Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Bahnhofstrasse, Zurich
Bahnhofstrasse on Zürichin tunnetuin ostoskatu.

Zürich, Sveitsi

Sivu 1: Johdanto ja nähtävyydet
Sivu 2: Ostokset, ruokailu, tapahtumat, lapset, jne.

Ostokset

Zürich on yksi Sveitsin parhaista ostospaikoista, sieltä löytyy kansainvälisiä huippumerkkejä mutta myös paljon ainutlaatuisia pikkuputiikkeja sekä paikallisia erikoisuuksia. Kaupunki ei kuulu halvimpien ostoskohteiden joukkoon, mutta tarjonta on ainakin erittäin runsasta.

Zürichin maine hyvänä ostospaikkana johtuu ennen kaikkea sen kuuluisasta Bahnhofstrasse-kadusta. Se on Zürichin tunnetuin ostoskatu ja myös on yksi Euroopan tärkeimmistä ja eleganteimmista ostosbulevardeista. Katu kulkee Zürichin keskustan läpi rautatieasemalta aina järvelle saakka. Ylellisen ja hintavan ostoskadun varrella on toinen toistaan hienompia liikkeitä, joista voi ostaa kaikkea aina kelloista ja timanttikoruista suklaaseen ja merkkilaukkuihin. Kadulla kannattaa käydä ainakin ikkunaostoksilla, vaikka muuten liikkeet eivät omaan budjettiin sopisikaan.

Monia pikkuputiikkeja löytyy myös esimerkiksi Zürichin vanhankaupungin Niederhofin kapeilta kujilta ja lähistöltä. Vanhastakaupungista voi löytää myös mielenkiintoisia antiikki- ja käsityöesineitä. Designer-liikkeitä on myös Bahnhofstrassen ja Limmat-joen välisillä kaduilla. Bahnhofstrassen lähellä on Shopville-ostoskeskus, josta löytyy muodikasta ostoskatua edullisempia liikkeitä. Lauantaisin toukokuusta lokakuuhun Bürkliplatz täyttyy kirpputorimyyjistä.

Useimmat liikkeet ovat avoinna arkisin noin klo 18-19 saakka (torstaisin klo 20 asti) ja lauantaisin klo 16 saakka. Useat liikkeet, isoja tavarataloja lukuun ottamatta, sulkevat ovensa lounasaikaan. Markkinoita ja pikkukojuja lukuun ottamatta luottokortit käyvät yleisesti maksuvälineenä ja pankkiautomaatteja löytyy helposti.

Tuliaisina Zürichistä voi ostaa esimerkiksi erinomaista suklaata, jota saa joko tavallisista ruokakaupoista tai konditorioista, sekä hienoja käsitöitä.

Ruokailu ja ravintolat

Ravintolassa ruokailu Zürichissä saattaa käydä lompakon päälle, sillä kaupungista löytyy useita hienoja ravintoloita. Monikulttuurisena kaupunkina Zürichin tarjonta on kuitenkin laaja, ja sieltä löytyy useita edullisempiakin vaihtoehtoja. Monien ravintoloiden ruoka on saanut vaikutteita erityisesti saksalaisesta, ranskalaisesta ja italialaisesta ruuasta, mutta perinteisiä sveitsiläisiä annoksia tarjoavia paikkojakin on runsaasti.

Yksi tunnetuimmista zürichiläisistä annoksista on Zürcher Geschnetzeltes [Katso kuvia] tai Zürigschnätzlets, jossa on vasikanlihapaloja sienien kera kerma- ja viinikastikkeessa. Myös erilaiset makkarat ovat suosittuja. Monet annokset tarjotaan perunoiden, useimmiten sveitsiläisten röstiperunoiden kera. Voit myös kokeilla esimerkiksi fondueta, joka on yksi kuuluisimmista sveitsiläisistä ruoista. Fonduen pääainesosana on yleensä juusto, ja juustoseokseen kastetaan usein leivänpaloja. Tunnettuja sveitsiläisiä juustoja on tarjolla lukuisia, ja niitä kannattaa maistaa fonduen lisäksi myös muutenkin. Makean ystävät voivat maistaa hienojen suklaiden lisäksi Tirggel-keksejä, jotka ovat Zürichistä lähtöisin olevia perinteisiä joulukeksejä.

Suurin osa Zürichin ravintoloista sijaitsee keskustassa jokirannassa molemmin puolin jokea. Palvelumaksu lisätään laskuun automaattisesti, mutta monet paikalliset jättävät silti pienen juomarahan.

Esimerkiksi 10 Best -sivustolta löytyy lisätietoa Zürichin ravintoloista.

Uetliberg
Uetliberg-vuori lähellä Zürichiä tarjoaa hienon näköalan koko Zürichin kaupunkiin ja myös järvelle.

Tekemistä

Uetliberg-vuori

Zürichin viehättävien katujen ja nähtävyyksien lisäksi kaupungissa vierailevalle löytyy myös paljon muuta tekemistä. Matkailijat voivat lähteä tutustumaan esimerkiksi Zürichiä ympäröivään kauniiseen luontoon. Suosittu kohde on aivan Zürichin vieressä oleva Uetliberg-vuori, joka tarjoaa hienon näköalan koko Zürichin kaupunkiin sekä järvelle. Noin 900 metriä korkea Uetliberg on myös suosittu piknikpaikka. Vuorelle pääsee kaupunkijunalla Zürichin päärautatieasemalta, matkaa kestää noin 20 minuuttia. Vuoren huipulle voi myös kävellä, sinne menee useita eri patikkareittejä. Uetlibergiltä lähtee myös tunnettu Planetenweg-vaellusreitti, jonka varrella on aurinkokunnan planeettoja. Reitillä 1 metri vastaa miljoonaa kilometriä todellisessa mittakaavassa, mikä helpottaa aurinkokunnan kokojen ja etäisyyksien vertailua.

Risteily Zürich-järvellä

Yksi Zürichin nähtävyyksistä on ehdottomasta hieno Zürich-järvi, ja hyvä tapa tutustua siihen paremmin on lähteä suositulle järviristeilylle. Järveltä käsin myös itse kaupunkia näkee uudesta näkökulmasta. Risteilyjä löytyy aivan jokaiseen makuun - voit lähteä matkaan vanhalla höyrylaivalla tai modernimmalla laivalla, ja risteilyn kestot vaihtelevat noin 1,5 tunnista 4 tuntiin. Päiväretkien ja lounasristeilyjen lisäksi saatavilla on lukuisia erilaisia iltaristeilyjä, joiden teemat vaihtelevat salsasta jazziin ja fondue-iltoihin. Esimerkiksi ZSG:n sivuilla on lisätietoa risteilyistä.

Lasten kanssa Zürichissä

Zürichin eläintarha

Zürichin eläintarhassa on lähemmäs 2000 eläintä, ja sitä pidetään yhtenä Euroopan parhaimmista eläintarhoista. Se sopii erinomaisesti lapsiperheiden ja muidenkin Zürichissä vierailevien kohteiksi. Eläintarhan suosittuihin osiin lukeutuvat esimerkiksi akvaario ja lintutarha sekä trooppisen sademetsän kopio. Voit myös katsella mm. hylkeitä, pingviineitä ja apinoita, norsujen aamupesua sekä monien eläinten ihastuttavia poikasia.

Zürichin lelumuseo

Zürichin lelumuseossa (Zürcher Spielzeugmuseum) on esillä monenlaisia leluja 1700-1900-luvuilta. Lelukokoelma nukkeineen, pienoisrautateineen ja lautapeleineen on mielenkiintoinen ihan sellaisenaankin, mutta lelut kertovat paljon myös kunkin aikakauden elämästä ja tapahtumista. Junat ja höyrykoneet kertovat teknisestä vallankumouksesta, nukkien vaatteet aikakauden muodista ja nukkekodit elämästä kodeissa. Lelumuseo sijaitsee Zürichin vanhassakaupungissa.

Esitykset ja tapahtumat

Olipa vuodenaika mikä tahansa, Zürichin tapahtumakalenterissa on tarjolla mielenkiintoisia tapahtumia. Esimerkiksi kesä- ja heinäkuussa kaupungissa vietetään vuosittaisia Festspiele-festivaaleja, joka on vuosittainen klassisen musiikin, taiteen, teatterin, oopperan ja tanssin juhla ja joka tuo kaupunkiin paikallisia ja kansainvälisiä taiteilijoita. Elokuussa Zürichin kaduilla soi teknomusiikki, kun kaupunkiin saapuu Streetparade [Katso kuvia], joka on Euroopan suurin rave-tapahtuma. Tapahtuma houkuttelee vuosittain jopa miljoona ihmistä tanssimaan Zürichin kaduille. Huhtikuussa Zürichissä palaa lumiukko Sechseläuten-juhlan kunniaksi, joka on kaupungin perinteinen kevätfestivaali. Erilaisia tapahtumia järjestetään myös Rote Fabrikissa, joka on nuorisokulttuurin ja taiteen keskukseksi muunnettu vanha silkkitehdas.

Esimerkiksi Zuerich.com -sivustolta löytyy tarkempia tietoja Zürichin tapahtumista.


2011/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti