uudemmat markkinat Pyhän Tapanin tuomiokirkon (Szent István bazilika) edustalla. Markkinoilla myydään esimerkiksi käsintehtyjä herkkuja, kuten suklaata ja hunajaleivoksia, sekä keramiikkatuotteita ja lämpimiä vaatteita.

Vörösmarty Térin joulumarkkinat ovat kaupungin suosituimpia ja sijaitsevat Budapestin sydämessä. Siellä voi löytää perinteisiä unkarilaisia käsityötuotteita ja herkullista ruokaa. Markkinoilla on myös paljon penkkejä ja pöytiä, joiden ääressä voi nauttia ruoasta ja tunnelmasta. Siellä järjestetään myös päivittäisiä konsertteja, tanssiesityksiä ja muita tapahtumia.

Pyhän Tapanin tuomiokirkon edustalla olevat markkinat ovat Budapestin uusimpia joulumarkkinoita, jotka tunnetaan erityisesti upeista valoistaan ja maagisesta tunnelmastaan. Siellä voi myös luistella pienellä luistinradalla ja ihailla kirkon julkisivuun heijastettavaa valoesitystä iltaisin.

Muita pienempiä markkinoita löytyy eri puolilta Budapestia, kuten Gozsdu Udvarissa ja Allee-ostoskeskuksen vieressä kulkevalta kävelykadulta. Lisäksi Óbudan alueella sijaitsevalla Fö tér -aukiolla on joulumarkkinat, jotka ovat enemmän paikallisten suosiossa, ja niillä on edullisempi hintataso.