Bulgaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Sozopol
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Central beach -rantaelämää
Sozopolissa perheet käyvät rannalla ja pelailevat kaikenlaisia pelejä. Sozopol ei hirveästi poikkea muista Etelä-Euroopan rantalomakohteista, mutta matkustuskausi siellä on melko lyhyt.

Perheen kanssa Sozopoliin, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Perheen kanssa Sozopoliin

Sozopol on monin tavoin hyvä mutta tavallaan myös hankala matkakohde perheille. Hyviin puoliin kuuluvat melko rauhallinen ilmapiiri, edulliset hinnat, turvalliset rannat, rikollisuuden puuttuminen ja kesän takuuvarmasti kuumat ja aurinkoiset päivät. Huonoihin puoliin kuuluvat keskikesän ajaksi kuuman ja kostean trooppiseksi muuttuvat säät, keskikesän vilkkaus, Sozopolin mäkinen maasto ja välimatkojen pituudet.

Sozopol ei hirveästi poikkea muista Etelä-Euroopan rantalomakohteista, mutta matkustuskausi siellä on melko lyhyt eikä onnistunutta lomaa voi siellä viettää kuin muutamana viikkona. Kausi alkaa vasta kesäkuussa, eikä sitä ennen kannata matkustaa Mustanmeren rannikon pieniin lomapaikkoihin. Kuumat ilmat alkavat kesäkuun aikana, ja juhannusviikon jälkeen on paitsi trooppisen kuumaa myös melko vilkasta. Heinä- ja elokuu ovat hyvin kuumia ja vilkkaita aikoja olla Sozopolissa, ja jos sinne matkustaa heinäkuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana, kannattaa varautua hyvin kosteisiin ilmoihin ja jatkuviin 20–35 asteen lämpötiloihin. Ilmastoitu huone tai huoneisto on tällöin välttämätön, ja Sozopolissa edullisimmat asunnot ja hotellit yrittävät pärjätä ilman ilmastointia. Parhaat matkustusajat perheille kuten muillekin ovat kesäkuu ja syyskuun pari ensimmäistä viikkoa, joiden jälkeen kausi sitten päättyykin.

Sozopolissa perheet käyvät rannalla ja pelailevat kaikenlaisia pelejä, joita on esimerkiksi Ropotamo-kadun varrella, Harmani-rannan vieressä. Tämä alue on paras paikka perheille, sillä ranta on pitkä ja sen lähellä on helpon matkan päässä palveluita ja hotelleja. Ropotamo-kadulla on kaikki mahdolliset palvelut ja kaupat, eikä Sozopolissa juurikaan ole kalliita ravintoloita tai paikkoja, joissa yhtäkkiä olisikin normaalia kalliimmat hinnat. Jos haluaa käydä sekä Harmani-rannalla että keskusrannalla, joka on vanhankaupungin vieressä, voi majoittua niiden välissä olevalle niemimaalle, jolta voi kätevästi käydä myös vanhassakaupungissa. Keskusrannan tuntumassa on palveluita siinäkin, mutta vähemmän ja se on enemmänkin aikuismaista aluetta.

Muista ajanvietemahdollisuuksista risteilyt, jotka lähtevät linja-autoaseman takana olevasta satamasta, tarjoavat mahdollisuuden nähdä Mustaamerta ja käydä vaikka rannikon toisessa helmessä, Nessebarissa. Risteilyille haluavan ei tarvitse kuin mennä satamaan [kartalla] ja tutkia mahdollisuuksia, joiden joukossa on lyhyitä tai koko päivänkin kestäviä veneretkiä. Jos haluaa viettää aikaa suuressa kaupungissa, on Burgasiin noin 45 minuutin bussimatka, linja-autot lähtevät 1–2 kertaa tunnissa ja Burgasissa on Sozopolia parempi tehdä ostoksia ja sielläkin on varsin mukava ranta.

Jos Sozopoliin saapuu kuumimpaan kesäaikaan, joka on oikeastaan lähes koko matkustuskauden ajan, kuumuuden takia siellä on vaikea harrastaa paljon mitään muuta kuin uimista tai veneretkillä käymistä, sillä siellä on lähes koko päivän hyvin kuumaa ja kosteaa. Jos mielii kävellä pidempiä matkoja, pyöräillä tai harrastaa jotakin muuta vastaavaa, kannattaa ne ajoittaa aikaiseen aamuun, sillä kello 11–12 alkaen lämpötilat kohoavat yleensä yli 30 asteen.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Jos Sozoliin saapuu Han Krum -aukion linja-autoasemalle [kartalla] ja majapaikka on lähistöllä, kuten vanhassakaupungissa tai muualla alle kilometrin päässä, voi sinne kävellä. Kaupungissa on kuitenkin mäkiä, eikä siellä ole mukava matkatavaroiden kanssa kävellä. Linja-autoasemalla on aina takseja asiakkaita odottamassa, ja Bulgariassa taksilla matkustaminen on hyvin edullista.

Sozopolista voi linja-autolla kulkea parhaiten Burgasiin, jonne on noin 45 minuutin matka. Bussi lähtee asemalta, rahastaja tulee matkustajan luo bussissa ja Burgasissa bussi saapuu linja-autoaseman ja rautatieaseman edustalle, mistä pääsee nopeasti kaikkialle keskustan alueelle. Linja-autojen aikataulut näkee Sozopolin bussipysäkillä ja paluuvuorot Burgasin linja-autoaseman infopisteen vieressä olevista aikatauluista. Yksi matka suuntaansa maksaa 4,50 leviä eli noin 2,30 euroa, ja ulkomaalaisilta lapsilta vaaditaan aikuisten lippu.

Sozopolista voi myös matkustaa etelään, mutta se on hankalampaa, aikataulut vaihtelevat melkoisestikin vuodenaikojen mukaan ja viimeiset bussit tulevat joskus hyvinkin aikaisin. Sozopolin eteläpuolella on hyvistä rannoistaan tunnettu Primorsko ja vanha kuninkaallisten lomapaikka Tsarevo, jonne tosin on hankala mennä Sozopolista. Jos lähtee Sozopolin eteläpuolelle eikä halua palata taksilla, kannattaa retkelle sinne lähteä jo aamupäivällä. Primorskoon lähtee minibussiminibussi linja-autoasemalta, rahastaja myy lipun ja aikataulu on vain bussin ikkunassa.

Matkat Sozopoliin

Sozopoliin lähdetään yleensä pakettimatkalle, mutta se on oiva kohde omatoimisesti järjestetylle matkalle, sillä siellä on paljon kohtuuhintaisia huoneistoja, joita paikalliset vuokraavat omatoimimatkailijoille.

Omatoimisesti tehdyt matkat

Omatoimimatkalle Sozopoliin voi lähteä toukokuulta syyskuun loppupuolelle, mutta toukokuu ja syyskuun loppupuoli ovat palveluiltaan vähäisiä aikoja. Varsinainen kausi on kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin, eikä heinä-elokuussa sinne ole mukava matkustaa omatoimimatkalle. Hinnat ja lämpötilat nousevat tällöin huippuunsa, eikä kannata väheksyä Sozopolin trooppisen kuumia kesäilmoja, jolloin öisinkin on yli 20 astetta.

Lähin lentoasema on Burgasissa, jonne Norwegian lentää useita kertoja viikossa. Hinnat vaihtelevat melkoisesti, ja ne ovat kalleimmillaan juhannuksen tienoilta koulujen alkamiseen. Sen jälkeen ja sitä ennen hinnat voivat olla hyvinkin edullisia niille, jotka varaavat lippunsa vähintään pari viikkoa etukäteen.

Muiden yhtiöiden lentoja voi katsella Skyscannerin sivuilta.

Pakettimatkat

Matkatoimiston järjestämä pakettimatka on joillekin paras ratkaisu, ja Bulgariaan tehdään entistä enemmän järjestettyjä matkoja.

Sozopol on maineeltaan tyylikkäämpi kaupunki kuin jotkin muut rannikon lomapaikat, hotellit ovat hyviä ja matkalle tulee hintaa hivenen normaalia enemmän. Viikon matka maksaa vähän alle 700 eurosta ylöspäin, ja heinäkuussa on kalliimpaa kuin muulloin.

Hotelleja Central beach -rannan tuntumassa
Rantalomalaisten kannattaa harkita hotellia rannan tuntumasta.

Hotellit ja muut majapaikat

Sozopolissa on sekä hotelleja että erilaisia yksityismajoituksia, joista isot huoneistot ovat suosittuja ja usein melko edullisia. Jos Sozopoliin matkustaa kuuman keskikesän aikana, on ilmastointi tärkeä. Sijaintiin on aina hyvä kiinnittää huomiota eikä Sozopoliin ole kannattavaa matkustaa muulloin kuin toukokuun loppupuolen ja syyskuun puolivälin välisenä aikana.

Monet hotellit ovat pakettimatkalaisille suunnattuja, joten Sozopoliin matkustavan on ainakin keskikesällä paras katsella muita vaihtoehtoja. Paljon hyviä ja kohtuuhintaisia huoneistoja on alueella, joka on Republikanska-pääkadusta ylämäkeen, ja tämä mäkinen alue on varsin tunnelmallinen ja kohtuuhintainen paikka huoneistolle. Varaukset kannattaa lähes koko kauden ajan ja etenkin heinä- ja elokuussa tehdä useita viikkoja etukäteen.

Vanhakaupunki on tunnelmallinen ja pidetty tienoo majapaikalle, mutta se ei ole mikään kovin pieni alue eikä siellä ole kovin mukava liikkua. Sinne kulkee autoja ja sinne voi mennä bussiasemalta taksilla, mutta kuumilla ilmoilla sen ja muun kaupungin välillä ei ole mukava vaellella. Vanhastakaupungista kuitenkin pidetään eniten, siellä on hyviä ravintoloita ja siellä on aina iltaisin ja öisin rauhallista. Yksi erittäin pidetty majapaikka on niemimaan kärjessä hyvien ravintoloiden vieressä oleva Diamanti.

Jos mielii yöpyä aivan rannalla, hotellissa jossa on kaikki palvelut ja josta on lyhyt matka kaikkialle, on Hotel Selena hyvä suuri hotelli. Keskusranta on vieressä, Harmani-rannalle on lyhyt matka ja vanhaankaupunkiin on lyhyt matka illalliselle. Myös bussiasema on aivan lähellä, joten taksiin ei Hotel Selenaan majoittuvan tarvitse turvautua.

Kaikki Booking.com-majapaikat Sozopolissa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti