Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pristina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tregu i vjeter -markkinat
Paras paikka katsella elintarvikkeita ja muitakin tuotteita on Tregu i vjeter (engl. Old Green Market). Siellä on mukava kävellä ja katsella perinteistä kaupankäyntiä.

Ostokset, ruokailu, tapahtumat ja yöelämä Pristinassa

Ostokset

Pristinassa ei ole hyviä ostospaikkoja, eikä sinne kannata lähteä pääasiallisesti ostoksille. Sieltä tulee ostettua kaikenlaista sellaista mitä siellä loman aikana tarvitsee, mutta juuri mitään tuliaisia tai muita ostoksia sieltä ei ole tapana tuoda. Alkoholi ja tupakkatuotteet ovat edullisissa hinnoissa, ja niitä on kannattavaa tuoda takaisin Suomeen. Tupakkaa saa laillisesti tuoda EU:n alueelle vain kartonkin, eikä viinaa litraa enempää.

Paras paikka katsella elintarvikkeita ja muitakin tuotteita on Tregu i vjeter (engl. Old Green Market) [kartalla], joka on etnografisen museon vieressä, jonkin matkan päässä ydinkeskustasta. Siellä on mukava kävellä ja katsella perinteistä kaupankäyntiä, ja siellä on kaupan kaikenlaista muutakin kuin elintarvikkeita viikon jokaisena päivänä.

Jos Pristinassa tulee tarvetta jollekin, kaikenlaisia nykyaikaisia liikkeitä on eniten keskustan ja linja-autoaseman välillä kulkevan Bulevardi Bill Klintonin varrella. Taksimatkan päässä keskustasta sijaitseva City Park [kartalla] on suurehko ostoskeskus, joka on avoinna päivittäin klo 9–22.

Pristinassa on pieniä ja suuria elintarvikeliikkeitä, joista saa kaikkea sellaista mitä torilta ei saa. Nykyaikaisia valintamyymälöitä keskustassa on muutama, ja yksi hyvä on aivan pääkävelykadun vieressä, eli Maxi Market [kartalla], joka on avoinna päivittäin klo 7–24.

Ruoat ja parhaat ravintolaseudut

Pristinassa on melko hyvät ruoat, joiden joukossa on eniten kansainvälisiä ja albanialaisia ruokia. Siellä on paljon tarjolla grillilihoja, paikallisia lihapullia ja kansainvälisiä ruokia pihveistä hampurilaisiin ja pihveihin. Ruokien hinnat ovat alhaisia, tarjoilu pelaa hyvin ja tarjoilijat osaavat englantia.

Jos haluaa maistella paikallisia ruokia, ovat ne varsin maukkaita ja hyvin tarjolla. Paikalliset ruoat ovat saaneet vaikutteita entisen Jugoslavian, Albanian, Turkin ja muiden lähimaiden ruoista, ja siellä saakin hyvän läpileikkauksen Balkanin länsi- ja eteläosien ruokavaliosta.

Kosovossa on varsin hyviä makkaroita, jonkalaisia muualla ei paljon tule vastaan, ja ne ovat siellä aina käypiä pääruokia. Kenties tyypillisin kosovolainen ruoka on flia, jota voivat syödä kasvissyöjätkin ja jota juhlitaan 18.3. Toinen varsin yleinen mutta alun perin albanialainen ruoka on kofta tai qofta, joka on lihapullanomainen, grillattu pala jauhelihaa. Näitä voi syödä useamman, ja niiden kanssa voi ottaa perunaa ja salaattia. Parhaita paikkoja qoftalle ja muille grillilihoille ovat paikat nimeltään ”qebaptore” eli kebabia tarjoava ravintolat, joilla on korkealla savupiipulla varustettu grilliuuni.

Hyvä määrä ruokapaikkoja on pääkävelykadun (Bulevardi Nënë Tereza) varrella, jonka ruokapaikoista esimerkiksi Metropoli on hyvä. Myös sitä vastapäätä olevat kahvilat ja ravintolat ovat nekin hyviä, etenkin aamiaiselle ja välipalalle. Paljon ravintoloita on myös pääkävelykadun sivukaduilla, jotka ovat kaupungin pääasiallisia illanviettopaikkoja. Esimerkiksi Rexhep Luci -kadun varrella on melkoinen määrä baareja, kahviloita ja ravintoloita, ja myös Qamil Hoxha -sivukatu on kunnostautunut ruoka- ja juomapaikkojensa suhteen.

Kahviloissa istuminen on kansallisharrastus, ja kesäkauden aikana terassit ovat kaikkialla ja erittäin suosittuja. Niissä on aina pöytiintarjoilu, eikä tarvitse kuin istahtaa alas ja odottaa että tarjoilija tulee paikalle. Kosovossa ei ole samaa kahvia kuin muualla entisen Jugoslavian alueella eli espressoa maidon kanssa, vaan siellä on kehitetty huippuunsa lattea muistuttava ”macchiato”. Se on käytännössä ainoa kahvi, jota paikaliset juovat, ja se on maukasta mutta ei kovin vahvaa, niin että sitä voi lipitellä monta kuppia päivässä.

Yöelämä

Pristinan yöelämä on saanut legendaarisia mittasuhteita, ja siellä on erittäin paljon baareja ja ihmisiä juhlimassa jo päiväsaikaan. Maan väestö on Euroopan nuorinta, keski-ikä on vain 25 ja kaupungissa on useita yliopistoja. Kun tähän vielä lisää sen, että työttömyysluvut ovat Euroopan korkeimpia, ei ole ihme, että siellä on paljon ihmisiä istumassa iltaa jo päivälläkin. Tosin paikalliseen illanviettoon kuuluu se, että läheskään kaikki eivät juo alkoholia vaan osa lipittelee välimerelliseen tyyliin muita juomia eikä humalaisia täälläpäin juuri tule vastaan. Paikallinen oluet, joista yleistä on Peja, ovat tasokkaita, ja oluen hinta baareissa tai muissa anniskelupaikoissa on kohdallaan, niin että sellaisen saa 1–2 eurolla, joskus halvemmallakin.

Pristinassa on kaikkialla baareja, ja monissa muissakin paikoissa tarjoillaan alkoholia. Hyvä ja suosittu katu illanvietolle on Rexhep Luci [kartalla], joka on pääkävelykadun sivukatu. Myös Qamil Hoxha, 2 Korriku, Fehmi Agani ja Garibaldi ovat vilkkaita baarikatuja. Pöytiintarjoilu on normaalia, lasku maksetaan vasta lähtiessä ja niin tarjoilijat kuin paikalliset asiakkaatkin ovat rentoja, rehellisiä, ystävällisiä ja kielitaitoisia.

Tregu i vjeter -markkinat
Stadionin vieressä oleva erikoinen suuri rakennus on Nuoriso- ja urheilukeskus.

Urheilu: Jalkapallo ja koripallo

Vaikka kaikki jalkapalloliitot eivät ole tunnustaneet Kosovoa itsenäiseksi valtioksi, pääsi maan jalkapallojoukkue vuoden 2018 MM-kisojen karsintoihin. Vastaan tuli maan kaikkien aikojen ensimmäisessä maaottelussa tietenkin Suomi, joka ei pystynyt tätä itseäänkin pienempää maata voittamaan vaan peli päättyi tasapeliin. Pristinassa on jalkapallo-otteluita luvassa entistä enemmän, ja kaupungin päästadion (Stadiumi i Prishtinës) [kartalla] on aivan ydinkeskustassa. Siellä pelaa kotiottelunsa myös kaupungin paras joukkue, FC Prishtina, joka kamppailee Kosovon superliigassa.

Stadionin vieressä oleva erikoinen suuri rakennus on Nuoriso- ja urheilukeskus (Pallati i Rinisë dhe Sporteve, engl. Youth and Sports Center), ja sen suojissa pelaa kaupungin menestynein koripallojoukkue, Sigal Prishtina.

Tapahtumat

Pristinassa on jonkin verran muitakin kuin urheiluun liittyviä tapahtumia, mutta ikävä kyllä osa festivaaleista, kuten elokuvafestivaalit, on jouduttu toistaiseksi lopettamaan rahoitusvaikeuksien takia. Myös muiden suurten tapahtumien kuten Chopin-pianofestivaalien ja DAM-nuorisomusiikkifestivaalien tulevaisuus on epävarma. Hey Eventistä voi kuitenkin katsoa kaikenlaisia tapahtumia, ja siellä on tietoa myös illanviettopaikkojen konserteista ja muista pienemmistä tapahtumista.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti