Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Oslo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vikingskipshuset (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Viikinkilaivamuseo (Vikingskipshuset) esittelee kolmea hienoa alkuperäistä viikinkilaivaa, jotka ovat löytyneet Oslonvuonon alueelta.

Museoita ja taidegallerioita

Oslossa on melkoinen määrä erilaisia museoita, joista monet ovat korkeatasoisia. Museoissa pääsee tarkastelemaan erityisen hyvin taiteeseen ja historiaan liittyviä seikkoja, ja etenkin merenkulku ja taidemaalaukset ovat hyvin esillä. Luvassa on paljon Oslon oman pojan Edvard Munchin tauluja, joista Huuto on kuuluisin, mutta myös muita norjalaisia ja ulkomaalaisia suuria nimiä tulee taidemuseoissa vastaan.

Monet museot sijaitsevat aivan ydinkeskustassa, mutta niitä on jonkin verran myös sen ulkopuolella, erityisesti Bygdøy-niemimaalla. Bygdøyn niemimaalle kulkee lautta numero 30 huhtikuusta lokakuulle, ja ympäri vuoden sinne pääsee bussilla numero 30 keskustasta vaikka Jernbanetorget-pysäkiltä päärautatieaseman edestä.

Oslon museoihin on yleensä vähintään 50 kruunun ja usein 10 euronkin pääsymaksuja, joten paljon museoihin mieliville Oslo Pass on hyvä hankinta. Kortilla pääsee ilmaiseksi yli 30 museoon, sillä voi käyttää julkisia rajattomasti, sillä voi käydä ilmaiseksi kaupungin maauimaloissa ja kaikenlaisia alennuksia on luvassa niin kaupoissa kuin ravintoloissakin. 24 tunnin kortti maksaa aikuiselle tätä nykyä 120 kruunua eli noin 16 euroa, 48 ja 72 tunnin kortit hivenen vähemmän vuorokautta kohti.

Nasjonalgalleriet

Oslon tunnetuin museo on Nasjonalgalleriet-taidemuseo (Universitetsgata 13), joka kuuluu neljän museon muodostamaan kansallismuseoiden ryhmään. Kaikkiin pääsee sisään samalla 50 kruunun lipulla muulloin kuin sunnuntaisin, jolloin pääsymaksua ei ole. Nasjonalgalleriet sijaitsee aivan ytimessä Karl Johans gaten vieressä.

Nasjonalgalleriet on sen verran suosittu vierailukohde, että sinne kannattaa etenkin kesäkautena mennä mieluummin aamu- kuin iltapäivällä. Taidemuseon kuuluisin teos on Skrik eli Huuto, mutta siellä on muitakin hienoja tauluja, veistoksia ja piirustuksia. Museo keskittyy lähinnä norjalaiseen tuotantoon 1800-luvun alusta 1900-luvun puoliväliin, mutta siellä on myös ulkomaalaisten maalarien, kuten Cezannen ja Manet’n tuotantoa. Museo on avoinna ti, ke ja pe klo 10-18, to klo 10-19.00 ja la-su klo 11-17.00.

Kon-Tiki Museet

Bygdøy-niemimaalla on monta mielenkiintoista vierailupaikkaa, joissa voi erityisen hyvin tutustua merenkulkuun. Kon-Tiki-museo (Bygdøynesveien 36) käy läpi norjalaisen tutkimusretkeilijän Thor Heyerdahlin vaiheita. Hän matkasi vuonna 1947 itse rakentamallaan lautalla Perusta Polynesiaan todistaakseen, että Polynesian ensimmäiset asukkaat olisivat hyvinkin voineet saapua paikalle Etelä-Amerikasta. Museon tiloissa on kuuluisa lautta ja pari sen seuraajaa, joista Ra II -lauttaa käytettiin Atlantin ylittämiseen 1970-luvulla. Lisäksi museon tiloissa on mielenkiintoinen näyttely Pääsiäissaaren elämästä ja luonnosta. Museolla on tiiviiseen tahtiin vaihtuvat aukioloajat, joten verkkosivuja kannattaa tutkia ennen paikalle lähtemistä. Bygdøy-niemimaalle pääsee ympäri vuoden hyvin bussilla numero 30 ja huhti-lokakuussa lautalla numero 91 Rådhusbryggen-laitureilta.

Vikingskipshuset

Bygdøyn niemimaalla sijaitseva Viikinkilaivamuseo (Huk Aveny 35) esittelee kolmea hienoa alkuperäistä viikinkilaivaa, jotka ovat löytyneet Oslonvuonon alueelta. Viikinkilaivat ovat maineeltaan maailman parhaiten säilyneitä ja kunnossa pidettyjä, ja niiden historia on erikoinen sekin. Laivoja nimittäin käytettiin ylhäisten hautoina, joihin sitten laitettiin kaikenlaista, mikä kuoleman jälkeen olisi tarpeellista, kuten ruokaa, huonekaluja, koruja ja palvelijoita. Laivat rakennettiin 800-luvulla, ja hienoin laivoista on Oseberg, joka haudattiin siniseen saveen vuonna 834.

Museon aukioloajat vaihtelevat niin, että toukokuun alusta syyskuun viimeiseen päivään se on auki ma-su klo 9-18.00, talvisin ma-su klo 10-16.00. Paikalle pääsee parhaiten ympäri vuoden bussilla numero 30 (pysäkki: Vikingskipshuset). Huhtikuun alusta lokakuulle osan matkasta voi kulkea lautalla numero 91, joskin museo sijaitsee niemimaan sisäosissa.

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Norjan neljällä kansallismuseolla on kaksi yhdessä työskentelevää museota eri puolilla keskustaa, ja niissä voi tutkia arkkitehtuuria, muotoilua ja sisustusta.

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design -museon arkkitehtuuriin keskittyvä kaunis museo eli Nasjonalmuseet - Arkitektur sijaitsee niin sanotulla Kvadraturen-alueella (Bankplassen 3) Akershus-linnakkeen vieressä. Itse rakennus on 1800-luvun alkupuolelta, mutta se muotoiltiin 2000-luvulla uuteen uskoon. Nykyään se on maan paras paikka tutkia modernia arkkitehtuuria ja etenkin sotienvälisiä norjalaisen arkkitehtuurin vuosia.

Toinen museo eli Kunstindustrimuseet (St. Olavs gate 1) sijaitsee toisella puolella keskustaa, St. Olavs Domkirke -katolilaistuomiokirkon vieressä. Sen suojissa on kaikenlaista norjalaiseen ja ulkomaalaiseen muotoiluun liittyvää 1600-luvulta nykypäivään. Kaikkeen voi tutustua niin vaihtuvissa näyttelyissä kuin samanlaisina pysyttelevissä kokoelmanäyttelyissäkin. Jatkuvasti samanlaisina pysytteleviin näyttelyihin kuuluu muun muassa muotoilun vuosien 1905-2005 vaiheista kertova näyttely.

Museoihin pääsee samalla lipulla kuin muihinkin kansallismuseoihin. Sunnuntaisin on vapaa pääsy, ja museot ovat avoinna suuren osan viikosta klo 10-18.00, joskin torstaisin ollaan auki iltaseitsemään, viikonloppuisin avataan vasta klo 11.00 ja suljetaan jo klo 17.00. Maanantaisin nämä, kuten muutkin kansallismuseot, ovat kiinni.

Museet for Samtidskunst

Neljäs kansallismuseoiden ryhmään kuuluva korkeatasoinen museo on Nykytaiteen museo (Bankplassen 4). Se sijaitsee arkkitehtuurimuseon naapurissa hienolla alueella Akershus-linnakkeen vieressä, ja museoon on, kuten muihinkin kansallismuseoihin, sunnuntaisin ilmainen sisäänpääsy. Museon suojissa on niin norjalaista kuin ulkomaalaistakin nykytaidetta vuodesta 1945 eteenpäin. Mukana on kaikkia taiteenlajeja, suuntauksia ja muotoja, tauluista valokuviin veistoksiin ja videoinstallaatioihin. Museo on suljettu maanantaisin, ja avoinna se on ti, ke ja pe klo 10-18, to klo 10-19.00 ja la-su klo 11-17.00.

Muita museoita

  • Munch-museet Maailman suurin kokoelma Edvard Munchin tauluja ja piirustuksia on Tøyen-metroaseman vieressä sijaitsevassa museossa, joskin taiteilijan kuuluisimmat työt ovat Nasjonalgalleriet-museossa.
  • Emanuel Vigeland Museet Reilusti ydinkeskustan ulkopuolella, Slemdal-metroaseman vieressä sijaitseva erikoinen museo-mausoleumi, joka keskittyy kaupungin kuuluisimpaan kuvanveistäjään. Museo on avoinna vain sunnuntaisin klo 12-16.00.
  • DogA Suunnittelu- ja arkkitehtuurikeskus on pääsymaksuton vierailupaikka Akerselva-joen rannalla. Se on perustettu entiseen voimalaitokseen, ja siellä vierailua voidaan vain suositella.
  • Kulturhistorisk Museum Aivan ydinkeskustassa sijaitseva korkeatasoinen museo käy läpi 9 000 vuotta Norjan historiaa, unohtamatta viikinkejä ja keskiajan elämänmenon kattavaa esittelyä. Norjan lisäksi museossa oppii muista kulttuureista, etenkin kaukaisista ja menneistä.
  • Norsk Folkemuseum Seurasaaren tyylinen ulkomuseo Bygdøyn niemimaalla opettaa ja viihdyttää 155 perinteisellä talolla, kansallisasujen näyttelyillä ja muulla vastaavalla rekvisiitalla etenkin perheitä ympäri vuoden. Kesäaikaan runsaasti tapahtumia, ennen joulua joulumarkkinat.
  • Lisätietoa Oslon museoista ja muista nähtävyyksistä on Visit Oslo -sivustolla.

Teksti: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti