Raitiovaunu
Sarajevon keskustan läpi kulkee raitiovaunuja ja sen liepeiltä linja-autoja. Lippuja raitiovaunuihin ja linja-autoihin saa kioskeilta, joissa lukee ”Tisak” ja vähän kalliimmalla kuskilta.

Perheen kanssa Sarajevossa, liikkuminen, Sarajevon-matkat ja hotellit

Perheen kanssa Sarajevoon

Sarajevo on kohtalaisen hyvä matkakohde perheille, mutta se ei ole mikään helppo paikka liikkua paikasta toiseen pienten lasten kanssa. Sarajevoon voi lähteä lasten ja teinien kanssa päiväretkelle Kroatian rannikolta, mutta moneksi päiväksi tai viikoksi sinne suuntaavan perheen on hyvä tutustua tarkkaan siihen minkälainen paikka se on.

Sarajevo on muiden entisten sosialistimaiden kaupunkien tavoin hyvin turvallinen paikka, jossa varkaitakin on vähän, ja näin siellä ei turhaan tarvitse pelätä väkivaltaa tai näpistyksiä. Kadut siellä ovat monessa paikassa huonossa kunnossa, liikenteen saasteita riittää ja siellä kannattaa olla varovainen teitä ylittäessään ja ihan vain kulkiessaankin.

Nähtävää siellä riittää, mutta etenkin vanhakaupunki ja muut nähtävyysalueet ovat usein vilkkaita iltapäivisin. Sarajevoon on kannattavaa matkustaa muulloin kuin viikonloppuisin, jolloin se on vilkkaimmillaan, ja myös kuumaa keskikesää on hyvä vältellä. Lasten tai nuorten kanssa Sarajevossa ei erikseen luultavasti tarvitse etsiä näkemistä ja tekemistä, mutta siellä on nähtävyyksiä ja ajanvietemahdollisuuksia, jotka paremmin soveltuvat perheille kuin muut. Yksi hyvä paikka viettää vaikka kokonainen päivä on jonkin matkan päässä keskustasta sijaitseva uinti- ja kylpyläkeskus.

Destination Sarajevo esittelee pari vierailupaikkaa lapsiperheille

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Sarajevon nähtävyydet sijaitsevat pääosin keskustassa, eikä kaupungissa vieraileva välttämättä joudu turvautumaan joukkoliikenneverkostoon. Sarajevon keskustan läpi kulkee raitiovaunuja ja sen liepeiltä linja-autoja, joilla voi kulkea Sarajevon rautatieasemalle [kartalla], sen vieressä olevalle linja-autoasemalle tai Dobrinjassa, Serbitasavallan puolella olevalle linja-autoasemalle.

Lippuja raitiovaunuihin ja linja-autoihin saa kioskeilta, joissa lukee ”Tisak” ja vähän kalliimmalla kuskilta. Lippu täytyy vielä ostamisen jälkeen leimata laitteissa, joita on liikennevälineissä. Lipun voi ostaa yhtä matkaa varten, mutta jos tekee parikin matkaa, on hyvä heti sijoittaa alle 3 euroa maksavaan päivälippuun. Sarajevon joukkoliikenteestä vastaa Gras mutta sivut ovat vain bosniankieliset.

Jos Sarajevossa haluaa lähteä keskustan ulkopuolelle, on taksi siellä edullinen tapa siirtyä minne tahansa. Vartin taksimatkan tekee parilla kolmella eurolla, mutta kaupungissa on epärehellisiä kuskeja, jotka pitävät erityisesti lentoasemasta ja muista asemista. Mittarin tulisi aina olla päällä, ja jos vartin matkalle sattuu epärehellinen kuski, tulee matkalle hintaa viiden euron sijaan kymmenen euroa. Kaikkein turvallisinta on aina tilauttaa taksi majapaikan välityksellä, mutta etenkin viikonloppuisin ja alkuiltaisin niitä voi olla hankala saada. Kaikissa takseissa tulee olla ”Taxi”-kyltti katolla, niiden rekisterinumerossa pitää olla TA ja mittarin on oltava päällä. Jos taksin kanssa tulee ongelmia, voi siitä ilmoittaa numeroon +387 33 523 156.

Saapuminen, matkat ja matkustaminen Sarajevoon

Sarajevon monenlaista kokenut kansainvälinen lentoasema [kartalla] sijaitsee kaupungin laitaosissa, kaupunkia ympäröivien kukkuloiden juurella. Sieltä ei ole pitkä matka keskustaan, mutta ikävä kyllä taksikuljetusten kanssa on ollut ongelmia ja jos jostakin voi Sarajevossa saada huonon taksikyydin, on lentoasema sellainen paikka. Lentoasemalta onkin hyvä tulla kaupunkiin joko julkisilla tai sitten majapaikan järjestämällä kuljetuksella, joita ainakin vähän paremmat majapaikat tarjoavat. Lentoaseman ja keskustan välillä kulkee bussi, ja 5 KM:ää maksavat lipun saa kuskilta.

Hotellit ja muut majapaikat Sarajevossa

Sarajevossa on aivan erilaiset valikoimat majapaikkoja kuin vielä muutama vuosi sitten. Omatoimimatkailijoiden ei enää tarvitse yöpyä yksityisasunnoissa, ja siellä on kaikenlaisia majapaikkoja laidasta laitaan. Edullisimmillaan Sarajevossa voi yöpyä muutamalla eurolla per yö, ja etenkin kaksi henkeä voi saada majoituksen varausjärjestelmien kautta hyvinkin edullisesti. Sarajevossa on nykyisin useita kalliita neljän ja viiden tähden hotelleja, joita on aivan ytimessä kuin muuallakin. Sarajevossa kannattaa majoittua aivan ydinkeskustaan, sillä sieltä löytyvät kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Jos Sarajevon ympäristöön tulee laskettelemaan, löytyy hiihtokeskuksilta tähän tarkoitukseen käteviä majapaikkoja.

Sarajevosta voi löytää erittäin edullisen majapaikan, jos vain jaksaa etsiä ja tutkia mahdollisuuksia. Jos Sarajevossa ei halua ottaa mitään riskejä, kannattaa majoittua yhteen sen ydinkeskustan uusista hienoista hotelleista. Piirityksen aikainen Holiday Inn, jossa toimittajat asuivat, ei enää toimi hotellina, mutta sen tiloissa on vielä yökerho.

Hotels.comin hotellit ja muut majapaikat Sarajevossa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti