Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa huhtikuussa 2016

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita huhtikuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan toukokuussa 2016.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Sydän ja Suomen talvi (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Lontoo (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Sri Lanka (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Lapin ruska (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Jääkiekkoa, Venäjä-Tsekki (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Helsinki-Vantaa, kiitotie 1 (04R/22L) (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)

Disneylandiin vai Arktikselle?

Sydän ja Suomen talvi (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Suomalaiset taas maailman onnellisimpien joukossa

YK on jälleen kerran vertaillut maailman kansojen onnellisuutta World Happiness Report 2016 -raportissaan.

Loskakelit eivät tunnu suomalaisia lannistavan, sillä Suomi sijoittui vertailussa viidenneksi, heti maailman onnellisimman kansan Tanskan sekä Sveitsin, Islannin ja Norjan jälkeen. Vertailussa on otettu huomioon muun muassa maan talousnäkymät ja korruptio, kansalaisten terveys ja henkinen hyvinvointi sekä kansalaisten vapaus tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä, ja siinä vertaillaan yhteensä 156 eri maata.

Suomen ja muiden edellä mainittujen maiden lisäksi maailman kymmenen onnellisimman maan joukkoon mahtuivat myös niin ikään korkeasta elintasostaan tunnetut Kanada, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Australia ja Ruotsi. Etelä-Euroopalla ei tämän raportin mukaan pyyhi aivan yhtä hyvin: Espanja sijoittui vertailussa sijalle 37 ja Kreikka keskitason alapuolelle sijalle 99. Toinen suomalaisten suosikkikohde Thaimaa sen sijaan ylsi sijalle 33.

Lontoo (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Parhaat ja hinnakkaimmat lomakohteet

Matkailusivusto TripAdvisor on julkaissut miljoonien matkailijoiden arvioihin perustuvan Traveler’s Choice 2016 -listauksensa maailman parhaista matkakohteista.

Listan ykkönen ei liene suuri yllätys kenellekään, käyhän kaupungissa vuosittain miljoonia turisteja niin Euroopasta kuin muualtakin maailmasta: kyseessä on tietenkin nähtävyyksien, yöelämän ja museoiden täyttämä Lontoo. Muut 25 parhaan matkakohteen joukkoon mahtuneet eurooppalaiskaupungit ovat toiseksi tullut Turkin Istanbul sekä Pariisi, Praha, Rooma, Barcelona, Lissabon, Amsterdam ja Budapest. Maailman kolmanneksi parhaimmaksi matkailukohteeksi matkailijat äänestivät Marokon Marrakechin.

Jotkin tämän listauksen kaupungeista löytyvät myös toisesta uunituoreesta raportista, nimittäin maailman kalleimpien kaupunkien luettelosta. Economist Intelligence Unitin luoma raportti vertaili eri kaupunkeja 160 tuotteen tai palvelun, kuten vuokra-asumisen, ruoan, julkisen liikenteen ja koulutuksen, hintojen kautta. Vaikka listauksen ykköseksi ylsi Singapore, myös Sveitsi tuntuu olevan hinnakas paikka asua, sillä maan pääkaupunki Zurich sijoittui listauksessa toiseksi ja niin ikään Sveitsissä sijaitseva Geneve neljänneksi. Maailman kolmanneksi kallein kaupunki on Hongkong. Pohjoismaista top-kymppiin ylsi vain Tanskan Kööpenhamina.

Sri Lanka (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Uusi, upea rantalomakohde Sri Lanka

Kyllästyttääkö Kanaria ja Thaimaa? Ensi talvena voit skipata molemmat ja suunnata Sri Lankaan, joka on niin Apollomatkojen kuin Finnmatkojenkin ensi talven uutuuskohde.

Sri Lankan saari, jonka pinta-ala on vain noin kolmasosa Suomen pinta-alasta, sijaitsee Intian valtameressä Intian niemimaan alapuolella. Sri Lankan lomissa yhdistyvät rentouttava ranta-elämä ja rikas kulttuuri temppeleineen ja teeplantaaseineen. Myös saaren luonto villieläimineen, vuorineen ja vesiputouksineen lupaa matkailijalle upeita kokemuksia, eivätkä kulinaristitkaan joudu pettymään maan monipuolisten ja hyvin maustettujen ruokien parissa. Rantalomakohteissa lämpötilat pysyttelevät talvikaudella 25 ja 30 asteen välillä, joten kylmä tällä paratiisisaarella ei varmasti tule!

Jos ensi talvi tuntuu vielä kovin kaukaiselta, vinkattakoon sinulle, että rannalle pääsee toki pikemminkin: Nazarin alennusmyynnistä löytyy rantalomia niin huhti- kuin toukokuullekin mitä edullisimmin hinnoin. Esimerkiksi Antalyaan pääsee viikoksi alle 200 eurolla, jos hotellilla ei ole niin väliä, ja korkeatasoisemmista matkoistakin on luvassa jopa yli 200 euron alennus aikuista kohden!

Lapin ruska (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Uusia lentoreittejä Helsingistä ja Lapista

Suomen Lapilla menee lujaa: Lufthansa, joka aloitti viikoittaiset lentonsa Münchenistä Kittilään viime joulukuussa, tuplaa kyseisen reitin lennot talvikaudella 2016–2017. Myös brittiläinen lentoyhtiö Monarch on ilmoittanut lentävänsä ensi talvena Lappiin: Lontoon ja Kittilän välisellä reitillä lennetään kaksi kertaa viikossa joulukuusta helmikuuhun ja Manchesterin ja Kittilän välisellä reitillä joulukuun ajan, niin ikään kahdesti viikossa. Myös Lapin ruska on nyt helpommin saavutettavissa, kun Finnair lisää syyskuulle suunniteltuja Lapin lentojaan yhdeksällä Kittilän ja kahdeksallatoista Ivalon lennolla.

Lämmintä talvilomaa kaipaavia miellyttänee sen sijaan tieto siitä, että lentoyhtiö Qatar Airways avaa lokakuussa 2016 suoran lentoyhteyden Helsingistä Qatarin pääkaupunkiin Dohaan. Qatar Airways lentää Dohan lentoasemalta yli 150 kohteeseen kaikkialla maailmassa, joten uusi reitti tuo suomalaisten ulottuville monipuolisemmat lentoyhteydet myös muihin Lähi-idän kohteisiin, Intiaan, Afrikkaan ja Australiaan, ja toisaalta houkuttelee turisteja Dohan kautta varmasti myös Suomeen.

Jääkiekkoa, Venäjä-Tsekki (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Jääkiekon MM-kisat Venäjällä

Jääkiekon MM-kisat ovat varma kevään merkki! Tänä vuonna kisat järjestetään suomalaistenkin lätkäfanien iloksi naapurimaassamme Venäjällä. Otteluita pelataan Moskovan lisäksi Pietarissa, jonne on Helsingistä vain muutaman tunnin matka.

VR:n Allegro kulkee lokakuun loppuun saakka Helsingistä Pietarin keskustaan ja takaisin yhteensä neljä kertaa päivässä. Matka kestää suuntaansa vaivaiset 3,5 tuntia, joten nyt jos joskus kannattaa suunnata Pietariin! Kisat käynnistyvät 6. toukokuuta, jolloin Suomi pelaa Pietarin Jubileini-areenalla Valko-Venäjää vastaan. VR myy kisojen kunniaksi Helsingin ja Pietarin välisiä junalippuja alkaen vain 59 eurolla. Lue lisää Allegro-tarjouksesta VR:n sivustolta. Itse otteluihin lippuja voi ostaa IIHF:n sivustolta.

Helsinki-Vantaa, kiitotie 1 (04R/22L) (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)

Kiito- ja rullaustieremontteja

Niin Helsinki-Vantaan kuin Rovaniemenkin lentoasemilla tehdään tänä kesänä remonttia.

Finavia peruskorjaa Helsinki-Vantaan lentoaseman rullausteitä huhtikuusta lokakuuhun. Korjaustöillä, jotka eivät vaikuta lentoaseman käyttökapasiteettiin, pyritään varmistamaan sujuva ja turvallinen lentoliikenne ja valmistamaan Helsinki-Vantaata lähitulevaisuuden kasvaviin lentoliikennemääriin.

Rovaniemen lentoaseman uudistustöissä kiitotie ja muut lentoliikennealueet päällystetään uudella asfaltilla touko-elokuun aikana. Kiitotieremontilla pyritään varmistamaan lentoliikenteen sujuvuus Suomen kolmanneksi vilkkaimmalla lentoasemalla, jonka matkustajamäärien odotetaan niin ikään jatkavan kasvuaan lähitulevaisuudessa. Rovaniemen lentoasema on suljettu 28.6.–31.7.2016, jolloin Finavia järjestää kaikille lentomatkustajille maksuttoman linja-autokuljetuksen Rovaniemeltä Kemi-Tornion tai Oulun lentoasemille.

Teksti: Nelli Kelonen
2016/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti