Booking.com
Kuparia
Kuparista valmistettuja astioita ja muita kuparista valmistettuja tuotteita on hyvä hankkia Baščaršijasta eli vanhastakaupungista Sebilj-aukion vieressä.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Sarajevossa

Ostokset

Sarajevo on kaupunki, johon tullaan tekemään tietynlaisia ostoksia eikä sieltä tulla ostelemaan muodikkaita vaatteita, elektroniikkatuotteita tai luksusluokan tuotteita. Siellä on paljon tyypillisiä tuliaisia, joita ei joka paikasta saakkaan: kuparista valmistettuja astioita ja muita kuparista valmistettuja tuotteita, hauleista ja panoksista valmistettuja koristeita, kyniä ja käyttötavaroita, arabialaistyylisiä hattuja, tekstiilejä, huiveja, vaatteita ja kaikenlaista muuta itämaista ja käsityönä valmistettua.

Baščaršija eli vanhakaupunki Sebilj-aukion [kartalla] vieressä on paikka, josta saa kaikkia tyypillisiä Sarajevon-tuliaisia ja -ostoksia. Kupariin erikoistunut kuja Luledžina lähtee pääaukiolta, ja muutkin tältä ns. Kyyhkysaukiolta lähtevät kadut ja kujat ovat erikoistuneet tyypillisiin tuliaisiin ja tuotteisiin.

Liikkeitä on monella eri kadulla, eikä Sarajevossa tarvitse kuin vain kierrellä ja katsella. Eniten turisteja kiinnostaa vanhakaupunki, jossa keskitetysti voi katsella tuliaistarjontaa. Kohti uusia osia johtava Sarači on hyvä katu putiikkiensa puolesta, ja sen varrella on myös kauppakeskus, josta saa keskitetysti kaikenlaista. Kadun varrella on aina kojuja, joista voi tavallisilta ihmisiltä ostaa tuliaisia, ja ostoksia kannattaa tehdä monessa paikassa, sillä näin voi edesauttaa paikallista talouselämää.

Vanhankaupungin turisteille suunnattujen putiikkien lisäksi ostosonneaan voi kokeilla ainakin Ferhadija-kävelykadulla, joka Saračia jatkaen johtaa turkkilaistyylisistä kortteleista kohti keskustan uudempia osia. Ferhadijalta on mukava siirtyä Maršala Tita -kadulle, joka on eräänlainen näyteikkuna Itävalta-Unkarin ja Jugoslavian tyyliin ja rakennustaiteeseen. Sen varrella ja lähellä on parikin suurta ostoskeskusta, jotka etenkin huonoilla tai kuumilla ilmoilla tarjoavat tilaisuuden oleskella sisätiloissa. BBI Centar [kartalla] on suurta puistoaluetta vastapäätä, ja siitä muutaman sata metriä jo Novo Sarajevon puolella sijaitseva Sarajevo City Center [kartalla] on kaupungin uusin ostoskeskus, jonka suojissa on vaikka mitä. Ostoskeskukset ovat avoinna joka päivä klo 22 asti, ja niiden yhteydessä on valintamyymälät.

Spotted by Locals käy läpi Sarajevon erikoiskauppoja ja muita liikkeitä

Elintarvikeostoksilla

Ferhadija-kävelykadulla sijaitsee erinomainen kauppahalli (Markale) [kartalla], sen takana surullisenkuuluisa, kahden kranaattihyökkäyksen kohteeksi 1990-luvulla joutunut tori (Pijaca Markale) ja niiden lähellä useita hyvin varusteltuja valintamyymälöitä.

Kauppahalli ja sen vieressä oleva tori ovat hyviä paikkoja hakea elintarvikkeita, ja niiden välissä olevalla Mula Mustafe Bašeskije -kadulla on useita valintamyymälöitä, kuten päivittäin klo 7–22 avoinna oleva Konzum numerossa 26, toinen kauppa numerossa 7 ja Amko numerossa 6. Kauppahallista saa helposti kuumassa pilalle menevää elintarviketta kuten juustoa ja savustettuja lihoja, ja torilta saa vuodenajoille tyypillisiä vihanneksia, hedelmiä ja muita tuotteita, joiden joukossa on todellisia herkkuja.

Suuret valintamyymälät ovat yleensä avoinna klo 7–22 mutta joillain liikkeillä on sunnuntaisin ja pyhäpäivinä rajoitettuja aukioloaikoja. Erilaisia juhlapyhiä Sarajevossa onkin valtava määrä, ja niitä on hyvä tarkastella etukäteen Time and Date -sivuilta.

Ruoat ja parhaat ravintolaseudut

Sarajevossa on erinomaiset ruoat, eikä keskustassa tai sen liepeillä olevan tarvitse etsiskellä ravintoloita. Paikalliset syövät paljon ulkona niin suuria kuin pieniäkin aterioita, hinnat ovat edullisia ja palvelu on ystävällistä ja kielitaitoista. Parhaita ruokia Sarajevossa ovat balkanilaiset grillilihat, bosnialaiset perinneruoat ja turkkilaiset ruoat, ja näitä kaupungissa ollessa kannattaakin suosia.

Parhaat ravintolaseudut

Ravintoloita on hyvin Baščaršija-osassa, joka Sebilj-aukio on hivenen turistivoittoinen ja ruokien laadun suhteen epätasainen paikka aterioida. Vanhassakaupungissa on hyvä kävellä kaikkialla, ja esimerkiksi joenrannalla ja sen toisellakin puolella on hyviä vaihtoehtoja.

Baščaršijasta kohti uudempia osia kulkeva Ferhadija on katu, jolla on kaikenlaisia, usein turistien mieleen olevia vaihtoehtoja. Kauppahalli (Gradska tržnica), joka on kadun varrella, on erinomainen paikka nauttia kohtuuhintaisia ja erinomaisia bosnialaisia ruokia, joita sen huomattavasti kauppahallia myöhempään avoinna oleva yläkerran ravintola tarjoaa. Sen vieressä on useita muitakin vaihtoehtoja, joiden joukossa on muitakin kuin paikallisia ruokia tarjoavia aterioita.

Keskustassa on ravintoloita nimenomaan Baščaršijan ympäristössä.

Keskustassa on ravintoloita nimenomaan Baščaršijan ympäristössä, mutta mitä pidemmälle alueesta kulkee, sitä vähemmän ravintoloita tulee vastaan. Yksi hyvä tärppi on joen toisella puolella oleva panimo, jonka ravintola tarjoaa paitsi kohtuuhintaisen myös ruoiltaan erinomaisen ja monina iltoina bosnialaisella perinnemusiikilla höystetyn kokemuksen. Sarajevsko-olut on erinomainen ruokajuoma ja se maistuu ilman ruokaakin, ja sen panimo eli Sarajevska pivara [kartalla] on hyvä paikka lähteä paitsi maistelemaan tätä olutta tuoreimmillaan myös syömään paikallisia ruokia. Pivnica HS (Franjevačka 15) on suuri, mukava ravintola, josta saa esimerkiksi kokonaisen grillatun taimenen lisukkeineen reilulla seitsemällä eurolla, eikä tuoppikaan paikalliseen tyyliin maksa paljon yli euron.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Sarajevossa on hyvä maistaa paikallisia ruokia, jotka tarjoavat suomalaiselle sekä tuttuja että eksoottisia makuja. Jos haluaa syödä balkanilaista grillilihaa, on Ćevabdžinica hyvä vaihtoehto ravintolaksi. Sellainen tarjoaa Ćevapčići- tai Ćevapi-nimellä tunnettuja pitkulaisia, hivenen tulisesti maustettuja ja jauhelihasta valmistettuja grillilihoja, jotka syödään paikallisen leivän ja sipulisilpun kanssa. Annoksia on eri kokoisia, ja ne ovat aina edullisia. Paras juoma täällä huuhtoa lihat alas on Ayran eli jogurtista valmistettu itämainen juoma, eikä näistä paikoista alkoholia yleensä saakaan.

Parhaan Ćevabdžinican tittelistä käydään Sarajevossa armotonta taistelua, mutta yhden parhaista löytääkseen ei tarvitse poistua Baščaršijasta. Itse asiassa se on Sarajevossa ainoa paikka, jossa tällaiseen ravintolaan kannattaa mennä, ja aivan Sebilj-aukiollakin on useita vaihtoehtoja, kuten Osmanli. Hyvä katu aivan aukion vieressä löytää tilaa tällaisesta ravintolasta on Bravadžiluk, jonka varrella esimerkiksi Ćevabdžinica Hodžić on autenttinen vaihtoehto. Toinen asian suhteen kunnostautunut katu on Kundurdžiluk, jonka varrelta löytyvät kahden Željo-nimisen ravintolan pisteet, ja ne usein mainostavat itseään alansa parhaina.

Muita bosnialaisia ruokia on tarjolla valtavat määrät, ja monet niistä ovat monelle tuttuja ja monet ovat myös eräänlaisia kunnon kotiruokia eivätkä epäterveellisiä ravintolaruokia. Hyvä, lähinnä paikallisten suosiossa oleva itsepalveluravintola, josta saa suuren valikoiman erilaisia paikallisia ruokia laidasta laitaan, on Aščinica ASDŽ (Ćurčiluk mali 3) [kartalla]. Siellä kuten muissakin bosnialaisissa ravintoloissa on paljon mitä erilaisimpia vaihtoehtoja kasvissyöjille.

Turkkilaiset ruoat ovat Sarajevossa paitsi täysin autenttisia myös edullisia ja usein kaikkein parhaita ruokia. Turkkilaiset kebabit, jotka erottuvat edukseen länsimaistettujen döner-ravintoloiden pikaruoista, keitot kuten mercimek eli punainen linssikeitto, joka on hyvä aamiainen tai illallinen, salaatit, ylittämättömät jälkiruoat ja muut ruoat ja juomat ovat parhaimmillaan normaalia paremmissa turkkilaisissa ravintoloissa. Niistä ei yleensä saa alkoholia, ja ne ovat varsin suosittuja ja myös tyylikkäitä ruokapaikkoja. Yksi parhaista on joenrannalla sijaitseva Konyali Ahmet Usta [kartalla], jonka keitot ja kebabit ovat vertaansa vailla.

TripAdvisor esittelee Sarajevon ravintoloita

Vaikka Baščaršija ei olekaan monen baarin koti, on sen ympäristössä melkoinen valikoima mitä erilaisimpia anniskelupaikkoja.

Yöelämä

Sarajevo on hyvä paikka niin päivisin kuin iltaisinkin, ja vaikka Baščaršija ei olekaan monen baarin koti, on sen ympäristössä melkoinen valikoima mitä erilaisimpia anniskelupaikkoja. Koska islam-uskonto kieltää alkoholin nauttimisen, on baareja ja muita anniskelupaikkoja hyvin vähän lähellä moskeijoita ja muuallakin vanhassa turkkilaistyylisessä kaupunginosassa. Kaupungissa on tästä syystä paljon ravintoloita, joissa ei tarjoilla ollenkaan alkoholia, mutta tästä huolimatta olutta ja muita alkoholijuomia nautitaan Sarajevossa runsaasti.

Baareja on keskustassa siellä täällä, ja alkoholi on niin baareissa kuin valintamyymälöissäkin hyvin edullista, niin että tuopin olutta saa lähes poikkeuksetta 1–2 eurolla. Kaupungissa on kuitenkin myös kalliita yökerhoja ja muita anniskelupaikkoja, joissa juomien hinnat ovat toisenlaisia, joten hienommissa paikoissa on ensin hyvä selvittää hintataso. Sarajevon keskustassa on helppo vertailla hintoja, ja kesäkauden aikana kaikkialle levittäytyvät kahviloiden terassit ovat esimerkiksi Ferhadijan varrella ja lähistöllä hyviä edulliselle juomalle.

Yksi normaalia mielenkiintoisempi ja taatusti mieleenpainuva baari on Zlatna Ribica (Kaptol 5) [kartalla], jossa on hivenen normaalia baaria kalliimpaa mutta josta tuopin saa reilulla puolellatoista eurolla. Toinen ehdottomasti vierailun arvoinen paikka nauttia paikallista olutta on joen toisella puolella sijaitseva Sarajevsko-oluen panimoravintola [kartalla].

Sarajevo Guide kertoo lisää baareista ja yöelämästä

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti