Marokko – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tanger
Tanger
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tanger
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Grand taxi
Petit Taxi liikkuu vain Tangerin kaupungin rajojen sisäpuolella, ja jos haluaa kaupungin ulkopuolelle tai jos porukassa on 3 tai useampi ihmistä täytyy käyttää Grand Taxia (kuvassa).
Kuva: Peter Forsberg

Perheen kanssa Tangerissa, liikkuminen, Tangerin-matkat ja hotellit

Perheen kanssa Tangeriin

Tanger ei ole hyvä koko perheen vierailupaikka ainakaan pienten lasten kanssa. Kaupunki on monin osin mäkinen, siellä on joissain paikoissa paljon liikennettä ja Medinassa, jossa ei ole liikennettä, on portaita ja tuhansittain erilaisia mahdollisuuksia loukata itsensä. Teini-ikäisten nuorten kanssa Tangeriin voi olla parempi mennä, mutta se on lähinnä aikuisten paikka, jossa on hyvä olla koko ajan tietoinen siitä, että maanosa on vieras ja että mikään ei loppujen lopuksi ole niin kuin on kotona tottunut.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Valtaosa Tangeriin matkustavista ei joudu tekemisiin julkisen liikenteen kanssa, mutta siellä on linja-autoja, pikkutakseja ja isompia takseja, joilla liikkuminen on edullista.

Linja-autot ovat turistille hankalia, eikä niiden käyttämistä ensi kertaa Tangerissa vierailevalle suositella. Jos löytää sopivan bussilinjan, saa muutaman kymmenen sentin hintaisen lipun bussista. Tanger Med -sataman edustalla olevalta tieltä kulkee linja-auto, jolla noin tunnissa pääsee keskustaan, mutta bussi kulkee vain päätiellä, jonne pitää mennä odottelemaan tätä yleensä kerran tunnissa kulkevaa bussia.

Hyvä tapa liikkua 1–2 hengelle on Petit Taxi eli vihreä pieni auto, jolla yksi matka maksaa noin euron. Taksiin voi nousta mistä tahansa, se ottaa kyytiin jos siellä ei ole vielä ketään tai jos siinä olevat ovat menossa samaan suuntaan. Matka maksetaan kuskille sen päätteeksi, ja monet kuskit taitavat ainakin vähän englantia mutta kaikki ranskaa, joka on arabian ohella Marokon pääasiallinen ja virallinen kieli. Petit Taxi liikkuu vain Tangerin kaupungin rajojen sisäpuolella, ja jos haluaa kaupungin ulkopuolelle tai jos porukassa on 3 tai useampi ihmistä täytyy käyttää Grand Taxia.

Jos haluaa koko taksin itselleen, ryhmässä on kolme tai sitä useampi ihminen tai haluaa Tangerin rajojen ulkopuolelle on Grand Taxi paras ratkaisu. Taksin voi ottaa yksinään, tai jos matkaa kaupungin rajojen ulkopuolelle on edullisempaa nousta taksiin, jossa on muitakin. Jos menee taksilla toiseen kaupunkiin, on hyvä ottaa itselleen kaksi istumapaikkaa, sillä etupenkillä istuu normaalisti kaksi ja takapenkillä neljä ihmistä. Taksit ovat perinteisesti olleet diesel-Mersuja, mutta nykyään myös muunlaisia, kermanvärisiä isoja takseja on ilmaantunut liikenteeseen. Niihin voi Tangerin keskustassa parhaiten nousta Grand Socco -aukion takaa [kartalla], ns. englantilaisen kirkon vierestä. Lentoasemalta pääsee Grand Taxilla keskustaan 150 dirhamin hinnalla, noin 25 minuutissa. Grand Taxit voivat viedä lähes minne tahansa, ja sellainen voi viedä yhden ihmisen lähes minne tahansa yhden päivän ajomatkan päähän. Myös Tanger Med -satamasta pääsee Grand Taxilla keskustaan noin 30–40 minuutissa, mutta hintaa kyydille voi tulla 300–400 dirhamia.

Saapuminen ja matkat Tangeriin

Jos Tangeriin tulee autolautalla Algecirasista Tanger Med -satamaan, on helpoin nousta siellä Grand Taxiin ja tulla sillä vähän alle tunnissa keskustaan (hinta 250 dirhamia Medinan edustalle, ja sen voi maksaa myös euroina). Sataman ohitse kulkeva linja-auto on epävarmempi tapa siirtyä kaupunkiin, mutta jos siihen onnistuu nousemaan, kulkee se Tanger Ville -rautatieasemalle, muutaman kilometrin päähän keskustasta, aivan pilkkahintaan (oltava paikallista valuuttaa). Kolmas vaihtoehto on tulla junalla Tanger Villen asemalle, mutta sataman kautta junat kulkevat aika harvoin.

Jos saapuu Tarifasta nopealla aluksella Tanger Ville -satamaan, on heti aivan Medinan vieressä ja vastassa on joukko erilaisia palveluksia tarjoavia miehiä. Mitä enemmän turistin näköinen on, sitä enemmän häiritään, ja parasta olisi välttää sortseja, t-paitoja ja räikeitä värejä, kuten myös suosittuja vapaa-ajan asuja ja urheiluvaatteita. Jos onnistuu jo saapuessa ainakin jonkin verran sulautumaan valtaväestöön, häirintää on vähemmän, ihmiset suhtautuvat vakavammin ja kaupoissa, ravintoloissa ja muissa paikoissa saa parempaa palvelua ja hintakin on yleensä turistihintaa alhaisempi.

Päiväretket ja muut matkat Tangeriin

Tangeriin ei kannata lähteä päiväretkelle Málagasta tai muualta Costa del Solilta, sillä matkoihin kuluu reilusti yli puoli päivää. Alukset lähtevät noin kolmen tunnin bussimatkan päässä Málagasta olevista satamista, joista varmimpia ovat Algecirasista lähtevät autolautat.

Algecirasin autolautat ylittävät salmen parissa tunnissa, ja ne saapuvat Tanger Med -satamaan, josta on noin tunnin matka Medinaan. Lipun voi ostaa netistä tai Algecirasista lukuisista, sataman edustalla olevista toimistoista, joista sellaisen saa yleensä 20–30 eurolla suuntaansa. Edestakainen lippu on suhteessa edullisempi, ja jos palaa takaisin samaa reittiä pitkin, kannattaa samalla ostaa edestakainen lippu.

Toinen vaihtoehto on mennä Algecirasin vieressä olevaan Tarifaan, josta tulee nopeita aluksia Tangerin Medinan vieressä olevaan satamaan. Nämä katamaraanialukset harvoin ylittävät salmen luvatussa 35 minuutissa, ne ovat usein myöhässä tai ne eivät lähde lainkaan ja käytännössä koko matkaan menee reilusti yli tunti, lähes kaksi. Matka yhteen suutaan maksaa 25–30 euroa, ja lippuja voi katsella netistä tai sellaisen voi ostaa paikan päältä. Katamaraaneja lähtee klo 9 alkaen parin tunnin välein, ja ne kulkevat klo 22 asti. Erityisen epävarmoja ne ovat talvikaudella, mutta toukokuulta syyskuun alkuun myrskyjä on vähän ja tällöin ne myöhästelevät tai jäävät satamaan hyvin harvoin.

ibn Battouta -lentoasema (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Tangerin ibn Battouta -lentoasema on lyhyen matkan päässä keskustasta, lentoasema on pieni ja sieltä pääsee yleensä nopeasti pois ja keskustaan.

Lentäen Tangeriin

Tangeriin voi lentää Ryanairin koneilla esimerkiksi Frankfurtista, Pariisista, Brysselistä ja Madridista. Muiden yhtiöiden lentoja voi katsella hyvin Skyscannerin sivuilta.

Tangerin ibn Battouta -lentoasema [kartalla] on lyhyen matkan päässä keskustasta, lentoasema on pieni ja sieltä pääsee yleensä nopeasti pois ja keskustaan. Ennen passijonoon liittymistä tärkeää on huomata ottaa maihinnousukortti, jonkalainen on täytettävä. Sitä silmällä pitäen on hyvä olla ylhäällä hotellin tai muun majapaikan osoite, joka laitetaan maihinnousukorttiin. Jos maihinnousukorttia ei ole täyttänyt, joutuu jonosta siirtymään pois ja jonottamaan uudelleen. Jonot ovat usein melko pitkiä, ja joukossa on paljon niitä, joilla on erilaisia hankaluuksia dokumenttiensa kanssa ja joilla voi kestää pitkäänkin. Lisäksi paikalliset naiset, lapset ja pyörätuolissa olevat pääsevät aina jonon ohi, ja jonotukseen voi kulua jonkin aikaa.

Lentoasemalta pääsee parhaiten muualle Grand Taxilla. Niitä on lentoaseman edustalla, ja pitää vain siirtyä oikealle, ohi paikallisten, jotka odottelevat omia kuljetuksiaan, ja taksit ovat noin sadan metrin päässä hivenen varsinaisen lentoaseman ulkopuolella. Matkan keskustaan tulisi maksaa 150 dirhamia ja kestää 25 minuuttia, eikä ongelmia Grand Taxien kanssa ole yleensä luvassa.

Hotellit ja muut majapaikat Tangerissa

Jos Tangeriin saapuu ilman hotellivarausta, on aivan sataman edustalla valikoima kaikille soveltuvia majapaikkoja. Medina on tunnelmallinen mutta hankala paikka majapaikalle, ja Ville Nouvelle on hotelleiltaan parempi ja kätevämpi. Tangerista saa huoneita hyvinkin edullisesti, ja kahden hengen huoneen saa alkaen noin 10 eurolla. Jos Tangerin saapuu ilman hotellivarausta, on sataman edustalta kohti Grand Soccoa kulkeva Rue de la Plage [kartalla] katu, jolla on useita hotelleja. Yksi tasokkaimpia on kadun alussa oleva Hotel Playa.

Hyvä vaihtoehto Medinassa, aivan sataman lähellä on satamaankin näkyvä Hotel Continental. Tämä on legendaarinen hotelli, jossa osa Bertoluccin tekemää ja Paul Bowlesin kirjoittamaa elokuvaa Suojaava taivas on kuvattu. On kuitenkin hyvä olla tietoinen siitä, että vaikka elokuvaa kuvattiin Tangerissa, ei alkuperäinen romaani sijoitu ollenkaan Marokkoon vaan Algeriaan ja Hotel Continentalinkin on tarkoitus olla siellä.

Jos aikaa Tangerissa on yötä paria enemmän, on kaupungin uudella puolella hyvä valikoima kaikenlaisia hotelleja. Hienoin hotelli on El Minzah mutta se on todellinen luksusluokan majapaikka, jonka jalkoihin koko Tanger siellä yöpyvälle helposti jää. Jos haluaa myös tutustua kaupunkiin, on Hotel Rembrandt siisti ja kohtuuhintainen majapaikka, joka sijaitsee kätevällä paikalla.

Booking.comin hotellit Tangerissa

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, calflier001 /Wikimedia
2018/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti