Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Oslo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Peikko Oslon kaduilla
Oslossa kulman takaa saattaa milloin tahansa ilmaantua jotain lapsia kiinnostavaa.

Lasten kanssa Oslossa

Oslo on kohtalaisen hyvä mutta helposti kallis vierailupaikka lapsiperheille. Toisaalta, kaupungissa on paljon myös ilmaisia vierailupaikkoja, ja lapset saavat alennuksia maksullisiin vierailukohteisiin. Oslossa on siistiä ja turvallista, liikennettä on vähän, puistoja on keskustassa paljon, ja keskustan ulkopuolella on upeaa luontoa niin Holmenkollenissa kuin Nordmarkassakin.

Oslonvuonon kesäiset risteilyt joko reittilautalla tai nähtävyyskierroksella ovat hyviä lapsiperheille, ja vaikka risteilylle ei lähtisikään, ovat Rådhusplassen-aukion edessä olevat satama-alueet ja Aker Bryggen kaupunginosa erinomaisia oleskelupaikkoja lapsiperheille. Museot eivät välttämättä lapsia kiinnosta paria poikkeusta lukuun ottamatta, mutta Oslossa on muutama pelkästään tai pääosin lapsille suunnattu museokin.

Parhaat alueet lapsiperheille

Oslon ydinkeskusta päärautatieasemalta Kuninkaanpalatsille ja siitä vielä Frognerparken-puistolle on hyvää maastoa lapsiperheille. Korttelit päärautatieaseman edessä ovat jossain määrin levottomia, eikä lapsiperheiden kannata niitä turhaan tallailla, mutta Karl Johans gate on kokonaisuudessaan siisti katu. Sen varrella ja liepeillä ovat monet kuuluisimmat nähtävyydet, ja sen kauniisiin rakennuksiin, puistoihin ja muuhun nähtävään tutustumiseen voi kesällä käyttää kokonaisen päivänkin.

Karl Johans gaten merenpuolella on sielläkin erinomaista maastoa lapsiperheille, kuten kaupungin vanhimmat osat eli Kvadraturen, jossa on rauhallisia katuja ja vanhoja taloja, Akershus-linnakealue, joka tarjoaa lapsiperheille runsaasti nähtävää, ja satama-alueet, joilla on suuria valtamerialuksia ja pieniä lauttoja, jotka suuntaavat Oslonvuonon saarille. Uusi Aker Brygge -kaupunginosa on kohonnut kaupungin uudeksi turistimagneetiksi. Kesäaikaan Stranden-kadulla ja muuallakin Aker Bryggessä on mukava koko perheen voimalla kävellä ja istahtaa terassille kesäpäivästä nauttimaan.

Myös Karl Johans gaten toisella puolella on lapsiperheille nähtävää, etenkin Grünerløkkan kaupunginosa, johon tutustuessa on hyvä kävellä myös Akerselva-joen rantoja. Grünerløkkan värikkäiden katujen lisäksi sen alueella ja lähistöllä olevat puistot, kuten St. Hanshaugen, ovat kesäaikaan hyviä oleskelupaikkoja lapsiperheille. Keskustan ulkopuolella Bygdøy-niemimaa on paikka, jossa lapsiperhe voi kesäaikaan viettää helposti koko päivänkin. Siellä on paitsi museoita myös uimarantoja ja hieno kartano.

Tunnetuimpia paikkoja Oslon keskustan ulkopuolella on Holmenkollen, johon monet lähtevät katsomaan kauniita maisemia ja vuonna 2010 uudelleen avattua hyppyrimäkeä. Holmenkollenissa voi viettää kauniina päivänä aikaa runsaastikin. Mäkihypystä ja hiihdosta kiinnostuneet voivat käydä sen museossa, ja siellä voi myös nauttia ruoista ja juomista hyvillä terasseilla.

Liikkuminen

Oslon keskusta on suhteellisen pieni paikka, jossa on mukava kävellä ja katsella katuja ja nähtävyyksiä. Keskustassa ei juurikaan ole mäkiä, mutta Akershuset sijaitsee mäkisellä paikalla meren rannalla, ja siihen kunnolla tutustuakseen onkin laitettava kunnon kengät jalkaan. Karl Johans gaten Grünerløkkan puolella eli pohjoispuolella on enemmän mäkiä, ja siellä on vaivalloisempaa liikkua kuin keskustassa, mutta siellä on hyviä asuinkortteleita ja rauhallisempaa kuin ydinkeskustassa. Mikäli mielii siirtyä paikasta toiseen nopeasti tai haluaa käydä Frognerparken-puistossa tai Holmenkollenilla, on hyvä turvautua Oslon erinomaiseen julkiseen liikenneverkostoon, jolla matkustaminen on lapsiperheille kohtuuhintaista.

Ruokailu ja shoppailu

Oslo on hintava ruokailupaikka, mutta lapsiperheiden onneksi pikaruoat ovat siellä kohtuullisen hintaisia ja ruokakaupassa hinnat eivät kovin paljon kotimaata kalliimpia ole. Lapsiperheet voivat Oslossa tutustua paikalliseen Max Hamburger -pikaruokaketjuun, jolla on pisteitä siellä täällä, myös Karl Johans gaten varrella.

Kebabit ovat nekin kohtuuhintaisia, ja kebab-ravintolat tarjoavat muitakin ruokia, jotka ovat lasten mieleen. Grønland-kaupunginosassa on Grønland- ja Grønlandsleiret-katujen varrella runsaasti kebab-paikkoja ja muitakin värikkäitä vaihtoehtoja, mutta kebab-paikka on keskustassa myös Oslon vanhinta taloa vastapäätä, Christiania Torv -aukiolla.

Oslon kauppakeskukset, kuten päärautatieaseman vieressä olevat Byporten ja Oslo City, ovat nekin monipuolisia ruokailupaikkoja lapsiperheille, sillä niissä on kaikenlaista pizzoista voileipiin. Hyvää palautetta on saanut Peppes Pizza, ketju, jolla on pisteitä muun muassa osoitteissa Karl Johans gate 1 ja Holmens gate 5 (Aker Brygge).

Shoppailu onnistuu lapsiperheille erityisen hyvin ympäri vuoden päärautatieaseman ympäristössä. Byporten ja Oslo City ovat hyviä ostoskeskuksia, joissa liikkuminen on helppoa ja joista pääsee kävellen tai julkisilla muualle kaupunkiin hetkessä. Päärautatieaseman edestä lähtevät Karl Johans gate ei ole kaupungin paras shoppailukatu, mutta sen varrella on kaikenlaisia liikkeitä ja etenkin matkamuistomyymälöitä, jotka ovat sunnuntaisinkin auki. Satama-alueet Aker Bryggen johdolla ovat nekin varteen otettavia shoppailupaikkoja, sillä täällä on kaupungin suurin ostoskeskus, House of Oslo. Keskustan ulkopuolella Grünerløkkan Markveien ja etenkin Olaf Ryes plass -aukion tienoo ovat värikkäitä shoppailupaikkoja lapsiperheille.

Parhaat matkustusajat

Oslo on parhaimmillaan kesällä, mutta sinne voi matkustaa muinakin vuodenaikoina. Joulukuusta maaliskuuhun luvassa on kunnon talvia, joiden aikana voi hiihtää ja harrastaa miltei mitä tahansa talvilajeja. Luistelubaanoja ilmaantuu aivan Karl Johans gaten varrellekin, ja joulukuun joulumarkkinat ovat tunnelmaltaan hyviä. Lämmin kausi Oslossa on valitettavan lyhyt. Ensimmäinen kesäpäivä on yleensä toukokuun aikana, viimeiset kesäpäivät syyskuun alussa. Kaupungin kesäkausi on virallisesti huhtikuusta lokakuuhun, mikä tarkoittaa sitä, että terassit ovat tällöin toiminnassa ja kaikki lautat kulkevat normaalisti.

Lisätietoa Osloon suuntaaville lapsiperheille tarjoaa Visit Oslo -sivusto.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti