Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Albanian pääkaupunki Tirana on yksi Euroopan eteläisimpiä ja tuntemattomampia pääkaupunkeja. Maa oli vuosikymmeniä täydellisessä eristyksessä, sen 1990-luku oli kaoottinen ja vasta reilu vuosikymmen sitten sinne alettiin matkustella.
koristekuva Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopje on kaukainen kaupunki, jonne on siitä huolimatta helppo siirtyä kaksi kertaa viikossa Turusta lähtevillä lennoilla. Paikan päällä odottavat erikoiset katunäkymät, kaupunkikuva johon kuuluu turkkilaisia kortteleita mutta myös Jugoslavian ajan rakennuksia, hyvät ruoat, edulliset hinnat, rento meininki ja turvallinen lomailu. Lue lisää Skopjesta
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Oslo
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Metroasema Grønlandissa
Oslossa tulee liikuttua eniten Tunnelbane-metrolla ja raitiovaunuilla, jotka vievät ydinkeskustasta kätevästi sen ulkopuolella sijaitseville vierailupaikoille.

Liikkuminen Oslossa

Tällä sivulla kerrotaan, miten Oslossa on paras liikkua ympäriinsä kävellen, metrolla, raitiovaunulla, linja-autolla, lautalla, polkupyörällä ja taksilla, ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessä.

Kävely

Oslon keskusta on mukava kävelypaikka, sillä kadut ovat mielenkiintoisia, autoja on melko vähän, autoilijat ovat äärimmäisen huomaavaisia ja välimatkat ovat varsin sopivia, niin että 10-15 minuutissa kävelee keskustan toiselta laidalta toiselle. Toisaalta Oslon keskusta on satama-alueineen ja puistoineen kokonaisuutena laaja paikka, jossa ei kannata kävellä itseään täysin puhki heti loman aluksi. Mikäli mielii nähdä kaupungissa paljon, on kaupungin joukkoliikenneverkosto erinomainen tapa siirtyä paikasta toiseen.

Keskustassa on hyvä kävellä Karl Johans gate -pääkadun lähistöllä, kadun kävelee rautatieasemalta kuninkaanpalatsille reilussa vartissa ja hyvin lähellä pääkatua sijaitsevat monet merkittävät nähtävyydet, museoista satama-alueeseen ja Akershus-linnakkeeseen. Linnake on keskustan mäkisimpiä paikkoja kävellä, satama-alueella on pidemmät etäisyydet kuin muualla kaupungissa eikä loppujen lopuksi kauheasti nähtävää ja sen vieressä oleva Aker Brygge -alue on sekin kauppoineen ja kulttuuririentoineen varteen otettava kävelypaikka keskustan tuntumassa.

Ydinkeskustasta on helppo kävellä joihinkin muihinkin kaupunginosiin, kuten Grünerløkkaan, jonne on rautatieasemalta vartin kävelymatka pohjoiseen, Grønlandiin, joka on heti päärautatieaseman takana, ja Frogneriin, joka sijaitsee noin vartin kävelymatkan päässä kuninkaanpalatsin takana. Frognerparken-puistoon voi kävellä mutta sinne pääsee hyvin nopeasti metrolla tai raitiovaunulla.

Muualla kaupungissa on melko mäkisiä maisemia, ja hienoimpia paikkoja on Holmenkollen. Holmenkollenilla voi kävellä ja katsella maisemia hyvin koko päivänkin, ja tänne lähtevien on hyvä ottaa kunnon kengät mukaan.

Julkiset liikennevälineet

Oslon erinomainen joukkoliikenneverkosto vie minne tahansa kaupunkiin ja sen ulkopuolelle ympäri vuorokauden. Joukkoliikenneverkostosta vastaa Ruter, joka liikuttaa ihmisiä metroilla, raitiovaunuilla, linja-autoilla ja lautoilla. Yksittäiset liput ovat hintavia. 24 tunnin matkakortti on kallis mutta paljon matkustaville hintansa väärti. Vähintään 4 vuorokautta Oslossa viihtyvät hankkivat itselleen 7 vuorokautta voimassa olevan matkalipun, jolla matkustaminen on viikon kaupungissa pysytteleville edullista. Matkakortteja voi ostaa automaateista tai metroasemilta, joista keskeisimpiä ovat Nationaltheatret, Stortinget ja Oslo S (Sentralstasjon) eli päärautatieasema. Päärautatieasemalla Ruterin infopiste on näkyvän kellotornin vieressä, ja tietoa ja matkalippuja saa myös Gardermoen-lentokentän infopisteestä ja Aker Brygge -satama-alueen infopisteestä.

Kaupungissa tulee liikuttua eniten Tunnelbane-metrolla ja raitiovaunuilla, jotka vievät ydinkeskustasta kätevästi sen ulkopuolella sijaitseville vierailupaikoille. Kaikki metrojunat kulkevat Oslo S:n kautta, mukaan lukien lentokentälle suuntaavan juna. Metrolla pääseekin kätevästi ympäriinsä keskustassa vaikkapa Grønland-kaupunginosaan, vähän sen ulkopuolelle Vigelandsparken-veistospuistoon ja pitkällekin sen ulkopuolelle, kuten Holmenkollenille. Matkat ovat keskustassa lyhyitä, mutta Holmenkollenille on matkaa miltei puolisen tuntia. Metrolla pääsee niin halutessaan oikein metsään, patikoimaan tai hiihtämään Nordmarka-alueelle. Sen 1 000 kilometristä valaistuja latuja ja kesäisistä patikointimahdollisuuksista pääsee nauttimaan kulkemalla metrolinjalla numero 1 Frognerseteren tai metrolinjalla 5 Sognsvann-järven asemalle.

Metrolla pääsee hyvin myös Tøyen-kaupunginosan kasvitieteelliseen puutarhaan heti Grønlandin poliisiaseman takana samoin kuin Frognerparken-puistoon, jonne tosin täytyy kävellä Majorstuen-metroasemalta reilun viiden minuutin ajan. Puistoon pääsee aivan portin eteen raitiovaunulla numero 12, joka kiertää hyvin mielenkiintoisen reitin kaupungin tyylikkäimmillä asuinalueilla ja Rådhus-kaupungintalon ja satama-alueen vierestä. Sama raitiovaunu ja muutama muukin kulkevat myös Grünerløkka-kaupunginosaan, jonne on päärautatieasemalta parinkymmenen minuutin mielenkiintoinen kävelymatka Akerselva-joen rantoja pitkin.

Bussilla pääsee hyvin joihinkin paikkoihin, joihin ei muuten helposti pääse. Kätevä on bussi numero 30, joka kulkee Bygdøy-niemimaalle, missä on koko joukko mielenkiintoista nähtävää. Sinne kulkee Rådhusbrygge-laitureilta kaupungintalon takaa myös lautta numero 91, joka tosin kulkee Bygdøynes-pysäkille vain huhti-lokakuussa. Samoista laitureista lähtevät myös kiertoristeilyt ja lautat Nesoddeniin.

Mikäli mielii matkustaa Oslofjordin saarille, kuten Hovedøyaan, lähtee sinne ja muillekin saarille lauttoja Vippetangen-laiturista Akershus-linna-alueen takaa. Lautat 92, 93 ja 94 matkaavat saarille ympäri vuoden, ja kuten Bygdøy-niemimaallekin suuntaaviin lauttoihin, käyvät niihin samat matkaliput kuin muihinkin Oslon liikennevälineisiin.

Pyöräily

Pyöräily on suosittua Oslossa, joskin pitkä kylmä talvi tekee pyöräilystä vaikeaa tai jopa mahdotonta talvikuukausien ajaksi. Oslossa on hyvä pyöräillä huhtikuulta pitkälle lokakuuhun. Kaupunkipyöriä on edullisesti tarjolla kaikkialla, ja kaupungissa kannattaa huomioida, että pyörävarkaudet ovat hyvin yleisiä. Varkauksien suuri määrä selittääkin hyvin oslolaisten oudohkoa tapaa ottaa joskus kioskeihin ja jopa kauppoihin pyöränsä mukaan.

Oslossa on talvikuukausia lukuun ottamatta kaupunkipyöräverkosto, jonka pyörillä on edullista liikkua, maksimissaan kolme tuntia samalla pyörällä kerrallaan. Lipun voi hankkia turisti-infosta tai internetin kautta, jolloin reilulla kymmenellä eurolla voi pyöräillä koko kauden ajan.

Taksi

Kuten arvata saattaa, taksi on Oslossa kallis menopeli, johon turvaudutaan vain hätätapauksissa tai silloin, kun kyytiä ei itse tarvitse maksaa. Taksin hankkiminen on ongelmatonta muulloin kuin viikonloppuiltaisin ja juhlien aikaan, ja niitä on hyvin jonossa päärautatieaseman ulkopuolella ja merkittävimpien aukioiden laitamilla. Mikäli taksissa haluaa maksaa kortilla, täytyy siitä huomauttaa heti matkan alkaessa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Tiedoksi kaikille, että raitiovaunulla (trikken) on etuajo-oikeus aina ja kaikkialla - myös suojatiellä. Varokaa siis raitiovaunua! /Se opp for trikken!!

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti