Bulgaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Sozopol
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ropotamon ja Republican risteys
Republikanska- ja Ropotamo-katujen kulmauksen ympäristössä on melkoinen määrä liikkeitä, etenkin juomia ja elintarvikkeita myyviä kioskeja ja kauppoja.

Ostokset, ravintolat ja yöelämä Sozopolissa

Ostokset

Ostosten tekeminen on Sozopolissa helppoa ja yksinkertaista, sillä kauppoja on siellä täällä ja niistä saa tuotteita, joita turistit mielellään ostavat. Alkoholijuomat, tupakkatuotteet, elintarvikkeet, käsityöt, koristeet, sisustustarvikkeet, korut ja taide ovat helposti hankittavissa.

Ostoksia voi parhaiten tehdä muutamalla tietyllä kadulla tai alueella, joista tavallaan keskeisimmät ovat linja-autoaseman vieressä eli Han Krum -aukiolla [kartalla]. Linja-autolaiturin vieressä on muutama liike, joista saa kaikenlaista vaatteista leipomotuotteisiin, ja sen lähellä on pieni tori, jolta voi hakea esimerkiksi täällä erityisen maukkaita ja vain pari euroa kilo maksavia kirsikoita. Lähellä linja-autoasemaa, kohti vanhaakaupunkia mentäessä on kuja, jolla on melkoinen määrä käsitöitä, koristeita, koruja, taidetta ja yleisiä matkamuistoja myyviä kojuja. Myös pitsiä on kaupan, ja pitsit ja muutkin tekstiilit kuuluvat nekin Bulgarian suosituimpiin ostoksiin.

Jos tästä jatkaa niemimaalle, saapuu vanhaankaupunkiin, jossa on etenkin koruja, taidetta ja muita vähän korkeatasoisempia tuotteita myyviä liikkeitä. Kauppoja ja gallerioita ei ole kaikkialla vaan eniten lähellä Han Krum -aukiota, ja Apolonia-katu on pääostoskatu, jolta saa juuri tyypillisiä paikallisia matkamuistoja. Myös sen suuntainen, kohti niemimaan kärkeä kulkeva Kiril i Metodiy on katu, jolla on liikkeitä ja taidegallerioita, etenkin muinaisen Sozopolin portin lähistöllä.

Jos linja-autoasemalta lähtee kohti sisämaata, on siellä pääkatu Republikanska, jolla on melkoinen määrä mitä erilaisimpia liikkeitä. Sen varrelta saa elintarvikkeita ja muita perustuotteita, ja monissa liikkeissä on asiakkaina lähinnä paikallisia. Republikanskasta ylämäkeen olevissa kortteleissa on paljon majapaikkoja, ja jos majapaikka on siellä, on kukkuloilla olevissa kortteleissa melkoinen määrä kioskimaisia elintarvikeliikkeitä, joista saa juomia, ruokia ja perustuotteita kuten aurinkorasvaa. Republikanska-kadulla on myös apteekki, joka on Ropotamo-kadun kulmauksessa.

Republikanska- ja Ropotamo-kadun kulmaus [kartalla] on vilkas, ja sen ympäristössä on melkoinen määrä liikkeitä, etenkin juomia ja elintarvikkeita myyviä kioskeja ja kauppoja. Nämä kulmat pysyttelevät eläväisinä ympäri vuoden, ja täälläpäin pyörii eniten paikallisia. Meininki kuitenkin muuttuu kun siirtyy Ropotamo-kävelykadulle, joka vie kohti Harmani-rantaa. Katu on Sozopolin turistivoittoisin, ja valtaosa kaupoista myy samoja tuotteita, etenkin kylmiä, houkuttelevasti esille laitettuja juomia, elintarvikkeita laidasta laitaan ja jonkin verran muitakin tuotteita. Ropotamon varrella, etenkin Harmani-rannan kohdalla, on myös kojuja, joista saa kirsikoita, aprikooseja ja muita hedelmiä, erittäin edullisesti.

Yksi paikka, jossa myös on liikkeitä, on keskusrannan ympäristössä [kartalla], missä on myös hedelmäkojuja. Jos majapaikka on siellä tai jos on rannalla, sieltä ei tarvitse erikseen lähteä ylämäkeen Han Krumille tai Republikanskalle hakemaan ruokia tai juomia.

Ham Krum -aukio
Kauppoja ja gallerioita ei ole kaikkialla vaan eniten lähellä Han Krum -aukiota.

Ruoat ja ravintolat

Sozopolissa on tarjolla hyviä ruokia, mutta siellä on paljon keskinkertaisia tai heikkoja ravintoloita. Ruoat, joista parhaat ovat grillikaloja ja grillilihoja, ovat lähes poikkeuksetta edullisia eikä Sozopolissa mene suuria summia ruokailuun tai ruokajuomiin. Valtaosasta ravintoloita saa hienonkin aterian ruokajuomineen alle 10 eurolla, ja jos haluaa syödä oikein halvalla, niin kuin voi tehdä linja-autoasemalaiturin kummallakin puolella olevissa ravintoloissa, voi aterian juomineen saada alle viidellä eurolla.

Jos Sozopolissa mielii normaalia paremman aterian, on vanhakaupunki melko varma valinta. Melko lähellä linja-autoasemaa sijaitseva Mehana Sozopol (Apolonia 46) on pääkadulla sijaitseva perinteinen, ystävällinen ravintola, joka soveltuu minkälaiselle aterialle tahansa ja jonne isokin porukka voi mennä juhlistamaan jotakin.

Sozopolin houkuttelevimmat ravintolat ovat kuitenkin tästä vähän matkan päässä olevalla Morski skali -kadulla, jonka ravintoloista on upeat näkymätnäkymä Mustallemerelle Mustallemerelle. Siellä on monta ravintolaa, joista heikoimmilla on sisäänheittäjät, ja esimerkiksi Neptun (Morski skali 45) on kohtuuhintainen, hyvillä näkymillä varustettu ravintola, jossa on hyvät kalaruoat. Upeat näkymät on myös Ksantanasta (Morski skali 7), jossa on hyviä liha- ja kalaruokia.

Jos tästä kulkee alaspäin, saapuu satama-alueille, jonka päälaiturilla pyörii tuhoton määrä turisteja. Sen tuntumassa on ravintoloita, mutta parempia on vähän etäämpänä siitä. Esimerkiksi Biju (Kraybrezhna 51) on hinta-laatusuhteeltaan hyvä ravintola, jossa käy paljon paikallisia syömässä ja jonka bravuureihin kuuluvat paikalliset grillimakkarat ja grillatut merenelävät.

Niemimaan toisella puolella olevan merenrantapromenadin varrella on tuhoton määrä ravintoloita, joiden hinta-laatusuhde ei ole kovin hyvä. Niissä käyvät yksinomaan turistit, tarjoilijat ovat usein täysiä amatöörejä eikä niissä yleensä pääse nauttimaan kaikkein parhaimmista antimista. Poikkeuksia siellä kuitenkin on, ja Del Muro (Milet 42) lähellä etnografista museota on yksi kaupungin pidetyimpiä ravintoloita ja aivan sen vieressä oleva Urania Bistro kuuluu sekin pidetyimpien ravintoloiden joukkoon.

Aivan keskusrannan tuntumassa on paljon kaikenlaisia terasseja, joilta saa myös ruokia, ja sieltä löytyy esimerkiksi pääasiassa paikallisten työntekijöiden suosiossa oleva nakkikioskimainen koju, jolla on terassi ja jossa voi syödä ja juoda nopeasti ja edullisesti. Koko rannan edusta on täynnä ravintoloita, joissa on hyvä piipahtaa jos ei halua lähteä ylämäkeen rannan välittömästä läheisyydestä.

Ravintolan terassi Ropotamo-kadulla
Harmani-rannan ympäristössä on melkoinen määrä ravintoloita, jotka on suunnattu siellä oleville pakettimatkalaisille. Ruoat eivät ole mitään huippuluokkaa, mutta Ropotamo-kadun varrella on muutama varteenotettava ravintola.

Harmani-rannan ympäristössä on melkoinen määrä ravintoloita, jotka on suunnattu siellä oleville pakettimatkalaisille. Ruoat eivät ole mitään huippuluokkaa, mutta Ropotamo-kadun varrella on muutama varteenotettava ravintola. Pidetyin ravintola rannan lähistöllä on Rose Garden (Ropotamo 46), mutta sekään ei ole kaikin tavoin huippuluokan ravintola.

Ongelmana Sozopolissa ja muissa hyvin kausiluontoisissa lomapaikoissa on se, että tarjoilijat eivät ole ammattilaisia eikä heillä ole juurikaan kiinnostusta ruokia ja juomia saati asiakaspalvelua kohtaan. Näin ollen voidaan unohdella ruokia, tuoda vääriä ruokia tai ruokia voi joutua odottelemaan pitkään. Jos ei halua ongelmia tarjoilun kanssa, kannattaa mennä kadun puolivälissä oleviin itsepalvelupaikkoihin, joissa grillattua kalaa, mereneläviä, kanaa tai muuta lihaa voi osoittaa vitriinin takana ja ne tuodaan halutuilla höysteillä pöytään. Erehtymisen mahdollisuutta ei juuri ole, ja niin ruokien kuin juomienkin hinnat ovat hyvin kohtuullisia.

Bulgariassa ruokien hinnat ovat edullisia, ja siellä on tapana jättää 5–10 % juomarahaa, eikä pieniäkään summia väheksytä. Jopa kahvista tai mistä muusta tahansa pöytään tarjoillusta ruoasta tai juomasta on tapana jättää juomarahaa, ainakin jos saa sitä mitä tilaa ja tarjoilu toimii muutenkin onnistuneesti.

TripAdvisor esittelee ja laittaa omaan paremmuusjärjestykseensä Sozopolin ravintolat.

Yöelämä

Sozopol ei ole samanlainen juhlimispaikka kuin Sunny Beach tai Kultahietikko, mutta sielläkin voi laittaa bileet pystyyn ja puitteet juhlimiselle ovat siellä kesän aikana mitä parhaimmat. Siellä on hyvin edulliset hinnat, ja hyvän paikallisen oluen kuten Boliarkan, Kamenitzan tai Pirinskon saa 1–1,5 eurolla, hienommista paikosta parilla eurolla. Ulkomaisia oluita ei juuri ole mieltä maistella, sillä nämäkin merkit ovat Heinekenin ja kumppanien omistuksessa, joskaan itse tuote ei sen seurauksena ole muuttunut. Bulgarialaiset viinit ovat tietenkin maailmankuuluja, ja niitä kannattaa maistella. Cocktailit ovat suosittuja ja edullisia, mutta niiden sijaan voi ainakin päiväsaikaan juoda alkoholittomia cocktaileja tai mehuja, jotka Mustanmeren rannikolla ovat erinomaisia. Erilaisia limonadeja, jääteitä ja mehuja, jotka ovat kotitekoisia, kannattaa Mustanmeren rannikolla maistella.

Hedon
Harmani-rannan lähistöllä on erilaisia menopaikkoja, joista Hedon on kuuluisin.

Hyvää yöelämää on kummankin rannan edustalla, missä on lukuisia terasseja ja kaikenlaisia menopaikkoja. Jos Sozopoliin saapuu yöelämä mielessään, kannattaa majoittua Harmani-rannan lähistölle. Siellä Ropotamo-kadulla on valtava määrä erilaisia menopaikkoja, joista Hedon on kuuluisin. Siellä on tiskijukkia ja hyvää meininkiä etenkin viikonloppuisin, aina kesäkuun alkupuolelta syyskuun alkupäiviin.

Keskusrannan edustalla on paljon terasseja, ja kuten paikalliseen tyyliin kuuluu, pöytiintarjoilu on ainoa toimintapa eikä ole edes suotavaa, että asiakkaat itse kanniskelevat mitään. Tarjoilijat tuovat oluet ja muut juomat pöytään, ne maksetaan lähtiessä ja tippiä Bulgariassa annetaan 5–10 %, ainakin silloin kun tarjoilu pelaa onnistuneesti.

Tapahtumat

Sozopolissa on jonkin verran pieniä tapahtumia mutta sinne ei lähdetä tapahtumien takia eikä siellä paljon tapahtumia olekaan. Eniten kaikenlaista on Han Krum -aukiolla, jolla olevalla lavalla [kartalla] on arkeologisen museon vieressä kesäisin erilaisia esityksiä ja tapahtumia.

Sozopolin ylpeydenaihe on Apollonia-festivaali, jolla on musiikkia ja muuta kulttuuripitoista ja joka periaatteessa päättää kesän matkustuskauden elokuun lopulta syyskuun ensimmäiselle tai toiselle viikolle.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti