Marokko – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tanger
Tanger
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tanger
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Mercado Central
Medinan yhteydessä ja Grand Soccon edustalla olevat kauppahallit (souk) ovat ensisijainen ostospaikka, mutta niiden tarjonta on lähinnä elintarvikkeita.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Tangerissa

Ostokset

Tangeriin on tapana lähteä paitsi katsomaan minkälainen tämä portti Afrikkaan on myös tekemään eksoottisia ostoksia. Ostoksia voi tehdä parhaiten Medinassa ja sen lähiympäristössä, mutta myös kaupungin uudella puolella (Ville Nouvelle) on varteenotettavia ostospaikkoja. Alkoholia saa heikonlaisesti, mutta uudella puolella oleva Casa Pépé on paikka, jossa alkoholia myydään. Tangeriin yli yöksi saapuvan onkin hyvä harkita jonkinlaisen pullon tuomista, ja korkeintaan litran väkevää viinaa voi tuoda mukanaan Marokkoon.

Medinan yhteydessä ja Grand Soccon edustalla olevat kauppahallit (souk) [kartalla] ovat ensisijainen ostospaikka, mutta niiden tarjonta on lähinnä elintarvikkeita. Kaikenlaisia turisteille suunnattuja putiikkeja tulee vastaan soukien vieressä olevilla Medinan kujilla, joista turistivoittoisimpia ovat Zico Soccolle (Petit Socco) sekä sataman puolelta että Grand Soccolta sinne johtavat.

Kaupungin uusi puoli (Ville Nouvelle) alkaa heti Grand Socco -aukiolta, ja kauppoja tulee vastaan eniten jos lähtee kulkemaan pitkin katua nimeltään Rue de la Liberté. Katua pitkin pääsee kohti Avenue Pasteuria, jolle käännytään legendaarisen Café de Paris -kahvilan luona. Kulmauksen tienoilla voi katsella jonkin aikaa ns. terassilta (Terrasse des Paresseux) tykkien vierestä kohti Gibraltarin salmea ja Espanjaa, ja vilkkaan pääkadun lisäksi ostoksia voi tehdä monilla sivukaduilla. Avenue Pasteurin varrella olevista liikkeistä yksi tunnetuimpia on legendaarinen kirjakauppa Librairie des Colonnes [kartalla], josta saa hyvän valikoiman kaikenlaisia korkeatasoisia kirjoja arabiaksi, englanniksi, espanjaksi ja ranskaksi.

Jos haluaa alkoholia, on Hotel Rembrandtin edustalta ylöspäin lähtevä Rue ibn Rochd yksi ainoita keskustan varmoja valintoja. Casa Pépé [kartalla] on ranskalaistyylinen elintarvikeliike, josta saa tuontielintarvikkeita ja alkoholia varsin kohtuulliseen hintaan.

Tangerissa on muutama ostoskeskus, joista Tanger Boulevard (Avenue Mohamed V 1) [kartalla] on aivan Hotel Rembrandtin kulmilla. Se on huonoon kuntoon päässyt kauppakeskus, jossa on suuri Acima-valintamyymälä. Toinen ostoskeskus, joka edelleen kiiltelee uutuuttaan, on Tanger Ville -rautatieaseman vieressä oleva Tanger City Mall [kartalla], jonka yhteydessä on kaikenlaista hotelleista elokuvateatteriin ja elektroniikkamyymälään.

Ruoat ja parhaat ravintolaseudut

Tangerissa on paljon erilaisia ruokapaikkoja, joista osa on turisteille suunnattuja ja joista muutkin ovat käypiä vaihtoehtoja kaupungissa vierailevalle. Herkkävatsaisten on järkevämpää syödä turisteille suunnatuissa ravintoloissa kuin paikallisten suosimissa paikoissa, joskin kaupungin uudella puolella on paljon edullisia ja herkkävatsaisellekin soveltuvia ruokapaikkoja. Kaupungissa on valikoima korkeatasoisia, turisteille suunnattuja ravintoloita, jotka tarjoavat esimerkiksi ranskalaisia ruokia ja mereneläviä, ja kaupungin uudella puolella on entistä enemmän nykyaikaisia ravintoloita, joissa tarjotaan myös muualta kuin Marokosta peräisin olevia ruokia.

Ravintoloiden tarjoamat ruoat

Tangerissa on eniten tarjolla marokkolaisia ruokia. Niistä tunnetuimpia ovat kalaruoat, joista yleisiä ovat etenkin grillatut kalat ja merenelävät, harira-niminen keitto ja tagine, ruukussa tehtävä peruna- ja vihannesmuhennos, jossa on joukossa jonkinlaista lihaa tai joskus kalaa. Niiden lisäksi marokkolainen salaatti on hyvä lisuke, ja tarjolla on myös muita ruokia, kuten kebabeja (chawarma), erilaisia grillilihoja (brochette) ja kaikenlaista muutakin tulee vastaan. Muualta tulevista ruoista italialaiset ovat yleisimpiä, ranskalaiset ovat nekin yleisiä mutta joskus ylihintaisia ja jonkin verran muitakin ruokia Tangerista löytyy. Kasvissyöjille Tanger on vähän hankala paikka, sillä vaikka harira on kasviksista tehty, on siinä usein lihaa tai ainakin vähän silavaa makua antamassa. Hienojen hotellien ja ravintoloiden listalla on kasvisaterioita, ja ne ovat parhaita paikkoja kasvissyöjälle. Muissa paikoissa pelkkiä kasviksia sisältävä tagine eli ruukkupata on ainakin täysin lihaton vaihtoehto.

Ravintoloita eri puolilla kaupunkia

Hyvä paikka lähteä syömään kohtuuhinnalla on sataman edustalla oleva aukio [kartalla], jolla on erilaisia ravintoloita ja myös baari. Sataman edustalla saa mahansa täyteen muutamalla eurolla, mutta alkoholia muualta kuin sen baarista on turha havitella. Lisää ravintoloita on pitkän rantakadun (Avenue Mohammed VI) varrella, ja jos sitä kävelee kilometrin pari, voi valita etenkin hyvän kalaa ja mereneläviä tarjoavan ravintolan. Ruokalistat on yleensä selkeästi laitettu esille ravintolan eteen, eikä Tangerissa tulla aivan yhtä herkästi puhumaan ruokalistaa katsovaa sisään kuin esimerkiksi Marrakechissa.

Art e Gourmet -ravintola
Hyvä paikka löytää minkälainen ravintola tahansa on Grand Socco, jonka valikoimat tosin ovat heikentyneet kun Art&Gourmet sulki ovensa.

Kasbahissa ja sen alapuolella olevassa Medinassa on erilaisia ruokapaikkoja, mutta etenkin Medinasta on itsekseen vähän vaikea löytää tiettyä paikkaa. Kasbahin pääaukiolla sijaitseva El Morocco Club (Place du Tabor) [kartalla] on ravintola, joka on helppo löytää kulkemalla vain ensin Rue d’Italie -katua Grand Soccolta ja jatkamalla ylös pitkin samaa katua, joka muuttuu Rue de la Kasbahiksi. Myös El Morocco Club on turisteille suunnattu ravintola, jossa on tasokkaat ruoat ja ikimuistoinen tunnelma. Sieltä saa vain illallista, ja sille tulee hintaa ainakin 15–20 euroa. Ravintolalla on myös pianobaari ja terassikahvila, mutta mikään ei ole maanantaisin avoinna.

Aivan Kasbahin vieressä oleva La Salon Bleu (Rue Amrah 71) [kartalla] on hotelli Dar Nourin yhteydessä oleva tasokas ravintola, joka on aika kohtuuhintainen. Sen kattoterassilta on näkymät merelle ja Kasbahille, ja siellä voi syödä lounaan tai illallisen jonkin verran edullisemmin kuin muissa turisteille suunnatuissa ravintoloissa (ateriat 8–15 euroa).

Hyvä paikka löytää minkälainen ravintola tahansa on Grand Socco (Place du 9 Avril 1947) [kartalla], jonka valikoimat tosin ovat heikentyneet kun Art&Gourmet sulki ovensa. Jos haluaa syödä aukiolla edullisesti, kannattaa katsella terasseja, jotka ovat moskeijaa vastapäätä, kauppahallin edustalla. Niiden joukossa on turisteille soveltuvia paikkoja, jolla on aktiiviset sisäänheittäjät, mutta joukossa on myös aivan tavallisia kojuja, joiden ruoilla saa mahansa täyteen eurolla parilla.

Jos haluaa syödä takuuvarmasti hyvää kalaruokaa, on aukion lähellä oleva Populare Saveur de Poisson (Escalier Waller 2) [kartalla] siihen varma mutta täysin turisteille suunnattu ravintola. Se tarjoaa parinkymmenen euron neljän lajin aterioita, jotka ovat hyvin tasokkaita ja joihin kuuluu kaikenlaista naposteltavaa ja myös viidestätoista eri hedelmästä tehty mehu.

Kaupungin uudella puolella on valtava määrä erilaisia ruokapaikkoja, ja yksi varsin kohtuuhintainen, ranskalaistyylinen ravintola on Rubis [kartalla]. Se sijaitsee Casa Pépén vieressä, Hotel Rembrandtin lähellä, ja siellä voi syödä pihvin 7–8 eurolla, siellä on hyvät kalaruoat ja alkoholia siellä tarjoillaan kohtuulliseen hintaan.

Paras katu ruokailla Tangerin uudella puolella eli Ville Nouvellessa on Rue Zyriabe, jolla on erityisen hyvin kalaruokia tarjoavia ravintoloita. Paras ja suosituin kadun ravintola on Bachir [kartalla], mutta sen vieressä on muitakin varteenotettavia ravintoloita. Myös lähikaduilla on kaikenlaisia ravintoloita, ja tänne on hyvä lähteä syömään vaikka paellaa tai grillattuja mereneläviä. Paljon hyviä ravintoloita on myös Rue Mexiquen varrella, ja yksi varma valinta on El Hamrae [kartalla].

Turisteille suunnatuissa ravintoloissa ja hienojen hotellien ravintoloissa tarjoillaan lähes poikkeuksetta alkoholia. Jos haluaa syödä hyvin, vierailla alkuperäisessä, Casablanca-elokuvasta tutussa Rick’s Cafessa ja nauttia luksusluokan tunnelmasta, on lähellä Grand Soccoa oleva El Minzah [kartalla] siihen oiva paikka.

TripAdvisor esittelee Tangerin ravintoloita

El Minzah
Luksusluokan tunnelmaa on El Minzah -hotellin baarissa, nimeltään Caid’s Bar. Se on itse asiassa se oikea Rick’s Cafe, joka on monelle tullut tutuksi Casablanca-elokuvasta.

Yöelämä

Tangerissa on Casablancan ja joidenkin muiden kaupunkien ohella Marokon vilkkain yöelämä, mutta sinne ei kannata lähteä baareissa riekkumaan. Olut ja muut alkoholipitoiset juomat ovat tarjolla lähinnä kaupungin uudella puolella, mutta ne ovat muuhun hintatasoon nähden kalliita. Pieni, neljänneslitran kokoinen tyypillinen pullo reilun 5 % vahvuista Flagia tai Storkia maksaa yleensä vähintään 18 dirhamia mutta usein 20 tai jopa 25, eli noin viisi euroa isolta tuopilta. Ulkomaiset oluet ja tuontiviinat ovat tätäkin kalliimpia, mutta marokkolaiset viinat ja viinit ovat niitä jonkin verran edullisempia.

Alkoholin korkea hinta johtuu kalliista myyntiluvasta, mutta hintaa kompensoidakseen baarit tarjoavat oluen ja muiden juomien kanssa lähes aina ruokia. Ruoat ovat yleensä marinoituja kasviksia, mutta niiden joukossa on muitakin ruokia. Baarien ruoat ovat erittäin maukkaita, ja tilaamalla kaksi kolme olutta saa myös mahansa täyteen. Baariin suuntaavan onkin parasta olla syömättä liikaa ennen sinne menemistä, sillä baarien ruokatarjoilut ovat maukkaita ja täyttäviä.

Sataman edustalla olevalla aukiolla [kartalla] on yksi baari, ja baareja on keskustan uudella puolella siellä täällä. Lähellä Casa Pépéä on useita baareja, kuten London’s Pub [kartalla]. Kaupungissa on myös vanhoja legendaarisia baareja kuten Tanger Inn eli La Tangerine (Rue Magellan 1) [kartalla], mutta niistä osa kuten lähellä Medinaa sijainnut Dean’s Bar on sulkenut ovensa.

Luksusluokan tunnelmaa ja jonkin verran normaalia kalliimmat juomat on El Minzah -hotellin [kartalla] baarissa, nimeltään Caid’s Bar. Se on itse asiassa se oikea Rick’s Cafe, joka on monelle tullut tutuksi Casablanca-elokuvasta, ja se on kenties kaupungin paras paikka todellakin juhlistaa Tangeriin suuntautuvaa matkaa.

Tapahtumat

Tanger ei ole suuri tapahtumien paikka, mutta siellä on loppukesästä pidettävät jazzfestivaalit. Tanjazz pidetään syyskuun lopulla, mutta se on vain kolmen päivän pituinen.

Muslimit eivät juuri juhli paljon mitään erityisiä päiviä tavalla, joka näkyisi kauppojen sulkeutumisena tai yleisenä hulinointina, mutta yksi ajankohta, jolloin Tangerissa tai muualla Marokossa ei ole hyvä vierailla, on ramadan. Koska islamilaisessa kalenterissa, joka vuoden 2017 ja 2018 vaihteessa eli vuotta 1439, on 354 tai 355 päivää vuotta kohden ja jokaisen 30 vuoden aikana on 11 karkausvuotta, on ramadan aina vähän eri aikaan. Nykyisin, 2010-luvun loppupuolella, ramadan eli islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi on noin kuukauden ajan toukokuun loppupuolelta kesäkuun loppupuolelle ja joka vuosi aina pari viikkoa aikaisemmin kuin edellisenä vuonna. Ramadanin aikana on hyvin epäkohteliasta eikä ollenkaan suositeltavaa syödä julkisella paikalla valoisaan aikaan. Kaikeksi onneksi Tangerissa ilta hämärtyy ympäri vuoden melko aikaisin, ja siellä pimeys laskeutuu keskitalvella iltakuuteen, kesällä iltakahdeksaan mennessä. Länsimaisten hotellien ravintoloissa voi tietysti ruokailla, mutta niissäkin työntekijät ovat yleensä muslimeja.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti