Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Ruokaa markkinoilla Nizzassa
Merenrantakaupunkina Nizzan ravintoloiden ruokalistat ovat täynnä erilaisia mereneläviä. Lisäksi alueella käytetään paljon ihania, tuoreita hedelmiä ja kasviksia, joita voi ostaa itsekin markkinoilta.

Ruoka ja ravintolat

Nizzaa ympäröivän Provencen alueen keittiötä hallitsevat oliivipuun antimet, yrtit sekä kalat ja muut merenelävät. Hyviä ja edullisiakin ravintoloita löytyy ympäri kaupunkia, parhaan merinäköalan tosin taitavat tarjota Promenade des Anglais'n ravintolat ja kahvilat.

Nizzan ravintolat tarjoavat paikallisia herkkuja ympäri maailman, mutta kaupungissa vieraillessa kannattaa ennen kaikkea kokeilla paikallisen keittiön erikoisuuksia. Välimeren kuuma ja kuiva ilmasto on luonnollisesti vaikuttanut provencelaiseen keittiöön - lampaat ja vuohet pärjäävät maastossa hyvin, suurin osa paikallisista juustoista onkin vuohenjuustoa. Eniten myös syödään lampaan ja vuohen lihaa, suurempaa karjaa ei juuri ole.

Oliivipuut ja yrtit viihtyvät alueella ja nizzalaisessa keittiössä käytetäänkin runsaasti oliiviöljyä. Kuuluisa yrttisekoitus herbes de Provence on kotoisin myös juuri tältä seudulta, perinteisen sekoituksen pääaineena on yleensä timjami. Provencen kuivattu yrttisekoitus on oikein hyvä tuliainen!

Nizzalainen ruoka on saanut myös paljon vaikutteita italialaisesta keittiöstä, Italiahan sijaitsee vain kivenheiton päässä Nizzasta. Kaupungin ravintoloista voi löytää runsaasti tomaattipohjaisia kastikkeita, pastaa ja pizzaa. Tietysti merenrantakaupunkina Nizzan ravintoloiden ruokalistat ovat täynnä erilaisia mereneläviä kuten sardiineja, merisiilejä, mustekaloja ja äyriäisiä. Lisäksi alueella käytetään paljon ihania, tuoreita hedelmiä, kuten viinirypäleitä, aprikooseja, kirsikoita ja meloneita sekä kasviksia.

Yleisesti

Nizzasta löytyy joka makuun ja budjettiin soveltuvia ravintoloita, kaupungin lukuisat ravintolat ja kahvilat tarjoavat niin perinteisiä Provencen keittiön makuja kuin ruokalajeja ympäri maailman. Promenade des Anglais'n rantabulevardilla sijaitsee lukuisia ravintoloita, etenkin kalaravintoloita, jotka saattavat olla erinomaisen sijaintinsa vuoksi hieman ylihinnoiteltuja, mutta tarjoavat ainakin hienon näköalan merelle. Kalaravintoloita löytyy myös muualta kuin meren rannalta, esimerkiksi vanhankaupungin pienissä ja tunnelmallisissa ravintoloissa ja kahviloissa on tarjolla monia alueelle tyypillisiä ruokalajeja ja varsinkin lounasaikaan vanhankaupungin ravintolat ovat suosittuja. Place Massénan ympäriltä löytyy myös välimerihenkisiä ravintoloita, lisäksi aukiolta alkavan kävelykadun varrella on nizzalaiseen keittiöön erikoistuneita ravintoloita. Autottoman kävelykadun varrella on mukava istahtaa sen lukuisiin kahviloihin kaupunkikierroksen lomassa.

Jos haluat tehdä myös itse ruokaa, niin vanhankaupungin torilta kannattaa käydä ostamassa tuoreita ja paikallisia raaka-aineita. Lisäksi ympäri kaupunkia löytyy pienehköjä ruokakauppoja tai sitten voit erikseen hakea tarvitsemasi lihakaupoista, leipomoista ja vihanneskaupoista, joiden tuotteet ovat usein supermarchéita halvempia ja laadukkaampia.

Lounasaika on noin klo 12-15, tämä saattaa olla hyvin kiireistä aikaa monissa ravintoloissa. Useimmat ravintolat sulkevat ovensa lounasajan jälkeen ja avaavat taas vasta päivällisaikaan noin klo 19 tai myöhemmin. Lounaalle siis kannattaa mennä ajoissa, muuten joutuu tyytymään kahviloiden tms. tarjoiluun. Paikalliset harvoin syövät päivällistä vielä klo 19, tuohon aikaan he todennäköisesti vasta nauttivat paikallista anisviinaa pastista tai muita aperitiiveja.

Suurin osa ravintoloista hyväksyy yleisimmät luottokortit maksuvälineenä. Palvelumaksu yleensä sisältyy hintaan, mutta hieman pikkurahaa kannattaa silti pitää mukana pientä n. 5-10% juomarahaa varten.

Paikalliset ruuat

Mitä ruokia Nizzassa ollessa sitten kannattaisi kokeilla?

Pikkupurtavista kokeile vaikka oliiveja ja tonnikalaa sisältävää pan-pagnatia, kikhernejauhoista ja oliiviöljystä valmistettua rieskan tapaista soccaa tai perinteistä, rapeakuorista leipää fougassea. Leivän kanssa vaikka alkupalaksi soveltuu hyvin provencelainen oliivitahna tapenade, joka on useimmiten valmistettu mustista oliiveista, mutta myös muita versioita on olemassa.

Kuuluisimpiin alueen ruokiin lukeutuu ratatouille, joka on maailmallakin tunnettu kasvisruoka ja on alunperin lähtöisin juuri Nizzasta. Toinen Nizzan erikoisuus on tietenkin salade niçoise, jossa on tonnikala, anjovista ja keitettyä kananmunaa. Anjovista on myös paikallisessa pissaladière-tortussa, joka hieman muistuttaa pizzaa.

Kalaa ja muita mereneläviä syödään alueella paljon. Paikallinen kalakeitto on usein höystetty aiolilla, joka on oliiviöljystä ja valkosipulista tehty tahna sekä krutongeilla ja juustolla. Kaloja, äyriäisiä sekä kasviksia sisältävä tunnettu kalakeitto bouillabaisse on myös Provencen alueen erikoisuus, tosin sitä syödään eniten Marseillen alueella.

Teksti: Anniina Simula
2010/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Varokaa yllättävää luottokorttilaskua. Minulle laskua alkoi kertyä vasta 1,5 kuukautta reissun jälkeen. Luottokorttini kopioitiin jossain ravintolassa. Vaikka korttini oli koko ajan näkyvissä. Eli kopiointi laite kulkee tarjoilijoiden taskussa. /Veikko

Hei. Kannattaako ostaa Nizzaan paikallisiin lippua, kun meidän hotelli sijaitsee Route de Tourinin kadulla? Ja minkä hintaisia ne on? /Anne

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti