Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Phnom Penh
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Perhe neuvottelee
Phnom Penh ei ole mikään varsinainen perhelomapaikka, Se on vilkas metropoli, jossa on kaoottinen liikenne, paljon baareja ja niiden tuomia lieveilmiöitä ja aina kuumaa ja kosteaa.

Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Phnom Penhissä

Phnom Penh ei ole mikään varsinainen perhelomapaikka, eikä se ole edes yhtä hyvä kaupunkilomakohde perheille kuin Bangkok. Se on vilkas metropoli, jossa on kaoottinen liikenne, paljon baareja ja niiden tuomia lieveilmiöitä ja aina kuumaa ja kosteaa. Siellä on mielenkiintoisia vierailupaikkoja, mutta ne ovat järjestään melko hankalia paikkoja, sillä ihmisiä riittää ja kuumuus on jatkuva ongelma.

Ruokien ja juomien suhteen Phnom Penh on turvallinen ja yllättävän puhdas paikka, mutta lapsia ei siellä ole otettu huomioon ja aikuisiltakin vaatii totuttelua, että kaupungissa pystyy toimimaan normaalisti. Liikkuminen on aina jonkinlainen ongelma, sillä liikennettä on paljon ja kaupunki on melko saasteinen, ja aina kaikkein helpoin tapa siirtyä paikasta toiseen on kävely.

Kaiken kaikkiaan Phnom Penhiin ei kannata lähteä lasten tai nuortenkaan kanssa, mutta tietenkin perheet, jotka ovat viettäneet paljon aikaa Thaimaassa ja tottuneet liikkumaan Kaakkois-Aasian helteisillä ja hektisillä alueilla, voivat lomailla Phnom Penhissä lasten ja nuorten kanssa.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Phnom Penhissä lähinnä kävellään tai sitten liikutaan tuk-tukilla. Tuk-tuk on hyvä kyyti suhteellisen lyhyille matkoille, mutta ruuhkissa saasteilta ei pääse pakoon ja öisin niillä liikkuminen voi olla vaarallistakin. Tuk-tuk-kuskit ovat maineeltaan huonoja, ja monet heistä juovat tai käyttävät aineita, etenkin silloin kun he yöaikaan ajelevat. Phnom Penhissä on myös takseja, mutta ne täytyy tilauttaa paikalle.

Tuk-tuk tai ”remork-moto” on sivuvaunulla varustettu mopo, joka on yleinen kyyti Phnom Penhissä. Sitä voi käyttää päiväsaikaan, mutta yhteen mahtuu korkeintaan pari kolme matkustajaa ja matkatavaroiden kanssa harvoin enempää kuin kaksi. Tuk-tukeja on aamusta iltaan lähes joka paikassa, eikä niiden saaminen tuota ongelmia. Hintaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, sillä turistilta voidaan pyytää enemmän kuin olisi aihetta. Yleensä dollarilla voi kulkea lyhyen matkan ja parilla kolmella mennä vaikka Venäläiselle torille, mutta esimerkiksi Kansallismuseon vieressä olevat tuk-tuk-kuskit pyytävät aivan erilaisia hintoja. Iltaisin ja öisin tuk-tukit voivat olla vaarallisia kyytejä, ja on tunnettua että monet kuskit eivät etenkään hämärän laskeuduttua ajele selvinpäin. Helmikuussa 2019 kaksi suomalaista kuoli yöllä kolmen aikoihin tuk-tukin kyydissä nimenomaan alueella, jolla Kansallisteatteri sijaitsee, eikä ole turvallista nousta tuk-tukin kyytiin myöhään illalla saati yöllä. Jos haluaa pelata varman päälle, on Phnom Penhissä tuk-tuk-yhtiöitä, kuten Phnom Penh Tuk Tuk, joilta voi etukäteen järjestää luotettavia kyytejä.

Liikennettä
Tuk-tuk-kuskit ovat maineeltaan huonoja. Phnom Penhissä on myös takseja, mutta ne täytyy tilauttaa paikalle.

Tuk-tukilla liikkuvan kannattaa olla koko ajan tarkkana, niin että mitään ei putoa kyydistä ja että itse ei putoa tai loukkaannu mitenkään matkan aikana. Tärkeää on myös pitää arvoesineet kuten kameralaukut ja muutkin laukut niin että niitä ei voi mopedin kyydistä tulla ja ottaa. Lompakkoa, kameraa tai puhelinta ei kannata liian rennosti roikottaa tuk-tukin laitamilla, sillä sellaista tapahtuu, että viereen tulee mopo, jonka matkustaja nappaa nopeasti puhelimen, kameralaukun, lompakon tai jotakin muuta. Vaikka tuk-tukien kyydissä näkee rennosti puhelintaan roikottavia turisteja, joilla ei tunnu olevan huolta huomisesta, heitä ei kannata matkia vaan tuk-tukin kyydissä kannattaa pitää arvoesineet piilossa ja silmät avoinna.

Jos haluaa siirtyä pidemmän matkan hämärän laskeuduttua tai jos mukana on 3–4 henkeä ja matkatavaroita, kannattaa tilauttaa paikalle taksi. Global Taxi, Choice Taxi ja Taxi Vantha ovat luotettavia yhtiöitä, jotka esimerkiksi majapaikka voi tilata paikalle.

Tietoa liikkumisesta Phnom Penhissä antaa esimerkiksi Move to Cambodia.

Siirtyminen lentoasemalta muualle kaupunkiin

Phnom Penhin lentoasema [kartalla] on 10 kilometrin päässä keskustasta, ja sieltä on yllättäen hyvin helppo päästä keskustaan. Sinne saapuva kohtaa huutavan joukon miehiä, jotka yrittävät tarjota erilaisia kyytejä muualle kaupunkiin, mutta heihin ei kannata kiinnittää huomiota vaan kannattaa etukäteen päättää millä keinolla siirtyy majapaikalle ja ottaa selvää miten kaikki toimii. Lentoasemalla on tiski (”transportation information counter”), jolla on tietoa tavoista, joilla pääsee lähimmäs majapaikkaa, ja jos kyyti ei ole etukäteen järjestetty, kannattaa mennä ensiksi sinne.

Lentoaseman sivuilla on ohjeet niille, jotka saapuvat lentoasemalle. Ainoat järkevät tavat siirtyä muualle ovat bussi, juna ja taksi, mutta tuk-tuk saati mopedi eivät ole hyviä kyytejä lentoasemalta muualle kaupunkiin. Tuk-tukilla voi siirtyä muutaman kilometrin matkan keskustassa mutta sellaisella on ikävä matkustaa näin pitkää matkaa ja päiväsaikaan pääteillä on tuhottomasti liikenteen saasteita, jotka tuk-tukissa ovat pahimmillaan.

Kaikkein paras kyyti on ainakin teoriassa juna, joka kulkee lentoasemalta ilman pysähdyksiä noin puolessa tunnissa rautatieasemalle. Ikävä kyllä lokakuusta 2018 lähtien juna ei ole remonttien takia kulkenut, mutta verkkosivuilta näkee kun junat taas alkavat kulkea.

Yksityinen bussi eli ”Airport Express Bus” on melko uusi kyyti, joka maksaa kaupungissa tähtitieteelliset viisi dollaria mutta joka on ilmastoitu ja turvallinen kyyti keskustaan. Lippu on helppo hankkia lipputiskiltä tai kuskilta, mutta kannattaa myös varautua siihen, että bussi ei jostain syystä kuljekaan.

Edullisin tapa siirtyä lentoasemalta keskustaan on myös melko uusi paikallisbussi, jonka linja 3 kulkee lentoasemalta keskustaan. Busseilla jokainen kyyti maksaa 1500 rieliä eli noin 0,40 dollaria, ja bussiin menevällä on oltava mieluiten rieleitä ja aika lailla tasaraha. Lipunmyyjillä ei ole yleensä vaihtorahaa ainakaan yli dollarille, mutta jos lipun ostaa monta ihmistä, voi dollarilla tai kahdella maksaa kaikkien liput. Bussi kulkee iltatorin viereen joenrantaan, josta voi sitten jatkaa vaikka tuk-tukille majapaikalle, joskin melko lähelläkin on paljon majapaikkoja. Bussi kulkee klo 5–20.30.

Loppujen lopuksi helpoin ja luotettavin on taksi, joka määränpäästä riippuen maksaa noin 10–15 dollaria. Terminaalin edessä on takseja odottelemassa, joten etukäteen sellaista ei ole välttämätöntä tilata. Lentoasemalla on vain luotettavia takseja, joten taksiin hyppäävä ei ota minkäänlaista riskiä ja on noin puolen tunnin matkan päässä keskustan hotelleilta. Jos matkassa on yli neljä henkilöä tai jos muusta syystä haluaa tilata taksin etukäteen, on Phnom Penh Private Taxi Transfers palvelu, jonka voi tilata etukäteen verkkosivuilta. Heidän kyydissään voi matkustaa myös pitkiä matkoja yksityiskyydillä muihin maan kaupunkeihin.

Lisää lentoasemalta muualle kaupunkiin siirtymisestä ja liikkumisesta Phnom Penhissä yleensä kertoo Move to Cambodia.

Siirtyminen muilta asemilta kaupunkiin

Phnom Penhissä on muutama varsinainen linja-autoasema, mutta muualta saapuvat bussit pysähtyvät missä milloinkin, yleensä bussiyhtiön toimiston viereen. Yksi paikka, josta bussit usein lähtevät ja joskus saapuvat on ”Capitol Bus Stop” [kartalla]. Vaikka se tuntuu olevan lähellä Kansallismuseota ja ydintä, on sinne pitkä ja sekava matka, joka kannattaa tehdä taksilla tai tuk-tukilla. Jos bussi lähtee aikaisin aamulla, on siellä lukuisia ravintoloita, joista saa hyvän aamiaisen tai ainakin juoman. Jos bussi saapuu jonnekin muualle, pääsee näistä paikoista aina tuk-tukilla muualle kaupunkiin, mutta jos kyseessä on useampi kuin kaksi matkustajaa, kannattaa tilata taksi paikalle.

Jos Phnom Penhiin saapuu rautateitse lentoasemalta tai muista kaupungeista, saapuu juna rautatieasemalle [kartalla], joka on lähellä Wat Phnomia. Se on kävelymatkan päässä joistain paikoista, mutta sieltä on paras siirtyä oikeastaan minne tahansa tuk-tukilla tai taksilla. Aseman edustalla on yleensä takseja, joten vaikeuksia siirtyä sieltä muualle tuskin tulee.

Finnairin lentokone Bangkokin lentokentällä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Jos aikoo omatoimimatkalla vierailla Phnom Penhissä, kannattaa ensin lentää Bangkokiin.
Kuva: David McKelvey /Flickr (CC BY 2.0)

Omatoimimatkat ja järjestetyt matkat

Phnom Penhiin on kaikkein paras mennä omatoimiselle matkalle silloin kun on muutenkin Kaakkois-Aasiassa. Erityisen helppo sinne on siirtyä Thaimaasta, ja esimerkiksi Bangkokista on suoria busseja Phnom Penhiin. Kaikkein helpointa rajanylitysmielessä on siirtyä kohti Phnom Penhiä Etelä-Thaimaasta.

Omatoimisesti tehtävät matkat

Jos aikoo omatoimimatkalla vierailla Phnom Penhissä, kannattaa ensin lentää Bangkokiin, josta voi sitten lentäen tai bussilla siirtyä suoraan Phnom Penhiin. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että osa rajanylityspaikoista on äärimmäisen vilkkaita, ja kaikkein helpointa Kambodžaan on siirtyä Etelä-Thaimaan kautta, sillä siellä olevilla rajanylityspaikoilla ei ole juuri koskaan tungosta.

Lentoyhtiöitä, jotka lentävät Suomesta Bangkokiin, ovat esimerkiksi Aeroflot, Finnair ja Norwegian. Muitakin yhtiöitä on, ja niitä voi katsella Skyscannerista.

Bussi Bussi (täysykuva)
Bangkokista voi lentäen tai bussilla siirtyä suoraan Phnom Penhiin.

Bangkokista tai muualta Thaimaasta Phnom Penhiin

Bangkokista pääsee Phnom Penhiin linja-autolla tai lentäen, ja sinne voi mennä suoraan tai sitten Pattayan ja Tratin kautta, jolloin siirtyy suoraan maan eteläosiin. Kaikkein kannattavinta on lentää, ja bussilla siirtymistä kannattaa tarkkaan harkita, sillä se on raskasta ja aikaa vievää. Kaikkein parhaiten se sopii niille, jotka seikkailevat alueella vähintään kuukauden pari ja jotka eivät välitä muutaman tunnin rajanylityksistä ja kaiken maailman lomakkeiden täyttelystä.

Lennot Bangkokista Phnom Penhiin ovat tietenkin helpoin ja nopein kyyti. Lentoaika on vain tunti tai vähän yli, ja monet lennot maksavat 50–60 euron tietämissä suuntaansa. Kaupunkien välillä lentävät Air Asia, Bangkok Airways, JC Airlines ja Hahn Air. Muitakin yhtiöitä voi lennellä, joten mahdollisuuksia kannattaa vähän tutkailla Skyscannerista.

Bussilippuja on kaupan Bangkokin matkatoimistoissa, joita on suuri määrä esimerkiksi Khao San Roadin ympäristössä. Bussien joukossa on normaaleja minibusseja, VIP-luokan minibusseja ja isoja busseja, ja lippu 11–13 tuntia kestävään matkaan maksaa usein noin 1000 bahtia. Kaikkein paras on mennä rajalle mutta Kambodžan puolelle, ja esimerkiksi Battambang on suhteellisen lähellä rajaa. Sieltä voi sitten edetä kohti Phnom Penhiä, joka on lyhyen lentomatkan mutta toivottaman pitkän ja raskaan bussimatkan päässä Bangkokista.

Viisumi

Kambodžaan matkustava tarvitsee viisumin, jonkalaisen saa rajalla melko nopeasti ja jonka voi myös etukäteen hankkia verkkosivuilta. 30 vuorokauden turistiviisumi (T-luokka) on perusviisumi, jonka saa rajalta 30 dollarilla ja pienellä lisämaksulla, jonka voi maksaa vaikka Thaimaan bahteissa. Kannattaa varmistaa, että rajalle saapuessa on dollareita ja myös bahteja, sillä vaihtokurssit ovat huonoja ja väärällä valuutalla maksaminen voi käydä kalliiksi. Passin on oltava voimassa kuusi kuukautta maahantulon jälkeen, ja mukana pitää olla passikuvia, joita ns. Mekongin alueella matkailevalla onkin aina hyvä olla muutama mukanaan. Jos lentää suoraan Phnom Penhiin, saa lentokentältä parin taalan lisämaksua vastaan viisumin saapuessa.

Tarkempaa tietoa suomeksi viisumeista.

Rajanylitys

Jos rajan ylittää maareittiä, kaikkein paras on käyttää eteläistä rajanylityspaikkaa (Cham Yeam) [kartalla], joka on parin tunnin matkan päässä Tratin kaupungista. Sieltä on noin vartin tuk-tuk-matka Koh Kongiin, jossa on hotelleja, ja siellä kannattaa olla ainakin yksi yö, sillä matkaan Phnom Penhiin menee 5–6 tuntia ja matkaan on paras lähteä aikaisin aamulla. Koh Kongissa on lukuisia matkatoimistoja, joista voi ostaa lipun Phnom Penhin bussiin, ja Tratin linja-autoaseman laiturin päästä lähtee joka päivä bussi kerran tunnissa rajalle, joskin bussit ovat keskittyneet aamupäivään eikä iltapäivällä ole enää yhtä hyvä mennä. Lippu ostetaan paikan päältä, ja sen voi maksaa bahteissa tai dollareilla.

Keski-Thaimaassa oleva rajanylityspaikka (Poipet Banteay Meanchey) [kartalla] on vilkas, monia järkyttävä paikka, jossa voi hyvin kulua 3–4 tuntia. Mitä aikaisemmin aamulla rajalle saapuu, sen parempi, mutta lähes aina kannattaa varautua ainakin parin kolmen tunnin odotukseen. Tämä on raja-asema, jota käyttävät esimerkiksi Bangkokin Khao San Roadin ja Siem Reapin ja myös Bangkokin ja Phnom Penhin väliset bussilinjat, ja sitä voi olla vaikea vältellä, jos haluaa Bangkokista nopeasti Phnom Penhiin. Tällä rajalla on tärkeää, että ei kuuntele muita kuin virallisia työntekijöitä ja poliiseja eikä ota vastaan mitään ”apua”, jota usein tarjotaan. Erilaiset miehet, jotka väittävät sitä sun tätä, yrittävät vain nyhtää rahaa tietämättömältä turistilta, ja tärkeää on vain se, että matkassa on mukana kaksi passikuvaa, dollareita ja bahteja, kuten myös passi, joka on voimassa vähintään kuusi kuukautta eteenpäin.

Järjestetyt matkat

Phnom Penhiin ei tällä hetkellä tehdä varsinaisia järjestettyjä matkoja, mutta sinne voi mennä myös pakettimatkalle. Esimerkiksi Kilroy tekee Indokiinan kierroksia, joihin kuuluu myös Phnom Penh.

Katu 172
Alueet lähellä Kansallismuseota ovat käteviä majapaikalle, ja sen läheisissä kortteleissa on runsaasti edullisia majapaikkoja.

Hotellit ja muut majapaikat

Phnom Penhissä on melkoinen määrä majapaikkoja, ja siellä on edullista yöpyä. Erilaisia mahdollisuuksia on paljon, ja kaikkein yleisimpiä ovat majatalot (guesthouse), hotellit ja hostelit.

Phnom Penhissä on muutama alue, joilla on huomattava määrä hosteleita, majataloja ja edullisia hotelleja. Kannattavaa on yöpyä tällaisella alueella, joka on aivan ytimessä, ja jos korttinsa pelaa majapaikan suhteen oikein, voi kaikkialle kävellä eikä tarvitse turvautua kuin satunnaisesti epämääräisiin tuk-tuk-kyyteihin.

Alueet lähellä Kansallismuseota ovat käteviä majapaikalle, ja sen läheisissä kortteleissa on runsaasti edullisia majapaikkoja. Siellä etenkin katu 172 lähellä katujen 13 ja 19 kulmausta on todellinen pääkallopaikka edullisille huoneille ja rennolle meiningille. Alueella on myös melkoisesti kaikenlaisia hotelleja, joista osa on tasokkaita, ja tämä alue on kaikin tavoin hyvä majapaikalle. Jos haluaa yöpyä muualla, hotelleja on monessa eri paikassa, mutta kannattaa katsoa ettei ole turhan kaukana joesta tai joistain muista tärkeistä paikoista, kuten keskustorista (Central Market) ja Kansallismuseosta.

Hinnat ovat Phnom Penhissä edullisia, mutta siellä on kalliita ja aivan ylihintaisiakin majapaikkoja. Phnom Penh on eläväinen kaupunki, jossa ei kannata turhaan sijoittaa suuria summia majapaikkaan, mutta ilmastointi on pakollinen ja paikan siisteyteen kannattaa kiinnittää huomiota, aivan kuten sijaintiinkin. Halvimmat hostel-vuoteet maksavat 3 euroa, halvimmat kahden hengen huoneet maksavat alle 10 euroa, 10–30 eurolla saa kohtalaisen tasokkaan ilmastoidun huoneen majatalosta tai halvasta hotellista ja jos sijoittaa 50 euroa tai enemmän, saa luksusta.

Jos haluaa säästellä taalojaan, on vain sadan metrin päässä Kansallismuseosta sijaitseva The Bright Lotus Guesthouse hinta-laatusuhteeltaan moitteeton paikka, sillä sieltä saa kahden hengen huoneen alle 20 eurolla yö.

Jos haluaa sijoittaa jonkin verran enemmän ja esimerkiksi mielii uimaan hotellilla, on samoilla tienoilla sijaitseva Royal Mekong hyvä valinta, mutta kannattaa varmistaa, että huoneessa on ilmastointi.

Jos haluaa nauttia majapaikastaan täysin siemauksia, uida, mennä kylpylään ja viettää aikaa kaksion kokoisissa huoneissa, on Penh House & Jungle Addition erinomainen majapaikka, joka on aivan parhailla paikoilla.

Kaikki Booking.comin majapaikat Phnom Penhissä

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, David McKelvey /Flickr
2019/09

Muutettu: 29.10.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti