Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Saranda
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi rantabulevardilla
Eniten turisteille suunnattuja ravintoloita on rantakadun ja etenkin merenrantaa myötäilevän rantapromenadin yhteydessä, mutta muuallakin on ravintoloita.

Ostokset, ravintolat ja yöelämä Sarandassa

Ostokset

Sarandassa on yksinomaan käytössä Albanian lek (ALL), ja yksi euro on yleensä ollut 125–140 lekiä. Joissain yhteyksissä voi käyttää euroja, mutta paras on kun nostaa Albaniaan saavuttuaan paikallista valuuttaa ja käyttää maksuvälineenä lähinnä sitä. Jos vaikka lentoasemalla automaatista nostaa Albaniassa rahaa, kannattaa sitä kerralla nostaa tarpeeksi, sillä jokaiseen nostoon liittyy kuluja. Jos saapuu Korfulta päiväretkelle, voi euroja vaihtaa helposti paikalliseen valuuttaan ja lähtiessä päinvastoin.

Sarandassa on helppo tehdä ostoksia, joista suosituimpia ovat matkamuistot, elintarvikkeet, alkoholijuomat ja tupakkatuotteet. Suurta valikoimaa tuotteita Sarandassa ei ole, eikä sinne yleensä lähdetä ostokset mielessä. Jos Sarandassa vierailee päiväretken yhteydessä Korfulta, ei Sarandasta juuri kannata ostaa muuta kuin matkamuistoja tai tupakkaa, joka on Kreikkaa edullisempaa. Alkoholit ovat edullisia Albaniassa mutta Kreikasta saa myös hyvin edullisin hinnoin monia erilaisia alkoholijuomia, viinoista viineihin.

Kauppoja on siellä täällä, ja varsin hyödyllisiä elintarvikkeille ja juomille ovat pienet liikkeetruokakauppa, joita on esimerkiksi rantakadun varrella. Paras keskittymä kauppoja on lähellä päälaituria olevan puistikon (Parku Miqësia) [kartalla] tuntumassa. Sitä ympäröivillä kaduilla on useita valintamyymälöitä, jotka ovat hyvin avoinna ja joista saa kaikenlaisia tuotteita kohtuuhinnalla. Valintamyymälät ovat täysin nykyaikaisia, maksukortteja otetaan vastaan ja tuotteiden hinnat ovat edullisia. Toisin kuin vielä 2000-luvun alussa, Albaniasta saa nykyisin kaikkea mahdollista eikä sinne tarvitse erikseen ottaa mitään mukaan. Puiston ympäristössä on myös useita pankkeja, joiden yhteydessä on pankkiautomaatteja. Vaikka Sarandassa voi valintamyymälöissä maksaa kortilla, kannattaa siellä pitää aina mukana käteistä pieninä seteleinä ja kolikoina.

Lisää kauppoja, kuten elintarvikeliikkeitä, on puistikon ohi kulkevilla kaduilla. Niitä on erityisen hyvin lähellä matkustajasatamaa ja monia hotelleja olevassa risteyksessä [kartalla]. Myös sataman lähellä, rantakadulla, on pieniä elintarvikeliikkeitä, jotka ovat hyvin avoinna aamusta iltaan.

Sarandassa kuten muuallakin Albaniassa vierailevan on hyvä ostaa pullovettä, jota on kaikkialla saatavilla, mutta hampaat voi hyvin pestä vesijohtovedellä.

Ruoat ja ravintolat

Sarandassa on parhaimmillaan tarjolla hyviä ja kohtuuhintaisia ruokia, mutta siellä on myös huonoja ravintoloita, joissa on epäystävällistä ja tarpeettoman korkeat hinnat. Sarandasta saa hyvän aterian varsin kohtuuhinnalla, 5–10 eurolla, ja olut ja viini ovat siellä nekin hyvissä hinnoissa (tuoppi olutta tai lasi viiniä eurosta ylöspäin). Eniten turisteille suunnattuja ravintoloita on tietenkin rantakadun ja etenkin merenrantaa myötäilevän rantapromenadin yhteydessä, mutta muuallakin on ravintoloita.

Hyvä paikka erinomaiselle pitsalle, pastalle, mereneläville tai vain kahville ja jäätelölle on suurilla terasseilla, rantapromenadin kalastajien ja pienveneiden käyttämällä päälaiturilla sijaitseva Limani [kartalla]. Tunnelmaa on sisällä ja ulkona, palvelutaso on korkea, ruoat ovat kohtuuhintaisia ja ainekset ovat aina tuoreita paikallisia.

Jos kyllästyy käymään jatkuvasti Limanissa, kannattaa kokeilla sitä vastapäätä olevaa ravintolaa (Taverna E Shefit A Statha), jolla on terassi ja josta saa kalaruokia, pastaa ja pihvejä.

Rantapromenadilla on paljon ravintoloita, ja niistä parhaat ovat päälaiturin ja matkustajasataman välisellä alueella. Pidetyin ravintola on Mare Nostrum, josta saa erinomaisia tuoreita mereneläviä, hivenen normaalia kalliimmalla hinnalla.

Sarandassa on muitakin normaalia parempia ravintoloita, ja niitä voi hyvin etsiä vaikka TripAdvisorista.

Yöelämä

Saranda on rauhallinen lomakohde, jossa vain ajoittain keskikesällä voi törmätä äänekkääseen ilonpitoon. Paikalliset ovat rauhallisia ja rauhaa rakastavia, ja vaikka sarandalaiset nauttivat runsaasti alkoholia aamusta iltaan, on se lähinnä lipittelyä eikä humalaisia tai riidanhaluisia paikallisia tule vastaan. Eniten erilaisia mahdollisuuksia siirtyä terassille on rantakadun ja rantapromenadin varrella, ja koko tällä matkalla on useita houkuttelevia, merinäköalalla höystettyjä terasseja. Oluen saa alkaen noin eurolla, viini on suurin piirtein saman hintaista ja myös terävät, joista suosittua on raki, ovat edullisia. Paikalliset oluet ja muut juomat ovat maukkaita, eikä Sarandassa ole tarvetta tilailla ulkomaisia juomia.

Varsin houkutteleva terassi on Limani [kartalla] eli pienvenesataman yhteydessä oleva ravintola, jossa on myös hyvät ruoat. Sen terassit levittäytyvät laitureille, ja se on paikka, jossa niin paikalliset kuin turistitkin viihtyvät paitsi syömässä myös drinkillä. Sen tuntumassa on muitakin paikkoja, ja jos mielii terassille, ei tarvitse kuin kävellä rantapromenadiarantapromenadi pitkin ja ennen pitkää terassi tulee vastaan.

Tapahtumat

Saranda ei ole suuri tapahtumien keskus, mutta siellä on entistä enemmän festivaaleja ja muita tapahtumia. Yksi paikka, joka järjestää konsertteja ja jonkin verran muitakin tapahtumia, on matkustajasataman vieressä oleva Scandinavian Tourist Center [kartalla]. Siellä voi hyvällä tuurilla nähdä konsertteja tai muuta mielenkiintoista, ja siellä on helppo loman aikana käväistä.

Sarandan tapahtumista ei ole paljon tietoa internetissä, mutta Eventsoja listaa niitä jonkin verran.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti