Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Oslo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Akershusin linna
Akershus slott eli Akershusin linna on renessanssiajan palatsi, jonka sisään voi mennä pääsymaksua vastaan tutustumaan maan alla oleviin tyrmiin ja yläkerran hulppeisiin huoneisiin ja saleihin.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Tällä sivulla esitellään Oslon olennaisimpia maamerkkejä, aukioita ja muita nähtävyyksiä.

Karl Johans gate -katu

Päärautatieaseman edestä lähtevä pitkä Oslon pääkatu, Karl Johans gate, ei ole kaupungin mielenkiintoisin katu, mutta sen varrella on paljon merkittävää nähtävää ja sen päästä päähän kulkeva voi oppia melkoisesti kaupungista.

Kadun alkupään merkittävimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Oslo Domkirke -tuomiokirkko ja sen yhteydessä olevat erikoiset Basarhallena-kauppahallit (tai Kirkeristen), joissa nykyisin toimii kahviloita ja käsityöntekijöiden pajoja. Kadun varrella on tästä aina Egertorget-aukiolle saakka valtavasti kauppoja, joista muotiliikkeet ovat näkyvimmässä osassa. Egertorget on eläväinen paikka, jolta voi nousta metroon Stortinget-asemalla. Katumuusikot ja muut katuesiintyjät ovat aktiivisia täällä kesäaikaan, ja aukion laitamilla on hyviä ravintoloita ja kahviloita, joista voi seurata kadun vilkasta elämänmenoa.

Kun katua kävelee Egertorgetilta eteenpäin kohti edessä siintävää kuninkaanlinnaa, saapuu Eidsvolls plass -aukiolle, joka on yksi kaupungin pääaukioista, Stortinget-eduskuntatalon ja Grand Hotel -hotellin edustalla. Eidsvolls plass -aukio on puistomaisine osineen Oslon vilkkaimpia puistoja, mutta silti sen verran rauhallinen, että sen penkeille on kesäisin mukava istahtaa. Talvella sille voi jäädä joksikin aikaa seuraamaan Spikersuppa-jään luistelijoita. Grand Hotelin yhteydessä puistoa vastapäätä on kaupungin Hard Rock Café ja Henrik Ibsenin entinen kantapaikka eli Grand Café. Niiden terasseilta voikin hyvin seurata Oslon kerman ja hienoimpien turistien toimia.

Eidsvolls plassin jälkeen on vuorossa Studenterlundet-aukio, joka sekin on osittain hienojen kukkaistutusten ja puiden valtaama puisto. Sen kohokohta on Nationaltheatret eli kansallisteatteri, jonka ympärillä on kesäaikaan kaikenlaista toimintaa terasseista musiikkiesityksiin. Teatteritalon takana sijaitsee Nationaltheatret-metroasema ja sen vieressä Narvesen-kioski, josta voi ostaa evästä ja jäädä aukion penkeille nauttimaan kesän mukavista päivistä. Aukion jälkeen alkaakin jo Slottsparken-puisto, jonka keskellä sijaitsee kuninkaanlinna.

Det Kongelige Slott - Kuninkaanlinna

Slottsparken-puiston keskellä, Karl Johans gate -pääkadun päässä sijaitseva kuninkaanlinna rakennettiin vuosina 1825-1848. Nykyisin se toimii kuningas Haraldin asuntona. Palatsi on yleisölle avoinna kesäaikaan, ja sen ympäristössä voi vaellella kaikessa rauhassa ympäri vuoden. Joka päivä klo 13.30 suoritetaan sen edessä vahdinvaihto. Palatsiin tehtävät opastetut kierrokset ovat englanninkielisiä ma-to ja la, mutta niihin on vaikea saada lippuja ja niistä kannattaakin kysellä turisti-infoista.

Akershus Festning -linnakealue

Muutaman sadan metrin päässä Karl Johans gatelta sijaitsevat Akershus Festning ja Akershus slott muodostavat muurein ympäröidyn laajan alueen, jolla sijaitsee kaikenlaista nähtävää ja jolla voi käydä ilmaiseksi joka päivä klo 6-21.00. Linna-alueen jotkin osat ovat kohtalaisen korkeita mäkiä, joilta on hyvät näkymät Oslonvuonolle, yli satamalaitureiden kohti Rådhusplassen-aukiota ja muuallekin kaupunkiin.

Akershus Festning eli Akershusin linnake sai alkunsa vuonna 1299. Sen pihalta on hienot näkymät Osloon, ja sen alueella on myös kesäisiä konsertteja, tanssiesityksiä ja teatterinäytöksiä. Akershus slott eli Akershusin linna on renessanssiajan palatsi, jonka sisään voi mennä pääsymaksua vastaan tutustumaan maan alla oleviin tyrmiin ja yläkerran hulppeisiin huoneisiin ja saleihin, joissa edelleenkin on tanssiaisia ja muita tilaisuuksia. Linna-alueella on myös Forsvarsmuseet eli armeijan museo, joka kertoo sodankäynnin historiaa viikinkiajoista nykypäivään.

Linna-alueella on paljon kaikenlaista nähtävää ja kesäisin paljon tapahtumia. Siksi on hyvä poiketa sen infopisteeseen, joka on keskikesällä avoinna klo 17.00 asti, talvisin lyhyemmän ajan. Linna-alueelle pääsee parhaiten Kvadraturen-vanhankaupungin kautta, mistä Bankplassenin takaa pääsee Myntgatalta nousemaan kohti linnakkeita.

Oopperatalo

Operahuset eli Oslon oopperatalo (Kirsten Flagstads plass 1) on Oslon uusimpia ja suosituimpia nähtävyyksiä, joka sijaitsee aivan ydinkeskustassa, päärautatieaseman ja Oslonvuonon välimaastossa. Oopperatalo valmistui vuonna 2008. Se on ensimmäinen valmis osa laajaa Bjørvikan kaupunginosaa, joka kohoaa päärautatieaseman viereen, ja sen kaikilla puolilla käy vielä muutaman vuoden melkoinen myllerrys rakennustöiden takia. Näitä niin sanotun Fjord City -alueen jo valmiita tai valmistuvia taloja ja katuja onkin erinomaisen hyvä tarkastella juuri oopperatalon katolta, joka on suosituimpia paikallisten hengailupaikkoja kauniina kesäpäivinä ja etenkin kesäiltoina. Maisemien lisäksi voi ihailla hienoa oopperataloa yksityiskohtineen, sillä se edustaa uuden rakennustaiteen huippua. Se saikin palkinnon Euroopan hienoimpana uutena kulttuurialan rakennuksena valmistumisvuotenaan.

Oslo Domkirke - Oslon tuomiokirkko

Karl Johans gaten ja Stortorvet-aukion välissä sijaitseva Oslon tuomiokirkko valmistui vuonna 1697, mutta siihen on sen jälkeen tehty merkittäviä lisäyksiä. Vuonna 1748 valmistunut alttaritaulu ja kirkon urut ovat kumpikin erityisen hienoja, ja niihin kannattaa sisällä ollessa tutustua. Emanuel Vigelandin lasimaalaukset ja vuosina 1936-1950 tehdyt kattomaalaukset antavat vanhalle kirkolle erikoista modernia tunnelmaa.

Rådhus
Kaupungintalossa on kaikenlaisia yksityiskohtia yksinään soittelevasta pianosta taiteellisiin seinämaalauksiin.

Rådhus - kaupungintalo

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan joulukuussa Rådhus-kaupungintalossa (Fridtjof Nansens plass) Oslonvuonon rannalla. Kaupungintalo valmistui vuonna 1950. Sen tornit tekevät rakennuksesta vaikuttavan näköisen, ja sen ulkopuolella on kaikenlaisia yksityiskohtia yksinään soittelevasta pianosta taiteellisiin seinämaalauksiin. Sitä tutkiessa voi siis viettää pitkänkin tovin. Lisäksi niinä päivinä, jolloin sen sisään saa mennä, kannattaa sinne mennä tutustumaan monumentaalisiin saleihin, joiden seiniä koristavat hienot maalaukset. Sisällä voi yksikseen kävellä melko rajallisesti ja tarkastella käytävältä pääsalia, mutta joka päivä klo 10, 12 ja 14 on englanninkielinen opastettu kierros, joka tarkemmin opastaa rakennuksen saloihin. Toukokuusta syyskuuhun sisäänpääsymaksua ei ole, muina aikoina maksu on reilut 5 euroa aikuisilta, puolet tästä lapsilta.

Jo Nesbøn Oslo

Jo Nesbøn Harry Hole -romaanit, joita on ilmestynyt jo kymmenen vuoden ajan, ovat tehneet Oslosta tutun kaupungin monelle sellaisellekin, joka ei ole siellä ikinä käynytkään. Nesbøa lukeneelle onkin varsinaista luksusta päästä vihdoin käymään usein kuvatuissa paikoissa, joista etenkin Grønland-kaupunginosa poliisiasemineen ja Grünerløkka monen henkilöhahmon asuinpaikkana ovat lukijalle tuttuakin tutumpia.

Grønlandissa poliisiaseman ja vankilan edessä on hyvä käydä katsomassa Harry Holen työpaikkaa ja vaikkapa nauttia olut yhdessä sen edessä olevista pubeista, jotka kuuluvat kaupungin edullisimpiin. Grünerløkkassa voi käydä katsomassa asuinkortteleita Olaf Ryes plass -aukion tienoilla, tehdä ainakin ikkunaostoksia Markveien-kadun putiikeissa Fretexia unohtamatta ja kulkea kohti Harry Holen kotikatua Sofies gatea, joka on lähellä Bisletin stadionia. Tänne asti tullut voikin hyvin vierailla Harry Holen ja hänen taksikuskiystävänsä kantapaikassa Schrøder-kapakassa (Waldemar Thranes gate 8). Siellä voi oluen lisäksi ottaa tyypillisiä norjalaisia pubiruokia, kuten perunamuusia ja lihapullia.

Asiaan kuuluu tietenkin käydä myös Holmenkollenilla, jonne nykyään kulkee metro alle puolessa tunnissa. Tämähän on rikkaiden asuinalue, jossa on runsaasti upeita isoja taloja. Alueen näkymiä leimaa Holmenkollenin hyppyrimäki, johon Lumiukkokin oli mieltynyt. Ja tietenkin jos oikein viimeisen päälle haluaa tunnelmoida Jo Nesbøn tahdissa, voi yönsä viettää kaupungin korkeimmassa rakennuksessa eli Radisson Blu -hotellissa, jonka sviitistä Punarinnan oli aikomus ampua Norjan kuningas.

Lisätietoa Oslon nähtävyyksistä on Visit Oslo -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti