Bulgaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Nessebar
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kauppa vanhassakaupungissa
Vanhankaupungin monilla tunnetuilla kaduilla on erilaisia kauppoja, joista saa laidasta laitaan kaikenlaista tyypillisistä tuliaisista lomavaatteisiin ja täydelliseen krääsään.

Ostokset, ravintolat ja yöelämä Nessebarissa

Ostokset

Nessebarissa ostoksia voi tehdä vanhassakaupungissa ja uuden puolen joissain osissa. Bulgariassa on kaikenlaista miellyttävää kotiin tuotavaa, kuten koristeltuja lautasiakoristeltuja lautasia, käsitöitä, pitsiä ja muita tekstiilejä, nahkatuotteita, koruja, taidetta, kaikenlaista pientä koristetta, mausteita, elintarvikkeita, alkoholia ja tupakkatuotteita. Alkoholi ja tupakkatuotteet ovat EU:n edullisimpia ja kaikkialta ympäri vuorokauden saatavilla. Kaupat ovat hyvin avoinna kesän aikana, ja Nessebarin keskustan uusista osista löytyy liikkeitä, jotka ovat lähes aina avoinna.

Vanhakaupunki on paikka, jonne loman aikana mennään useasti kiertelemään, ja vaikka se on hyvin turistivoittoinen alue, on siellä mukavaa tunnelmaa ja siellä tulee viihdyttyä kenties enemmän kuin oli etukäteen ajatellut. Erilaisia kauppoja, joista saa laidasta laitaan kaikenlaista tyypillisistä tuliaisista lomavaatteisiin ja täydelliseen krääsään, on sen monilla tunnetuilla kaduilla. Paljon liikkeitä on kaduilla, jotka ovat lähellä sellaisia suuria turistimagneetteja kuin Sophia-kirkkoSophia-kirkko [kartalla], ja itse asiassa vain nähtävyyksiä bongailemalla voikin samalla nähdä parhaat ostospaikat. Liikkeet ovat melko pieniä, elintarvikkeita on aika heikosti tarjolla mutta myös pieniä kioskimaisia kauppoja, joista saa juomia ja ruokia, on siellä täällä. Erityisen hyvin liikkeitä on Mitropolitska-Mitropolitska-katu ja Mesembrija-kaduillaMesembrija-katu ja niiden sivu- ja lähikaduilla.

Vanhankaupungin liikkeet myyvät yksinomaan tavaraa, joka on turistien mieleen, mutta jos mielii nähdä kunnollisia valintamyymälöitä, torikojuja ja liikkeitä, joista saa arkisia tuotteita, on kaupungin uusi puoli siihen vanhaakaupunkia parempi paikka. Paras katu siellä monessa eri mielessä on Otec Paisij, joka turisti-infossa jaettavissa kartoissa tunnetaan nimellä ”Otets Paisiy” [kartalla]. Siinä on useita erilaisia liikkeitä, joita on lisää, jos jatkaa Paisiy-katua pitkin kohti Sunny Beachia eli pohjoista. Kulmauksen tienoilla on kunnon valintamyymälä, josta saa kaikkea mahdollista, ja se on avoinna päivittäin avoinna aamusta iltaan. Saman kadun varrella mutta pari korttelia lähempänä kohti Sunny Beachia vievää Han Krum -katua on myös alkoholiin erikoistunut koju, josta saa nopeasti ja edullisesti sellaisia juomia kuin haluaa. Paisiy-kadusta seuraavilla kaduilla ja joillakin poikkikaduilla on myös liikkeitä, jotka ovat lähinnä paikallisten suosiossa, ja kaduilta löytyy myös kojuja, joilla paikalliset kaupustelevat vihanneksia ja hedelmiä. Niistä kirsikat ovat täällä erinomaisia, ja myös pähkinät ja monet muut luonnontuotteet ovat uskomattoman hyviä ja edullisia.

Old Sailor
Sophia-kirkon vieressä oleva ravintola Old Sailor tarjoaa erinomaisia mereneläviä ja muita kalaruokia.

Ruoat ja ravintolat

Nessebarin ravintoloissa suosituimpia ruokia ovat kalaruoat ja merenelävät, joita kesäaikaan täälläpäin syödään mieluiten grillattuna. Ravintoloita on sekä turisteille että paikallisille, ja eniten niitä on vanhassakaupungissa ja etenkin sen sataman ja linja-autoaseman välisissä kortteleissa [kartalla], joiden ravintolat ovat täysin turisteille suunnattuja. Turisteille suunnatuilla ravintoloilla on yleensä sisäänheittäjät, ja niissä hintataso on huomattavasti muita paikkoja korkeampi, joskin silti kotimaan hintoihin verrattuna kohtuullinen.

Vanhakaupunki on paikka, jossa on monenmoista ravintolaa, mutta ne tarjoavat lähinnä paikallisia ruokia ja kansainvälisiä lomalaisille maistuvia ruokia, kuten pihvejä, hampurilaisia, pitsoja ja pasta-annoksia. Jos mielii syödä kunnolla, on vanhassakaupungissa siihen oivat mahdollisuudet, hinnat eivät ole mitään huomattavan korkeita mutta ne voivat hyvinkin olla tuplasti sen mihin paikalliset ovat tottuneet. Monet vanhankaupungin ravintolat ovat kohtalaisen pidettyjä, mutta siellä on myös ravintoloita, jotka ovat saaneet asiakkaiden suuren arvostuksen. Yksi tällainen on aivan Sophia-kirkon vieressä oleva Old Sailor [kartalla], joka tarjoaa erinomaisia mereneläviä ja muita kalaruokia.

Vanhankaupungin korttelien ravintolat ovat terasseineen houkuttelevia, mutta mahdollista on myös syödä niemimaan kummallakin puolella olevilla terasseilla. Varsin pidetty ravintola on pohjoispuolella, kohti Sunny Beachia oleva, monipuolinen Familia Fish & Grill [kartalla], josta saa paitsi mereneläviä myös muita ruokia. Toisella puolella niemimaata on myös houkuttelevia ravintoloita, joilla on tietenkin hyvät näköalat antavat terassit, ja siellä esimerkiksi Plakamoto [kartalla] kuuluu kaupungin arvostetuimpiin ravintoloihin.

Jos haluaa ruokailla muualla kuin vanhassakaupungissa, mikä on hyvä vaihtoehto ainakin siinä tapauksessa, että majapaikka ei ole vanhoissa osissa, on valittavana melko hyviä ja edullisia ravintoloita. Ostoskatunakin monipuolinen Otets Paisiy on monipuolinen ravintolakatu. Hyvä rypäs pikaruokapisteitä, joista saa pitsaa, aasialaisia ruokia, mereneläviä edulliseen hintaan ja tyypillisiä bulgarialaisia ruokia kuten papu- ja kalakeittoa, on Karavelov-kadun kulmauksessa [kartalla], missä toimitaan muualla Nessebarissa harvinaisella itsepalveluperiaatteella. Kalaruokia ja aasialaisia ruokia myyvä piste, joka on valintamyymälän vieressä, on usein melko tukossa, mutta sieltä saa nopeasti laadukkaita kaloja ja mereneläviä, niin että mahansa voi saada täyteen alle viidellä eurolla.

Kadun varrella on muitakin ruokapaikkoja, joista, jostakin syystä, koko kaupungin pidetyin ravintola on Rakovski-kadun kulmauksessa oleva White Rose. Siellä on varsin hyvä palvelu, aamiainen onnistuu siellä paremmin kuin monessa muussa paikassa ja sieltä saa varsin monipuolisia ruokia kohtuuhintaan. Suosio TripAdvisorissa kuitenkin näkyy siinä, että jo alkuillasta sen ulkopuolella on ihmisiä vapautuvia pöytiä odottelemassa, joten se on hyvä paikka aamiaiselle tai lounaalle. Numerossa 54 oleva King Kong on ilmastoitu paikka, jossa on aina tilaa mutta jossa ainakin palvelutaso on epätasainen. Jos mielii syömään näillä kulmin normaalia paremmin, on Kanela Bar & Grill hyvin pidetty perheravintola, joka on numerossa 29A.

TripAdvisor listaa alueen ravintoloita

Yöelämä

Jos Bulgarian Mustanmeren rannikolle mielii juhlimaan, on läheinen Sunny Beach sille Nessebaria parempi paikka. Jos Nessebarista haluaa lähteä juhlimaan, on alle vartin matkan päässä oleva Sunny Beach siihen raisu mutta myös melko lapsellinen tai ainakin teinimäinen paikka, josta eivät varttuneet yleensä kovin innostuneita ole. Sekä Sunny Beachille että Nessebarille ovat yhteistä kuitenkin juomien edulliset hinnat (tuoppi alkaen 1 €) ja alkoholin helppo saatavuus. Kummassakaan paikassa paikalliset eivät remua vaan ulkomaiset juhlijat vastaavat täällä metelistä, järjestyshäiriöistä ja poliklinikoiden öisistä vierailuista.

Nessebarissa on paljon erilaisia houkuttelevia terasseja, ja vanhassakaupungissa voi hyvin siirtyä sellaiselle juomaan edullisen drinkin. Kaikkein parhaat näkymät ovat tietenkin merenrannalla olevilta terasseilta, mutta niillä täytyy sitten maksaa normaalia enemmän. Vanhaakaupunkia on hyvä kierrellä hyvää paikkaa katselemassa, ja siellä on kesäiltaisin kaikenlaista ohjelmaa myös, ja siitä ilmoitetaan liitutauluilla. Silloin kun meneillään ovat jonkinlaiset kilpailut kuten jalkapallon MM- tai EM-kisat, näytetään kaikki ottelut baareissa.

Muualla kaupungissa on paljon menopaikkoja, mutta varsinaisen keskustan alueella välimatkat ovat pitkiä eikä hyviä baareja ole valtavaa määrää. Jos mielii istumaan mukavalle kattoterassille, on Otets Paisiy- ja Karavelov-katujen kulmauksessa oleva baari edullinen ja rauhallinen paikka, jonka kattoterassilla käy vilvoittava tuulenvire.

Tapahtumat

Nessebarissa on kesäkauden aikana paljon tapahtumia, ja niitä on myös läheisessä Sunny Beachissa, joskin siellä ne ovat usein nuorisolle suunnattuja. Siellä pidetään elokuun loppupuolella taidetapahtuma ja samoihin aikoihin kansalliset pop-festivaalit. Kaikenlaisia tapahtumia on kesäkauden aikana etenkin amfiteatterissa [kartalla], ja tapahtumista saa tietoa vierailemalla turisti-infossa, josta saa myös kartan.

Läpileikkaus vuoden 2017 tapahtumista, jotka pidetään vuosittain

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti