Bulgaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Nessebar
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pieni lapsi South beach -rannalla
Jos Nessebarissa mielii lähes päivittäin rannalle, kannattaa majoittua kaupungin uusiin osiin eikä vanhaankaupunkiin koska rannat ovat sieltä kaukana.

Perheen kanssa Nessebariin, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Nessebariin

Nessebar on rauhallinen ja mielenkiintoinen lomakohde perheille, joilla on lapsia tai teini-ikäisiä mukana. Siellä on mukava pitkä ranta, mahdollisuus vierailla monessa eri paikassa, kohtuulliset hinnat ja rauhallinen ilmapiiri. Nessebarissa ei risteilyjen ja veneretkien lisäksi ole paljon vauhdikkaita ajanvietemahdollisuuksia, mutta läheisessä Sunny Beachissa niitä on vaikka muille jakaa. Myös Nessebarin eteläpuolella olevassa RavdassaRavda niin perheiden kuin muidenkin on ainakin kerran kannattavaa vierailla.

Nessebarissa on hyvät ja kohtuuhintaiset ruoat, siellä on paljon kaikenlaisia terveellisiä kotitekoisia limonadeja ja jääteitä, jäätelö on edullista ja paikalliset ovat ystävällisiä ja rehellisiä. Välimatkat ovat kuitenkin Nessebarissa pitkiä, ja majapaikan sijaintiin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Jos majoittuu vanhaankaupunkiin, ovat rannat kaukana mutta bussilla, taksilla tai veneillä pääsee nopeasti muualle.

Jos mielii lähes päivittäin rannalle, kannattaa majoittua kaupungin uusiin osiin, sillä niiden tuntumassa on kaksi rantaa, joista eteläinen ranta (engl. South Beach) on suurempi mutta sen edustalla on useita pakettimatkailijoille varattuja hotelleja. Jos majoittuu tarjonnaltaan hyvän Otets Paisiy -kadun lähistölle, on rannalle, kauppoihin ja syömään siedettävä kävelymatka, ja vanhassakaupungissa on mukava kerran pari käydä. Kaupungin uudelta puolelta on hyvät kulkuyhteydet linja-autolla niin etelään kuin pohjoiseenkin, ja busseilla pääsee parissa tunnissa vaikka Varnaan tai Burgasiin.

Mitään varsinaista ohjelmaa ei Nessebarissa tarvitse suunnitella, eikä siellä ole valtavaa määrää nähtävyyksiä. Huomattavimpia ovat tämän tuhansia vuosia vanhan kaupungin kirkot, puutalot ja katunäkymät, joihin on mukava käydä vanhassakaupungissa tutustumassa. Nähtävyyskierros on hyvä ajoittaa aamupäivälle, sillä iltapäivisin on kuumempaa ja vilkkaampaa.

TripHobo kertoo lisää perheen kanssa Nessebariin matkustaville

Takseja
Taksit ovat porukoille kohtuuhintaisia, ja sellaiseen voi nousta vaikka vanhankaupungin edustalla olevalla bussiasemalla.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Nessebarissa välimatkat ovat melko pitkiä, ja siellä niitä voi lyhentää keltaiseen taksiin hyppäämällä. Taksit ovat porukoille kohtuuhintaisia, ja sellaiseen voi nousta vaikka vanhankaupungin edustalla olevalla bussiasemalla.

Jos on menossa Sunny Beachiin, voi sinne kulkea tietysti taksilla mutta myös minijunallaminijuna, joka lähtee vanhankaupungin edustalla olevalta sillalta ja joka vie Sunny Beachin päälaiturin lähelle. Jos mielii toiseen kaupunkiin tai lomapaikkaan, kuten Ravdaan tai Sunny Beachiin, voi niihin mennä taksilla mutta niihin kulkevat myös linja-autot ja veneet.

Linja-autolla toiseen paikkaan

Nessebarin läpi kulkevat monet eri bussit, ja niihin voi nousta kolmesta eri paikasta. Jos on tulossa etelästä Burgasin suunnalta ja haluaa kaupungin uusiin osiin lähelle eteläistä rantaa (South Beach), kannattaa jäädä pois Arsenal- ja Oasis Park -hotellien tienoilla olevalla pysäkillä [kartalla]. Pysäkillä voi myös jäädä pois jos on tulossa Varnan ja Sunny Beachin suunnalta mutta silloin voi olla nopeampaa jäädä pois tästä vain reilun kilometrin päässä linnuntietä olevan pohjoisen rannan (North Beach) edustalla, Han Krum -kadulla (pysäkki: Hotel Festa Panorama). Tämä on huomattavasti vilkkaampi pysäkki, ja sillä on lippupiste, josta voi kysellä busseista mutta kaikissa busseissa on lipunmyyjä, joka tulee matkustajan luokse. Jos on menossa bussilla vanhaankaupunkiin, on sen edustalla [kartalla] pieni asema, jolla on paljon tietoa aikatauluista ja eri bussiyhtiöistä.

Bussilla matkustaminen on edullista, ja esimerkiksi Varnaan, jonne on reilut kaksi tuntia, lippu maksaa kuusi euroa. Sunny Beachiin on vain vartin bussimatka, ja sinne busseja kulkee jatkuvasti. Niihin kannattaa nousta joko vanhankaupungin tai Hotel Festa Panoraman pysäkiltä, ja Sunny Beachin ja Varnan suunnalta tulevan on hyvä olla tietoinen siitä, että kaikki bussit eivät tule Nessebarin keskustan kautta vaan koukkaavat Hotel Kotvan kohdalta kaupungin ohi ja kohti Pomorieta. Bussimatkoja ei kannata jättää liian myöhäiseksi, sillä vuoroja on iltaisin ja myös viikonloppuisin vain vähän klo 17–18 jälkeen.

Jos mielii etelään tai pohjoiseen, on Minibusexpress hyvä yhtiö. Sen kyydissä voi mennä Varnan linja-autoasemalle ja palata sieltä samalla bussilla alkuillasta, tai sitten kulkea bussiaseman ohi kulkevalla linjalla 409 Varnan lentoasemalle.

Pantokrator
Venekyyti Nessebarista Sunny Beachiin on kuumaa bussikyytiä mukavampi.

Venematkat

Jos viettää aikaa vanhankaupungin porttien edustalla olevalla asemalla, jolla koko kesän käy kuhina, on siinä aina vene, jonka liikkeistä ilmoitetaan mikrofonin välityksellä. Kuten pian selviää, kysymyksessä on Sunny Beachiin jatkuvasti aamusta klo 21 asti kulkeva, 20 minuuttia kestävä ja yleensä 10 leviä maksava venekyyti, joka kuten mainostuskin kuuluu on bussikyytiä mukavampi. Se on myös hitaampi ja hintavampi mutta ei mitenkään huomattavasti, ja se tarjoaa tilaisuuden päästä vähän merille ja myös nauttia vilvoittavista merituulista. Veneitä lähtee paitsi Pyhän Nikolaksen patsaan katveesta myös niemimaan pohjoispuolella olevasta kalastajasatamasta [kartalla], jolta lähtee yleensä vähän alkeellisempia tai ainakin vähemmän ammattimaisen näköisiä veneitä Sunny Beachiin, missä kaikki venekyydit päättyvät ja myös uudelleen lähtevät pitkältä laiturilta [kartalla].

Nessebarin varsinaisesta matkustajasatamasta [kartalla], joka on vanhankaupungin amfiteatterin lähistöllä, lähtee erilaisia aluksia Sozopoliin (sisäinen linkki tähän). Se on Mustanmeren rannikon toinen menneisyydeltään merkittävä ja värikäs vierailupaikka, jossa voi muutamassa tunnissa nähdä kaiken oleellisen. Erilaisia vaihtoehtoja matkan taittamiselle on useita, ja kaikkein yksinkertaisinta on mennä nopealla katamaraanilla, josta vastaa Fast Ferry. Matka kestää 45 minuuttia suuntaansa, maksaa aikuisilta 27 leviä suuntaansa ja matkoja tehdään toukokuun puolivälin paikkeilta lokakuun puolivälin paikkeille.

Visit Nessebar kertoo lisää liikkumisesta

Matkat Nessebariin

Nessebariin voi matkustaa omatoimisesti, jolloin matkaan voi yhdistää oleskeluja myös muilla paikkakunnilla. Nessebariin tehdään järjestettyjä pakettimatkoja, jotka tulevat kalliimmiksi kuin omatoimiset matkat mutta jonkalaisen tekevän ei tarvitse vaivata paljon päätään vaan kupeen kaivaminen riittää.

Omatoimisesti tehdyt matkat

Nessebar on yhdessä Sunny Beachin kanssa alueella, jolta on kohtalaisen lyhyt matka niin Burgasiin kuin Varnaankin. Kumpaankin kaupunkiin Norwegian lentää suoraan, mutta Varnaan, jonne on Nessebarista pidempi matka (noin 2½ tuntia), lennetään vain keskikesän aikana.

Burgasiin on alle tunnin bussimatka, joten se on nimenomaan Nessebariin haluavalle parempi laskeutumispaikka. Mahdollista on tietenkin aina myös lentää Sofiaan, mutta sieltä on bussilla tai junalla 5–6 tunnin matka Mustanmeren rannikolle.

Edullisia lentoja minne tahansa Bulgariaan on hyvä katsella Skyscannerin sivuilta

Järjestetyt matkat

Järjestetylle matkalle voi lähteä kesäkuukausien aikana, ja niitä tehdään Bulgarian rannikolle melko edullisesti. Nessebar on kuitenkin yhdessä Sozopolin kanssa rannikon tyylikkäin ja näin ollen myös kallein paikka tehdä pakettimatka, mutta siellä onkin sitten rauhaa, tyyliä ja mielenkiintoista näkemistä aivan eri tavalla kuin ympäri vuorokauden bailaavalla Sunny Beachillä.

Tjäreborg järjestää tyypillisiä yhden tai kahden viikon matkoja Nessebariin. Lennot ovat Burgasiin, ajat ovat hankalia niin että koneet ovat yleensä perillä myöhään illalla tai keskellä yötä, ja kiivaina matkustusaikoina heinä- ja elokuussa edullisimmat viikon matkat ovat 400–500 euroa. Matkoja tehdään aina syyskuun toiselle viikolle asti, mutta alku- tai loppukauden matkat eivät juuri hinnoittelultaan eroa keskikesän matkoista.

Hotellin tasolla on suuri vaikutus matkan hintaan, ja jos tyytyy 2–3 tähden hotelliin 4–5 tähden hotellin sijaan, voi säästää satoja euroja viikossa. Hotellin sijaintiin on hyvä kiinnittää huomiota, ja parhaat hotellit ovat joko pohjoisen tai eteläisen rannan lähellä. Tosin pakettimatkalaisille suunnatut hotellit ovat usein hankalissa paikoissa vaikka ne olisivatkin lähellä pääpaikkoja, niin että niiltä ei noin vain voi suoraan kulkea mihinkään.

Pieni lapsi South beach -rannalla
Kaupungin uudella puolella, rantojen lähellä on paljon kalliita ja hyvin varusteltuja hotelleja.

Hotellit ja muut majapaikat

Jos Nessebariin saapuu omatoimiselle matkalle, kannattaa koko kesäkauden ajan varaus tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Omatoimimatkailijalle parhaita koko Bulgarian Mustanmeren rannikolla olevat ”perhehotelleiksi” (family hotel) itseään luonnehtivat hotellit ovat siistejä ja rauhallisia, eikä niissä ole luvassa muuta häiriötä kuin joskus alkuillasta kuuluvaa lasten kitinää. Nessebarissa yöpyvän on lähes välttämätöntä valita ilmastoitu hotelli tai muu majapaikka, sillä ilmat ovat koko kesän ajan yötä myöten kuumia ja kosteita.

Majapaikat ovat halutuimpia ja kalleimpia vanhassakaupungissa, josta on hankala ainakaan kävellen nopeasti tai usein siirtyä muualle kaupunkiin, kuten rannalle. Jos ei halua viettää koko lomaa vanhassakaupungissa, ovat alueet lähellä sekä pohjoista että eteläistä rantaa parhaita hotellille, ja niillä hinta-laatusuhde on hyvä. Jos mielii yöpymään kaupungin uusiin kortteleihin, kannattaa katsoa hotelli, joka on suhteellisen lähellä Otets Paisiy -katua.

Jos haluaa olla kätevällä paikalla lähellä vanhankaupungin pientä rantaa, on Hotel Saint Nikola pidetty ja kohtuuhintainen majapaikka. Kuten useimmissa Nessebarin ja muun Bulgarian rannikon hotelleissa ja muissa majapaikoissa on siellä ilmastointi, jääkaappi ja taulutelevisio.

Jos haluaa yöpyä kaupungin uuden puolen kätevissä ja vanhaakaupunkia edullisemmissa kortteleissa, on siellä paljon vaihtoehtoja. Eniten niitä on rantojen lähellä, missä tosin on paljon kalliita ja niin hyvin varusteltuja hotelleja, ettei niistä viitsi muualle lähteäkään. Hyvä tienoo on Paisiy-kadun tuntumassa, mistä löytyy myös Sea House. Siellä on kaikki tarvittava, sijainti on hyvä ja siellä on sekä huoneita että huoneistoja.

Jos haluaa yöpyä perushotellissa lähellä palveluita ja Paisiy-katua, voi olla yksinkertaisessa, hissittömässä mutta siistissä Dreams Family Hotelissa. Ilmastointi, parveke, tv ja jääkaappi kuuluvat asiaan, mutta hotellissa ei ole aamiaista tai muita vastaavia palveluita.

Kaikki Booking.comin hotellit ja muut majapaikat Nessebarissa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti