Bulgaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Sunny Beach
Sunny Beach
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Huvipuiston pelitalo
Sunny Beachillä on valtavasti erilaisia huvituksia ja ajanvietemahdollisuuksia.

Perheen kanssa Sunny Beachille, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Perheen kanssa Sunny Beachille

Sunny Beach on siinä mielessä hyvä perhelomakohde, että siellä on valtavasti erilaisia huvituksia ja ajanvietemahdollisuuksia, ja myös se on hyvä, että sieltä pääsee erilaisilla keinoilla Nessebariin ja bussilla moneen muuhun paikkaan. Sunny Beachissa on pitkä ranta ja kesäkuulta syyskuulle takuuvarmasti kuumat ja aurinkoiset ilmat, ja hinta-laatusuhde siellä on todettu tutkimuksissakin yhdeksi Euroopan parhaista.

Huono puoli perheille siellä on kuitenkin se, että Sunny Beach on nuorekas, bailuhakuinen lomapaikka, johon varta vasten lähdetään juhlimaan, valvomaan aamuun asti ja pitämään meteliä yötä päivää. Siellä on varsin arveluttavaa ilmapiiriä jo päivisinkin, ja vaikka siellä on tuhottomasti ajanvietemahdollisuuksia, pyörii kaikki silti juomisen ja terassien ympärillä.

Jos tällaiset lieveilmiöt eivät pelästytä, on Sunny Beachissa paljon tekemistä. Sen anteihin kuuluvat vesipuisto, rantapromenadilla, Flower Streetin ja rantapromenadin tienoilla olevat pelipaikat ja tietenkin retket muihin, lähellä oleviin paikkoihin. Paras tapa siirtyä Nessebariin on lautta, joka lähtee laiturilta, ja toiseen suuntaan on mukava kulkea kaupunkijunallakaupunkijuna, joka kulkee rantaa pitkin Nessebarin vanhankaupungin edustalta olevan sillan ja Sunny Beachin päälaiturin välillä.

Travel with Bender esittelee Sunny Beachia perhenäkökulmasta

Vene, joka kulkee Sunny Beachin ja Nessabarin väliä
Bussia mielenkiintoisempi ja helteillä vilpoisempi kyyti Nessebariin on vene, joka kulkee sinne 20 minuutissa.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Sunny Beachissa kävellään paikasta toiseen, ja siellä myös tarjotaan vuokralle sähkökulkuneuvojasähkökäyttöinen menopeli ja muitakin menopelejä. Välimatkat siellä ovat vähän pitkiä ja ikäviä, mutta siellä ei ole välttämätöntä paljon kävellä. Päälaiturilta pääsee veneellä suoraan Nessebarin vanhaankaupunkiin, ja linja-autoasemalta, joka on kävelymatkan päässä rannalta ja jonne voi myös mennä taksillakin, pääsee busseilla kaikkialle rannikon alueelle ja aina Sofiaan asti.

Sunny Beachin linja-autoasema
Linja-auto on usein tiheään tahtiin liikkuva ja edullinen tapa siirtyä läheisiin paikkoihin tai kauemmaskin. Aikataulut ovat laiturien vieressä olevilla tauluilla.

Linja-auto on arkisin mutta usein tiheään tahtiin liikkuva ja edullinen tapa siirtyä läheisiin paikkoihin tai kauemmaskin. Linja-autoasema [kartalla] on melko vilkas paikka kesäisin, ja sen kautta kulkevat kaikki Burgasin ja Varnan välillä liikkuvat bussit. Bussiasemalla on matkatavarasäilytys ja wc, ja sen lähellä on lukuisia ravintoloita ja kahviloita, joissa voi odotella linja-autoa.

Asemalta pääsee tiuhaan tahtiin linjalla 22 Nessebariin, jonne matka kestää 20 minuuttia ja maksaa 1,30 leviä.

Burgasiin kulkee bussi vähän väliä, sinne on matkaa vähän alle tunti ja matka maksaa 6 leviä suuntaansa.

Varnaan on hankalampi päästä, mutta sinne kulkee busseja päivittäin, matka maksaa 12 leviä ja kestää reilut kaksi tuntia.

Kaikki aikataulut ovat laiturien vieressä olevilla tauluilla, ja lipunmyyntipisteessä annetaan tietoa englanniksi. Lippuja ei osteta etukäteen, vaan ne ostetaan bussia kiertävältä lipunmyyjältä. Lastenliput Bulgariassa maksavat ulkomaisilta lapsilta yleensä saman kuin aikuisiltakin.

Jos haluaa Nessebariin, bussia mielenkiintoisempi ja helteillä vilpoisempi kyyti on vene, joka kulkee laiturin ja Nessebarin vanhankaupungin väliä. Eri veneitä on useita, mutta yleensä matka kestää 20 minuuttia, veneet lähtevät 20 minuutin välein, kyyti maksaa 10 leviä niin aikuisilta kuin lapsiltakin ja niitä tehdään klo 10–21.

Sunny Beachista Varnan tai Burgasin lentoasemille

Varnan lentoasemalle menevän kannattaa käyttää joko taksia (yli 50 euroa suuntaansa) tai sitten Varnan päälinja-autoasemalle menevää bussia, jonkalainen yleensä lähtee aamulla klo 10.30. Varnan bussiasemalta pääsee sitten etenemään keskustasta poispäin eli aseman puolella olevalta pysäkiltä linja-autolinjalla 409 lentoasemalle, ja lippu ostetaan bussia kiertävältä lipunmyyjältä.

Jos on menossa Burgasin lentoasemalle, vie linja 22 Burgasin linja-autoasemalle, ja sieltä linja 15 vie lähellä sijaitsevalle lentoasemalle. Lippu ei maksa kuin pari euroa, ja se ostetaan bussia kiertävältä lipunmyyjältä.

Matkat Sunny Beachiin

Sunny Beach on pakettimatkakohde, jonne suunnataan toukokuun loppupuolen ja syyskuun loppupuolen välisenä aikana. Sinne voi mennä myös omatoimiselle matkalle, ja siellähän on päiväretkellä helppo vierailla monesta eri paikasta, kuten Nessebarista ja Burgasista.

Omatoimisesti tehdyt matkat

Sunny Beach ei ole mikään varsinainen omatoimikohde, vaan omatoimisesti lomailevat viihtyvät paremmin rannikon muilla rantapaikoilla, kuten Nessebarissa, Varnassa ja Burgasissa. Sunny Beach on kuitenkin varteenotettava paikka tulla muutamaksi päiväksi katsomaan mikä on homman nimi, ja rannikolla on helppo liikkua paikkakunnalta toiselle koko kesäkauden ajan.

Parhaiten Suomesta pääsee Bulgarian Mustanmeren rannikolle Norwegianin koneilla Burgasiin ja Varnaan. Nämä rannikon suurimmat kaupungit ovat erityisen hyviä paikkoja omatoimimatkailijalle, ja Norwegian lentää niihin suoraan Helsingistä kesäkauden aikana, Burgasiin vähän pidempään kuin Varnaan. Burgasista on alle tunnin matka Sunny Beachiin ja Varnaan bussi kulkee reilut kaksi tuntia.

Muista lentoyhtiöistä Czech Airlines lentää Helsingistä kohti Bulgariaa.

Muita lentoja voi katsella vaikka Skyscannerin sivuilta.

Pakettimatkat

Sunny Beachiin on helppo lähteä kesän aikana pakettimatkalle, ja sinne tehdyt matkat ovat edullisia ja perillä aurinko paistaa ja lämpöä riittää yötä myöten. Pakettimatkalainen voi säästää selvää rahaa jos järjestää kuljetuksensa lentoaseman ja hotellin välillä itse ja myös jos järjestää omat retkensä itse sen sijaan, että menisi matkatoimiston järjestämälle päiväretkelle.

Apollomatkat, Tui ja Tjäreborg tekevät matkoja Sunny Beachiin. Tjäreborgin matkoja tehdään jatkuvasti, ja näin matkaan voi lähteä jo touko- tai kesäkuussa tai vasta syyskuussa, jolloin siellä on elokuuta mukavampaa.

Hotellin sisäänkäynti
Sunny Beachissä on kannattavaa majoittua lähelle rantaa ja rantapromenadia, mutta tietenkin näillä tienoilla on eniten melua myös yöaikaan.

Hotellit ja muut majapaikat

Sunny Beach on paikka, jonne matkustetaan vain toukokuulta syyskuun loppuun, eivätkä hotellit tai muut majapaikat olekaan muulloin toiminnassa. Kaikkein edullisinta sinne on lähteä alku- tai loppukaudesta ja hintavinta heinä- tai elokuussa.

Jos Sunny Beachiin suuntaa juhannuksen ja syyskuun alun välisenä aikana, kannattaa majapaikka varata useita viikkoja etukäteen. Mahdollista on myös yöpyä läheisessä Nessebarissa, jossa on vähemmän hektistä mutta josta pääsee Sunny Beachiin 15–20 minuutissa.

Sunny Beachissä on kannattavaa majoittua lähelle rantaa ja rantapromenadia, mutta tietenkin näillä tienoilla on eniten melua myös yöaikaan. Kaikkein meluisinta on Flower Streetin kulmilla, ja jos mielii nukkua öisin, ei kannata majoittua sen tuntumaan. Vähän syrjemmällä olevat hotellit ovat usein hinta-laatusuhteeltaan parempia ja myös öisin rauhallisempia, mutta sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota eikä ole mieltä yöpyä turhan kaukana rannalta.

Pääpaikoilla, aivan Flower Streetin, rannan ja kaikkien palveluiden lähellä sijaitsee pidetty, kohtuuhintainen Hotel Boulevard Boutique.

Lähellä sitä mutta kauempana pääpaikoista ja melusta on toinen kohtuuhintainen ja pidetty hotelli, L&B.

Etenkin perheille soveltuva hotelli, johon voivat majoittua muutkin, on Romantik, joka nimestään huolimatta on perheiden suosiossa ja joka on vesipuiston ja bussiaseman välittömässä läheisyydessä. Alue on keskikesälläkin rauhallinen, ja sieltä on hyvä tehdä retkiä bussilla rannikon muille paikkakunnille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/09

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti