Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Phnom Penh
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Street 19, Phnom Penh
Wat Phnom, Phnom Penh
Phnom Penhissä tulee vastaan buddhalaisia temppelialueita.

Phnom Penh, Kambodža

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Yksi Kaakkois-Aasian eniten suosiotaan nostaneista maista on Kambodža, ja sen pääkaupunki Phnom Penh on yksi maan suosituimpia vierailupaikkoja. Kaupunki muistuttaa monin tavoin 1990-luvun Bangkokia, ja sinne on erityisen helppo siirtyä Bangkokista lähtevillä, tunnin kestävällä lennoilla. Kaupunki on melko suuri, mutta lähes kaikki tärkeä on suhteellisen pienellä alueella, ja se on varteenotettava tutustumispaikka kolmen neljän päivän ajaksi. Yhdessä Battambangin ja Siem Reapin kanssa se muodostaa Keski-Kambodžassa alueen, johon on helppo käydä tutustumassa, ja kaikissa näissä kaupungeissa on totuttu turisteihin ja kaikki palvelut ovat lähes Thaimaan tasolla.

Phnom Penh on kaupunki, jossa on muutama suuri nähtävyys, ja maan synkeä historia, joka 1970-luvulla kärjistyi kautta maailman tunnettuihin julmuuksiin, on yksi asia, johon monet turistit siellä tutustuvat. Toinen historiaan liittyvä piirre on ikivanha khmer-kulttuuri, joka on jo yli vuosituhannen ajan tuonut mitä erilaisimpia rakennuksia ja monumentteja kaupunkiin ja muuallekin maahan, ja myös siihen on Phnom Penhissä helppo tutustua. Muihin valttikortteihin kuuluvat erinomaiset ruoat, hyvä määrä erilaisia majapaikkoja, ystävälliset ja usein kielitaitoiset paikalliset ja värikäs kaupankäynti, joka tapahtuu pääosin toreilla ja kauppahalleissa. Hintataso on monin tavoin samantyylinen kuin Thaimaassa, mutta etenkin baareissa juominen, majapaikat, elintarvikkeet ja tupakkatuotteet ovat usein roimasti Thaimaata edullisemmissa hinnoissa. Phnom Penh on myös turvallinen matkakohde, jossa ei tarvitse pelätä joutuvansa ryöstetyksi, ja siellä lomaillessa pätevät suurin piirtein samat pelisäännöt kuin Thaimaassakin.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Phnom Penhissä nyt

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan ennuste Phnom Penhiin.

Ilmasto

Phnom Penhissä on samanlaiset ilmat kuin monessa Thaimaan kolkassa, ja periaatteessa vuosi jakautuu kahteen eri kauteen: kuivaan ja kosteaan. Lämpötilat pysyttelevät samantyylisenä ympäri vuoden, mutta kuivan kauden loppupuoli keväällä on yleensä kaikkein kuumin ajankohta olla Phnom Penhissä.

Phnom Penhin parhaat ajat koittavat sadekauden jälkeen marraskuussa, jolloin kuun puolivälin tienoilla sateet päättyvät. Loppuvuosi on erinomainen ajankohta lomailla Phnom Penhissä, sillä silloin on vehreää ja lämpötilat ovat vuoden alhaisimpia. Normaali päivälämpötila marraskuulta tammikuulle on 31 astetta, ja öisin loppu- ja alkuvuodesta on vain 22 astetta. Sateet ovat keskitalvella harvinaisia, mutta silloinkin voi kerran pari kuussa sataa. Aurinko paistaa eniten keskitalvella, ja Phnom Penh on muutenkin alueen aurinkoisimpia kaupunkeja, jossa paistaa noin 2500 tuntia vuodessa.

Kaikkein paras aika Phnom Penhissä jatkuu tammikuun ja vielä helmikuunkin, jolloin päivän korkein lämpötila tosin nousee herkästi 33–35 asteeseen. Maaliskuussa ilmat lämpenevät entisestään, ja maaliskuulta toukokuulle yleensä on kaikkein korkeimpia lämpötiloja, jolloin voi ajoittain olla 40 astetta ja öisin on yleensä vähintään 25 astetta.

Huhtikuu on viimeinen kuukausi, jolloin Phnom Penhiin kannattaa lähteä, sillä kuun loppupuolella sateet yleistyvät ja kosteusprosentti alkaa olla lähellä 80:tä. Toukokuusta lokakuun loppuun tai marraskuun alkuun on jatkuvasti sateista mutta myös hyvin lämmintä, ja ilman kosteusprosentti on 80–85. Eniten sataa syys- ja lokakuussa, jolloin voi sataa lähes 300 milliä kuukaudessa ja jolloin sadepäiviä on yli 20 kuukaudessa.

Parhaat matkustusajat

Kuten muuallekin Indokiinan alueelle kannattaa Phnom Penhiin matkustaa marraskuun puolivälin ja huhtikuun loppupuolen välisenä aikana. Kaikkein paras kaupunkiin on matkustaa silloin kun ei ole yleisiä lomia, ja näin marraskuun puolivälistä joulun tienoille ja uudelleen loppiaisen jälkeisestä ajasta aina huhtikuulle on kaikkein paras olla Phnom Penhissä. Helmikuun lopun talvilomat tuovat jonkin verran matkustajia Phnom Penhiin mutta siellä on harvoin yhtä vilkasta kuin Thaimaassa. Turisteja vierailee melko tasaisesti koko kuivan kauden ajan, ja oikeastaan mikä tahansa ajankohta marraskuun puolivälin ja huhtikuun loppupuolen välisenä aikana on otollinen Phnom Penhissä vierailulle.

Neak Banh Teuk Park
Neak Banh Teuk Park on ehdoton vierailupaikka, jossa on muistomerkki edesmenneelle kuninkaalle ja itsenäisyysmonumentti.

Nähtävyydet

Phnom Penhissä on muutama turistimagneetti, jotka monelle ovat lähes pakollisia vierailupaikkoja, mutta Phnom Penhissä ei ole välttämätöntä mennä mihinkään nähtävyyteen sisään. Siellä on mukaansa tempaavaa katuelämää, upea joenranta, useita toreja ja kauppahalleja ja muuta sellaista, mikä pitää vierailijan kiireisenä.

Kaupungissa on kannattavaa kävellä etenkin joenrannalla, jolla on ihmeellisiä rakennelmia, kuten Kuninkaanpalatsin vieressä, joenrannalla oleva ”Preah Ang Dorngkeu Shrine”Preah Ang Dorngkeu Shrine [kartalla]. Melko lähellä sitä sijaitseva aukio, Neak Banh Teuk Park [kartalla], on ehdoton vierailupaikka, jossa on muistomerkki edesmenneelle kuninkaalle ja itsenäisyysmonumentti. Aivan toisella puolella keskustaa sijaitseva toinen aukioaukio [kartalla] tulee vastaan niille, jotka käyvät Wat Phnomissa, ja myös sen tuntumassa kannattaa vähän vaellella.

Kuninkaanpalatsi
Kuninkaanpalatsi edustaa tyypillistä vanhanajan khmer-arkkitehtuuria eli paikallista rakennustyyliä.

Kuninkaanpalatsi

Kuninkaallinen palatsi tai linna [kartalla] (engl. Royal Palace) on alueella, jolla on muitakin nähtävyyksiä ja jolla talvipäivisin liikkuu tuhoton määrä turisteja. Sinne on viiden dollarin pääsymaksu, ja se on avoinna varhaisesta aamusta klo 11 asti ja uudelleen klo 14–17. Palatsiin ei kannata mennä sunnuntaisin, jolloin paikalliset saapuvat sinne sankoin joukoin, ja jos haluaa kunnolla tutustua linnaan, kannattaa mennä sinne aamupäivällä.

Kuninkaanlinnaan kuten myöskään buddhalaisiin temppeleihin ei saa mennä miten vain pukeutuneena, vaan sortsien pitää ulottua polvien alapuolelle, t-paidan hihojen on oltava kyynärpäihin asti ja muitakin vaatimuksia on, ja jos asu ei ole sopiva, pitää vuokrata vaatteita vierailun ajaksi, tietenkin maksua vastaan.

PalatsiKuninkaanpalatsi yövalaistuksessa edustaa tyypillistä vanhanajan khmer-arkkitehtuuria eli paikallista rakennustyyliä, ja tämä näkyy etenkin sen koristellussa katossa. Se on hyvin samantyylinen kuin Bangkokin Kuninkaanpalatsi, ja tienoo, jolla se sijaitsee, on monin tavoin samanlainen kuin vastaavanlainen alue Bangkokissa. Palatsi on maan kuninkaan virallinen asunto, ja näin osia siitä on yleisöltä suljettu. Oikeastaan sisään pääsee vain valtaistuinsaliin ja sen vieressä oleviin rakennuksiin, ja yksi suuri vetonaula palatsin alueella on hopeinen pagodi (engl. Silver Pagoda), joka on avoinna samoin tavoin ja joka sisältyy pääsylipun hintaan. Nimensä tämä tornitemppeli on saanut lattian takia, sillä se on tehty viidestä tonnista hopeaa, joka on laitettu 5000 lattialaattaan, joskin valtaosa niistä on suojaustarkoituksissa peitetty. Temppelitorni rakennettiin vuonna 1892, ja sekin sai innoitteensa Bangkokin temppelialueesta. Pol Potin valtakauden aikaan yli puolet aarteista katosi, osa niistä Vietnamin miehityksen aikoihin, mutta sinne jäi edelleen jalokiviä, jotka kertovat omaa tarinaansa vanhojen khmer-sivilisaatioiden loistokkuudesta.

Kansallismuseo
Kansallismuseon kaunis julkisivu kannattaa käydä katsastamassa, vaikka museoon ei aikoisikaan sisään.

Kansallismuseo

Samalla alueella oleva Kansallismuseo [kartalla] (engl. National Museum of Cambodia) on suuri turistimagneetti, jonka ulkopuolella on aina useita tuk-tuk-kuskeja kyytiä odottelemassa. Sen kaunis julkisivu kannattaa käydä katsastamassa, vaikka museoon ei aikoisikaan sisään, ja muutenkin tämä vuosina 1917–20 rakennettu suuri palatsi on näkemisen arvoinen, sillä se edustaa tyypillistä perinteistä alueen arkkitehtuuria. Myös puutarha on paikka, jossa on mukava viettää aikaa, ja tänne on kaikkein paras tulla aamupäivisin, jolloin on rauhallista. Museo on avoinna klo 8–17, ja sinne on viiden dollarin pääsymaksu.

Museon suurin anti on se, että sieltä löytyy maailman suurin kokoelma khmer-tyylisiä veistoksia, ja ne kertovat alueen pitkästä kulttuurista, sillä niitä on kerääntynyt tuhannen vuoden ajalta. Mukana on tietenkin uskontoihin liittyviä veistoksia, kuten hindulaisen Vishnu-jumalan veistos, joka on peräisin 500-luvulta, ja samoin hindulaisen Shiva-jumalan patsaat vuoden tuhat tienoilta. Muitakin merkittäviä veistoksia museossa on, mutta tärkeää on huomata, että veistoksista ei saa ottaa kuvia museon sisällä, mutta puutarhassa voi vapaasti kuvailla.

Tuol Slengin kansanmurha-museo (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Tuol Sleng toimi Pol Potin puolueen (Khmer Rouge) kuulustelupaikkana ja vankilana.
Kuva: Marcin Konsek /Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Tuol Slengin kansanmurha-museo

Yksi Phnom Penhin vierailluimpia museoita on Pol Potin ryhmittymän julmuuksiin keskittyvä Tuol Sleng [kartalla] (engl. Tuol Sleng Genocide Museum). Rakennus toimi Pol Potin puolueen (Khmer Rouge) kuulustelupaikkana ja vankilana, joka 1970-luvulla tunnettiin nimellä S-21. Se on avoinna klo 8–17, ja sinne on muilta kuin maan kansalaisilta viiden dollarin pääsymaksu.

Vuonna 1975 Khmer Rouge otti haltuunsa tämän koulurakennuksen, ja siitä tuli maan suurin vankila, jossa kidutukset olivat tavallisia. Vuosina 1975–1978 yli 17 000 ihmistä oli siellä vankina, ja heistä valtaosa vietiin Choeung Ekin pelloille, jotka tunnetaan parhaiten niiden englanninkielisellä nimellä, ”Killing Fields”. Khmer Rouge piti tarkkaa kirjaa toimistaan, ja näin jälkipolville on säilynyt mittavasti todistusaineistoa sen ajan julmuuksista, sillä jokaisesta vangista otettiin valokuva ja tehtiin muistiinpanoja. Näiden yksityiskohtien avustamana Kamputsean 1970-luvusta on tehty lukuisia elokuvia ja dokumentteja, joita voi englanninkielisillä teksteillä varustettuna ostaa esimerkiksi Venäläisen torin liikkeistä. Yksi parhaista elokuvista, joka kertoo sekä siitä miten Pol Pot pääsi valtaan että miten asiat sen jälkeen etenivät, on 2010-luvulla valmistunut elokuva, ”First They Killed my Father”.

Museon antiin kuuluvat mustavalkoiset valokuvat, joita on monessa eri huoneessa, ja ne näyttävät suurin piirtein kaikki vankilassa olleet ja heidän joukossaan oli myös ulkomaalaisia. Jokaisen valokuvan takana on tarina, josta voi päästä parhaiten perille palkkaamalla edullisen oppaan, joka englanniksi voi selvittää kuvien taustoja.

Vankilassa voi myös nähdä tunnin mittaisen dokumentin, joka kertoo Hout Bophanan tarinan; hän oli nuori nainen, joka oli tässä vankilassa, ja hänestä kertova dokumentti esitetään täällä joka päivä klo 15.45. Nähtävänä on myös muuta havainnollistavaa materiaalia, kuten toinen dokumentti, jossa on vanginvartioiden haastatteluja, joka näytetään joka päivä klo 9. Tietoa esityksistä ja muista museon tapahtumista saa sen verkkosivuilta.

Wat Phnom
Buddhalaisista temppelialuiesta kaikkein hienoin ja ehdottomasti suurimman tutustumisen arvoinen on Wat Phnom.

Wat Phnom

Phnom Penhissä tulee vastaan buddhalaisia temppelialueita, mutta kaikkein hienoin ja ehdottomasti suurimman tutustumisen arvoinen on Wat Phnom [kartalla]. Se tunnetaan myös ”vuoripagodi” (engl. Mountain Pagoda) -nimellä, sillä sen suurin vetonaula on ylhäällä kukkulalla oleva temppeli. Alueella voi vierailla päivittäin klo 7–18, ja temppelin sisälle on dollarin ja museoon kahden dollarin pääsymaksu. Jos mielii sisään temppeliin, päällä on paras olla vähintäänkin polvihousut ja kyynärpäät peittävä paita.

Kukkulan päällä oleva temppeli on 27 metrin korkeudessa, ja väitetäänkin, että se on Phnom Penhin ainoa kukkula. Legendan mukaan ensimmäinen temppeli ilmestyi tänne jo 1300-luvulla, ja itse asiassa koko kaupunki sai nimensä tästä kukkulasta, sillä kaupungin nimen suomennos on ”Penhin kukkula”.

Alue on monin tavoin merkittävä ja vierailun arvoinen, mutta siellä oikeastaan on vain kukkulan päällä oleva temppeli ja jonkin verran nähtävää on myös kukkulan alapuolella. Puistoalue saa etenkin iltapäivisin karnevaalimaisia piirteitä, sillä sinne ovat saapuneet kaupungin kerjäläiset, rihkamanmyyjät ja juomakauppiaat, ja paikan erikoisuuksiin kuuluvat myös lintuja häkeissä kauppaavat lapset.

Wat Ounalom
Wat Ounalom on Kambodžan buddhalaisuuden keskus.

Wat Ounalom

Aivan pääpaikkojen vieressä, lähellä joenrantaa sijaitseva Wat Ounalom [kartalla] on temppelialue, jonka voi nopeasti katsastaa samalla kun liikuskelee lähialueilla. Siellä voi vierailla klo 8–18, ja täälläkin käydessä kannattaa varmistaa, että vaatteet eivät herätä temppelialueella närää.

Wat Ounalom on Kambodžan buddhalaisuuden keskus, joka perustettiin 1400-luvun puolivälissä. Siellä on peräti 44 eri rakennelmaa, mutta muiden temppelialueiden tavoin tämäkin on jatkuvan työn alla ja vain osassa aluetta on mukava viettää aikaa. Pol Potin aikoihin temppelialue koki kovia kolauksia, kuten monet muutkin temppelialueet, mutta nykyään monet rakennukset on entisöity ja alueella on mukavaa tunnelmaa. Etenkin kaunis porttiportti on lähemmän tutustumisen arvoinen, ja myös portin vieressä oleva temppeliSorn Bunthean (Sorn Bunthean) on näkemisen arvoinen. Myös toinen pagodiOunalom Pagoda (Ounalom Pagoda), on normaalia hienompaa nähtävää.

Tourism Cambodia esittelee kattavasti Phnom Penhin nähtävyyksiä.

Jokiristeilyt
Phnom Penhin joenrannan loppupäästä näkee jokilaivoja, joilla voi lähteä risteilylle.

Ajanviete

Phnom Penhin suurimpia ajanvietteitä ovat kaupunkiin tutustuminen, kauppahalleissa käyminen ja joenrannalla ajan viettäminen. Jos siellä haluaa tehdä jotakin mieleenpainuvaa, voi ottaa osaa jokiristeilyille, joita on erilaisia. Toinen normaalia hohdokkaampi ajanviete on hieronta, jonkalaisen voi ottaa myös kylpylässä.

Jokiristeilyt

Phnom Penhin joenrantajoenranta on paikka, jossa etenkin alkuillasta kannattaa viettää aikaa, mutta sen loppupäästä näkee myös jokilaivoja, joilla voi lähteä risteilylle.

Koh Dach Boat Trips [kartalla] tekee risteilyjä Koh Dachin saarelle eli Silkkisaarelle lähinnä aamupäivällä, ja se lähtee matkaan, jos mukana on vähintään neljä henkeä. Yleensä laivat lähtevät klo 8.30, 9,30 ja 13, mutta kaikkein paras on kysäistä asiasta etukäteen. Normaali hinta risteilylle on 10 dollaria.

Myös Blue Cruiser tekee matkoja, mutta ne ovat lähinnä pidempiä matkoja, joilla voi mennä aina Siem Reapiin asti.

Kylpylöitä ja hierontapaikkoja (CC License: Attribution 3.0 Unported)
Erilaiset hieronnat ja muut hoidot ovat Phnom Penhissä yleisiä, ja ne kuuluvat turistien suosikkiajanvietteisiin.
Kuva: trungydang /Wikimedia (CC BY 3.0)

Hieronta ja kylpylät

Kuten Thaimaassakin erilaiset hieronnat ja muut hoidot ovat Phnom Penhissä yleisiä, ja ne kuuluvat turistien suosikkiajanvietteisiin. Mahdollista on vain mennä hierontaan, joka voi maksaa mitä tahansa viiden ja viidenkymmenen dollarin välillä, ja mahdollista on myös mennä kylpylään.

Erilaisia paikkoja, joissa voi mennä hierontaan, on melkoisesti, ja yksi parhaista paikoista korkeatasoiselle ja vähän normaalia kalliimmalle hieronnalle on Bodia Spa [kartalla], joka on aivan Kansallismuseon naapurissa.

Toinen kylpylä, jossa voi nauttia paitsi hieronnasta myös muista hoidoista, on Bliss Spa [kartalla], joka ei sekään sijaitse kaukana turistien suosimalta alueelta.

Pelkästään hierontaa, joka on edullista voi saada paikassa nimeltään Seeing Hands Massage [kartalla], jossa sokeat hierojat hoitavat hommansa moitteettomalla tavalla. Myös tämä paikka on aivan Kansallismuseon vieressä.

Jos haluaa käsi- tai jalkahierontaan, on Daughters of Cambodia [kartalla] paikka, jossa voi paitsi auttaa hädänalaisia naisia myös saada erinomaisen hieronnan.

Lisää ajanvietettä:

TripAdvisor esittelee lisää ajanvietteitä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat.


Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Marcin Konsek /Wikimedia, trungydang /Wikimedia
2019/09

Muutettu: 29.10.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti