Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta

Mikä liikuttaa matkailijaa tammikuussa 2016

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita tammikuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan helmikuussa 2016.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Ouarzazate (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Image Source: AS Tallink Grupp
Helsinki-Vantaa, Tuloaula 2 (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Malaga, Costa del Sol (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kotimaan juna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Antalya (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Lappiin tai etelänlomalle? Kokeile onneasi!

Ouarzazate (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Uusi vuosi, uudet matkakohteet

Kesälomamatkan varaaminen tulee ajankohtaiseksi heti uuden vuoden alettua, mutta mihin vuonna 2016 sitten kannattaisi matkustaa? Jos perinteiset Kanariansaaret ja Tukholmat eivät ole sinun juttusi, hae matkainspiraatiosi Momondon matkablogin jutusta 9 vaihtoehtoista kesälomakohdetta vuodelle 2016.

Kesälomien perässä ei tänä vuonna tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä Momondon mukaan Espoo on mitä erinomaisin kesälomanviettopaikka: Suomen toisiksi suurin kaupunki tarjoilee vierailijoilleen muun muassa luonnonpuistoja, kulttuuria ja museoita. Jos Espoo ei sytytä, löytyy listauksesta myös useita eksoottisempia kohteita, kuten Etelä-Portugalin idyllinen Alentejo, Yhdysvaltojen perinteinen teksasilaiskaupunki Corpus Christi sekä Marokossa keskellä aavikkoa sijaitseva Ouarzazate.

Image Source: AS Tallink Grupp

Tallink Siljalla musiikkia kaikenikäisille

Tallink-Siljan Helsinki-Tukholma-reitillä esitetään huhti- ja toukokuussa klassikkomusikaalia Grease. 50-luvun iki-ihanalla musiikilla höystetty musikaali kertoo amerikkalaisnuorten elämästä rakkaustarinoineen ja draamoineen.

Esityksiä on kaksi illassa kuutena iltana viikossa, ja musikaalin esityskieli on englanti. Musikaalia pääsee seuraamaan maksutta, kunhan on muistanut varata paikkansa katsomossa jo risteilyvarauksen yhteydessä. Halutessaan musikaalin seuraksi voi tilata myös erilaisia tarjoilupaketteja, joista löytyy niin suolaisia kuin makeitakin vaihtoehtoja, kuohuviiniä tietenkään unohtamatta.

Myös kesä käynnistyy Tallink Siljalla musikaalisissa merkeissä, sillä 6. kesäkuuta Turusta lähtevä 23 tunnin risteily on omistettu Robinille! Itse täysimittaisen Robinin konsertin lisäksi risteilyllä on luvassa muun muassa Robin-disco, Robin-karaoke ja Robin-tietovisa sekä useita lämppäreitä, kuten Mikael Gabriel.

Helsinki-Vantaa, Tuloaula 2 (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Helsinki-Vantaa laajentuu

Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennustyöt käynnistyvät heti tammikuun 2016 alussa. ”Tulevaisuuden lentoaseman” nykyisen terminaalin yhteyteen rakennettavan uudisosan on määrä valmistua kesällä 2017 ja sen 7 850 neliömetriin mahtuu kaksi eri kerrosta, joista toisessa oleskelevat lähtevät ja toisessa saapuvat matkustajat. Uudisosan tarkoituksena on tarjota kauko- ja vaihtoliikenteelle lisää tilaa ja sujuvuutta; samalla laajennetaan myös lentoaseman asematasoa eli lentokoneiden rullaus- ja pysäköintialuetta. Luvassa on myös kolme niin kutsuttua kaksoissiltaa, joiden kahta käytävää pitkin matkustajat pääsevät siirtymään mukavasti suoraan koneen etu- tai keskiosaan. Lisäksi matkustajien palvelukokemusta tullaan parantamaan muun muassa digitalisaation kautta.

Laajennustöitä ei tehdä turhaan, sillä Helsinki-Vantaan lentoasema rikkoi joulukuussa matkustajaennätyksensä 16 miljoonalla vuotuisella matkustajallaan. Kasvu on ollut merkittävää, sillä edellinen matkustajaennätys, 15 miljoonaa matkustajaa, meni Helsinki-Vantaalla rikki vasta vuonna 2013. Vuonna 2020 lentoaseman odotetaan palvelevan vuosittain jopa 20 miljoonaa matkustajaa.

Lentoaseman vetovoima näkyy myös lentoasemaa ympäröivien palveluiden lisääntymisenä: lokakuussa 2016 Helsinki-Vantaan kupeeseen avataan uusi Nordic Choice Hotels -hotelli Clarion Hotel Helsinki Airport. Hotellin odotetaan tuovan vipinää lentoaseman hotellivalikoimaan, sillä hotelli haluaa, ainakin omien sanojensa mukaan, tarjota vierailleen jotain odottamatonta esimerkiksi Fun Dining- ja Livingroom -konseptiensa sekä luovien ravintoloidensa kautta.

Malaga, Costa del Sol (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Vuoden 2015 suosikkikohteet

Vuosi 2015 on ollutta ja mennyttä, joten ei muuta kun viime vuoden matkatrendejä analysoimaan! Matkahakukone Momondo on luonut listauksen suomalaisten haetuimmista matkakohteista vuonna 2015.

Haetuimpien kohteiden top 10:stä löytyy niin ranta- kuin kaupunkilomakohteitakin. Ykkössijalle nousi suomalaisten ikisuosikki Malaga, joka hurmaa suomalaiset ympärivuotisella lämmöllään ja kaupunki- ja rantalomailun yhdistävällä miljööllään.

Malaga ei suinkaan ole ainoa eurooppalaiskaupunki, johon suomalaiset mielivät, sillä kymmenen haetuimman kohteen joukkoon mahtuivat myös Barcelona, Lontoo, Berliini, Tukholma, Amsterdam, Rooma ja tietysti myös ikioma pääkaupunkimme Helsinki. Euroopan ulkopuolelta listalle kapusivat neljänneksi haetuin Bangkok ja kahdeksanneksi haetuin New York. Maakuntakenttien hakulistaukset paljastavat suomalaisten, tai ainakin tamperelaisten, turkulaisten tai oululaisten, haikailevan top 10 -kohteiden lisäksi myös muun muassa Milanoon, Gdanskiin ja Las Palmasiin.

Kotimaan juna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

VR laskee hintojaan

VR:llä on taas ale, nimittäin Veturin talviale! Tarjolla on reilusti alehintaisia lippuja useille eri reiteille. Helsingistä pääsee kympillä tai alle muun muassa Turkuun, Tampereelle ja Kouvolaan, eivätkä junaliput esimerkiksi Jyväskylään tai Lappeenrantaankaan kustanna kuin 20 euroa. Alennushintaiset liput ovat myynnissä 22. tammikuuta saakka kaikille veturilaisille, ja tarjouslippu on käytettävä viimeistään 24. tammikuuta.

VR lupailee edullisempien junalippujen olevan mahdollisia myös jatkossa vuoden 2016 aikana yrityksessä toteutettavien uudistusten ansiosta. VR kertoo laskevansa lippujensa hintoja heti vuoden 2016 alussa kilpailukykynsä lisäämiseksi. Hintojen laskua kompensoidakseen VR tekee organisaatiossaan useita muutoksia toimintamalleista ja digitaalisista palveluista aina yhteistoimintaneuvotteluihin.

Antalya (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Uusia reittejä maakuntakentiltä

Jos ainainen Helsinki-Vantaalle matkustaminen tympii, älä turhaan stressaa. Etelään pääsee lähempääkin, sillä keväällä 2016 Detur vie matkalaisia Turkin Antalyaan yhteensä seitsemältä eri maakuntakentältä. Lentoja lennetään pääasiassa maalis-toukokuun aikana ja lähtökenttinä toimivat Oulu, Jyväskylä, Joensuu, Vaasa, Turku, Tampere ja Kuopio.

Turkin Rivieran eli Välimeren rannikon suurin kaupunki Antalya hellii lomalaisia kesäisillä lämpötiloilla lähes koko vuoden ympäri ja tarjoaa lomaviettoon kaikkea historiasta ja uimarannoista aina museoihin ja kylpylöihin. Antalyan lähellä on myös useita muita pienempiä turistikohteita, kuten upeista rannoistaan ja yöelämästään tunnettu Alanya.

Myös Lapissa asuvien yhteydet maailmalle paranevat huomattavasti tänä talvena, sillä Lufthansa on avannut uuden suoran reitin Münchenin ja Kittilän välille. Münchenistä matkaa on helppo jatkaa muun muassa Pariisiin, Pekingiin ja Mexico Cityyn, ja toisaalta Lapin saavutettavuus paranee huomattavasti, kun Lufthansa alkaa tuoda eurooppalaisia turisteja suorilla reittilennoilla Suomen suurimpaan talviurheilukeskukseen. Talviurheilijoita lennättää pohjoiseen tänä talvena myös Finnair, jonka suora lentoyhteys Helsingistä Enontekiöön starttaa helmikuun lopulla ja jatkuu aina huhtikuun alkuun saakka. Enontekiössä lunta on varmasti, eikä hiihtomahdollisuuksistakaan ole pulaa, sillä alueella on yhteensä noin 300 kilometriä hiihtolatuja.

Teksti: Nelli Kelonen
2016/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti