Bulgaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Burgas
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ranta Burgasissa
laituri
Aivan rannan pitkän laiturin yläpuolella on esityslava, ja kesäkauden aikana lavalla on konsertteja ilta toisensa jälkeen.

Burgas, Bulgaria

Sivu 1: Sää ja ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Bulgarian Mustanmeren rannikon toiseksi suurin kaupunki Burgas on historialtaan värikäs ja edelleenkin tärkeä kaupunki. Se on satamakaupunki, lomapaikka ja maan Mustanmeren rannikon eteläosien keskus, jonne saavutaan paitsi lomalle myös ostoksille, juhlimaan ja aikaa pitkällä rannalla viettämään. Sinne on helppo siirtyä muualta, sieltä on helppo matkustaa minnepäin rannikkoa tahansa ja sieltä on erinomaiset yhteydet muualle maahan ja muihinkin maihin, etenkin Turkkiin. Burgasin vetonauloja ovat pitkän rannan lisäksi suuri meripuisto, erinomaiset grillatut merenelävät, kohtuulliset hinnat ja varsin rento ilmapiiri, josta on mukava nauttia kaupungin kymmenillä terasseilla.

Burgas sopii vierailupaikaksi kenelle tahansa Mustanmeren rannikolla lomailevalle, ja sinne kannattaa lähteä käymään paitsi Sozopolista myös Sunny Beachista ja Nessebarista, joka paikanpäällä ja useimmilla kielillä on Nesebar. Burgasiin voi yksistään matkustaa muutaman päivän ajaksi, sillä siellä on kesäkauden aikana hyvää tunnelmaa ja aivan erilaista elämänmenoa kuin läheisillä rantapaikoilla. Ostosmahdollisuudet ovat kohtalaiset, ravintoloita on laidasta laitaan, yöelämää on sitäkin ainakin keskikesällä runsaasti tarjolla ja kaupungissa on sen urbaanista luonteesta huolimatta helppo rentoutua. Burgas sopii lomapaikaksi kenelle tahansa ainakin muutaman päivän ajaksi, ja se on kaupunki, joka on viime vuosikymmenen aikana kokenut melkoisen muodonmuutoksen.

Säätiedotus, ilmasto, matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Burgasissa on subtrooppinen ilmasto, mutta siellä on myös talvi lumisateineen, eikä sinne tai läheisiin lomakohteisiin matkusteta rantalomalle kuin muutaman kuukauden ajan vuodesta.

Burgasin sääennusteen seuraavien 10 päivän ajalle voi katsoa vaikka BBC:n sääennusteesta.

Ilmasto

Bulgarian Mustanmeren rannikolla on noin viiden kuukauden pituinen kesä, joka alkaa toukokuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Tänä aikana päivälämpötilat ovat 22–30 astetta ja öisin on 13–21 astetta. Nämä ovat kuitenkin vain keskimääräisiä lämpötiloja, ja käytännössä koko kesän ajan lämpötilat nousevat herkästi päivisin yli 35 asteen mutta laskevat sitten muutaman päivän ajaksi 20–22 asteeseen.

Burgasissa on hyvin kosteaa, ja näin siellä on ainakin kesäkuun puolivälin ja syyskuun puolivälin tienoilla täysin trooppinen ilmasto. Toisin kuin Välimerellä Mustanmeren rannikolla sataa kesäisin, ja näin siellä voi hyvin lomailla myös elokuussa, jolloin ei ole kuivaa ja pistävän kuumaa. Aurinko paistaa toukokuun alkupuolen ja syyskuun loppupuolen välisenä aikana lähes jatkuvasti, eikä sateita ole luvassa kuin korkeintaan viitenä päivänä kuukaudessa.

Muista kuukausista huhtikuu on keväinen ja lämmin, ja tällöin päivälämpötilat ovat 15–20 astetta mutta öisin on viileää. Huhtikuun aikana terasseja alkaa ilmaantua katukuvaan entistä enemmän, mutta rannalla ei ole auringonpalvojia. Lokakuu on huhtikuun kaltainen kuukausi, mutta sen pari ensimmäistä viikkoa ovat vielä yleensä melko kesäisiä, joskin joinain vuosina syksy myrskyineen saapuu jo lokakuun alkupuolella. Merivesi on alkusyksystä kevättä lämpimämpää, ja aurinkoisina päivinä meressä voi hyvin uida ja rannallakin voi silloin tällöin viettää aikaa.

Talvikausi Burgasissa alkaa loka-marraskuun lyhyen syksyn jälkeen, mutta mitään dramaattista talven alkua ei Mustanmeren rannikolla nähdä. Joulukuun alkupuolelta maaliskuun alkupuolelle päivälämpötilat ovat keskimäärin 8–12 astetta, ja öisin ollaan yleensä plussan puolella. Öisin saattaa sataa lunta, joka voi pysytellä maassa viikonkin, mutta sisämaahan nähden talvi on leuto vuodenaika, joka kuitenkin on ikävä ja kylmä jakso ennen maaliskuussa nikotellen alkavaa kevättä.

Burgasin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Burgasissa on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Burgasiin ei paljon matkusteta varta vasten lomalle, ja läheisissä rantalomakohteissa, joista Sozopol on suurin ja läheisin, on lyhyt matkustuskausi. Toukokuun puolivälin ja syyskuun loppupuolen välillä katukuvassa näkyy turisteja, mutta varsinainen matkustuskausi alkaa vasta kesäkuussa ja päättyy syyskuun puoliväliin mennessä.

Jos Burgasiin tai sen lähelle mielii rantalomalle, kannattaa sinne matkustaa kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin. Jos saapuu nimenomaan Burgasiin, voi sinne tulla jo toukokuun alkupuolelta lähtien, mutta takuuvarmoja rantailmoja ei tällöin vielä ole. Jos Burgasissa vain mielii viettää aikaa hyvän sään aikaan, voi matkan ajoittaa toukokuun alun ja lokakuun puolivälin väliselle ajalle.

Aleko Bogoridi -kävelykatu
Kävelykadut yhdistävät Burgasin pääpaikkoja. Aleko Bogoridin varrella on houkuttelevia terasseja.

Nähtävyydet ja ajanviete

Burgasissa on enemmän nähtävää kuin lähistön rantalomakohteissa, mutta ei sielläkään montaa suurta nähtävyyttä ole. Jonkin verran museoita ja muita vierailupaikkoja löytyy, mutta suurin nähtävyys on merenrannalla oleva suuri puistoalue ja sen alapuolella oleva pitkä ja mukava hiekkaranta.

Burgas ei ole samanlainen ajanvietemahdollisuuksien keskus kuin muualla Mustanmeren rannikolla olevat lomapaikat. Jos haluaa sukeltamaan, laivaretkille tai tekemään kaikenlaista muuta, kannattaa siirtyä noin 45 minuuttia bussilla joko etelään kohti Sozopolia tai pohjoiseen kohti Nessebaria ja Sunny Beachia.

Kaupunkipuisto (City Park)
Ploshtad Svoboda -aukion vieressä on pieni kaupunkipuisto (City Park).

Burgasin yleisluonne

Burgas, joka usein tunnetaan myös muodossa ”Bourgas”, on noin 280 000 asukkaallaan Bulgarian neljänneksi suurin kaupunki. Se on melko laaja kaupunki, ja yhdessä Varnan kanssa se kuuluu niihin harvoihin eurooppalaisiin kaupunkeihin, joilla on pitkä hiekkaranta keskustassa. Burgasin pääpaikat ovat rannan, sen vieressä olevan suuren puistoalueen ja kaupungin pääaukion (Ploshtad Troykata) välimaastossa.

Näitä kahta aluetta yhdistävät kävelykadut, jotka johtavat myös sataman lähellä oleville linja-auto- ja rautatieasemille. (Ulitsa) Aleko Bogoridi kulkee rannalta Ploshtad Svoboda -aukiolle [kartalla], jonka maamerkki on korkea Hotel Bulgaria ja jonka vieressä on pieni kaupunkipuisto (City Park). Niiden ohi, Ploshtad TroykatanPloshtad Troykata ja asemien alueella, kulkee (Ulitsa) Aleksandrovska. Näistä kahdesta kävelykadusta Aleko Bogoridi on tunnelmaltaan lomalaista miellyttävämpi, sillä sen varrella on lukuisia houkuttelevia terasseja, joita on etenkin rannan lähistöllä. Aleksandrovska on arkisempi katu, jonka varrella on hyvä tehdä ostoksia ja myös istahtaa kahville.

Burgasin pääasialliset museot

Burgasissa on useita kaupungin ylläpitämiä museoita, joihin on samat aukioloajat ja joissa oppii yhtä ja toista etenkin alueen historiasta, ympäristön eläimistä ja kasvillisuudesta ja vanhoista ajoista ja ihmisten elämästä 1800-luvulla. Kesäkuun alusta syyskuun loppuun museot ovat avoinna ma–su klo 10–18 ja muulloin ti–la klo 10–17. Yhteen museoon on viiden levin eli 2,50 euron pääsymaksu, mutta alennusta saa, jos hankkii lipun useampaan museoon.

Arkeologinen museo

Burgasin tienoilla on ollut asutusta jo ainakin 3000 vuoden ajan eli pronssikaudelta lähtien. Burgasissa oli 300–400 eaa. lähtien kreikkalaisten siirtokunta, Roomalla oli alueella sotilastukikohta ja Bysantin aikaan kaupungista tuli merkittävä paikkakunta. Ottomaanit pitivät siellä jöötä satoja vuosia hekin, aina vuoteen 1878, jolloin venäläiset vihdoin vapauttivat koko Bulgarian, mistä lähtien se on ollut itsenäinen valtio.

Jos etenkin varhaishistoria kiinnostaa, kannattaa mennä arkeologiseen museoon [kartalla], joka on aivan Hotel Bulgarian vieressä. Siellä on aineistoa etenkin muinaisista traakialaisista, kreikkalaisista ja Rooman valtakunnan ajoista mutta myös Bysantin ja ottomaanien ajoilta.

Historiamuseo

Burgasin ja sen ympäristön historiasta kiinnostuneiden kannattaa myös vierailla aivan arkeologisen museon lähellä olevassa historiaa esittelevässä museossa [kartalla]. Museossa on esimerkiksi ikoneita, vanhoja kirjoja ja erilaista kirkoista pelastettua esineistöä. Museossa on myös taidegalleria, jossa on myös taideteollisuusmuseon piirteitä, ja siellä näkee etenkin posliinia, kristallia ja pronssia. Museossa oppii myös siitä, miten 1800-luvun loppupuolella vapautusliike sai entistä enemmän kannatusta, kuinka ensimmäisen kristillisen seurakunnan ja alakoulun perustaminen muutti kaupunkia ja kuinka siitä itsenäisyyden alettua tuli merkittävä teollisuus- ja lomailukaupunki. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä, joissa voidaan esitellä kaikenlaista, kuten paikallisia asuja.

Luonnontieteellinen museo

Niille, joita kiinnostavat Mustanmeren rannikon eläimet ja kasvillisuus, suositellaan vierailua luonnontieteellisessä museossa [kartalla]. Se on samalla alueella kuin muutkin museot, ja se onkin Bulgarian rannikon ainoa luonnontieteellinen museo. Sen suojissa on eri näyttelyitä, joissa oppii kivistä, vuoristojen elämistä ja kasvillisuudesta ja Burgasin lähellä olevien järvien linnuista, mutta siellä on aineistoa myös perhosista, koppakuoriaisista ja simpukoista.

Etnografinen museo

Luonnontieteellisen museon vieressä on toinenkin museo, etnografinen museo, jossa oppii Burgasin vanhoista ajoista ja etenkin ihmisten arkielämästä 1800-luvun Mustanmeren rannikolla. Museon pääantiin kuuluvat 1800-luvun asut, joita on myös tänne tulleilta kreikkalaisilta ja turkkilaisilta vähemmistöiltä ja jotka liittyvät etenkin erilaisiin juhliin.

Meripuisto
Meripuistoon lähdetään päivittäin kävelylle, kahville, syömään tai muuten vain viettämään aikaa.

Meripuisto ja ranta

Pitkä ja viehättävä meripuisto (Morska Gradina tai Promorski Park, engl. Sea Garden tai Seaside Park) on kesäkauden ajan kaupungin keskuspaikkoja. Sinne lähdetään päivittäin kävelylle, kahville, syömään tai muuten vain viettämään aikaa, ja siellä on kesäkauden aikana jatkuvasti erilaisia tapahtumia.

Sea Casino
Sea Casinossa on ympäri vuoden tapahtumia kuten taidenäyttelyitä, konsertteja ja elokuvaesityksiä.

Eniten tapahtumia on Sea Casino -nimellä tunnetun rakennuksen ympäristössä, missä aivan rannan pitkän laiturin yläpuolella on myös esityslava [kartalla]. Kesäkauden aikana lavalla on konsertteja ilta toisensa jälkeen, ja myös itse rakennuksessa on monenmoista tapahtumaa. Tapahtumia kuten taidenäyttelyitä, konsertteja ja elokuvaesityksiä ”merikasinossa” on ympäri vuoden, ja siellä kannattaa koska tahansa vierailla. Rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1938 mutta se joutui 1990-luvun alkuun mennessä niin huonoon kuntoon, että sitä ei pariinkymmeneen vuoteen ollenkaan käytetty. Tällaisenaan rakennus avattiin vuonna 2011, ja se on ympäristöineen siitä asti ollut kaupungin vireimpiä tapahtumapaikkoja.

Puistossa on mukava kävellä, istuskella, katsella sen merkkihenkilöitä muistelevia veistoksia, ihastella kukkaistutuksia ja vierailla vaikka Flora-rakennuksessa [kartalla], jossa on kukkafestivaalit ja paljon muitakin tapahtumia, kuten taidenäyttelyitä. Siellä pidetään heinä-elokuussa parina viikonloppuna esiin putkahtavat jazzfestivaalit, ja siellä on muitakin melko suuren luokan konsertteja pitkin vuotta.

Puistossa on useita ravintoloita, joita on myös rannalla, ja puiston monesta kohdasta ja lähimpää keskustaa merikasinon vierestä, voi katsella alas rannallehiekkaranta ja kävellä sinne jyrkähköjä portaita pitkin. Rannalla on terasseja, jotka ovat toiminnassa toukokuun alkupuolelta syyskuun loppupuolelle, ja ranta kuuluu Burgasin vetonauloihin sekin. Sillä on tilaa kaikkein vilkkaimpinakin aikoina, ja jos lomailee heinä- tai elokuussa esimerkiksi Sozopolissa tai Sunny Beachissä, on Burgasin rannalla enemmän tilaa ja lähes yksinomaan paikallisväriä. Rannan pitkä laiturikuvaPitkä laituri ] on 300 metriä pitkä ja kuuluu kaupungin ylpeydenaiheisiin.

Lisää aiheesta

Go to Burgas esittelee vierailupaikkoja laidasta laitaan.

TripAdvisor esittelee lisää Burgasin nähtävyyksiä ja ajanvietemahdollisuuksia.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti