Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pristina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Taksi Ljubljana bank -rakennuksen edessä
Pristinassa turistit yleensä turvautuvat taksiin. Taksikyydit ovat edullisia, parilla kolmella eurolla pääsee pitkälle, ja kuskit ovat rehellisiä.

Perheen kanssa Pristinassa, liikkuminen, Pristinan-matkat ja hotellit

Perheen kanssa Pristinaan

Pristina ei ole mikään huippuhyvä kohde perheille, joilla on pieniä lapsia, mutta sinne voi lähteä perheen kanssa vähän vilkaisemaan erilaista pääkaupunkia. Keskustan kadut ovat varsin hyvässä kunnossa, kaupungissa ei ole vaarallista ja siellä on helppo englanniksi selvittää kaikki.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Pristinassa kulkee linja-autoja, mutta niiden reittien ja aikataulujen selvittäminen on hankalaa ja turistit yleensä turvautuvat taksiin. Taksikyydit ovat edullisia, parilla kolmella eurolla pääsee pitkälle, ja kuskit ovat rehellisiä. Hinnasta voi neuvotella ennen matkan alkamista, ja taksiin on helppo nousta lentoasemalla, linja-autoasemalla ja Bill Klinton- ja George (Xhorxh) Bush -katujen kulmauksessa [kartalla], jossa Grand-hotellin edustalla on eräänlainen ydinkeskustan aloittava aukio.

Matkustaminen ja saapuminen Pristinaan

Pristinaan voi lentää suoraan Suomesta, ja sinne voi matkustaa linja-autolla muualta Euroopasta. Pristinan lentoasema on melko lähellä keskustaa, ja myös linja-autoasema on sekin keskustan liepeillä.

Lentäen Pristinaan

Pristinaan voi lentää Suomesta Norwegianin viikoittaisilla lennoilla, jotka kesäkuusta 2017 lähtien lentävät suoraan Helsingin ja Kosovon pääkaupungin välillä.

Toinen mahdollinen lentoyhtiö on Wizzair, jonka koneilla tosin Kosovoon pääsee vain Budapestista. Myös yksi suurimmista halpalentoyhtiöistä eli Easyjet lentää Pristinaan Baselista ja Berliinistä.

Pristinaan voi kotimaasta lentää eri yhtiöiden koneilla, konetta joutuu välillä vaihtamaan ja parhaat yhteydet ja hinnat ovat helppo katsoa Skyscannerista.

Pristinan lentoasemalta keskustaan

Pristinan lentoasema [kartalla] sijaitsee kuudentoista kilometrin päässä keskustasta. Sieltä on joskus tullut bussi Grand-hotellin edustalle, mutta tätä nykyä taksi on ainoa varma kyyti keskustaan tai muualle kaupunkiin. Kuskit sanovat hinnaksi 25–30 euroa, mutta oikea hinta olisi paremminkin 15–20 euroa. Edullisimmillaan lentoaseman ja keskustan välin voi kulkea taksilla 10 eurolla.

Linja-autolla Pristinaan

Pristinaan voi matkustaa linja-autolla parhaiten Albaniasta ja entisen Jugoslavian alueelta. Parhaat yhteydet ovat Makedonian pääkaupungista Skopjesta, josta on vain 90 kilometriä Pristinaan, ja Serbian Novi Pazarista, jossa esimerkiksi Sarajevosta saapuvat joutuvat yleensä vaihtamaan bussia. Yhteyksiä on myös Serbian pääkaupungista Belgradista, Montenegron pääkaupungista Podgoricasta ja Albanian Skutarista (Shkoder). Myös Albanian pääkaupungista Tiranasta pääsee Pristinaan, joskin bussia voi joutua vaihtamaan Skutarissa.

Muitakin yhteyksiä on jonkin verran. Zagrebista tulee sinne busseja pitkän matkan takaa, kuten myös joistain muista entisen Jugoslavian pohjoisimmista osista. Myös Saksasta ja joistain muista Euroopan maista on vuoroja Pristinaan, mutta niillä matkustaminen kestää pitkään.

Hyvä apuväline entisessä Jugoslaviassa ja muualla Balkanilla matkustavalle on Balkan Viator. Joitain yhteyksiä voi selvittää Busradar-sivuilta.

Linja-autoasema (Stacioni i Autobusve) [kartalla] on parin kilometrin päässä Pristinan pääaukiosta, ja sieltä voi teoriassa kävellä pitkää Bulevardi Bill Klinton -valtakatua pitkin keskustaan. Käytännössä kuitenkin pilkkahintainen taksi on paras tapa siirtyä asemalta keskustaan, eikä kyydille pitäisi tulla hintaa paria kolmea euroa enempää.

Hotellit ja muut majapaikat Pristinassa

Pristinassa on jonkin verran hotelleja, muutama hostel ja monet siellä vuokraavat asuntojaan eri sivustojen kautta sinne saapuville ulkomaalaisille. Hotels.com listaa valtaosan kaupungin majapaikoista, mutta varsinaiset hotellit ovat ylihintaisia ja kohtuuhintaiset, muun hintatason mukaiset majapaikat ovat harvassa.

Jos haluaa yöpyä pääkävelykadun varrella tyylillä, on Swiss Diamond Hotel Prishtina siihen yksi parhaita valintoja. Sitä edullisempi mutta yhtä pidetty ja lähes yhtä keskeinen on Hotel Sirius.

Pristinassa on useita hosteleja ja muita edullisia majapaikkoja, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan parempia kuin normaalit hotellit. Niissä yöpyminen on pääasiallisesti hyvin edullista, mutta kuten hotellienkin kanssa, on hyvä varmistaa, että majapaikka on keskustassa eikä pitkän matkan päässä. Mitä lähempänä majapaikka on pääkävelykatua, sen helpompi kaupunkiin on tutustua ja sen onnistuneempi matka Pristinaan on.

Hostels.com listaa Pristinan hosteleita ja muitakin edullisia majapaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti