Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Grossmunsterin katedraali, Zurich
Zürichin vaikuttavasta Grossmünsterin katedraalista ja sen kaksoistorneista on muodostunut kaupungin symboli.

Zürich, Sveitsi

Zürich on Sveitsin suurin kaupunki ja se sijaitsee kauniilla paikalla Zürich-järven rannalla Sveitsin saksankielisessä osassa. Vaikka Zürich ei ole maan pääkaupunki eikä sen poliittinen keskus, se on kuitenkin Sveitsin talouden, kulttuurin ja tieteen keskus. Zürichissä on mm. Sveitsin pörssi sekä useiden kansallisten ja kansainvälisten yritysten päämajat. Tämän vuoksi moni Zürichissä vieraileva on liikematkalla, mutta yhä useammat tulevat kaupunkiin myös katsomaan nähtävyyksiä ja tutustumaan monipuoliseen kulttuuritarjontaan.

Zürich on vasta viime vuosina kasvanut kansainväliseksi suurkaupungiksi ja alkanut kiehtoa matkakohteena. Syynä tähän on ennen kaikkea kaupungin vapautunut kulttuurielämä, jonka seurauksena Zürichiin on syntynyt erilaisia kortteleita, jotka tarjoavat taidetta, ravintoloita, yöelämänviettopaikkoja ja paljon muuta mielenkiintoista. Zürich onkin Geneven lisäksi yksi Sveitsin monikulttuurisimmista ja liberaaleimmista kaupungeista. Kaupunki tarjoaa myös kauniita maisemia - järven lisäksi kaupungissa on myös toinen vesielementti Limmat-joki, joka halkoo kaupunkia. Erittäin siistissä kaupungissa on myös hieno keskiaikainen keskusta.

Nähtävyydet

Kunsthaus

Kunsthaus on yksi Sveitsin parhaista taidegallerioista, jonka kokoelmassa on sekä sveitsiläisten että kansainvälisten taidemaalareiden ja kuvanveistäjien töitä. Galleriassa on esimerkiksi Monet'n töitä sekä suurin Munchin töiden kokoelma Norjan ulkopuolella. Yksi Kunsthausin kohokohdista on myös kuvanveistäjä Alberto Giacomettin tärkeä kokoelma.

Grossmünster

Zürichin vaikuttavasta Grossmünsterin katedraalista [Katso kuvia] ja sen kaksoistorneista on muodostunut kaupungin symboli. Rakennus edustaa pääasiassa romaanista ja goottilaista arkkitehtuuria. Grossmünsterin kohokohtiin lukeutuvat mm. romaaninen hautaholvi ja Augusto Giacomettin tekemä upea lasimaalaus. Voit kiivetä tornin huipulle johtavat 187 askelmaa ja ihailla sieltä avautuvia upeita maisemia Zürichin yli.

Fraumünster

Fraumünsterin vanha goottilainen kirkko [Katso kuvia] ei ole ehkä maamerkkinä niin tunnettu kuin Grossmünster, mutta silti suosittu vierailukohde Zürichissä. Alkuperäinen kirkko on peräisin jo 800-luvulta. Sen vetonaulana ovat kirkon kuorissa sijaitsevat Marc Chagallin maalaamat lasi-ikkunat, jotka näyttäytyvät upeimmillaan aamuauringossa. Kuvaaminen ei ole sallittua kirkossa.

Kasvitieteellinen puutarha

Zürichin yliopiston kasvitieteellinen puutarha (Botanischer Garten) on mielenkiintoinen ja rauhallinen paikka. Puutarhassa on noin 10 000 erilaista kasvi- ja puulajia eri puolilta maailmaa. Erityisesti esillä on villilajikkeita sekä Afrikan lounaisosien kotoperäistä kasvillisuutta.

Zurich-järven rantaa
Zürich-järven pitkät rantapromenadit reunustavat järveä, ja niillä on mukava kävellä ja ihailla maisemia.

Rantapromenadit

Zürich-järven rannalla on mukava viettää aikaa erityisesti kesäaikaan. Pitkät rantapromenadit reunustavat järveä, ja niillä on mukava kävellä ja ihailla maisemia. Rantakatujen varsilla on monissa paikoissa viehättäviä puistoja, joihin voi istua levähtämään tai mennä piknikille. Tunnettu rantakatu Limmatquai alkaa vanhastakaupungista ja kulkee Limmat-joen vartta monien tunnettujen nähtävyyksien sekä hienojen siltojen ohi.

Niederdorf

Niederdorfin alue on osa Zürichin vanhaakaupunkia [Katso kuvia]. Se tarjoaa lukuisia pieniä mukulakivikatuja, viehättäviä aukioita ja rakennuksia jopa 1300-luvulta. Niederdorfin aukioiden laidoilla on lukuisia ravintoloita, kahviloita ja baareja, ja katujen varsilla on muotiliikkeitä, kirjakauppoja ja antiikkiliikkeitä sekä viini-, juusto- ja muita erikoismyymälöitä. Illalla alue muuntautuu suosituksi illanviettopaikaksi baareineen, klubeineen ja ravintoloineen.

Lähistön nähtävyydet ja päiväretkikohteet

Rheinfall

Zürichin lähellä sijaitsee näkemisen arvoinen luonnonspektaakkeli Rheinfall [Katso kuvia], joka on Euroopan suurin vesiputous. Näyttävä vesiputous on 150 metriä leveä ja 23 metriä korkea, ja se on suosittu vierailukohde. Vierailijat voivat ihailla Rheinfallia Reinin molemmin puolin olevilta lukuisilta katselupaikoilta, joihin pääsee kiipeämällä jyrkkiä portaita pitkin. Myös veneretki vesiputousten keskellä kohoavalle kalliolle on suosittu tapa katsella putouksia eri näkökulmasta. Zürichistä pääsee junalla esimerkiksi putousten lähellä olevaan Schaffhauseniin, jonne matka kestää noin 45 minuuttia. Sieltä voi jatkaa matkaa bussilla, junalla tai kävellen Neuhausen am Rheinfalliin, joka on lähin paikkakunta vesiputousten lähellä. Neuhausenissa voi tutustua myös Schloss Wörthin linnaan. Myös Schaffhausenissa kannattaa pysähtyä, jos ehtii ja katsella vanhankaupungin renessanssiajan rakennuksia sekä vierailla linnoituksessa.

Flumserberg

Alpit eivät ole kovin kaukana Zürichistä ja monet kaupungissa vierailevat lähtevät päiväksi tai pidemmäksikin aikaa Alppien upeisiin maisemiin. Alpit tarjoavat myös kesällä monenlaista tekemistä niille, jotka haluavat kaupungista hetkeksi luonnon pariin esimerkiksi patikkaretken merkeissä. Monet kuitenkin suuntaavat vuoristoon talviaikaan hiihtämään ja laskettelemaan. Lähin suuri hiihtokeskus Zürichin lähellä on Flumserberg [Katso kuvia], joka tarjoaa hyviä rinteitä niin aloittelijoille kuin konkareillekin. Flumserberg on myös hyvin perheystävällinen, sillä siellä on paljon tekemistä myös lapsille, niin talvella kuin kesälläkin. Matka Zürichistä läheiseen Unterterzeniin kestää junalla noin 1,5 tuntia, ja sieltä on edelleen suora yhteys Flumserbergiin.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ruokailu, tapahtumat, lapset, jne..


Lukijoiden kommentteja

Eläintarhoissa en ole viime aikoina vieraillut, mutta viime vuodelta on tallessa lehtileike, jossa kerrottiin eläintarhaan syntyneestä tapiirinpoikasesta. /Atro Niiniluoto

Milloin Sveitsiin kannattaa matkustaa? Mihin vuodenaikaan? /nikka

Zurichissa on ihan erityisen kaunista huhtikuussa, kun kevät on alkanut ja kukat kukkivat. /Mervi

Zurichissa oleva pimeä ravintola oli kokemus. /Lissu

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti