Bulgaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Sunny Beach
Sunny Beach
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Ilmoitus
Hiekkaranta
Päälaituri
Koko kesän ajan kuumina ja aurinkoisina pysyttelevät ilmat vetävät ihmisiä puoleensa Sunny Beachiin kaikkialta Euroopasta ja kauempaakin.

Sunny Beach, Bulgaria

Sivu 1: Sää ja ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Bulgarian Mustanmeren rannikon suosituin lomapaikka on Sunny Beach, joka jo usean vuosikymmenen ajan on ollut yksi Euroopan tunnetuimpia rantalomakohteita. Sen lähes 10 kilometriä pitkä ranta, lukuisat ranta-aktiviteetit, houkuttelevan värinen meri ja koko kesän ajan kuumina ja aurinkoisina pysyttelevät ilmat vetävät ihmisiä puoleensa kaikkialta Euroopasta ja kauempaakin. Mustanmeren rannikon trooppiseen kesään kuuluvat myös erinomaiset ruoat, välitön ote elämään, ystävälliset paikalliset ja omintakeinen eksoottinen tunnelma, joka vie valovuosien päähän arjesta.

Sunny Beach on aina ollut edullinen lomakohde, mutta viime vuosina kaiken taso on siellä noussut melkoisesti, ja se on viime vuosina useamman kerran valittu hinta-laatusuhteeltaan Euroopan parhaaksi lomakohteeksi. Hinnat ovat siellä edelleen kukkaroa miellyttävät, mutta kaikenlaista peleistä muihin ajanvietemahdollisuuksiin on ilmaantunut valtavasti lisää, ja nykyään siellä on paljon mahdollisuuksia ja valinnanvaraa. Sunny Beach sopii lomakohteeksi kenelle tahansa, joka ei halua upottaa lomaan suuria summia ja joka haluaa viettää viikon pari kuumassa etelän auringossa, iloisten ihmisten parissa, kaukana arkisista huolista ja turhista murheista.

Sääennuste, ilmasto, matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Sää Sunny Beachissa nyt ja seuraavan 10 vuorokauden ajan

Norjan meteorologisen laitoksen kattava pitkän ajan Sunny Beachin sääennuste

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Bulgarian Mustanmeren rannikon ilmasto on miellyttävä, ja subtrooppinen ilmasto tuo alueelle toukokuulta syyskuulle hellerajan ylittäviä lämpötiloja ja jatkuvaa auringonpaistetta. Kausi on Sunny Beachissä melko lyhyt, mutta kesä on kuuma ja kiivas vuodenaika, joka kestää noin viiden kuukauden ajan. Sunny Beachille on järkevää matkustaa toukokuun puolivälin ja syyskuun puolivälin välisenä aikana, mutta sinne voi tietyin varauksin mennä myös toukokuun alkupuolella ja syyskuun parin viimeisen viikon aikana.

Ilmasto

Sunny Beachin kesäkausi alkaa huhtikuun aikana, jolloin päivälämpötilat alkavat olla yli 15 asteen eikä öisin ole enää alle 10 asteen lämpötiloja. Kesäisiä ilmoja on kuitenkin luvassa vasta toukokuussa, jonka alkupuolisko on epävarma ja hiljainen ajankohta matkustaa Sunny Beachiin. Jos Bulgarian rannikolle mielii jo toukokuun alkupuolella, ovat Varna ja Burgas paikkoja, joissa on ympäri vuoden elämää. Toukokuun puolivälin tienoilla tai huonoina vuosina vasta kuun loppupuolella alkaa turisteja saapua Sunny Beachiin mutta vasta kesäkuu tuo mukanaan varsinaisen matkustuskauden.

Kesäkuun puolivälistä eteenpäin Sunny Beach on yksi Euroopan vilkkaimpia rantalomapaikkoja, jossa on päivisin usein yli 30 astetta eikä öisin useinkaan alle 20 asteen lämpötiloja. Jos Sunny Beachiin tai johonkin muualle rannikolle matkustaa kesäkuun puolivälin ja syyskuun puolivälin välisenä aikana, on ilmastoitu huone tai huoneisto välttämätön.

Kesäkausi on kiivaimmillaan heinä- ja elokuussa, jolloin Sunny Beach on Euroopan railakkaimpia rantalomapaikkoja. Syyskuussa lämpötilat ovat edelleen kesäisiä, hellettä on lähes päivittäin ja öisinkin on vielä lähes 20 astetta. Kuun loppupuolella säät kuitenkin alkavat viiletä, illat pimenevät entistä aikaisemmin ja iltaisin alkaa olla usein viileääkin. Aurinko paistaa syyskuussa edelleen lähes jatkuvasti mutta sateita on luvassa keskikesää enemmän. Sekä touko- että syyskuu ovat sateisempia aikoja kuin keskikesä, mutta sateisimmat kuukaudet ovat alku- ja loppukesästä, niin että huhti- ja lokakuu ovat sateisimpien kuukausien joukossa.

Kesä päättyy yleensä lokakuussa, jonka ensimmäinen puolisko on vielä yleensä melko kesäinen. Lokakuussa on kuitenkin sateista ja illat pimenevät hyvin varhain, eikä Sunny Beachille kukaan enää lokakuussa lomalle lähdekään. Jos mielii Bulgarian rannikolle lokakuussa, ovat Burgas ja Varna huomattavasti eläväisempiä paikkoja tähän aikaan, mutta niissäkään eivät säät ole yhtään Sunny Beachin säitä parempia.

Uimareita lämpimässä merivedessä
Paras aika uida yli 24 asteen vesissä on kesäkuun alkupuolelta syyskuun loppuun.

Talvikausi on kolea, pimeä ja sateinen aika Mustanmeren rannikolla, ja se alkaa marraskuussa ja päättyy vasta maaliskuussa tai jonain vuosina huhtikuussa. Aurinko ei juuri paista marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana, ja Sunny Beach on kuin aavekaupunki. Uusi kausi pyörähtää käyntiin aikaisintaan toukokuussa, ja ainakin huhtikuun loppupuolelle asti kaupungissa on hyvin vähän elämää.

Meriveden lämpötila

Merivesi on syyskuussa edelleen hyvin lämmintä, keskimääräisesti 24-asteista, ja paras aika uida yli 24 asteen vesissä on kesäkuun alkupuolelta syyskuun loppuun. Touko- ja lokakuussa merivesi on alle 20-asteista, ja mereen uimaan mielivät eivät matkusta Sunny Beachiin kuin kesäkuun puolivälin ja syyskuun loppupuolen välisenä aikana.

Parhaat matkustusajat

Sunny Beach on parhaimmillaan kesä- ja syyskuussa, ja heinä- ja elokuussa siellä on kuumaa, vilkasta ja hyvin hektistä. Heinä- ja elokuussa Sunny Beach bailaa yötä myöten, eikä sinne kannata keskikesällä rauhaa hakevien lähteä. Jos mielii Mustanmeren rannikolle keskikesällä, ovat viereinen Nessebar ja reilun tunnin matkan päässä oleva Sozopol huomattavasti sivistyneempiä ja hillitympiä lomapaikkoja. Keskikesällä kuten alku- ja loppukaudesta myös Burgas ja Varna ovat varteenotettavia suuria kaupunkeja, joissa on mukavampaa kuin Sunny Beachin ja Kultahietikon kaltaisissa keskikesän bailupaikoissa.

Sunny Beach on kannattava lomakohde toukokuun puolivälin ja syyskuun loppupuolen välisenä aikana, mutta joinain vuosina säät voivat alku- ja loppukaudesta pettää. Parhaimmillaan Sunny Beach on kesäkuussa ennen juhannusta ja syyskuussa kahden ensimmäisen viikon ajan.

Rantapromenadi
Sunny Beach on olemassa vain turismin takia, eikä siellä tarvitse vaivata päätään nähtävyyksillä.

Nähtävyydet

Sunny Beach on siitä mukava lomapaikka, että siellä ei tarvitse ollenkaan vaivata päätään nähtävyyksillä. Kaupunki on olemassa vain turismin takia, ja siellä on elämää vain toukokuulta lokakuun alkuun. Kaupungin kaduilla ei ole nimiä, ja ainoa nimetty katu on Flower Street [kartalla], ja Flower Streetin ja rantapromenadin kulmaus on Sunny Beachin vilkkain paikka. Se on samalla kohtaa kuin päälaituri, jolta pääsee jatkuvasti lähtevillä veneillä Nessebarin vanhankaupungin vieressä olevaan satamaan. Tämä alue on kaikkein paras paikka löytää tekemistä, mutta se on vilkas ja etenkin keskikesällä turhankin hektinen paikka aamusta iltaan.

Flower street
Kaupungin kaduilla ei ole nimiä, ja ainoa nimetty katu on Flower Street. Sen ja rantapromenadin kulmaus on Sunny Beachin vilkkain paikka.

Jos Sunny Beachissä lomaillessa mielii nähdä kunnollisia nähtävyyksiä, kuten museoita ja kirkkoja, kannattaa suunnata noin vartin matkan päässä olevaan Nessebariin, jossa voi viettää tunnin pari nähtävyyksiin tutustuen. Myös vierailu Varnassa, jonne on parin tunnin bussimatka, tai Burgasissa on hyvä ajatus niille, jotka haluavat nähdä jotakin mieleenpainuvaa, tehdä kunnolla ostoksia tai syödä bulgarialaisia perinneruokia.

Sunny Beach (bulgariaksi virallisesti ”Slanchev Briag”) tunnetaan tällä nimellä yleisesti Bulgariassa, ja yhdessä Kultahietikon (”Golden Sands”) kanssa se on alueen tunnetuin ja suosituin lomapaikka. Sunny Beach on nuorekas, bailuhenkinen rantalomapaikka, joka sai alkunsa vuonna 1958. Hotellit ovat vuosikymmenten saatossa nousseet 8 kilometriä pitkän hiekkarannan viereen, ja nykyisin niitä on myös jonkin matkan päässä rannasta.

Ajanviete

Sunny Beachissä lomailevat keskittyvät juhlimisen ja auringonoton lisäksi erilaisiin ajanviete- ja aktiviteettimahdollisuuksiin, joita siellä on kesäkuukausina runsaasti. Kaksi vesipuistoa, erilaiset pelihallit ja muut pelipaikat, lukuisat rantapromenadin varrella olevat härvelit ja hotellien tarjonta kuten keilaradat pitävät ihmiset tyytyväisinä. Pelejä voi pelata melko edullisesti, ja niitä on laidasta laitaan, ihmeellisistä uusista videopeleistä flipperiin ja pöytäjalkapalloon.

Action Aquapark

Action Aquapark [kartalla] on menevä, itseään paljon mainostava vesipuisto, jolle on ilmainen bussikyyti peräti 15 minuutin välein. Se on avoinna toukokuulta syyskuun loppupuolelle saakka. Toukokuun lopulta syyskuun puoliväliin se on päivittäin avoinna klo 10–18, mutta alku- ja loppukaudesta se suljetaan jo klo 16.30. Se on melko hintava paikka, niin että koko päivä maksaa 20 euroa (verkon kautta varattuna vähän vähemmän). Erilaisia lippuvaihtoehtoja on kuitenkin melkoisesti, ja liput kannattaa pienen alennuksenkin takia varata verkkosivuilta etukäteen. Siellä on ravintoloita ja muita palveluita, ja siellä voi hyvin viettää koko päivänkin.

Alueen toinen vesipuisto eli Aqua Park Nessebar on itse asiassa Nessebarin takana olevassa Ravdassa. Sinne ei ole kannattavaa lähteä Sunny Beachistä, mutta Nessebarissa tai Ravdassa lomaileville se on oiva kohde.

Ranta ja ranta-aktiviteetit

Sunny Beachin suurin vetonaula on sen pitkä hiekkarantaIhmisiä hiekkarannalla aurinkovarjojen alla, ja se on melko vilkas toukokuun loppupuolelta syyskuun loppupuolelle. Parhaat rantakuukaudet ovat kesä-, heinä-, elo- ja syyskuu, mutta syyskuun loppupuoli ei joka vuosi enää ole yhtä lämmin ja aurinkoinen kuin keskikesä.

Huvipuisto
Aivan laiturin ja rantapromenadin risteyksen tienoilla on eräänlainen huvipuisto, jossa voi tehdä vaikka mitä.

Rannalla on melkoinen määrä erilaista tekemistä, ja jos on tekemisen puutetta, ei tarvitse kuin mennä rantapromenadille ja liikuskella Flower Streetin kulmauksen tienoilla, ja siellä pääsee heti kärryille Sunny Beachin monipuolisista aktiviteettimahdollisuuksista. Sunny Beachista voi tehdä retkiä moneen eri paikkaan, sillä tämä on monipuolista tienoota, jolla kannattaa ainakin vähän liikkua, joko omin nokin tai sitten järjestetylle retkelle osallistumalla.

Rantapromenadillarantapromenadi voi löytää jonkin mieleisen retken, jolla mennään esimerkiksi rannalle jonnekin muualle tai käydään veneellä jossakin erikoisessa paikassa. Mainostajat puhuvat englantia, itse asiassa he ovatkin usein englanninkielisiä, ja he antavat esitteitä ja jakavat tietoa kylteillä. Myös lukuisat matkatoimistot, joilla on sekä toimistoja että kojuja rantapromenadin varrella, järjestävät retkiä ja muutakin, kuten erilaisia vesiurheiluaktiviteetteja.

Flower Streetin ja keskuslaiturin kohdalla on yksi Watersports Sunny Beach -toimisto, jonka välityksellä voi lähteä ajelemaan vesiskootterilla, ajelulle huippunopeaan veneeseen, lentämään nousuvarjolla tai hurjastelemaan ufonmuotoisella kumiveneellä. Toimisto on avoinna klo 10–18 mutta sillä on pisteitä myös lukuisissa hotelleissa, jotka mainitaan verkkosivuilla.

Muuta ajanvietettä

Aivan laiturin ja rantapromenadin risteyksen tienoilla on eräänlainen huvipuisto, jossa voi tehdä vaikka mitä. Se on hyvä vierailupaikka kaiken ikäisille, ja siellä voi viettää muutaman minuutin tai sitten useamman tunninkin. Verkkosivuilta saa hyvän käsityksen tarjonnasta, ja sen vieressä on lukuisia muitakin huvittelumahdollisuuksia, jotka tarjoavat nekin kaikenlaista ajanvietettä.

Karting on mahdollista Sunny Beachissa, vain muutaman korttelin päässä rannalta. Karting Sunny Beach [kartalla] tarjoaa 440 metriä pitkän radan, ja 20 minuuttia autoilua maksaa noin 25 euroa. Samassa paikassa voi pelata myös paintballia, jolle on tuhannen neliön alue ja jolla 100 väripalloa saa hintaan 20 euroa.

Lisää ajanvietemahdollisuuksista

I Love Sunny Beach esittelee ajanvietemahdollisuuksia

Sunny Beach Life kertoo aktiviteeteista

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti