Sunny Beach, Bulgaria

Hiekkaranta
Koko kesän kestävät lämpimät ja aurinkoiset säät houkuttelevat ihmisiä Sunny Beachille ympäri Eurooppaa ja jopa kauempaa.

Sunny Beach on Bulgarian Mustanmeren rannikon vetovoimaisin lomakohde, ja se tunnetaan Bulgariassa myös virallisella nimellään "Slănčev Brjag".
Kultahietikon ohella, joka myös sijaitsee Mustanmeren rannikolla lähellä Varnaa, Sunny Beach on jo vuosikymmeniä ollut matkailijoiden suosiossa niin Euroopasta kuin kauempaakin.

Sunny Beachin lähes 10 kilometrin pituinen ranta, monipuoliset aktiviteetit, kaunis meri ja kesän kuumat, aurinkoiset säät tekevät siitä ihanteellisen rantalomakohteen. Alueen trooppiseen tunnelmaan kuuluvat myös herkullinen ruoka, rento elämänasenne, ystävälliset paikalliset asukkaat sekä eksoottinen ilmapiiri, joka vie ajatukset kauas arjesta.

Sunny Beachia on totuttu pitämään ensisijaisesti halpana lomakohteena, mutta viime aikoina se on nostanut myös tasoaan monilla eri saroilla. Kohde onkin valittu useasti Euroopan parhaaksi lomapaikaksi hinta-laatusuhteeltaan. Vaikka hintataso on edelleen matkailijaystävällinen, tarjolla on silti entistä enemmän erilaisia aktiviteetteja ja ajanviettomahdollisuuksia.

Sunny Beach sopii erinomaisesti lomakohteeksi jokaiselle, joka haluaa nauttia etelän lämmöstä ja auringosta iloisten ihmisten seurassa, unohtaen arjen huolet ja murheet, kuluttamatta kuitenkaan lomaan tolkuttomia summia rahaa.

Sää, ilmasto, matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Sää Sunny Beachissa nyt

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Bulgarian Mustanmeren rannikko, Sunny Beach mukaan lukien, on erinomainen valinta kesälomakohteeksi niille, jotka nauttivat lämmöstä, auringosta ja rannalla rentoutumisesta.
Toukokuusta syyskuuhun alueella nautitaan hellerajan ylittävistä lämpötiloista ja runsaasta auringonpaisteesta. Vaikka varsinainen sesonki on siis melko lyhyt, kestäen noin viisi kuukautta, on kesäkausi kuuma ja vilkas.

Ilmasto

Huhtikuussa Sunny Beachilla käynnistyy kesäsesonki, kun päivän keskilämpötila ylittää 15 astetta ja yölläkin lämpötila on vähintään 10 astetta.
Varsinaisia kesäilmoja on kuitenkin odotettava toukokuulle, vaikka toukokuun alkukaan ei vielä ole parasta aikaa matkustaa Sunny Beachiin, sillä sää on vielä usein epävakaista.
Turisteja alkaa virrata Sunny Beachille joko toukokuun keskivaiheilla tai säiltään haastavampina vuosina vasta lähempänä toukokuun loppua.
Varsinainen matkustuskausi käynnistyy kunnolla kesäkuussa.

Kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin Sunny Beach lukeutuu Euroopan suosituimpiin rantalomakohteisiin. Päivälämpötilat kohoavat toistuvasti yli 30 asteen, ja yölläkin elohopea käy vain harvoin alle 20 asteen lukemissa. Tänä aikana huoneen tai huoneiston ilmastointi on välttämätön.
Heinä-elokuu on sesongin huippuaikaa.

Syyskuun alussa koetaan yhä lämpimiä kesäpäiviä, mutta kuun loppupuolella säät alkavat jo viiletä ja illat pimenevät aikaisemmin.
Aurinko paistaa silti yhä suurimman osan ajasta, vaikka sateita esiintyy enemmän kuin keskikesällä. Vaikka touko- ja syyskuu ovat keskikesää sateisempia, vuoden runsassateisimmat kuukaudet ovat huhti- ja lokakuu.

Lokakuu merkitsee yleensä kesän päättymistä. Kuukauden alkupuolella säät ovat vielä melko lämpimiä, muistuttaen kesästä, mutta sateet lisääntyvät ja illat pimenevät varhain.
Lokakuussa Sunny Beachille ei enää juuri lähdetä lomalle.

Talvikausi marraskuusta maaliskuuhun tai huhtikuuhun tuo Mustanmeren rannikolle kylmyyttä, pimeyttä ja runsaita sateita, jolloin Sunny Beach muistuttaa aavekaupunkia. Uusi kausi käynnistyy aikaisintaan toukokuussa.

Meriveden lämpötila

Sunny Beachin merivesi on lämpimimmillään kesäkuun alusta syyskuun loppuun, jolloin se on keskimäärin 24-asteista. Tämä ajanjakso on paras aika uimiseen ja muihin vesitouhuihin.
Ennen kautta toukokuussa ja kauden jälkeen lokakuussa meriveden lämpötila on alle 20 asteen, mikä vähentää uimaan mielivien matkailijoiden määrää.

Näin ollen Sunny Beachin suosituimmat kuukaudet rantalomailuun sijoittuvat kesäkuun puolivälistä syyskuun loppupuolelle, jolloin merivesi pysyy miellyttävän lämpimänä.

Parhaat matkustusajat

Kesäkuu ja syyskuu ovat ihanteellisimmat ajat vierailla Sunny Beachilla, sillä silloin sää on parhaimmillaan ja tunnelma on vilkas, mutta ei liiaksi. Sesongin huippukuukausina heinä- ja elokuussa Sunny Beach on bailupaikka, joka ei välttämättä sovi hermojen lepuutusta ja rauhallisempaa menoa kaipaaville.

Jos haluaa nauttia Mustanmeren rannikosta keskikesällä mutta rauhallisemmissa merkeissä, viereinen Nessebar ja siitä vielä hieman kauempana sijaitseva Sozopol ovat hillitympiä ja sivistyneempiä vaihtoehtoja.
Kaupunkimaisemman loman viettäminen täällä päin taas on mahdollista suurissa kaupungeissa, kuten Varnassa (josta vain 15 kilometrin päässä sijaitsee Bulgarian toinen kuuluisa rantalomakohde, Kultahietikko eli Golden Sands) ja Burgasissa.

Rantapromenadi
Sunny Beach on rakennettu rantaturismia varten, eikä siellä tarvitse vaivata päätään nähtävyyksillä. Kuva: Peter Forsberg

Nähtävyydet

Sunny Beach on rakennettu nimenomaan turismia varten, eikä siellä rannan lisäksi juuri varsinaisia nähtävyyksiä ole. Lähiseudulta niitä toki löytyy.
Lyhyen, noin 15 minuutin ajomatkan päässä sijaitsevassa Nessebarissa voi tutustua monenlaisiin mielenkiintoisiin paikkoihin. Myös hieman kauempana sijaitsevat Varna ja Burgas ovat vierailun arvoisia kohteita, jos kaipaa nähtävää, ostosmahdollisuuksia tai vaikka perinteistä bulgarialaista ruokaa.

Sunny Beachin vilkkain paikka sijaitsee siinä, missä yksi harvoista sen nimetyistä kaduista, Flower Street ja rantapromenadi kohtaavat [kartalla]. Samassa paikassa on myös päälaituri. Laiturista pääsee veneillä mm. läheisen Nessebarin vanhankaupungin satamaan, mikä onkin virkistävä vaihtoehto kulkea sinne kuumien bussien sijaan.

Sunny Beachin hiekkaranta on pituudeltaan 8 kilometriä, ja sen läheisyyteen on ajan myötä rakennettu koko liuta hotelleja, joissa voi ihailla merimaisemia, pulikoida yksityisissä uima-altaissa ja nauttia muista luksusmukavuuksista.

Rantapromenadi
Rannalla voit vaikka ajaa vesiskootterilla, lähteä huippunopean veneen kyytiin, kokeilla nousuvarjoilua tai hurjastella kumiveneellä. Kuva: Olya Solodenko

Ajanviete

Sunny Beachilla lomailevat ihmiset viettävät aikaansa paitsi juhlien ja ottaen aurinkoa, myös tutustuen alueen monipuolisiin ajanvietto- ja aktiviteettimahdollisuuksiin.
Alueelta löytyy kaksi vesipuistoa ja monenlaisia pelihalleja sekä muita pelipaikkoja, jotka tarjoavat viihdettä kaikenikäisille. Jo pelkästään rantaa reunustuvan kävelykadun varrella on monenlaisia laitteita ja aktiviteetteja vieri vieressä.

Vesipuistot

Action Aquapark on vilkas vesipuisto noin 1.5 kilometrin kävelymatkan päässä Flower Streetin ja rantapromenadin risteyskohdasta, mutta jonne pääsee myös bussikyydillä. Puiston aukioloajat vaihtelevat sesongin mukaan. Jos varaa liput etukäteen puiston verkkosivujen kautta, voi saada pienen alennuksen. Puistossa viihtyy vaivatta vaikka koko päivän, siellä on ruokapaikkoja ja muita palveluja.

Sunny Beachin lähellä, mutta kuitenkin Action Aquaparkia kauempana, sijaitsee myös toinen vesipuisto, Aqua Park Nessebar, lähikaupunki Nessebarissa Ravdan alueella. Tämä puisto soveltuu erityisesti niille, jotka lomailevat Nessebarissa tai Ravdassa.

Ranta ja ranta-aktiviteetit

Sunny Beachin merkittävin houkutin on sen kilometritolkulla jatkuva hiekkaranta, joka vetää puoleensa runsaasti kävijöitä.

Rannalla voi osallistua moninaisiin aktiviteetteihin, ja lisää vaihtoehtoja löytyy rantaa reunustuvan kävelykadun ja Flower Streetin kulmauksen tienoilta. Sunny Beachista käsin on mahdollista tutustua useisiin eri kohteisiin niin itsenäisesti matkustaen kuin opastetuille retkille osallistuen. Retket suuntautuvat joko alueen muille rannoille tai muihin erikoisiin paikkoihin.
Rantapromenadin varrella sijaitsevat useat matkatoimistot ja kojut myyvät lippuja retkille ja vesiaktiviteetteihin. Tarjolla on esierkiksi vesiskootteriajoa, nousuvarjolentoja ja jännittäviä kyytejä lautasen muotoisella ilmatäytteisellä vesipelillä.

Muuta ajanvietettä

Sunny Beachin rantapromenadin tuntumassa sijaitsee huvipuisto, josta kaikenikäiset löytävät jotain puuhaa. Karting-rata löytyy vain lyhyen kävelymatkan päästä rannalta. Sunny Beach Karting tarjoaa mahdollisuuden ajaa 440 metrin pituisella radalla. Samassa paikassa on myös tuhannen neliömetrin alue, jolla voi pelata värikuulasotaa eli pelata paintballia.